October 30, 2022

29.10.2022: Росія оголосила про вихід із "зернової угоди" після атаки Севастопольської бухти

  • Росія оголосила про вихід із "зернової угоди" після атаки Севастопольської бухти.
  • Україна разом із Європою перейшла на зимовий час.
  • Окупанти готуються до оборони Херсона.

Війна

Фронт

  • За інформацією Генштабу, російське командування перекинуло до білоруського Бресту на кордоні з Польщею ешелон військової техніки. У регіоні ідентифіковано озброєних військовослужбовців армії РФ, зокрема – з чеченського полку Росгвардії "Ахмат" (кадирівців).
  • На півночі Луганської області ЗСУ просунулися в напрямку Сватового та розширюють плацдарм у районі автошляху Сватове – Кремінна. Навколо Кремінної точаться інтенсивні артилерійські дуелі.
  • Окупанти не залишають надії захопити Соледар та Бахмут, проте їх практично безперервні атаки на околицях міст, а також у районі траси Лисичанськ – Бахмут успіху не мають, попри потужну підтримку артилерії та авіації. Українські війська тримають оборону та запобігають спробі прориву лінії фронту на північ від Горлівки, Авдіївки та на околицях Донецька.
    29.10.2022 Берислав – Херсонщина
  • На Херсонщині українські підрозділи ведуть активні дії щоби зламати лінію оборони, яку російські війська звели на північ і захід від Берислава. Усі російські контратаки відбито. Підтверджено інформацію про виведення російських підрозділів із території аеропорту Чорнобаївка на околицях Херсона.
    У Новій Каховці російські військовослужбовці розпочали примусову евакуацію місцевого населення. З Херсонської колонії вивезено ув'язнених, у будинках розміщено російський підрозділ та техніку. З Херсона до Криму вивезено весь комунальний транспорт. Протягом кількох тижнів із міста вивезено обладнання лікарень та медпрепарати з аптек. Усі ці факти свідчать про серйозну підготовку російського командування до оборони міста.
    Російська артилерія обстріляла промзону Енергодара – міста-супутника Запорізької АЕС, майже весь населений пункт знеструмлено. На протилежному березі Дніпра обстріляно Нікополь та прилеглі населені пункти. Окупанти обстріляли ракетами Запоріжжя, що спричинило руйнування промислового об'єкта. Підрозділи ППО збили крилату ракету комплексу "Іскандер", яку було запущено з Ростова в напрямку Запоріжжя.
    За оцінкою учасників бойових дій, ЗСУ на півдні досягли паритету в артилерії, водночас отримали перевагу завдяки більшій точності та дальності та супутниковому наведенню ракет та снарядів. Зниження інтенсивності російських обстрілів на правому березі Дніпра свідчить про серйозні проблеми з постачанням боєприпасів на передову.
    Для прикриття втечі військ та дезертирства окупанти розмістили в пункті пропуску Каланчак на адмінкордоні з Кримом посилену роту Росгвардії.
  • Російська влада використовує всі доступні заходи для вербування новобранців до армії, зокрема, обіцяє списання боргів за комунальні послуги в обмін на підписання контракту. У полон ЗСУ потрапили перші подібні мобілізовані, бойові втрати цих підрозділів вкрай великі за браком бойової підготовки та злагодження.
  • На Запоріжжі відбувся ще один обмін полоненими. На контрольовану територію повернулися 50 військовослужбовців та 2 цивільні особи. Президент Зеленський повідомив, що з березня з полону повернуто 1031 людей.
  • У Севастопольській бухті сталося кілька вибухів. За оцінкою групи розслідувачів GeoConfirmed, військові кораблі в бухті було атаковано надводними дронами – камікадзе. Принаймні 3 кораблі дістали серйозних пошкоджень, зокрема, ракетоносний фрегат "Адмірал Макаров" та мінний тральник "Іван Голубець". Окупанти тимчасово закрили головну переправу через бухту. Спікер Оперативного командування "Південь" Гуменюк спростувала участь ЗСУ в атаці. Невідомі хакери зламали всі канали в кабельних мережах Криму і прокрутили відеоролики про знищення кораблів Чорноморського флоту.

Тил

  • Україна перейшла на зимовий час. О 4 годині ранку стрілки годинника переведено на 1 годину тому. Окупанти на захоплених територіях змушують населення не переходити на зимовий час, оскільки Росія скасувала цей перехід ще 2014 року.
  • Укренерго оголосило про скасування примусових вимкнень електрики вранці через теплу погоду та скорочення енергоспоживання у вихідний день проти п'ятниці. Однак увечері електропостачання може бути терміново вимкнено в поодиноких районах.
    Уряд Німеччини передав українським рятувальникам 14 мобільних генераторів, Їх надано підрозділам Держслужби з надзвичайних ситуацій Донецької, Луганської, Чернігівської, Київської та Черкаської областей.
  • Нафтогаз зупинив постачання газу Трипільській ТЕС держкомпанії "Центренерго" через недотримання зобов'язань щодо оплати газу та невиконання замовлення щодо постачання електроенергії.
  • Національна поліція України повідомила про набуття чинності 30 жовтня положень Кодексу адміністративних порушень щодо запровадження штрафів за незаконне або неправильне використання номерів транспортних засобів, а також за умисне порушення їхньої видимості, забруднення та незаконне встановлення спеціальних номерів силових відомств.
  • Міністр внутрішніх справ Монастирський повідомив, що окупанти мінують захоплені території приблизно вдвічі щільніше, ніж це було навесні в Чернігівській та Київській областях, тому роботи з очищення від мін у Харківській, Луганській та Донецькій областях триватимуть набагато довше.
  • Національний кіноцентр "Довженко-центр" звернувся до суду з позовом до Держкіно з вимогою скасувати його реорганізацію та запобігти передаванню національного кіноархіву держпідприємству, яке працює тільки на папері. На сайті президента набрала необхідні 25 тис. голосів петиція про запобігання ліквідації центру. Міністерство культури відхрестилося від прохань населення, оскільки Держкіно йому не підпорядковано. Кабмін став на бік чиновників відомства.
  • Скасовано тимчасовий порядок продовження закордонних паспортів консульствами України. Громадяни за кордоном наразі мають  можливість оформлення нових закордонних паспортів замість подовження їхньої чинності. Водночас багато біженців не в змозі оплатити ці послуги, оскільки не можуть влаштуватися на роботу та отримати допомогу без чинного документа.

Україна та світ

  • Представник Росії при ООН Небензя офіційно повідомив генерального секретаря Гутерреша про вихід з “Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та харчових продуктів з українських портів”. Росія також зажадала скликання екстреного засідання Ради Безпеки через атаку на судна Чорноморського флоту, які начебто залучено до забезпечення безпеки "зернового коридору". Росія стверджує, що коридор для проходу суден було використано як прикриття для атаки рейду Севастополя. За твердженням МЗС РФ, атаку здійснили українські війська, якими керували британські спецслужби. Міноборони РФ стверджує, що атаку на Севастополь спланували ті ж самі військовослужбовці ВМС Великої Британії, які "здійснили теракт" на газопрогонах "Північний потік" та "Північний потік-2". Міністерство сільського господарства оголосило про готовність повністю замінити українське зерно на світовому ринку. Найближчими місяцями РФ має намір надати найбіднішим країнам безоплатно до 500 тис. т зернових "за участю нашого надійного партнера – Туреччини". Міністр Патрушев заявив, що "зернова угода" не тільки не розв'язала продовольчу проблему країн, що розвиваються, але, навіть, "у певному сенсі" її посилила, оскільки левова частка української сільгосппродукції вирушала до Європи. Низка експертів зазначають, що "безоплатне постачання" є легалізацією зерна, украденого Росією на окупованих територіях України.
    Міністерство оборони Великої Британії назвало звинувачення Росії "неправдивою заявою епічного масштабу".
    Президент Зеленський закликав виключити Росію з "Великої двадцятки" (G20) після рішення її керівництва вийти із "зернової угоди", а також закликав ООН жорстко відреагувати на ці дії РФ, які можуть спричинити голод на кількох континентах. За його твердженням, Росія вирішила заблокувати український транзит зерна не зараз, а ще у вересні, коли почала гальмувати проходження судами протоки Босфор, що створило чергу зі 176 балкерів, які чекають на дозвіл протягом 3 тижнів. У морі наразі перебуває понад 2 млн т продовольства.
    МЗС України вбачає вихід Росії з "Ініціативи" втіленням курсу на дестабілізацію глобальної продовольчої безпеки під надуманим приводом. Прессекретар президента Нікіфоров назвав вкрай важливим, щоб ООН та Туреччина, як гаранти угоди, надіслали Росії чіткий сигнал про неприпустимість "голодних ігор". Він наголосив, що Україна не підписувала з Росією жодних угод, оскільки розуміє, що РФ ніколи не дотримується взятих на себе зобов'язань.
    Спікер ООН Дюжаррик повідомив, що організація все ще підтримує контакти з РФ і закликає "всі сторони" відмовитися від "будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу чорноморський канал транспортування продовольства".
    Пресслужба Міністерства інфраструктури підкреслила, що зерновий транзит є виключно гуманітарним заходом, а Україна є надійним партнером цивілізованого світу й готова негайно почати відвантаження сільгосппродукцію з портів після розблокування "коридору".
    Представник президента США Вотсон заявила, що Росія намагається перетворити продовольство на зброю. Це безпосередньо вплине на країни, що потребують допомоги, спричинить зростання світових цін на продовольство й посилить і без того важку ситуацію в галузі продовольчої безпеки. Президент США Байден назвав заяву Росії "абсолютно обурливою", оскільки цей крок лише посилить голод у світі. Він підкреслив, що у РФ не було "жодних причин робити це". Держсекретар Блінкен та єврокомісар із закордонних справ Боррель закликали Росію повернутися до виконання домовленостей.
  • Спікер Держдепартаменту Прайс заявив про готовність США застосувати всі наявні інструменти для припинення постачання Іраном технологій БПЛА Росії. Ці інструменти спрямовано й на ядерну програму Ірану й міститимуть як санкції, так і інші заходи впливу.
    Українська розвідка після розбирання дрона Mohajer-6, який було збито над Чорним морем, з'ясувала, що країною його походження є Іран. БПЛА на ¾ складається з компонент вироблених у США, також є компоненти з Японії, Китаю, Швеції, Австрії та навіть України. Усі компоненти – цивільного призначення та є у вільному продажу.
  • Заступник глави російського МЗС Грушко заявив, що РФ вживе "адекватних" заходів для забезпечення своєї безпеки з огляду на модернізацію ядерного арсеналу США в Європі. Зі слів чиновника, Росія також врахує заміну парку літаків з F-16 на F-35 та збільшення кількості навчань із "ядерним" сценарієм.
  • Литва висловила готовність відремонтувати 12 САУ Panzerhaubitze 2000, які пошкоджено в боях на фронті в Україні. 2 САУ вже відремонтовано та повернуто ЗСУ.
    Словенія передає Україні 28 танків M55S. Це застарілі, але модернізовані танки Т-55 радянського виробництва, які оснащені активною бронею та покращеною системою управління вогнем. Словенія отримує з Німеччини через "обмін колом" 35 платформ для перевезення важкої техніки та 8 автоцистерн.
  • Єврокомісар із юстиції Рейндерс допустив заморожування російських активів доти, доки Росія добровільно не погодиться на виплату репарацій для відновлення України. Сума заморожених активів держави, фізичних та юридичних осіб РФ – понад €17 млрд.
  • У Великій Британії спалахнув скандал через публікацію кількома ЗМІ інформації про злам мобільного телефону колишньої прем'єр-міністерки Трас у той час, коли вона обіймала посаду глави МЗС країни. Опозиційні партії зажадали ретельного розслідування інциденту. Йдеться і про приховування урядом суспільно-значущої інформації.
    Затриманий у Норвегії "бразильський професор" університету Тромсе виявився кадровим офіцером ГРУ Міноборони РФ Мікушиним. Росія не визнає його громадянство.
  • Грузія, Азербайджан, Угорщина та Румунія мають намір незабаром підписати угоду про постачання електроенергії до ЄС високовольтним кабелем, який буде прокладено дном Чорного моря. Грузинські чиновники сподіваються, що проєкт дасть змогу під'єднати енергосистему країни до європейської енергосистеми ENTSO-E.

 

No comments:

Post a Comment