October 23, 2022

21.10.2022: Росія завдала ще одного ракетного удару по українських енергетичних об'єктах



Росія завдала ще одного ракетного удару по українських енергетичних об'єктах
  • Росія завдала ще одного ракетного удару по українських енергетичних об'єктах.
  • Україна вимагає посилити санкції проти Ірану за постачання бойових дронів Росії.
  • Відбулася екстрена розмова міністрів оборони РФ та США.

Війна

Фронт

  • Навчання на білоруських полігонах подовжено до кінця жовтня. За інформацією розслідувачів групи "Беларускі Гаюн", влада країни передала Росії протягом останніх тижнів, як мінімум, 94 танки Т-72А, які було знято з довготривалого зберігання. Останній потяг із 24 танками прямує до Донецької області. ВСУ попередили армію та народ Білорусі про тяжкі наслідки в разі вступу у війну на боці Росії та закликали не виконувати злочинні накази керівництва. Президент Лукашенко вкотре заявив, що країна не воюватиме проти України. Під час огляду безпілотників білоруського виробництва він сказав, що їх не буде використано у війні проти сусіда, але вони можуть бути продані будь-кому, хто їх купуватиме.
21.10.2022 Бахму
  • Наступ ЗСУ на півночі Луганської області загальмувався, хоча з Кремінної та Сватового втекли майже всі колаборанти. Окупанти водночас посилюють атаки в районі Лисичанська та траси Лисичанськ – Бахмут, і далі ведуть наступ на околицях Соледара, Бахмута, на північ від Горлівки та на околицях Донецька. На кількох напрямках їм вдалося просунутися на відстань до 1 км. На окупованій території Луганської області в Гірському підрозділи ПВК "Вагнер" зводять укріплення для запобігання прориву українських танкових колон.
  • За інформацією Генштабу, окупанти готують Херсон до вуличних боїв. У Бериславі припинено діяльність окупаційної "адміністрації", з міста виїхали колаборанти разом із сім'ями та майном. Нічний удар української артилерії по Антонівському мосту в п'ятницю не мав наслідками втрати серед мирних жителів, оскільки їм заборонено пересування в цьому районі під час комендантської години. Поруч із мостом окупанти звели переправу з важких барж, що дає їм змогу швидко перекидати на правий берег Дніпра війська та техніку.
  • Головне управління розвідки Міноборони повідомило, що окупанти замінували дамбу Каховської ГЕС ще у квітні, а протягом останніх тижнів замінували шлюзи та опори й розмістили на самій дамбі дві вантажівки з вибухівкою. Підрив дамби створює загрозу виникнення ядерної аварії на Запорізькій АЕС через припинення роботи системи охолодження після падіння рівня води у водосховищі. Секретар РНБО Данилов заявив, що військове керівництво готове до будь-якого варіанта розвитку подій. Прем'єр-міністр Шмигаль на засіданні уряду повідомив, що українська влада закликала ООН та ЄС направити спостерігачів на Каховську ГЕС із метою запобігання її руйнуванню російськими військами.
  • Окупанти ні на день не припиняють обстріли прифронтових міст та сіл з усіх видів артилерії та РСЗВ. Також із РСЗВ із Кінбурнської коси було обстріляно південні райони Миколаївської області та порт Очаків.
  • Росія знову завдала потужного удару крилатими та балістичними ракетами по південній, центральній та західній Україні. Підрозділи ППО працювали в Київській, Черкаській, Хмельницькій, Рівненській, Чернівецькій, Львівській областях. В Одесі частково зникло світло та зупинився електротранспорт. У Хмельницькому припинено електропостачання, міськрада закликала мешканців зробити запас води. У Рівному, Луцьку, Умані, Кропивницькому, на Дніпропетровщині ракети зруйнували електропідстанції. Укренерго повідомило про запровадження віялових вимкнень електропостачання в центральних та західних частинах країни. Радник міністра енергетики Харченко вважає, що за умови економії електроенергії населенням Україна не матиме потреби в її імпорті з Європи.
    Повітряні сили поки не мають засобів боротьби проти іранських балістичних ракет середнього радіуса дії, крім знищення їх на складах. За інформацією видання The Washington Post, в Україні закінчуються ракети для систем ППО, більшість із наявних систем є застарілими. Проте на складах Міноборони зберігається велика кількість ракет та пускових установок малого радіуса дії С-125, які так і не було модернізовано на пропозицію КБ "Промінь", оскільки влада перенаправила кошти на "велике будівництво".
    Перед завданням ударів у море вийшли кораблі Чорноморського флоту із 24 крилатими ракетами "Калібр" на борту.
    Над Миколаївщиною вночі було знищено 10 ударних безпілотників, ще один – над Кіровоградщиною. Командування Повітряних сил стверджує, що українські підрозділи ППО збивають 85 % безпілотників, які запущено армією РФ.
    Газета Jerusalem Post повідомила про знищення на території України 10 іранських інструкторів, які навчали російських операторів ударних БПЛА.
  • Координатор гуманітарних програм ООН в Україні Браун заявила, що понад 40 % населення України (приблизно 18 млн осіб) потребують гуманітарної допомоги, майже 14 млн мешканців країни були змушені залишити свої будинки, з них орієнтовно 7,7 млн стали біженцями.
  • У Шебекінському районі Білгородської області (РФ) стався спалах на електропідстанції. Влада стверджує, що об'єкт виведено з ладу внаслідок артилерійського обстрілу з української території.
  • Президент Зеленський зібрав засідання Ставки Верховного головнокомандувача. На ньому було обговорено захист об'єктів інфраструктури від атак бойовими безпілотниками та ракетами, а також ситуацію на фронті й постачання армії, зокрема зимовим умундируванням та спорядженням.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про добровільну постановку на військовий облік жінок, крім медичних працівників.
  • Міністерство цифрової трансформації готове освоїти черговий грант уряду Швейцарії в розмірі 15 млн франків на розвиток сервісів додатка "Дія". Про виділення гранту було оголошено під час офіційного візиту швейцарської делегації до Києва.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний висновок проти депутата від "Слуги народу" Колесник, яка не вказала в декларації активи та майно на суму понад 4,4 млн грн.
  • НАБУ та САП висунули підозру колишньому депутатові Грановському в організації схеми завдання збитків держпідприємству "Одеський припортовий завод" на суму 99,3 млн грн.

Україна та світ

  • Велика Британія, Німеччина та Франція закликали ООН розслідувати постачання Іраном безпілотників до Росії. Іранський міністр закордонних справ Амір-Абдоллахіян у розмові з європейським дипломатом заявив про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Україна скликала екстрене засідання Ради Безпеки ООН через постачання іранських дронів російській армії. Перед виступом представника України Кислиці глава російської делегації Небензя демонстративно залишив засідання. Кислиця висловив сподівання, що Росію незабаром буде виключено з постійних членів Ради Безпеки. Він також наголосив, що Україна вітає кроки, які зробили члени Ради для розслідування постачання іранських дронів до РФ і закликав посилити санкції проти Ірану.
  • Держдепартамент США повідомив про обговорення владою Росії з лідером Північної Кореї варіантів закупівлі зброї, яку армія РФ потребує все більше для війни в Україні. Українська розвідка повідомляє про перекидання на поле бою, зокрема на Херсонщину, застарілих танків Т-62, які знято з довготривалого зберігання. Російські військові заводи навіть не модернізують їх, оскільки командування армії РФ вважає за необхідне підтримку кількісної переваги в техніці над ЗСУ.
  • Прем'єр-міністр Ізраїлю Лапід заявив, що постачання Україні системи протиракетної оборони "Iron Dome" може бути розцінено як перетинання "червоних ліній". Водночас країна готова постачати системи цивільного оповіщення.
  • Лідери країн ЄС таки погодили "динамічну" стелю цін на газ, спільні його закупівлі, "енергетичну солідарність" у разі припинення постачання, а також обмеження ціни газу, що використовується для виробництва електроенергії. Після наради ціни на газ на європейських хабах знизилися до $1200/1000 м³. Прем'єр-міністр Бельгії де Кроо вважає, що відмова ЄС від російського газу позбавить Росію можливості фінансувати війну в Україні. Колишній прем'єр-міністр Італії Драгі звинуватив багаті країни ЄС у тому, що вони витрачають на підтримку своїх підприємств та домогосподарств за умов кризи більше, ніж їхні бідніші сусіди. Він наголосив, що створення розколу між країнами ЄС є частиною стратегії російського президента Путіна та закликав Союз до єдності. Прем'єр-міністр Угорщини Орбан заявив, що навіть у разі запровадження обмеження цін на газ Угорщину буде звільнено від виконання цього рішення ЄС.
  • За інформацією агентства Reuters, Росія може обійти західні санкції на експорт нафти, за допомоги залучення танкерів "тіньового" ринку, їхню перереєстрацію на треті країни та змішування різних сортів нафти. Унаслідок цих заходів під обмеження потраплять лише 1–2 млн барелів на добу з понад 7 млн ​​барелів, що видобуває РФ.
  • США мають намір встановити стелю цін на російську нафту на рівні $60/барель, щоб, з одного боку, позбавити РФ прибутку від її продажу, а з іншого – запобігти дефіциту сировини на ринку.
  • Згідно з результатами розслідування німецького каналу NDR, Росія протягом року вкраде та вивезе з окупованих територій України 1,8 млн т зерна, що дасть їй можливість отримати прибуток у розмірі приблизно $0,6 млрд. Найбільші партії цього зерна відправлено до Туреччини, Сирії та до самої Росію через порти в окупованому Криму Президент Зеленський заявив, що Росія свідомо затримує проходження суден Чорним морем "зерновим коридором" і вже створила чергу зі 150 балкерів.
  • Міністр закордонних справ Кулеба на конференції в Німеччині наголосив, що дії Росії в Україні є геноцидом. Він повідомив, що Україна вже подала позов проти РФ за фактами геноциду до міжнародного суду ООН, а збирання доказів цього злочину триває. За його словами, росіяни хочуть знищити український народ, оскільки "ми – інші й наше існування їх дратує". Німецький держміністр Лінднер назвав російські воєнні злочини в Україні геноцидом. Він вважає, що їхню остаточну кваліфікацію має визначити суд.
  • Канцлер Австрії Нехаммер наполягає на судовій конфіскації заморожених російських активів та спрямуванні цих коштів на допомогу Україні. Канцлер Німеччини Шольц заявив, що Європа не порушила єдності в підтримці України.
  • Президент США Байден наголосив, що США витрачають великі суми на допомогу Україні, оскільки агресія Росії становить загрозу не лише їй, а й НАТО й усьому Заходу.
  • Влада США відмовила у видаванні віз співробітникам "Росатому", які планували взяти участь у конференції МАГАТЕ у Вашингтоні.
  • Держсекретар Блінкен після переговорів із главою французького МЗС Колона заявив, що США не спостерігають збільшення зацікавленості РФ у припиненні війни. Президент Туреччини Ердоган заявив про "пом'якшення" позиції російського президента Путіна, що, на його думку, відкриває шлях до організації його переговорів із президентом Зеленським.
  • Міністри оборони США Остін та РФ – Шойгу обговорили ситуацію в Україні. Жодна зі сторін не повідомила, з чиєї саме ініціативи відбулася розмова. Остін наголосив на важливості неприпинення комунікації між військовими відомствами двох країн. Після розмови із Шойгу глава Пентагону зателефонував українському міністрові оборони Резникову.
  • Влада Молдови спростувала інформацію про підготовку воєнних дій щодо невизнаної "Придніпровської молдавської республіки" (ПМР). Міністр оборони країни Носатий констатував, що 90 % військової техніки в армії країни безнадійно застаріла та потребує термінової заміни.
  • У Німеччині вперше за 70 років інфляція перевищила 10 %. Зростання цін у вересні склало 10,9 % за підсумками року, хоча ще в серпні інфляція становила 8,8 %. Чиновники Федерального банку Німеччини вважають, що економіка країни наблизилися до рецесії. Бундестаг схвалив скасування обмежень на зростання держборгу й дозволив уряду залучити кредити в розмірі €200 млрд для компенсації зростання цін на енергоносії. Європейський центробанк до березня наступного року має намір підняти ключову ставку до 2,5 % річних, намагаючись приборкати рекордну інфляцію в єврозоні.

Київ

  • У Києві до кінця жовтня всі навчальні заклади працюватимуть у дистанційному режимі.


No comments:

Post a Comment