October 21, 2022

20.10.2022: Ситуація в енергетиці України майже критична

Ситуація в енергетиці України майже критична

  • Ситуація в енергетиці України майже критична.
  • До списку санкцій включено олігархів Абрамовича і Фрідмана.
  • Зеленський вважає можливими підрив армією РФ греблі Каховської ГЕС.

Війна

Фронт

  • Міністр оборони Білорусі Хренін звинуватив країни Заходу в підготовці "загарбницької війни" проти "союзної держави" РФ та РБ. Супутникові фотографії свідчать про збільшення угруповання російських військ на аеродромі Зябрівка поряд із кордоном з Україною. Збільшилася активність російської авіації в повітряному просторі Білорусі, яка нібито "здійснює патрулювання кордонів союзної держави". За інформацією білоруських журналістів-розслідувачів, російське командування разом із мобілізованими військовослужбовцями перекидає до Білорусі боєприпаси з Далекого Сходу водночас триває вивезення до Росії білоруської важкої техніки з баз зберігання. Президент Лукашенко порадив громадянам робити те, що він каже, якщо вони хочуть забезпечити собі "спокійне життя".
    Британська розвідка вважає повторне вторгнення об'єднаного угруповання армій "союзної держави" малоймовірним, водночас український Генштаб констатував зростання загрози з цього напрямку.
  • Ситуація на півночі Луганської області впродовж доби не змінилася.
  • На Донеччині підрозділам ПВК "Вагнера" ​​вдалося просунутися до центру Бахмута, вони здійснюють атаки на місто з 3 напрямків. Запеклі бої точаться й на околицях Соледара, а також у районі траси Лисичанськ – Бахмут.
  • У районі Донецька ЗСУ відбили атаки російських військ та "народної міліції ДНР" у Первомайському, Невельському, Побєді та Мар'їнці.
  • У Херсонській області тривають запеклі бої в Бериславському районі та на адмінкордоні з Миколаївщиною. Українська артилерія завдала удару по стратегічному Антонівському мосту через Дніпро в районі Херсона, рух яким окупантам вдалося частково відновити. За оцінкою Генштабу, російське командування поставило перед військами задачу зупинити контрнаступ ЗСУ на правому березі Дніпра, а втрати в живій силі компенсовано щойно мобілізованими. Генштаб вважає, що російське угруповання на правобережній частині Херсонщини наразі складається із 45 батальйонно-тактичних груп. Водночас на супутникових знімках зафіксовано відведення частки техніки на лівий берег поромною переправою на південь від Нової Каховки. Окупаційна "влада" видала розпорядження про підготовку евакуації з Херсона "банківських установ", російських медпрацівників та вчителів.
    Президент Зеленський заявив, що Росія готує підрив греблі Каховської ГЕС. З його слів, хвиля внаслідок руйнування греблі виникне хвиля, яка затопить понад 80 міст та сіл, а також знищить Північнокримський канал. Він зажадав від світових лідерів дати зрозуміти Росії, що теракт на греблі буде розцінено як застосування зброї масового ураження та закликав членів Європейської Ради надіслати міжнародних спостерігачів на ГЕС і негайно розмінувати дамбу.
  • Армія РФ обстріляла позиції українських військ та населені пункти всією лінією фронту та в прикордонних районах Чернігівщини, Сумщини та Харківщини з усіх видів артилерії та РСЗВ, авіація завдала ракетних та бомбових ударів.
  • Російські війська часто-густо використовують зенітно-ракетні комплекси ППО С-300 для обстрілу українських міст. Вони завдали ними ударів по Харкову, Миколаєву, Запоріжжю та іншим містам у межах досяжності цих ракет, унаслідок чого зруйновано та пошкоджено житлові будинки, школи та об'єкти критичної інфраструктури. Також посилюються російські атаки дронами-камікадзе. У Миколаєві 4 таких безпілотників зруйнували навчальний заклад. Протиповітряна оборона та інші підрозділи впродовж доби збили 15 БПЛА із 20, які запустила армія РФ.
    Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний заявив, що підрозділи ППО суттєво підвищили свою ефективність за допомоги новітніх західних систем та зростання професіоналізму українських військовослужбовців.
  • На думку низки авторитетних міжнародних організацій, витрати Росії на купівлю іранських дронів у десятки разів менші за українські, особливо, з огляду на фактичне "зупинення" всієї країни на час оголошення повітряних тривог. Тому багато експертів радять українському керівництву організувати розгалужену систему ППО на місцевому рівні, озброївши підрозділи стрілецькою зброєю та зенітними установками ЗУ-23–2, які у великій кількості зберігаються на складах Міноборони та дають змогу ефективно збивати БПЛА, що летять із невеликою швидкістю.
  • Компанія Укренерго попередила про можливі тимчасові відключення електропостачання в усіх регіонах України та закликала населення до максимальної економії електроенергії. Міністр енергетики Галущенко вважає, що скорочення споживання електроенергії на 20 % "критично допомогло б" уникнути віялових відключень. За твердженням чиновників Міністерства енергетики, російські удари спричинили пошкодження майже 40 % об'єктів енергетичної інфраструктури. Галущенко заявив, що Енергетична спільнота готова надати Україні допомогу постачанням обладнання для ремонту енергооб'єктів. МЗС України звернулося до міжнародних партнерів із проханням про допомогу у відновленні систем життєзабезпечення, а також про постачання електроенергії.
    Канцлер Німеччини Шольц назвав атаки армією РФ українських цивільних об'єктів "тактикою випаленої землі", яка, на його думку, не допоможе Росії виграти війну, а лише зміцнить рішучість України та її партнерів у необхідності завдання їй поразки у війні.
  • Президент Зеленський відкинув звинувачення президента РФ Путіна в тому, що саме Україна організувала вибух на мосту через Керченську протоку та заявив, що теракт є результатом внутрішньої боротьби російських спецслужб.
  • Президент РФ Путін оголосив про завершення "часткової" мобілізації. Український Генштаб повідомив, що попри її "завершення", російська влада й далі вручає повістки військовозобов'язаним, а за 3 тижні їй вдалося мобілізувати приблизно 200 тис. осіб. Російські ЗМІ повідомили, що понад 1 млн громадян було заборонено виїзд із країни. Окупанти також "мобілізують" чоловіків на захоплених ними територіях півдня України. За інформацією Міністерства оборони, на гарячу лінію "Хочу жити" звернулися з проханням про здачу в полон понад 3 тис. військовослужбовців РФ. За словами представника Генштабу Громова, ситуація на південній та східній ділянках фронту загострилася після проведеної у РФ мобілізації, але ворог поки не досяг успіху на жодному з напрямків.
  • Російські офіційні особи стверджують, що переговори про доступ представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до колонії в Оленівці на околицях Донецька тривають, проте цей візит поки не є можливим "через постійні обстріли". Посол РФ при міжнародних організаціях у Женеві Гатілов заявив, що російська 4 серпня влада нібито вже надавала дозвіл місії МКЧХ на відвідування колонії, проте організація ним так і не скористалася.

Тил

  • На сайті президента опубліковано укази про запровадження санкцій. До списку включено понад 3,8 тис. юридичних та фізичних осіб – російські чиновники та олігархи, пропагандисти, українські колаборанти, які допомагали окупантам в організації та проведенні "референдумів" і є членами "адміністрацій", співаки та артисти, які популяризують агресію: Басков, Бузова, Сєров, Лещенко, Лорак, Сєдокова та Повалій, а також телеведуча Тодоренко. Санкції передбачають блокування активів, повне припинення фінансових та торгових операцій, запобігання виведенню коштів з України, анулювання або призупинення ліцензій. Показово, що до списку включено двох "знакових" олігархів – Абрамовича, який брав участь у переговорах про припинення вогню, зерновий транзит та обмін полоненими, а також Фрідмана – співвласника "Альфа-груп", який хотів отримати "індульгенцію" в обмін на докапіталізацію українського дочірнього "Альфа-банку".
  • НАБУ провело обшуки в заступників міністрів економіки та агрополітики, а також у радника заступника голови Офісу президента в справі про розкрадання гуманітарної допомоги.
  • Суд заарештував із правом внесення застави колишнього депутата Микитася, якого спіймали на спробі дати хабар меру Дніпра Філатову. На суді колишній депутат прямо заявив про підтримку його дій одіозним заступником голови Офісу президента Татаровим. Антимонопольний комітет виявив змову в процедурах закупівлі послуг для будівництва Подільсько-Воскресенського мосту через Дніпро в Києві, компаніями, які контролює  Микитась.
  • Україна запросила екстрадицію колишнього генерала СБУ Наумова – "правої руки" колишнього голови Служби Баканова, який утік із країни 23 лютого з величезною сумою готівкової валюти та коштовностями. Спецслужби підозрюють його в держзраді, а журналісти звинувачують у системній корупції, зокрема, у "дахуванні" потоків контрабанди, коштом чого, нібито, фінансувалася президентська партія "Слуга народу".
  • Рада НБУ залишила облікову ставку на рівні 25 %, оскільки темпи зростання інфляції регулятору зменшити так і не вдалося.

Україна та світ

  • Президент Зеленський заявив, що Німеччина стала першою країною, яка надала Україні новітню систему ППО IRIS-T SLM. Він повідомив, що президент країни Штайнмаєр "працює над постачанням" ракет для ЗРК, які було передано раніше. Він закликав інших партнерів наслідувати цей приклад.
    Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що обговорив телефоном із прем'єр-міністром Ізраїлю Лапідом запит України про надання ізраїльських протиракетних систем і технологій. Уряд Ізраїлю щодо цього запиту жодних коментарів не надав.
  • Велика Британія запровадила нові санкції проти трьох іранських генералів та компанії Shahed Aviation Industries за постачання Росії ударних БПЛА, які вона активно застосовує для ударів по Україні. МЗС Великої Британії підкреслює, що Іран розпалює війну, водночас наживається на військових постачаннях.
    Держдепартамент США впевнений, що РФ використовує саме іранські дрони для ударів по Україні. Пресслужба відомства повідомила, що США незабаром запровадять жорсткі санкції у відповідь на ці дії Ірану, а воєнну допомогу Україні буде збільшено. Подібне переконання висловив і генеральний секретар НАТО Столтенберг.
  • Президент Зеленський провів переговори із президентом (старшим міністром) Швейцарської Конфедерації Кассісом. За їхніми результатами він висловив сподівання, що вже наприкінці року буде ухвалено перші рішення про механізм передавання Україні заморожених російських активів як відшкодування втрат, завданих агресією. Зеленський у виступі перед Європейською Радою заявив, що Україна потребує цього року для відновлення інфраструктури "вливання" €3,5 млрд, а у 2023 р. – фінансування в розмірі орієнтовно €14 млрд. Він закликав членів Ради прискорити надання макрофінансової допомоги.
  • Члени Конгресу США планують до проміжних виборів затвердити виділення Україні допомоги в розмірі близько $50 млрд. Президент Байден висловив занепокоєння заявою лідера фракції Республіканської партії Маккарті про намір скоротити підтримку України. Маккарті може очолити Конгрес у разі перемоги партії на проміжних виборах.
    Міністр оборони Великобританії Уоллес анонсував надання пакета військової допомоги Україні, у якому ЗСУ отримає 25 тис. комплектів військової форми, а також ракети для комплексів ППО.
  • В Італії тривають переговори про створення урядової коаліції правих партій. Каменем спотикання є ставлення до війни в Україні. Лідер партії "Рух 5 зірок" Конте відкидає постачання воєнної допомоги Україні. Глава партії, яка набрала більшість голосів на виборах – "Брати Італії" Мелоні вже неодноразово заявляла, що новий уряд дотримуватиметься принципів європейської солідарності та євроатлантизму і вона не зазнає інших думок. Однак "Рух 5 зірок" разом із партією колишнього прем'єр-міністра Берлусконі "Вперед, Італія" можуть заблокувати створення уряду, що призведе до повторних виборів.
  • Прем'єр-міністр Великобританії Трасс подала у відставку після провалу анонсованих нею економічних реформ. Її попередник Джонсон повернувся із відпустки для участі у виборах нового глави уряду. Український міністр закордонних справ Кулеба впевнений, що перебоїв із воєнною допомогою від Великобританії після відставки Трас не буде.
  • За словами президента Зеленського, Росія ударами по українській енергосистемі намагається спровокувати нову хвилю міграції українців до ЄС.
    В одній із земель Німеччини здійснено підпал готелю, у якому мешкали українські біженці, а за день до того, на вхідній вивісці з'явилося графіті з нацистською свастикою.
  • Лідери 27 країн ЄС так і не змогли дійти консенсусу щодо обмеження цін на газ, але домовилися й далі шукатиме компроміс. Подібному обмеженню жорстко протидіє Німеччина, яка вважає, що ці заходи матимуть наслідком зниження пропозиції на ринку, а газ піде до Азії. Канцлер Німеччини Шольц заявив, що Путін зробив помилку, спробувавши шантажувати Німеччину припиненням постачання газу.
  • Німецьке агентство DPA вважає порушенням санкцій ящик горілки, який колишній прем'єр-міністр Італії Берлусконі отримав у подарунок від російського президента Путіна.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я й далі стверджує, що коронавірусна інфекція все ще є загрозою для світу. Попри це більшість країн скасували геть усі "коронавірусні" обмеження. У Європарламенті тривають слухання щодо "екстреного" застосування вакцин та непрозорої процедури закупівель – як Єврокомісією, так і урядами певних країн.
  • Норвегія зупинила розгляд заявок громадян РФ на отримання притулку. Уряд країни вважає, що для таких випадків має бути розроблена спеціальна процедура.

 

No comments:

Post a Comment