October 30, 2022

28.10.2022: НБУ прогнозує падіння реальних доходів населення на 25 % до кінця року

НБУ прогнозує падіння реальних доходів населення на 25 % до кінця року

  • НБУ прогнозує падіння реальних доходів населення на 25 % до кінця року.
  • Влада обіцяє нормалізувати електропостачання протягом 2–3 тижнів.
  • Штайнмаєр звинуватив Путіна в розваленні європейської системи безпеки.

Війна

Фронт

  • Військові навчання в Білорусі подовжено до 7 листопада. Білоруський телеграм-канал belzhd_live повідомив, що з моменту вторгнення до Росії вивезено 65 тис. т боєприпасів (1940 вагонів). Також із баз зберігання знято та передано армії РФ велику кількість важкої техніки, танків тощо.
  • За інформацією з лінії фронту, ЗСУ взяли під вогневий контроль автошлях Сватове – Кремінна.
  • Тривають запеклі бої в районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута, а також на околицях Донецька та в районі Авдіївки. Усі атаки окупантів було відбито. Британська розвідка вважає, що через некомплект особового складу й погану підготовку мобілізованих військовослужбовців армія РФ повсюдно переходить до оборони.
    Глава Донецької військової обладміністрації Кириленко повідомив, що на деокупованій території області триває оборонних фортифікаційних споруд.
  • У північній частині Херсонської області окупанти здійснили кілька контратак на позиції ЗСУ для гальмування руху українських військ до Берислава. З Кінбурнської коси обстріляно порт Очаків.
    За інформацією мера Мелітополя Федорова, окупаційна влада Запорізької області оголосила про "автоматичного набуття російського громадянства" всіма мешканцями цієї території, оскільки люди масово відмовляються отримувати російські паспорти. Одним із наслідків цього рішення може стати примусова мобілізація українських громадян, оскільки в регіоні указом Путіна запроваджено "воєнний стан". На шляхах евакуації до Криму встановлено посилені блокпости, на яких окупанти влаштовують фільтраційні заходи. Оперативне командування "Південь" повідомило, що мешканцям Херсона та прилеглих населених пунктів надано 2 доби для виселення та евакуації. Віцепрем'єр-міністр Верещук стверджує, що окупанти згортають на правобережній частині області медичну інфраструктуру та вивозять обладнання лікарень на лівий берег Дніпра. Російські війська та техніку виведено з аеропорту Чорнобаївка на околицях Херсона, що підтверджують свіжі супутникові знімки. Президент Зеленський закликав світ відреагувати на намір російської "влади" зробити правобережну частину області "зоною відчуження".
  • Міністр оборони РФ Шойгу доповів президентові Путіну про "завершення" "часткової" мобілізації. Зі слів міністра, до України вже скеровано 82 тис. мобілізованих росіян. За інформацією українського Генштабу, підрозділи, які складаються зі щойно мобілізованих, уже перекинуто на правий берег Дніпра на Херсонщині та до Запорізької області.
    Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний заявив, що армія РФ не має успіху на полі бою, попри абсолютну вогневу перевагу та поповнення підрозділів особами, яких призвано до армії РФ під час "часткової" мобілізації.
    Центробанк РФ попередив про негативний вплив мобілізації на економіку, оскільки за кілька місяців країна відчує падіння споживчого попиту та скорочення ринку праці.
    Російські війська зазнають тяжких втрат, зокрема, через брак підготовки мобілізованих. Кількість поранених швидко зростає, лікарні вже не в змозі впоратися з потоком, що зростає. Це також стосується шпиталів на території РФ. З лікарні в Білгороді низку поранених перевезено до Воронежа.
    З РФ із початку року тільки до Узбекистану виїхали майже 320 тис. громадян РФ, із них 189 тис. – упродовж третього кварталу.
  • У Тернополі, Львові, Луцьку та Івано-Франківську було евакуйовано суди та школи через фейкові повідомлення про мінування.
  • "Енергоатом" повідомив, що лише приблизно 100 із 6700 працівників Запорізької АЕС підписали контракти з Росатомом. Серед них є кілька керівників найвищої ланки. Пресслужба компанії стверджує, що майже всі співробітники, які підписали контракт, зробили це під тиском окупантів, хоча керівники переважним чином зробили це за власним бажанням. Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Гроссі висловив розчарування "надто повільним" "прогресом" у створенні зони безпеки навколо АЕС. У п'ятницю під обстріл із району Запорізької АЕС знову потрапили Нікополь та прилеглі населені пункти.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубінець заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не дотримується свого мандату, оскільки офіційно не визнає протидії РФ провадженню своєї діяльності, зокрема, щодо моніторингу прав українських військовополонених та цивільних заручників.

Тил

  • Графіки вимкнення електроенергії стають дедалі непередбачуваними. Компанія ДТЕК за вказівкою Укренерго вимикає світло без попередження, відключення часто-густо тривають понад 6 годин. Президент Зеленський стверджує, що відключення вплинули на майже 4 млн громадян країни, проте низка експертів вважають цю кількість у кілька разів більшою. Мер столиці Кличко стверджує, що ситуацію може бути стабілізовано за 2–3 тижні. З його слів, дефіцит електроенергії протягом доби становить 20–50 %. Кличко заявив, що основні енергооб'єкти Києва вже прикрито новітніми системами ППО.
  • Пресслужба Міністерства енергетики повідомила, що тарифи на електроенергію для населення не змінюватимуться до кінця опалювального сезону, оскільки до 31 березня 2023 р подовжено чинність спецзобов'язань на енергоринку.
  • Заступник секретаря Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв заявив, що Україна має виконати всі вимоги РФ, аби зупинити російські ракетні удари по енергосистемі. Радник глави Офісу президента Подоляк назвав це висловлювання зізнанням у тероризмі на державному рівні.
  • Кабмін розірвав договір із РФ про співробітництво у сфері розвитку конкуренції, який було підписано у 2000 р.
  • Уряд ухвалив постанову про спрощення оформлення паспортів під час воєнного стану. Йдеться про оформлення паспортів для дитини лише одним із батьків, формування електронних документів, а також передавання оформлених документів іншим підрозділам міграційної служби та за кордон. Міністерство реінтеграції окупованих територій повідомило, що всі протерміновані паспорти є чинними, зокрема, ті, у яких сплив термін вклеювання фото людей віком 25 та 45 років. Громадяни мусять їх оновити протягом 30 днів після скасування режиму воєнного стану.
    Виділено 320 млн грн на програму підтримки та розвитку бізнесу "єРобота". З них 306 млн грн буде виділено як безповоротні гранти на створення 47 нових переробних підприємств, а ще 15 млн грн – на створення нових садівницьких та ягідних агропідприємств.
    Прийнято дві постанови про запуск індустріальних парків. Схвалено фінансування облаштування парків та будівництва їхніх об'єктів інфраструктури. Максимальна сума компенсації компаніям для виконання цих робіт – 60 млн грн (не більш ніж 80 % вартості проєкту). Схвалено порядок компенсації відсоткової ставки для компаній, які ведуть діяльність в індустріальних парках.
  • МОЗ повідомило про прибуття до країни 2,3 млн доз вакцини від коронавірусу Pfizer/BioNTech, які надано США за ініціативою COVAX. Наприкінці вересня понад 0,5 млн доз цієї вакцини передав уряд Швеції.
  • Комісія з обрання директора НАБУ повністю готова до роботи. Наступного тижня члени комісії мають затвердити критерії та методики проведення конкурсу на посаду.
  • Бюро економічної безпеки констатує, що агротрейдери зловживають можливістю експорту, який було відкрито після підписання "зернової угоди". Слідчі БЕБ оцінюють втрати бюджету від несплати податків у 4,8 млрд грн, а неповернення валютного виторгу – у $1,8 млрд. Понад 4 млн т агропродукції експортовано фірмами-прокладками, які ведуть діяльність лише на папері.
  • Чиновники НБУ в черговому інфляційному звіті спрогнозували падіння реальних доходів українських громадян на 25 % до кінця року. До вересня ціни на пальне зросли на понад 66 %, проти початку року. Чиновники прогнозують, що подальше зростання становитиме 20 % щороку. Ціни залишатимуться високими внаслідок повернення акцизу та ПДВ, які було скасовано після вторгнення. Зростання цін на всі види товарів та послуг спровоковано зростанням вартості енергоносіїв, окупацією територій, ускладненою логістикою, різким скороченням поголів'я худоби та птиці, а також коригуванням у липні офіційного курсу гривні. Проблеми в енергетиці посилять спад економіки з початком зими.
  • Партія "Слуга народу" має намір затвердити бюджет 2023 року до 10 листопада. Затримку спричинили переговори зі МВФ щодо нової програми кредитування. Остаточні параметри бюджету буде визначено після їхнього узгодження з місією МВФ.
  • Цього тижня НБУ більш ніж удвічі скоротив продаж валюти на міжбанківській біржі. Регулятор продав $227,6 млн, а купив $13,5 млн.

Україна та світ

  • США надали Україні ще один пакет воєнної допомоги на суму $275 млн. До нього увійдуть ракети для РСЗВ HIMARS, високоточні снаряди, дистанційні системи мінування, бронеавтомобілі HMMWV, патрони для стрілецької зброї та військові засоби супутникового зв'язку.
  • Президент Німеччини Штайнмаєр поклав на російського президента Путіна відповідальність за розв'язання найбільшої війни в Європі з часів Другої світової війни та руйнування європейської системи безпеки. Штайнмаєр підкреслив, що Німеччина підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно, зокрема постачанням озброєнь. Український посол Макєєв упевнений, що уряд Німеччини незабаром дозріє до політичного рішення про передавання Україні новітніх танків та іншої бронетехніки.
  • Норвегія імплементувала майже всі санкції ЄС проти РФ та внесла зміни до законодавства для покарання осіб, які допомагають в ухиленні від санкцій.
    Уряд Канади запровадив санкції проти 35 фізосіб та 6 компаній. Серед нових фігурантів списку – "Лукойл", керівники "Газпрому", віцепрем'єр-міністр Новак, міністри промисловості та енергетики. Канада також емітує держоблігації для фінансування України через МВФ. Ці кошти буде спрямовано на соціальні виплати та програми відновлення енергетичної інфраструктури.
    За інформацією оглядачів агентства Bloomberg, влада РФ створила схему ухилення від західних санкцій за допомогою підрозділу Московської фондової біржі – небанківської організації "Національний кліринговий центр". Саме через НКЦ виторг російських сировинних експортерів конвертується в китайські юані. НКЦ досі має кореспондентські рахунки в американських банках.
  • Посол у Великій Британії Пристайко повідомив про підготовку візиту в Україну нового прем'єр-міністра Сунака.
  • Міністр закордонних справ Кулеба вимагає від глави МЗС Ірану Амір-Абдоллахіяна негайно зупинити постачання зброї Росії. Розмова відбулася з ініціативи іранського міністра.
  • Компанія WizzAir закриває свою базу в Молдові через ризик нестабільності внаслідок бойових дій в Україні. Через повітряний простір країни кілька разів пролітали російські крилаті ракети, які було скеровано на Україну.
  • Уряд Польщі вибрав американську компанію Westinghouse підрядником будівництва першої АЕС у країні.
  • У Стамбулі турецька влада на запит РФ затримала журналістку кримськотатарського каналу ATR Халілову.
  • У Празі відбулася ще одна багатотисячна демонстрація з вимогою до уряду поновити переговори з РФ щодо постачання газу та припинення постачання зброї Україні.
    Молдовський олігарх Плахотнюк, проти якого запроваджено санкції США, оголосив про повернення до політики. Американське видання The Washington Post вважає, що ФСБ РФ зробила ставку на політика Шора, власника партії його імені, який наразі змушений переховуватися в Ізраїлі. Шор і Плахотнюк утекли з країни після звинувачень у системній корупції та підтримці Росії у втручанні у вибори. ФСБ фінансує широку мережу проросійських політиків та ЗМІ, які постійно порушують тему відновлення відносин із Росією. Істотна частина населення країни підтримувала та підтримує Комуністичну та Соціалістичну партію, які є інструментами впливу РФ на країну. Партія "Шор" організовує багатотисячні антиурядові маніфестації в Кишиневі та інших містах, оскільки життя громадян не покращується на тлі війни в Україні, енергетичної кризи та падіння ділової активності в ЄС.
    Глава українського МЗС Кулеба розкритикував американських конгресменів, які запропонували скоротити підтримку України та відновити прямі переговори з Росією. Він звинуватив їх у пособництві агресорам, які ґвалтують жінок та дітей. Кулеба запросив американських законодавців до Ізюма, щоби вони на власні очі побачили воєнні злочини Росії.
  • Кулеба заявив, що Україна не змінюватиме свою позицію щодо Угорщини доти, доки діяльність її влади не завдає "критичної шкоди" двостороннім відносинам. З його слів, Україна має "просто перечекати" прем'єр-міністра Орбана та міністрів його уряду.
  • Міністр внутрішніх справ Естонії Лаанеметс анонсував посилення контролю над українськими біженцями для покращення надання їм соціальних послуг та оцінки спроможності країни приймати їх у майбутньому. Українці, які набули статусу тимчасового захисту, мусять повідомити владі своє актуальне місцеперебування та контактні дані.
    Уряд Нідерландів із 1 листопада впроваджує вимогу для українських біженців про спеціальну позначку в паспорті або отримання посвідки на підтвердження їхнього статусу тимчасового захисту.
    Громадяни України в Азербайджані можуть перебувати в країні необмежений час. Рішення про надання статусу біженця ухвалює міграційна служба впродовж 3 місяців після подання заяви.
  • Представники країн Євросоюзу досягли згоди щодо заборони з 2035 р. продажу в ЄС нових автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння. Рішення набуде чинності після затвердження Європарламентом та всіма країнами – учасницями Союзу.

Тренди

  • Касаційний адміністративний суд Верховного суду ухвалив, що повістку призовникові або мобілізованому не може бути оскаржено в суді. Суд підтвердив, що повістка є лише засобом оповіщення призовника, а прибуття громадян на пункти збору територіального центру комплектування регламентовано законом "Про військовий обов'язок та військову службу".

 

No comments:

Post a Comment