October 14, 2022

13.10.2022: ПАРЄ визнала Росію терористичною державою

ПАРЄ визнала Росію терористичною державою

  • ПАРЄ визнала Росію терористичною державою.
  • Захід попередив Путіна про катастрофічні наслідки застосування ядерної зброї.
  • Посол України проти скасування безвізового режиму з Білоруссю.

Війна

Фронт

  • Міністр закордонних справ Білорусі Макей повідомив про оголошення президентом Лукашенком режиму контртерористичної операції. Зі слів міністра, це зроблено нібито для "запобігання провокаціям із боку сусідів для захоплення території Білорусі". За інформацією білоруських ЗМІ, Лукашенко ухвалив рішення про проведення мобілізації, яка відбуватиметься під прикриттям перевірки боєздатності резервістів. Командувач Об'єднаних сил Наєв заявив, що Генштаб постійно відстежує ситуацію в Білорусі, а армія готова до вторгнення з її території. За словами Наєва, на території РБ постійно розміщено до 1 тис. російських військовослужбовців, 6 літаків, 4 ОТРК "Іскандер-К", 12 комплексів ППО С-400, проводяться заходи щодо підготовки аеродромної мережі та інфраструктури для розгортання підрозділів російських військ.
    Президент Зеленський відповів на петицію про скасування безвізового режиму з Білоруссю. Він повідомив, що всі пункти пропуску на білоруському кордоні наразі не працюють, крім одного – на Волині, через який повертаються громадяни України. Петицію переадресовано Кабміну для відпрацювання заходів з огляду на захист національних інтересів та інтересів громадян. Посол України в Білорусі Кізім не підтримує скасування безвізового режиму. На його думку, це вдарить насамперед по самих українцях, які намагаються вибратися із зони окупації, оскільки білоруський маршрут є найкоротшим і найбезпечнішим. Він також переконаний, що скасування безвізового режиму збільшить навантаження на дипломатичні служби.
  • На півночі України ЗСУ перейшли адмінкордон Луганської області та розпочали наступ на Сватове. Тривають запеклі бої в районі Кремінної.
  • Підрозділи ПВК "Вагнера" й далі наступають на Бахмут – уже з трьох боків. Їм вдалося просунутися до центру міста. На думку військових експертів, мета російського командування залишилася незмінною – повна окупація Донецької області, тому захоплення Бахмута відкриває шлях на Краматорськ та Слов'янськ.
  • Запеклі бої тривають у районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околиці Соледара, на північ від Горлівки, на околицях Донецька. Російські війська знову обстріляли житлові будинки в Авдіївці.
  • На Херсонщині оперативна ситуація для російських військ помітно ускладнилася. Вони будують нові рубежі оборони в Бериславському районі та на околицях Херсона. Більшість підрозділів російських десантників зазнали тяжких втрат, а поповнення їх щойно мобілізованими, які не мають бойового досвіду, не збільшує їхньої боєздатності. Глава херсонської окупаційної "адміністрації" Сальдо звернувся до керівництва РФ із проханням про евакуацію представників "нової влади" регіону до Криму "для відпочинку та навчання". Віцепрем'єр-міністр РФ Хафіуллін заявив, що тим, хто виїхав з області, буде забезпечено безплатне проживання й "усе необхідне".
  • На Полтавщині розбилися два літаки українських Повітряних сил. Бомбардувальник Су-24М не зміг дотягнути до аеродрому після ураження ракетою під час виконання бойового завдання, один із пілотів загинув. Ще один винищувач упав через відмову систем літака, пілот успішно катапультувався.
  • Російська армія завдала ще одного удару по Запоріжжю ракетами комплексу ППО С-300, результатом якого стали руйнування об'єктів інфраструктури. Під ракетний обстріл потрапив Харків, у місті знову частково зникло електропостачання. У Білгороді ракета комплексу С-300, яка через помилку оператора повернулася на місце старту замість удару по Харкову, пошкодила житловий будинок. Увечері в Білгороді сталася детонація боєприпасів на складі на околиці міста – за твердженням губернатора це сталося внаслідок артилерійського обстрілу ЗСУ.
    У Золочівському районі Львівської області дві ракети влучили у військовий об'єкт, одну ракету збили війська ППО. Підрозділи ППО працювали в Київській, Одеській, Вінницькій, Чернівецькій та Тернопільській областях. Усього за добу Повітряні сили збили 4 крилаті ракети на заході країни та 1 – на півдні.
    Упродовж доби підрозділи ППО та авіація збили 8 ударних БПЛА Shahed-136. 4 дрони було збито на околицях Дніпра та Нікополя. Спікер Оперативного командування "Південь" Гуменюк вважає, що Росія застосовує ці безпілотники як "сірники" для ударів по інфраструктурних об'єктах, оскільки їхній вибух спричиняє пожежу. За її словами, застосування цих БПЛА для ударів по місцях скупчення людей та техніки не є ефективним.
  • За інформацією Генштабу, російське командування посилило угруповання на Запорізькій АЕС. Туди перекинуто додатковий особовий склад через те, що українська артилерія не обстрілює територію станції. Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Гроссі під час візиту до Києва обговорив із главою українського МЗС Кулебою створення зони безпеки на АЕС та навколо неї. За словами Гроссі, після переговорів з Україною та Росією він побачив "прогрес" у створенні такої зони. Уже після повернення з України Гроссі назвав ситуацію на ЗАЕС "нестерпною" й закликав до негайних дій щодо її захисту.
    Глава Енергоатому Котін, який виконує обов'язки директора ЗАЕС, спростував твердження Росатому про те, що станція потребує російського палива.
  • Головне управління розвідки повідомило про повернення на батьківщину 20 українських військовополонених. За інформацією Слідчого комітету РФ, у російських СІЗО утримують 402 бійців полку "Азов". Чиновники Офісу президента, представники українських силових відомств та міністр закордонних справ Кулеба поставили ультиматум керівництву Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою протягом 3 днів скерувати місію до колонії в Оленівці на околицях Донецька, де окупанти тримають українських військовополонених.
  • Генштаб повідомив, що до окупованого Криму прибули іноземні найманці чисельністю до батальйону для участі в бойових діях в Україні.
  • Термінали супутникового зв'язку Starlink після кількох днів збоїв відновили роботу на звільненій території. Власник компанії SpaceX бізнесмен Маск підтвердив відмову фінансувати витрати на свій супутниковий інтернет в Україні. Він наполягає на тому, що українські споживачі витрачають трафіку в 100 разів більше за звичайні домогосподарства. Він підкреслив, що щодня зазнає втрат, а компанії дедалі важче уникати банкрутства.
  • Російська влада має намір відремонтувати до 1 липня 2023 р. міст через Керченську протоку, який було пошкоджено внаслідок вибуху.
  • Румунські прокурори долучилися до міжнародної групи, яка розслідує злочини Росії в Україні. Румунія стала вже 7 учасником слідчої групи.

Тил

  • Міністерство оборони повідомило про закриття потреб ЗСУ в зимовому умундируванні, а також у бронежилетах і шоломах.
  • Укренерго відмовилося від віялових відключень світла завдяки стабілізації роботи енергосистеми. Стабільній роботі допомогли заходи економії громадян та підприємств у пікові години. Компанія закликала громадян країни економити електрику не лише ввечері, а й уранці.
  • Уряд Нідерландів виділив €70 млн для ремонту систем водопостачання та опалення в Україні.
  • Конституційний суд визнав неконституційним обмеження пенсій військовослужбовцям, які боронять Україну з 2014 року.
  • За словами голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцева, ухвалення бюджету на 2023 р. перенесено на початок листопада через консультації з міжнародними партнерами, які готові профінансувати до половини витрат.
  • За даними Держслужби статистики, імпорт товарів в Україну за підсумками 8 місяців знизився на 21,5 %, експорт упав на 30,8 % проти аналогічного періоду 2021 р.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив про отримання Україною додаткового екстреного фінансування в розмірі $1,3 млрд від МВФ. Кошти буде спрямовано на підвищення обороноздатності, виплату пенсій та соціальних допомог, а також на підтримку економіки.
    Європейський інвестиційний банк перерахував Мінфіну €550 млн, які заплановано витратити на відновлення та модернізацію об'єктів електро-, тепло-, водопостачання та житлово-комунальної інфраструктури, що постраждали від російської агресії.
    За словами голови МВФ Георгієвої, Фонд підтримує ініціативу президента Зеленського щодо створення форуму фінансової та економічної підтримки України.

Україна та світ

  • Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання Росії терористичною державою. Зі 100 делегатів – 99 проголосували "за" її прийняття. Президент Зеленський подякував ПАРЄ й заявив, що вона стала першою організацією у світі, яка назвала режим Путіна терористичним. Він наголосив, що ця резолюція відкриває шлях до створення міжнародного трибуналу з розслідування воєнних злочинів РФ. Зеленський також закликав ПАРЄ стати лідером зусиль щодо відшкодування збитків, які було завдано Україні російськими військами через виплату компенсацій (репарацій). На думку члена української делегації депутата Власенка, ПАРЄ ухвалила це рішення під враженням руйнувань, які було заподіяно потужними ударами російськими ракетами та безпілотниками по українських цивільних об'єктах.
  • Прокурор Міжнародного кримінального суду Хан заявив, що Україна зможе екстрадувати підозрюваних у воєнних злочинах до Нідерландів, якщо судовий процес не може бути проведено в Україні. Він наголосив, що суд не братиме до уваги статус обвинуваченого в разі, якщо буде доведено його злочини проти людяності, що не мають терміну давності.
  • Президент Макрон виключив можливість ядерного удару Франції по РФ у разі застосування нею ядерної зброї. Водночас він наполягає, що Україна має відновити свою територіальну цілісність у межах кордонів станом на 1991 рік. Він заявив, що не хоче "спалювати мости" й має намір і далі контактувати з російським президентом Путіним.
    Міністр оборони Великої Британії Уоллес вважає, що цією заявою Макрон "розкрив карти" (продемонстрував свої наміри). Уоллес підкреслив, що висловлювання Макрона суперечить основним принципам ядерного стримування. Французька опозиція також жорстко розкритикувала заяву Макрона.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс у разі ядерного удару Росії по Україні дасть "фізичну відповідь". За його словами, застосування Путіним ядерної зброї кардинально змінить характер війни та, відповідно, реакцію колективного Заходу. Єврокомісар із закордонних справ Боррель пригрозив Росії повним знищенням її армії в разі ядерного удару по Україні. Боррель підкреслив, що це попередження – "не блеф".
    Президент Зеленський в інтерв'ю німецькому каналу ZDF зазначив, що Путін поводиться як терорист і шантажист. Він може застосувати ядерну зброю, якщо матиме впевненість, що йому за це нічого не буде. На думку українського президента, з Путіним не можна вести переговори, і це нарешті усвідомив канцлер Шольц.
  • Міністр оборони Резніков повідомив про відправлення з Іспанії до України 4 установок ППО Hawk. Подібні комплекси було знято з бойового чергування в США ще 2002 р., проте їх досі мають на озброєнні понад 10 країн. Їх може бути використано як компонент широкої системи ППО України, створення якої було анонсовано на зустрічі групи міністрів оборони у форматі "Рамштайн+" у середу. Резніков заявив, що остаточна конфігурація системи ППО стане зрозумілою до кінця жовтня. Президент Зеленський вважає, що захист неба дасть змогу завершити війну вже незабаром. За його оцінкою, Україна має лише 10 % необхідних систем ППО та ПРО.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що країни Альянсу незабаром передадуть Україні 100 станцій глушіння безпілотників.
    Міністри оборони країн НАТО на саміті в Брюсселі домовилися про збільшення та поповнення запасів озброєнь через їхнє виснаження внаслідок передавання частини техніки Україні.
    За словами єврокомісара із закордонних справ Борреля, ЄС уже в понеділок затвердить виділення ще одного траншу воєнної допомоги ЗСУ.
    Уряд Естонії затвердив передавання пакета допомоги Україні, до якого буде включено боєприпаси, зимового екіпірування та спорядження.
    Португалія передає Україні 6 транспортно-бойових гелікоптерів Камова радянського виробництва, які заборонено до використання в ЄС через санкції. Один із гелікоптерів пошкоджено і він потребує капітального ремонту.
  • Заступник секретаря російської Ради безпеки Венедиктов погрожує Заходу третьою світовою війною в разі прийняття України до НАТО. Він підкреслив, що європейські "важковаговики" – Німеччина, Франція, Нідерланди, Італія прохолодно поставилися до прохання президента Зеленського про прискорене прийняття України до Альянсу.
  • 15 країн ЄС – членів НАТО домовилися про створення єдиної системи протиповітряної оборони "Небесний щит" на основі новітніх зразків озброєнь.
  • Прессекретар російського президента Пєсков стверджує, що "якісь сили" нібито здійснили замах на газогін "Турецький потік", і під час розслідування цієї справи вже заарештовано кількох диверсантів.
    Путін в Астані на нараді "щодо заходів довіри та взаємодії в Азії" зустрівся з турецьким президентом Ердоганом і запропонував йому створити на території Туреччини газовий хаб – не лише для постачання, а і для формування "справедливої" ціни на газ. Президент Франції Макрон заявив, що пропозиція Путіна не має сенсу, оскільки наразі не треба плодити нові структури, метою яких є збільшення імпорту російського газу.
    Президент Зеленський вважає, що Росія може завдати удару по українській газотранспортній системі для примусу Європи до запуску "Північного потоку-2".
  • Великий виробник молочних продуктів – французька компанія Danone – оголосила про вихід із російського ринку, на який припадало всього 5 % її продажів. Бізнес буде передано новому російському власнику "для забезпечення безперервності на користь співробітників, споживачів та партнерів".
    Італійська енергокомпанія Enel продала активи в Росії "Лукойлу" та інвестфонду "Газпром-Фрезія" після схвалення цієї угоди президентом Путіним.
    Водночас один із великих європейських ритейлерів – компанія Auchan не тільки не згортає свій бізнес у Росії, але і збільшує вкладення, а також розвиває співпрацю з російським Ощадбанком. У РФ Auchan має 241 магазин, який приносить їй 11 % загального доходу, і генерує суттєві податкові надходження до російського бюджету. Відмову від закриття керівництво компанії пояснює "турботою про благо простих людей", а за війну компанія "не відповідає".
  • Рада ЄС подовжила на рік санкції проти 15 громадян РФ та 2 юридичних осіб за поширення та застосування нею хімічної зброї в Європі.
  • Російський представник Гатілов надав перелік вимог до Продовольчої організації ООН, за невиконання яких Росія обіцяє вийти з "зернової угоди", термін дії якої спливає наприкінці листопада. Сам список вимог не опубліковано, проте Гатілов наголосив, що угода не є корисною для РФ.
    Міністр закордонних справ Кулеба закликав світову спільноту запобігти зриву угоди про транзит українського зерна чорноморським маршрутом. Припинення українського експорту негативно вплине на світову продовольчу безпеку.
  • Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вважає, що рішення картелю ОПЕК+ щодо скорочення видобутку нафти вже призвело до суттєвого зростання цін на неї та може підштовхнути світову економіку до рецесії. За оцінкою МЕА, виторг Росії від продажу нафти у вересні виявився найменшим із початку року насамперед через зниження світових цін, тому рішення ОПЕК+ було для РФ критично важливим.
    Президент Зеленський у зверненні до ПАРЄ закликав європейських депутатів до нових санкцій проти РФ, аби російське керівництво побачило нуль надходжень від продажу нафти та газу.
  • На сайті президента набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів петиція про звернення Зеленського до керівництва компаній Google та Meta через масове блокування облікових записів і мікроблогів українських користувачів, які висвітлюють війну. За твердженням авторів петиції, український сегмент соцмереж Facebook та Instagram модерують російські громадяни.
  • Парламент Туреччини ухвалив закон про тюремне ув'язнення на строк до 3 років користувачів соцмереж і журналістів "за поширення дезінформації".

Тренди

  • "Правозахисна" організація Amnesty International укотре "відзначилася", звинувативши владу Латвії в жорстокому поводженні з громадянами Іраку, які намагалися прорватися до країни з Білорусі.
  • Президент Зеленський відповів на петицію про позбавлення українського громадянства громадянина РФ журналіста Невзорова, який наразі мешкає в Ізраїлі. Зеленський написав, що українське громадянство не можуть отримати лише люди, яких було засуджено за особливо тяжкі злочини, зокрема, за геноцид і злочини проти людяності, а також подібні злочини на території інших держав. Він зазначив, що органи влади мають діяти в межах наданих їм повноважень, і пообіцяв додатково поінформувати про результати розгляду питань, які порушено петицією. Невзоров не має права на отримання українського громадянства за низкою ознак.


 

No comments:

Post a Comment