October 13, 2022

12.10.2022: Генеральна асамблея ООН засудила російські "референдуми"


Генеральна асамблея ООН засудила російські "референдуми"
  • Генеральна асамблея ООН засудила російські "референдуми".

  • На зустрічі у форматі "Рамштайн+" обговорювали постачання Україні систем ППО.

  • Путін запропонував ЄС постачати газ "Північним потоком-2".

Війна

Фронт

  • Міністр закордонних справ Білорусі Макей заявив, що розміщення міжнародних спостерігачів із третіх країн на українському кордоні означатиме їхнє "фактичне залучення до українського конфлікту", а білоруські війська та спецслужби на це відреагують відповідним чином. У Білорусі зафіксовано переміщення кількох механізованих колон військ до Пінська, який розташовано за 15 км від кордону з Рівненською областю України.

  • Заступник міністра внутрішніх справ Бондаренко заявив, що на кордоні з Білоруссю запроваджують заходи, які дадуть змогу забезпечити відсіч агресорам у разі повторного вторгнення, щоби не повторилося те, що сталося в лютому. 12.10.2022 Кремінна

  • ЗСУ на півночі Луганської області розпочали операцію зі звільнення Кремінної. Українська артилерія руйнує лінію оборони, яку вдалося звести російським підрозділам після втечі з Лиману. На передовій у Донецькій та Луганській області з'явилися нещодавно мобілізовані росіяни. Їхнє екіпірування вкрай погане, майже немає засобів захисту, їм видано шоломи радянського зразка. Також зафіксовано участь у бойових діях великої кількості колишніх в'язнів колоній, яких було мобілізовано до російських приватних військових компаній.

  • Окупанти й далі намагаються штурмувати Соледар та Бахмут, запеклі бої точаться на околицях обох населених пунктів. Бойові дії докотилися до сіл на північ і південь від Бахмута. "Народна міліція ДНР" (підрозділи 1-го армійського корпусу армії РФ) наступають на північ від Донецька та Горлівки, а також у районі Вугледару.
    Російські війська серед дня завдали ракетного удару по ринку в прифронтовій Авдіївці. Загинуло 7 та поранено 13 мирних жителів. Вересень-жовтень, контрнаступ ЗСУ

  • На Херсонщині тривають бої в Бериславському районі, контратаки російських військ успіху не мають. У Миколаєві ракетами С-300 зруйновано п'ятиповерховий будинок. На ранок четверга рятувальники врятували з-під завалів дитину, 7 людей усе ще не знайдено.

  • Сили ППО та винищувачі Повітряних сил знищили над Україною 17 ударних БПЛА (Shahed-136) та 2 – розвідувальних (Zala Ланцет).
    Декілька ударних дронів збито над Київською областю. Нацполіція вважає, що метою атак були об'єкти інфраструктури. Під удар потрапив об'єкт енергетики в Кам'янському районі Дніпропетровщини. Підрозділи ППО працювали й на Черкащині. У Сумській області за 3 доби ракетних ударів зруйновано 3 електропідстанції.
    Прессекретар командування Повітряних сил Ігнат заявив, що повітряні тривоги, ймовірно, триватимуть довше через повсюдне застосування російськими військами боєприпасів, що баражують (дронів – камікадзе).
    Асоціація водоканалів повідомила, що наслідком ракетних ударів є пошкодження понад сотні об'єктів водопостачання, також повсюдно виникли проблеми з електропостачанням. Світовий банк оцінив збитки підприємств галузі в $6 млрд, за їхньою оцінкою, вони зазнали більш серйозних втрат.
    Кілька великих українських ритейлерів оголосили про скорочення споживання електроенергії для зниження пікового навантаження на енергосистему. Мер Львова Садовий порадив мешканцям міста запастися буржуйками та дровами для опалення будинків.
    Укренерго повідомило про стабілізацію енергопостачання в Києві та центральних районах країни, але застосовуватиме віялові відключення в Харківській, Сумській та Полтавській областях.
    Європейський інвестиційний банк надав Україні €550 млн на екстрений ремонт енергетичних об'єктів, пошкоджених чи зруйнованих унаслідок російських ракетних ударів.

  • Ремонтні служби Запорізької АЕС відновили під'єднання станції до української енергомережі. З території в районі АЕС вкотре обстріляно Нікополь, розташований на протилежному березі Каховського водосховища. Інспектори МАГАТЕ знову не зафіксували обстріли. Міністр енергетики Галущенко закликав ЄС запровадити санкції проти Росатому та інших російських підприємств ядерної галузі, а також обмежити права РФ у МАГАТЕ. З такими санкціями категорично не погоджується Угорщина, де Росатом будує енергоблок на АЕС "Пакш".

  • Окупаційна влада замовила план розвитку Маріуполя до 2035 р., згідно з яким до 2025 р. у місті проживатиме 350 тис. осіб. Довоєнне населення становило приблизно 450 тис. осіб. На думку експертів, метою плану є якнайшвидше приховування воєнних злочинів російських військ. За різними оцінками, у місті загинули понад 20 тис. осіб, десятки тисяч було депортовано та стали біженцями.

  • У російському Білгороді підрозділи ППО збили невідомий об'єкт, який, на думку місцевих жителів, був російським безпілотником. Уламки ракет ППО незначно пошкоджено кілька будинків та дорожнє покриття на вулицях.

  • Російська влада ударними темпами ремонтує міст через Керченську протоку, яку було пошкоджено внаслідок вибухів 8 жовтня. Міст є критично важливим для перекидання військ на південь України, де ведуть контрнаступ українські війська.

Тил

  • Президент Зеленський запровадив рішення РНБО про санкції проти колишніх президента Янукович та міністра оборони Лебедєва, олігарха-утікача Курченка, російського мільярдера Дерипаски.

  • Міністр регіонального розвитку Чернишов заявив, що опалювальний сезон для населення розпочнеться наприкінці жовтня, якщо похолодання не настане раніше (середньодобова температура впаде до 8°C).

  • Уряд виділив 76 млрд грн на програму з урегулювання заборгованості перед постачальниками газу на підставі закону, ухваленого Верховною Радою, що, за словами прем'єр-міністра Шмигаля, дасть змогу не підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду для населення. Шмигаль повідомив, що комунальне господарство країни готове до опалювального сезону на понад 90 %, уже підготовлено спеціальні пункти обігріву населення та плани евакуації на випадок неможливості швидкого відновлення об'єктів інфраструктури. Він закликав громадян України до максимальної економії енергоресурсів. За словами прем'єр-міністра, зима в Україні буде важкою, оскільки Росія використовує холод як зброю.

  • Низка мереж АЗС підвищила ціни на бензини, дизпаливо та скраплений газ від 0,5 грн до 2,0 грн/л.

  • Податкова служба повністю відновила роботу своїх сервісів, які було зупинено 10 жовтня після російських ракетних ударів по Україні.

  • Кабмін ухвалив постанову про переведення на бюджетну форму навчання студентів з окупованих територій та тимчасових переселенців. Такі ж пільги мають діти загиблих оборонців України, учасники бойових дій, особи, які стали інвалідами внаслідок бойових дій та їхні діти.

Україна та світ

  • Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про засудження "референдумів", які влаштувала Росія на окупованих територіях півдня та сходу України. Зі 193 членів ООН “за” проголосували 143 країни та території, проти – усього 5: сама Росія, Білорусь, Сирія, Північна Корея та Нікарагуа. Фактична підтримка України в ООН суттєво зросла проти березня, коли Генеральна Асамблея засудила незаконне вторгнення РФ. Росія наклала вето на резолюцію Ради Безпеки щодо засудження анексії українських територій.

  • У Брюсселі відбулася зустріч міністрів закордонних справ групи воєнної підтримки України у форматі "Рамштайн". Міністр оборони США Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів американської армії генерал Міллі повідомили, що учасники обговорювали можливість створення багаторівневої протиракетної та протиповітряної оборони України. Головним завданням буде об'єднання у єдину систему різних типів озброєнь, які вже передано та заплановано до передавання різними країнами. Остін заявив, що українські війська за допомогою наданої Заходом зброї змогли змінити динаміку війни.
    За підсумками саміту міністерство оборони Німеччини оголосило про передавання Україні вже незабаром систем залпового вогню MARS II та самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000.
    Міністр оборони Великобританії Уоллес повідомив, що Україна отримає ракети середньої дальності для американських комплексів ППО NASAMS, "сотні" ракет для інших систем ППО, безпілотники та 18 гаубиць.
    Міністр оборони Нідерландів Оллонгрен оголосила про передавання Україні зенітних ракет на суму €15 млн для систем ППО, які нададуть інші держави.
    Канада надасть ЗСУ снаряди та зимову військове спорядження на суму $47 млн.
    Уряд Литви оголосив про надання Україні ще одного пакету військової допомоги, до якого буде включено зимове умундирування, міномети, бронемашини, тепловізори та БПЛА.
    Президент Франції Макрон оголосив, що ЗСУ за кілька тижнів отримають партію із 6 самохідних гаубиць Caesar та зенітні ракети.
    Посли Євросоюзу остаточно погодили параметри навчально-тренувальної місії для підготовки українських військовослужбовців. Перед початком зустрічі єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що Єврокомісія не повірила попередженням розвідки США про підготовку Росією повномасштабного вторгнення. Боррель визнав, що лідери ЄС не вірили й у те, що Путін оголосить мобілізацію та загрожуватиме застосуванням ядерної зброї.

  • Папа Римський Франциск засудив ракетні атаки Росії та закликав зупинити "ураган насильства".

  • Прем'єр-міністр Великої Британії Трас має намір уже найближчим часом відвідати Україну, попри потужні обстріли.

  • Уряд Чехії оголосив про заборону в'їзду до країни через єдиний міжнародний аеропорт Прага громадян РФ, для туризму, спорту, навчання або культурного обміну.
    Посли ЄС готують спільне рішення щодо невизнання російських паспортів, які видано на окупованих територіях України та Грузії.
    Швейцарія приєдналася до санкцій ЄС після спроби анексії Росією українських територій. До санкційних списків включено понад 30 юридичних та фізичних осіб.

  • Агентство Reuters повідомило з посиланням на високопосадовця НАТО, що застосування Росією ядерної зброї в Україні спричинить "негайну фізичну" відповідь Альянсу, яка матиме для неї "безпрецедентні наслідки".

  • Речник російського Газпрому Купріянов стверджує, що перед вибухом на газогонах у Балтійському морі в районі інциденту перебував підводний знищувач мін "Морський лис" однієї з країн НАТО. Президент Путін на форумі "Російський енергетичний тиждень" без натяків звинуватив у теракті "головних вигодонабувачів" – США, Україну та Польщу. Він запропонував ЄС розпочати постачання газу непошкодженою трубою газогону "Північний потік-2", щодо якого запроваджено жорсткі санкції. Він також запропонував перенаправити потоки газу до ЕС через Туреччину, де, за його словами, може бути створено газовий хаб.

  • У Росії видано "незначним накладом" "нову мапу Росії". На ній з'явилися окуповані території південних та східних областей України, які режим Путіна оголосив анексованими. Судячи з мапи, Путін затвердив приєднання територій за лінією фронту, а Херсонську область вирішив включити до складу РФ повністю.

  • Прем'єр-міністр Молдови Гаврилиця в Азербайджані обговорила можливість постачання 300 млн м³ газу, що дає змогу задовольнити двомісячні потреби країни. Стратегічною метою молдавського уряду є підписання контракту на постачання газу на 10–15 років.

  • Видання EUObserver опублікувало висновки внутрішнього звіту Єврокомісії, які свідчать про дієвість європейських санкцій щодо РФ. У ньому констатовано, що Туреччина та Китай допомагають режиму Путіна оминати обмеження.
    Уряд РФ засекретив чверть видатків бюджету на 2023 р. За оцінкою низки експертів, ці кошти буде витрачено на фінансування війни в Україні та закріплення анексії українських територій.

  • Європейська конференція міністрів транспорту збільшила на 2023 р квоти Україні на вантажоперевезення на 27 % проти  2022 р. Ці квоти дають можливість транспортування вантажів і до третіх країн, а не лише за двосторонніми контрактами між країнами, як це передбачає угода про "митний безвізовий режим" ".

  • Уряд Польщі має намір стягувати 50 % вартості проживання з українських біженців, які мешкають у колективних центрах, оскільки витрати на утримання інфраструктури швидко зростають.

  • Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію щодо повторного запровадження моніторингової процедури щодо Угорщини у зв'язку з погіршенням ситуації з правами людини та демократією в країні. Серед причин таких заходів названо уповільнення боротьби з корупцією, посилення тиску на ЗМІ, порушення гендерної рівності та прав національних меншин.
    Єврокомісар з енергетики Сімсон у відповідь на візит угорського міністра закордонних справ Сійярто до Москви на переговори з Газпромом та Росатомом порадила Угорщині "вчитися на помилках минулого та готуватися до майбутнього".

  • У США представлено оновлену стратегію національної безпеки. Її головним викликом визнано Китай, який активно протидіє світовому порядку та впливу США, Це визнано, навіть попри війну, яку Росія розв'язала в Україні.

  • Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус заявив, що пролонговані наслідки захворювання на коронавірусну інфекцію "руйнують життя, позбавляють коштів до існування десятки мільйонів людей і завдають шкоди системам охорони здоров'я та економікам". Він закликав усі країни світу здійснити "негайні" та "постійні" кроки для подолання "дуже серйозної кризи".

Київ

  • Київська міська адміністрація надала право співробітникам Держслужби з надзвичайних ситуацій зрізати замки зі сховищ та укриттів, якщо вони будуть зачинені під час повітряної тривоги.

 

No comments:

Post a Comment