October 20, 2022

19.10.2022: Путін запровадив режим воєнного стану на окупованих територіях

Путін запровадив режим воєнного стану на окупованих територіях

  • Путін запровадив режим воєнного стану на окупованих територіях.
  • Україна намагається пом'якшити наслідки російських ударів по об'єктах енергетики.
  • Український народ отримав премію ім. Сахарова.
  • ЄС запроваджує санкції проти Ірану за постачання ударних безпілотників Росії.

Війна

Фронт

  • Білоруська армія й далі проводить навчання на кількох полігонах, неподалік від кордону з Україною тощо. На думку офіцерів Головного управління розвідки, білоруський президент Лукашенко вважає, що оголошення часткової мобілізації на кшталт російської може мати наслідком соціальний вибух у країні, а безпосередня участь у російській агресії несе для нього особисту загрозу. Командування Об'єднаних сил оцінює загрозу повторного вторгнення з Білорусі як низьку, проте не виключає, що вона може зрости наступної весни після накопичення на території країни певних сил та техніки "союзних військ".
  • Українські війська поступово просуваються на півночі Луганської області в напрямку Сватового, жителі міста чують канонаду, що наближається. Поблизу Кремінної точаться запеклі бої на лінії оборони, яку вдалося звести підрозділам армії РФ після відступу з Лиману.
  • Тривають важкі бої на околицях Соледара, Бахмута та в районі траси Лисичанськ-Бахмут. Найманцям ПВК "Вагнера" ​​вдалося просунутися на південь від Бахмута в напрямку Костянтинівки.
  • "Народна міліція ДНР" (1 армійський корпус РФ) майже безперервно атакують позиції ЗСУ на північній околиці Горлівки та по периметру Донецька, проте успіху не мають.
  • Президент РФ Путін оголосив режим воєнного стану на окупованих територіях півдня та сходу України, а в областях, що межують з Україною, та в Криму запроваджено режим "середнього рівня реагування". Укази було негайно затверджено Радою Федерації.
    За інформацією телекомпанії CNN, чиновники американської адміністрації вважають запровадження воєнного стану "відчайдушною тактикою" Путіна для збереження контролю над територіями.
    МЗС України назвало укази Путіна "нікчемними" й закликало міжнародних партнерів збільшити постачання зброї та засудити позбавлення Росією мешканців захоплених територій їхніх базових прав, легалізацію мародерства, примусову депортацію та насильницьку мобілізацію. За твердженням МЗС, метою указів є придушення опору українського населення. Пресслужба МЗС наголосила, що ЗСУ й далі звільнятимуть окуповані території попри будь-які "укази".
  • Колаборант – "глава" окупаційної "адміністрації" Сальдо оголосив про виїзд "чиновників" із Херсона на лівий берег Дніпра через можливий контрнаступ українських військ. Український Генштаб попередив, що окупанти "з високою ймовірністю" можуть влаштувати обстріли мирного населення, зокрема тих, хто на заклик "влади" вирішив евакуюватися з Херсона та прилеглих населених пунктів. Голова військової обладміністрації Янушевич закликав населення області ігнорувати вимоги "евакуації", оскільки ЗСУ незабаром звільнять цю територію. Секретар РНБО Данилов назвав "евакуацію" підготовкою до масової депортації українських громадян, що, на його твердження, є ще одним воєнним злочином. Генштаб повідомив, що окупаційна "влада" Запорізької області влаштувала "перепис населення" та "інвентаризацію житлового фонду" й наголосив, що це робиться для вилучення майна громадян, які виїхали з регіону. Президент Зеленський закликав українських громадян у будь-який спосіб уникнути "мобілізації", яку влаштували окупанти на захоплених територіях.
  • Росія завдала ще однієї серії ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури України крилатими ракетами та ударними безпілотниками. Частково пошкоджено Дарницьку ТЕС у Києві, Ладижинську – у Вінницькій області, Бурштинську – в Івано-Франківській та Криворізьку – у Дніпропетровській. Підрозділи ППО збили 4 із 6 крилатих ракет та 9 та 10 дронів – камікадзе, які було запущено з території Білорусі. 14 дронів знищено на Миколаївщині. Ремонтні бригади досить швидко змогли відновити електропостачання майже у всіх містах, які постраждали від удару.
    Компанія Укренерго оголосила, що 20 жовтня по всій країні буде проведено вибіркові відключення енергопостачання із 7:00 до 22:00. Графіки можливих відключень опубліковано на сайтах обленерго. Вимикатимуться споживачі районами, за чергою, але не більше ніж на 4 години на добу. У низці міст буде відключено світлофори, обмежено або повністю припинено рух електротранспорту. 20 жовтня на Сумщині повністю вимкнено водопостачання із 7:00 до 23:00, а також вуличне освітлення.
    Президент Зеленський провів нараду у своєму Офісі щодо стабілізації ситуації в енергетиці та забезпеченні безпеки енергооб'єктів. За його словами, влада країни готується до різних сценаріїв, зокрема, до повного колапсу енергосистеми. Він закликав населення країни до "максимально свідомого" споживання електроенергії.
    Директор холдингу ДТЕК Тимченко, який управляє левовою часткою тепловою генерацією країни й володіє великими обленерго, заявив, що Росії не вдасться створити в Україні "армагеддон". Він наголосив, що ударів було завдано по інфраструктурі станцій, яка пов'язує їх з енергосистемою, і її складно, але можливо відновити. За словами Тимченка, російських військових консультують енергетики для заподіяння максимальної шкоди українській енергосистемі.
    Міністерство оборони Іспанії передасть Україні 5 електрогенераторів, які надійдуть до країни впродовж кількох днів через логістичний хаб у Польщі.
    Посол Німеччини в Україні Фельдгузен заявила, що Росія поширює брехню про втечу іноземних дипломатів із Києва. Президент Німеччини Штайнмаєр переніс візит до України з міркувань безпеки. Водночас Київ найближчим часом збираються відвідати кілька глав урядів та міністрів закордонних справ різних держав.
    МЗС Китаю стверджує, що керівництву країни невідомо про російські атаки Києва ударними безпілотниками. Прессекретар МЗС Ніколенко заявив, що йому важко уявити, що посол Китаю, який безпосередньо перебуває в Києві, не поінформував керівництво щодо ситуації в місті та країні.
    Низка країн закликала своїх громадян негайно залишити територію України. У середу таке оголошення зробило посольство Індії.
  • Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Гроссі має намір знову відвідати Київ для обговорення можливості створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС. Окупанти оголосили, що українські спецслужби нібито намагалися висадити десант у районі АЕС, але спроба успіху не мала За твердженням голови Енергоатому Котіна, окупанти захопили та утримують приблизно 50 працівників станції.
  • Окупанти знесли в Маріуполі пам'ятник жертвам Голодомору, який вони називали "символом дезінформації на державному рівні".
  • Губернатор Білгородської області (РФ) повідомив про "приліт" в об'єкт інфраструктури Білгорода, хоча місцеві ЗМІ написали, що пожежа на трансформаторі електропідстанції виникла "через стрибок напруги".

Тил

  • Президент Зеленський підписав укази про запровадження санкцій проти російських компаній та олігархів.
  • Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про перетворення держкомпанії "Енергоатом" у відкрите акціонерне товариство зі 100 % держпакетом акцій.
    Ухвалено закон про розширення повноважень СБУ.
    Депутати ухвалили "євроінтеграційний" закон про митний тариф.
    Створено фонд ліквідації наслідків збройної агресії Росії. За твердженням авторів, фонд наповнюватиметься коштами від примусового вилучення власності Росії та її резидентів.
    За основу прийнято урядовий законопроєкт про недопущення участі в керівництві українських банківських установ громадян РФ та осіб, які підтримали агресію.
  • Кабмін оновив порядок направлення військовослужбовців на лікування в іноземних лікарнях та пропуску їх через кордон на період чинності режиму воєнного стану.
  • Міністерство агрополітики повідомило про заборону експорту гречки з країни до кінця цього року, яку, ймовірно, буде подовжено й після 1 січня.

Україна та світ

  • Верховна Рада ухвалила резолюцію із закликом до світової спільноти не пом'якшувати та не скасовувати санкцій проти Ірану, який є спільником російської збройної агресії проти України. За інформацією Генштабу ЗСУ, Іран і РФ домовилися про відправлення на окуповану територію радників та інструкторів для підготовки російських операторів БПЛА, як тих, що вже використовують російські війська – Shahed-136, так і нових – Arash-2. Посли ЄС затвердили додаткові санкції проти Ірану за постачання бойових безпілотників Росії після того, як європейські чиновники "збирали достатні докази" цих постачань. Санкції запроваджено проти компанії-виробника БПЛА, 3 її керівників та чиновників Ірану. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн, у виступі перед Європарламентом, назвала російські удари по українських енергооб'єктах актами терору та воєнним злочином. Про підготовку пакета санкцій проти Ірану оголосив і Держдепартамент США.
  • Міністр закордонних справ Кулеба повідомив про початок постачання БМП-1 радянського провадження з Греції. Натомість Греція отримає німецькі бронемашини Marder за програмою "обміну колом".
    Міністр оборони Чехії Чорнохова оголосила про надання пакета воєнної допомоги на суму 22 млн крон (близько €0,9 млн). Два тижні тому Україна отримала від Чехії допомогу в розмірі 400 млн крон (понад €16 млн).
    Українське МЗС скерувало уряду Ізраїлю запит на постачання систем протиповітряної та протиракетної оборони Iron Beam та Iron Dome, а також щодо навчання українських операторів. Міністр оборони Ізраїлю Ганц перед переговорами з українським міністром Резніковим заявив, що країна надаватиме медичну та гуманітарну допомогу Україні, проте про воєнну допомогу не йдеться.
  • Начальник штабу оборони Великої Британії Радакін назвав ядерну риторику влади Росії "глибоко безвідповідальною". Він наголосив, що вона є проявом слабкості, тому Захід має зберігати спокій та єдність.
  • Європарламент підтримав резолюцію щодо збільшення допомоги Україні у 2023 р коштом бюджету ЄС. Її буде спрямовано, зокрема, на підтримку українських біженців та надання їм гуманітарної допомоги.
    Єврокомісар із кризових ситуацій Ленарчич під час візиту до Києва оголосив про надання Євросоюзом програми допомоги в розмірі €175 млн для підтримки внутрішньо переміщених осіб та біженців, зокрема, для розгортання притулків для ВПО на час зими. Польща отримала $146 млн від Єврокомісії на підтримку українських біженців.
  • Прем'єр-міністр Угорщини Орбан заявив, що на саміті лідерів ЄС переконуватиме колег переглянути санкції щодо Росії, "які лягли непосильним тягарем на населення країн Союзу". Він також розкритикував пропозицію Єврокомісії щодо спільних закупівель газу.
  • Майбутня глава уряду Італії Мелоні, лідер партії "Брати Італії", яка перемогла на виборах, заявила, що її уряд буде відданий підтримці НАТО та єдиної Європи й не буде "слабкою ланкою" Заходу. Партії, які не підтримують цей курс, не буде запрошено до формування уряду. Вона зробила цю заяву після публікації низки висловлювань колишнього прем'єр-міністра Берлусконі з критикою українського президента та звинуваченням його в провокуванні Росії на війну, а також про відновлення добрих стосунків із президентом РФ Путіним.
  • Мінфін США запровадив санкції проти російського громадянина та 2 його компаній, які скуповували військові технології та продукцію подвійного призначення для постачання підприємствам російського військово-промислового комплексу.
  • Президент Туреччини Ердоган після переговорів із російським президентом Путіним повідомив про домовленість щодо створення на території країни газового хаба. Тезу про необхідність створення ще одного торгового майданчика активно просували російські чиновники й сам Путін після руйнування газогонів "Північний потік" та "Північний потік-2".
    Після розмови з Путіним Ердоган зателефонував Зеленському, після чого заявив, що Туреччина готова покласти край російсько-українській війні за допомогою переговорів, з огляду на непохитну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.
  • Уряд Індії розгляне консолідовану пропозицію західних країн щодо запровадження "стелі" цін на російську нафту.
  • Європарламент присудив премію імені Сахарова "За свободу думки" "хороброму українському народові" та його лідерам.
  • Російський Citibank – "дочка" американської корпорації Citigroup, повідомив міжнародних клієнтів про згортання бізнесу у РФ.
  • Польща підписала контракт із Південною Кореєю на постачання 288 РСЗВ Chunmoo. Перші 18 одиниць техніки Польща отримає вже у 2023 р. Дальність дії таких систем – 36–290 км, залежно від ракет, що використовуються, подібно до систем HIMARS.
  • Партії парламенту Фінляндії ухвалили рішення про будівництво паркану на кордоні з Росією. Закон про фінансування будівництва буде ухвалено наприкінці року.

Київ

  • Київ повноцінно розпочинає опалювальний сезон із 20 жовтня.
  • Прокуратура Києва попросила скасувати виділення Київрадою 183 млн грн на добудову Подільсько-Воскресенського мосту. Мер Кличко стверджує, що кошти насправді не виділялися, а рішення було ухвалено для приведення у відповідність видатків міста з держбюджетом, з якого виділено субвенцію на будівництво.



 

No comments:

Post a Comment