October 15, 2022

14.10.2022: Зеленський привітав військовослужбовців із Днем захисників і захисниць України

Зеленський привітав військовослужбовців із Днем захисників і захисниць України

  • Зеленський привітав військовослужбовців із Днем захисників і захисниць України.
  • США оголосили про новий пакет воєнної допомоги ЗСУ на $725 млн.
  • Пентагон обговорює можливість фінансування зв'язку Starlink в Україні.

Війна

Фронт

  • Пресслужба КДБ Білорусі спростувала повідомлення міністра закордонних справ Макея про оголошення в країні режиму контртерористичної операції, проте підтвердила, що в прикордонних з Україною районах відбуваються тактичні навчання бійців силових структур. Президент Лукашенко оголосив, що спільне з армією РФ угруповання складатиметься із понад 70 тис. військовослужбовців, 15 тис. росіян тощо. Представник міністерства оборони РБ очікує на прибуття російських частин до країни вже найближчими днями.
    Головнокомандувач ЗСУ Залужний обговорив із командувачем сил НАТО в Європі Каволі нові загрози з боку РФ і Білорусі.
  • ЗСУ ведуть наступальні дії на півночі Луганщиниі в напрямку на Сватове та Кремінну. За інформацією з окупованих територій, у цих містах, а також у Старобільську російське командування зосередило великі сили, щоправда, вони здебільшого складаються зі щойно мобілізованих росіян.
  • Ударні підрозділи ПВК "Вагнера" й далі майже безперервно атакують позиції ЗСУ вздовж траси Лисичанськ – Бахмут. Підтверджено захоплення ними двох населених пунктів на південній околиці Бахмута, інтенсивність боїв зростає. Окупанти наступають, не зважаючи на втрати. Українські війська успішно тримають оборону на північ від Горлівки та на околицях Донецька та відбивають усі атаки "народної міліції ДНР" та російських військ.
  • Генштаб геть нічого не повідомляє про поточну ситуацію на лінії фронту на Херсонщині, крім того, що контратаки російських військ у районі плацдарму на річці Інгулець було успішно відбито.
  • Російська армія знову завдала ударів по Запоріжжю 10 ракетами комплексу ППО С-300 та дронами-камікадзе Shahed-136. Пошкоджено об'єкти промислової та енергетичної інфраструктури, житлові приватні та багатоквартирні будинки. Усього за добу знищено 6 ударних безпілотників.
    Ще один ракетний удар завдано по Київській області, порушено електропостачання. Укренерго попередило про можливі віялові відключення споживачів.
    Низка ЗМІ повідомили, що на захоплену російськими військами територію півдня України прибули інструктори з Ірану для підготовки російських операторів БПЛА іранського виробництва. Міністри закордонних справ країн ЄС у понеділок обговорять нові санкції проти Ірану у відповідь на передавання ним ударних безпілотників Росії.
    Унаслідок невдалих запусків ракет комплексу С-300 по Харкову з району російського Білгорода, 3 ракети вибухнули в районі ТЕС, що спричинило пожежу на ній. Російська влада стверджує, що пожежа виникла внаслідок обстрілу української артилерії.
    Російські війська обстріляли з усіх видів артилерії та РСЗВ прикордонні райони Сумської та Харківської областей із території РФ, а також українські населені пункти на лінії фронту.
    За інформацією міністра оборони Резнікова, Росія вже використала до 2/3 свого арсеналу високоточних ракет. Він також повідомив, що Росія має на озброєнні приблизно 300 ударних безпілотників і планує закупити ще кілька тисяч.
    Президент РФ Путін заявив, що російські війська "поки не планують" завдання потужних ракетних ударів по об'єктах в Україні, "а там – як видно буде". За його словами, унаслідок атаки 10 жовтня не було виведено з ладу 29 об'єктів, проте їх "поступово" добивають ракетами та дронами. Президент Зеленський заявив, що в країні повним ходом тривають роботи щодо відновлення енергетичної інфраструктури, 15 об'єктів уже вдалося запустити.
    За твердженням білоруського президента Лукашенка, Путін не планує завдання ядерного удару по Україні, оскільки Росія "має найсучасніші види звичайної зброї". За його словами, Росія завдала 10 жовтня удару по Україні у відповідь на вибух на мосту через Керченську протоку.
  • За словами російського президента Путіна, 16 тис. мобілізованих громадян РФ уже воюють в Україні. Він заявив, що із запланованих 300 тис. осіб, уже мобілізовано 222 тис. За його словами, на підготовку їм надано 5–10 днів, подальша адаптація в частинах триває 5–15 днів, після чого їх буде відправлено на фронт. Путін стверджує, що "часткова" мобілізація має завершитися наприкінці жовтня. Він заявив, що лінія бойових дій в Україні тягнеться на 1,1 тис. км, тому закрити її одними контрактниками неможливо.
    Командувач Об'єднаними силами генерал Наєв оцінив поточний мобілізаційний ресурс Росії у 2 млн осіб, що мають військові навички, а загальний – у 29 млн осіб.
  • За інформацією Оперативного командування "Південь", окупанти в Херсонській та Запорізькій областях посилюють контроль та фільтраційні заходи на блокпостах, зокрема, обшукують автомобілі, перевіряють вміст телефонів та інших гаджетів.
  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про відновлення резервної лінії електроживлення Запорізької АЕС та підготовку до запуску 5 та 6 блоків. На АЕС уже прибули 7 паливозаправників. Ці запаси дають змогу забезпечити роботу резервних дизель-генераторів протягом понад 10 діб у разі відключення зовнішнього електроживлення. За інформацією ЗМІ, Росатом пригрозив персоналу ЗАЕС забороною працювати після 3 листопада в разі відмови підписати контракти.
  • Міжнародний комітет Червоного Хреста на ультиматум українських чиновників про негайне відправлення місії до колонії в Оленівці відповів, що вони готові виконати цю вимогу, але їм потрібно попередньо отримати доступ від "високопосадовців" окупантів. Чиновники МКЧХ підкреслили, що за Женевською конвенцією доступ до військовополонених для відвідування представниками міжнародних організацій є юридичним зобов'язанням усіх сторін, які підписали цю конвенцію.

Тил

  • Президент Зеленський у День захисників та захисниць України привітав тих, хто боронить країну. Він заявив, що світ поважатиме Україну за її перемогу над агресором, і назвав українську армію найдорожчим, що має народ. Президент заявив, що Україна просувається вперед, а Росія вже живе в атмосфері своєї поразки та безнадійності.
  • Президент Зеленський зібрав Ставку верховного головнокомандувача для обговорення підготовки армії до зими, ситуації на фронтах та стратегії подальшої деокупації країни.
  • Чиновники Мінагрополітики стверджують, що причин для зростання цін на яйця та олію немає, а ціни стабілізуються до листопада.
  • НАБУ повідомило про підозру депутатці від "Слуги народу" Колесник про внесення неправдивих відомостей до електронної декларації. Колесник "забула" вказати в ній квартири та інше майно на загальну суму 4,4 млн грн.
  • Співвласник російського дочірнього Альфа-банку олігарх Фрідман у листі до голови НБУ Пишного повідомив про готовність ради акціонерів докапіталізувати банк на $1 млрд, а за необхідності – передати його акції іншим власникам або "подарувати" державі Україна.
  • Міністра фінансів Марченка обрано головою Керівної ради Світового банку та МВФ на 2023 р.

Україна та світ

  • Президент США Байден підписав указ про виділення Україні ще одного пакету воєнної допомоги на суму $725 млн. ЗСУ отримають ракети для РСЗВ HIMARS, протирадіолокаційні ракети HARM, 23 тис. снарядів для 155-мм гаубиць та 500 високоточних снарядів Excalibur, 5 тис. снарядів для дистанційного мінування, 5 тис. протитанкових комплексів, понад 200 багатоцільових джипів HMMWV, стрілецьку зброю та 2 млн боєприпасів до неї, а також аптечки та інше медспорядження.
    Чиновники Пентагону вважають, що успіхи ЗСУ в наступі в Харківській та Херсонській областях дали можливість вражати цілі стандартною артилерією. Військове відомство США має намір зосередитися на постачанні Україні систем ППО. За словами міністра оборони Резнікова, Україна отримає перші системи ППО NASAMS вже в жовтні. Речник Повітряних сил Ігнат повідомив, що німецька система ППО IRIS-T SLM вже успішно застосовується на півдні України.
    У Литві відремонтовано та повернуто в Україну пошкоджені в боях САУ Panzerhaubitze 2000.
  • Американський мільярдер Маск підтвердив відмову від фінансування своїх систем супутникового зв'язку Starlink в Україні, назвавши ці витрати "нерозумними" для бізнесу. Він запропонував Пентагону взяти на себе оплату цих послуг. Прессекретарка військового відомства США Сінгх заявила, що Пентагон намагатиметься зробити все можливе для збереження цієї системи зв'язку для ЗСУ.
  • Російський президент Путін пригрозив вийти з "зернової угоди", якщо "з'ясується", що вибухівку для вибуху мосту через Керченську протоку було відправлено морем з Одеси.
    З 1 липня – початку маркетингового року – Україна відправила на експорт понад 10 млн т зерна, що майже на третину менше, ніж торік. Водночас темпи відвантаження продовольства в жовтні вищі за торішні.
  • Глава російського "Газпрому" Міллер заявив, що ремонт газогону "Північний потік", ймовірно, потребуватиме заміни великої ділянки труби, а ремонтні роботи триватимуть до 1 року.
  • Французькі ЗМІ звинувачують енергетичну компанію TotalEnergies у постачанні палива для російських бомбардувальників. Пресслужба компанії назвала звинувачення "наклепницькими та обурливими" і стверджує, що все паливо з родовища, у якому компанія володіла часткою, і яке вироблялося на заводах у Росії, нібито експортувалося до інших країн.
    Банки Шрі-Ланки відмовляються приймати платіжні картки "Мир", які емітовано російськими банками, через ризик потрапити під вторинні санкції США. Від обслуговування цих карток відмовився й киргизький банк "Компаньйон", що має іноземних акціонерів.
  • НБУ закликав Міжнародну групу з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) виключити Росію з-поміж членів організації та внести до чорного списку.
  • Ірландія, Латвія, Литва, Польща та Естонія запропонували в наступному пакеті санкцій синхронізувати обмеження проти РФ і Білорусі.
  • Опитування, яке було проведено Кембридзьким університетом та агентством YouGov у 25 західних країнах показало, що більшість респондентів (від 57 % до 70 %) підтримують санкції проти РФ, а 40 %-62 % навіть вважають їх недостатньо жорсткими. Прихильників санкцій проти РФ у Греції – 37 %, а в Угорщині – лише 32 %. Також у цих країнах найбільша кількість прибічників поступок РФ. Жителі Данії та Великої Британії готові на подальше погіршення якості життя для посилення антиросійських санкцій. Пряме військове втручання НАТО у війну в Україні підтримують від 20 % у Німеччині до 30–40 % в інших країнах. Більшість респондентів не підтримують компроміс із РФ для завершення війни в Україні. Від 22 % до 33 % респондентів з Італії, Греції та Угорщини вважають, що НАТО надають "надто велику" воєнну підтримку Україні.
    Прем'єр-міністр Угорщини Орбан вкотре розкритикував санкції ЄС проти РФ. Він заявив, що санкції "провалилися", а також закликав до проведення мирних переговорів між Росією та Україною.
    Російський президент Путін стверджує, що не мав на меті повного знищення України, проте не відмовляється від війни. Водночас він заявив, що відкритий до "мирного діалогу". На думку оглядачів російського видання Meduza, переговори потрібні Путіну як повітря, щоби дати перепочинок армії та підготувати новий наступ.
  • Головою нижньої палати парламенту Італії обрано представника правої партії "Ліга" Фонтану, який відкрито підтримував російського президента Путіна й голосував проти надання безвізового режиму Україні. У 2014 р. Фонтану їздив на "референдум" до окупованого Росією Криму.
  • Кабмін повідомив про підписання угоди про безвізовий режим з Індонезією. Громадяни можуть перебувати на території іншої держави без віз упродовж 30 діб із кожних 60.

Тренди

  • Польська агенція Gremi Personal провела опитування серед українських біженців у Польщі про те, звідки вони отримують інформацію про події в Україні. На першому місці в списку джерел – месенджери та соціальні мережі (майже 70 %), далі – інформація від родичів та знайомих (майже 22 %), онлайн-ЗМІ (менш ніж 7 %). Українські телеканали дивляться менш як 1 % респондентів.


No comments:

Post a Comment