October 16, 2022

15.10.2022: До Білорусі прибули ешелони з російськими військовослужбовцями

До Білорусі прибули ешелони з російськими військовослужбовцями

  • До Білорусі прибули ешелони з російськими військовослужбовцями.
  • Маск і далі надаватиме послуги Starlink українським користувачам.
  • У Білгородській області РФ мало не щодня відбуваються "бавовни".

Війна

Фронт

  • До Білорусі прибули перші ешелони з російськими військами. Вони увійдуть до складу "регіонального угруповання", про створення якого цього тижня оголосив президент Лукашенко.
    Член делегації Росії в ООН Воронцов заявив, що РФ надасть Білорусі оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер-М" подвійного призначення та переобладнає кілька штурмовиків Су-25 білоруських ВПС у носії ядерної зброї. З його слів, ці кроки Росія робить у відповідь на просування ядерної інфраструктури НАТО на схід, водночас поки не планує розміщувати ядерні заряди в Білорусі.
    Президент Лукашенко заявив, що його "ніхто не просить" брати участь у війні проти України.
  • Генштаб майже нічого не повідомляє про ситуацію на лінії фронту на півночі Луганської та Херсонської області, проте за повідомленнями з окупованої території, російське командування перекидає до цих регіонів велику кількість щойно мобілізованих військовослужбовців, сподіваючись зупинити наступ українських військ.
  • Російські війська й далі здійснюють атаки на позиції ЗСУ в районі траси Лисичанськ-Бахмут, на околицях Бахмута та Соледара. Президент Зеленський підтвердив, що найважча ситуація на фронті для ЗСУ складається саме в районі Бахмута.
  • Українські війська відбили чергові атаки "народної міліції ДНР" (1 армійського корпусу армії РФ) на північ від Горлівки та на околицях Донецька.
  • Глава МЗС Литви Ландсбергіс закликав західні країни профінансувати супутниковий зв'язок Starlink для України або знайти альтернативного постачальника послуг. Власник компанії Starlink мільярдер Маск заявив, що й далі надаватиме зв'язок українським користувачам, без огляду на те, що "інші компанії отримують мільярди доларів коштів платників податків". За словами Маска, Росія прагне вбити проєкт Starlink, який допомагає українській армії виконувати завдання на полі бою.
  • У Росії посилено охорону військкоматів через випадки нападу на них, що дедалі частішають. В одній із частин у Білгородської області сталася стрілянина, загинули приблизно 20 військовослужбовців. На думку низки експертів, причиною злочину могли стати нестатутні взаємини. Міноборони РФ назвало інцидент "терактом".
    Російські працівники великої нафтосервісної компанії Schlumberger отримали мобілізаційні повістки. Глава Українського МЗС Кулеба заявив, що компанія й далі фінансує російську агресію, воєнні злочини та геноцид, оскільки відмовилася припинити бізнес у Росії. Він закликав західні компанії зберегти свою репутацію та піти з РФ.
    Президент Зеленський запропонував мобілізованим громадянам Росії здаватися в полон задля збереження життя. Він наголосив, що Україна обов'язково поверне всі окуповані території.
  • Російський терорист Гіркін, колишній "міністр оборони ДНР", нібито вирушив на фронт. Українські волонтери запропонували за його затримання десятки тисяч доларів.
  • Влада російських міст уже з весни почала розконсервування бомбосховищ, а в жовтні ця тенденція докотилася й до Москви.
    В окупованому Криму в Севастополі та Саках спрацювала російська протиповітряна оборона. За твердженням чиновників місцевої адміністрації, це були навчальні стрільби.
    На околицях Білгорода сталася пожежа на нафтобазі. Губернатор області повідомив, що пожежа є наслідком влучення українського снаряда.

Тил

  • НБУ й далі витрачає валютні резерви. За тиждень регулятор продав на міжбанківському ринку $0,61 млрд – майже стільки ж, скільки минулого тижня.

Україна та світ

  • Президент Зеленський подякував американському президентові Байдену за пакет воєнної допомоги й висловив переконання в перемозі у війні.
  • Саудівська Аравія оголосила про надання гуманітарної допомоги Україні на суму $400 млн після переговорів президента Зеленського із наслідним принцом бін Салманом.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що для величезної кількості мешканців України зима, що настає, буде вкрай суворою, оскільки внаслідок воєнних дій зруйновано житловий фонд та об'єкти інфраструктури. За словами директора європейського департаменту ВООЗ Клюге, ситуацію ускладнює низьке охоплення населення країни вакцинацією від коронавірусу та інших інфекцій.
  • За інформацією видання The Washington Post, зі зростанням проблем в економіці України між США і ЄС посилюється напруженість. Міністр фінансів США Єллен закликала Євросоюз збільшити та прискорити фінансування України. Вона наголосила, що Україна потребує саме грантової допомоги, а не кредитів, які потрібно погашати й на обслуговування яких потрібні додаткові кошти.
  • Росія вже вдруге за рік заблокувала спільне комюніке країн-учасниць МВФ із закликом зупинити війну в Україні.
  • США оголосили про готовність запровадити жорсткі санкції проти фізичних осіб, компаній та країн, які постачають Росії боєприпаси чи підтримують її військово-промисловий комплекс. Насамперед йдеться про Іран, який постачає російській армії ударні безпілотники.
  • Російська влада оголосила про намір "евакуювати" кримські музеї. Міністерство культури України назвало ці дії пограбуванням культурних цінностей та закликало ЮНЕСКО відмовитися від співпраці з РФ.
  • Уряд Китаю закликав своїх громадян негайно покинути Україну через погіршення безпекової ситуації в країні.
  • Канцлер Німеччини Шольц закликав до розширення ЄС, особливо після вторгнення Росії в Україну. Він впевнений, що союз 27, 30, а потім і 36 держав та понад 500 млн вільних та рівноправних громадян дасть об'єднаній Європі змогу зміцнити вплив у світі. Шольц вважає, що ЄС не має ігнорувати проблеми малих країн і закликав до реформ у зовнішній, внутрішній та фінансовій політиці Союзу.
  • У Великій Британії взимку можуть виникнути проблеми з електроенергією через припинення її постачання з материкової Європи та недостатніми запасами газу. Жителі країни масово закуповують портативні генератори та ліхтарики.
  • "Влада" самопроголошеної "республіки" Північний Кіпр анонсувала відкриття авіарейсів до Москви через турецький аеропорт Анталія починаючи з березня 2023 р. Рейси виконуватимуть 2 турецькі авіакомпанії.

Київ

  • У столиці на певних маршрутах запроваджено оплату проїзду банківською карткою або гаджетом із функцією безконтактної оплати.
  • Директор енергокомпанії YASNO Коваленко заявив про стабілізацію ситуації з постачанням електроенергії після російського ракетного удару в суботу по об'єктах енергетичної інфраструктури. З його слів, обмеження постачання електроенергії мешканцям Києва поки не планується.

Тренди

  • Депутат від президентської партії "Слуга народу" Мережко заявив, що українська влада не визнає "Об'єднаний перехідний кабінет" білоруської опозиціонерки Тіхановської через її політичну позицію, "яка є недостатньо чіткою стосовно держави-агресора". Депутат підкреслив, що в оточенні Тіхановської є "сумнівні" особи, а вона робила заяви, які не сприйняло українське суспільство.

 

No comments:

Post a Comment