October 10, 2022

09.10.2022: Путін оголосив вибух на мосту через Керченську протоку "терактом українських спецслужб"


Путін оголосив вибух на мосту через Керченську протоку "терактом українських спецслужб"

  • Путін оголосив вибух на мосту через Керченську протоку "терактом українських спецслужб".
  • Кабмін залишив незмінним до наступного серпня тариф на електроенергію для населення.
  • Міністр оборони Румунії закликав до переговорів із Росією для припинення війни.

Війна

Фронт

  • Головне управління розвідки вважає, що російський президент намагається втягнути Білорусь у війну з Україною. За словами заступника начальника управління Скибицького, на кордоні з Україною розгорнуто до 6 батальйонів білоруської армії різних родів військ, зокрема, сили спецоперацій. На думку міністра оборони Литви Анушаускаса, російський президент Путін має намір використати проти України армію Білорусі замість завдання удару тактичними ядерними боєприпасами.
  • Сумщину атаковано бойовими іранськими дронами, прикордонні населені пункти обстріляно з артилерії та РСЗВ. Ні на день не припиняються обстріли й бомбардування населених пунктів уздовж кордону з РФ та на лінії фронту.
  • Українські війська й далі ведуть контрнаступ на Сватове та Кремінну. Окупанти зводять навколо цих міст лінію оборони в спробі загальмувати просування ЗСУ. Глава Луганської військової обладміністрації Гайдай повідомив про звільнення 7 сіл на півночі області.
    09.10.2022 Бахмут
  • Ударні підрозділи російських військ, найманці ПВК "Вагнера" ​​та підрозділи 1-го та 2-го армійських корпусів армії РФ ("народної міліції ДНР і ЛНР") безперервно штурмують Соледар та Бахмут. Вони також ведуть атаки вздовж траси Лисичанськ – Бахмут. На північ від Горлівки їм вдалося просунутися до 2 км та зав'язати бій в Озерянівці. Безперервно точаться бойові зіткнення на околицях Донецька – у Пісках, Первомайському, Невельському, Красногорівці, Новомихайлівці.
  • 13 людей загинули внаслідок обстрілу Запоріжжя, яке сталося в ніч на 9 жовтня, 60 осіб дістали поранення.
    У ніч на 10 жовтня місто знову потрапило під потужний ракетний обстріл, зруйновано багатоповерхову будівлю. Також вночі російська армія та флот завдали ударів крилатими ракетами та ракетами комплексів ППО С-300 по Миколаєву, Очакову та іншим населеним пунктам області.
    Міністр закордонних справ Кулеба у відповідь на ракетний обстріл Запоріжжя закликав країни Заходу прискорити передачу Україні засобів ППО.
  • За інформацією Оперативного командування "Південь", окупанти перекидають на правобережну частину Херсонщини резерви для гальмування контрнаступу ЗСУ. Контратаки російських військ у районі плацдарму на лівому березі річки Інгулець відбито, окупанти відкотилися на вихідні позиції.
  • Мер міста-супутника Запорізької АЕС Енергодара Орлов заявив, що після обстрілу російською артилерією проммайданчика станції місто вже впродовж 3 діб відключено від електро- та водопостачання, а окупанти не пропускають до міста гуманітарні вантажі та питну воду для мешканців.
  • Генштаб повідомив, що окупанти починають відчувати проблеми з боєприпасами. Російське керівництво веде переговори щодо їхнього постачання з третіми країнами, а також вивозить їх вагонами з Білорусі. На відео, яке опублікували розслідувачі групи "Беларускі гаюн", до Росії відправлено ешелон із танками Т-72А, які, ймовірно, знято зі зберігання для передавання армії РФ.
  • За словами міністра культури Ткаченка, окупанти пограбували майже 40 українських музеїв. Міністерство оцінило збитки в "сотні мільйонів євро".
  • У Лимані почалася ексгумація тіл із братської могили. Серед загиблих – військовослужбовці ЗСУ та діти.

Тил

  • Міністерство енергетики ухвалило рішення подовжити чинність спецзобов'язань на постачання електроенергії для населення, термін яких спливав 30 жовтня. У п'ятницю Кабмін зобов'язав дочірню компанію Нафтогазу – "Нафтогаз Трейдинг" – до кінця серпня 2023 р постачати газ підприємствам теплокомуненерго для опалення населених пунктів за ціною 7,42 грн/м³.

Україна та світ

  • Голова Слідчого комітету РФ Бастрикін звітував перед президентом Путіним про розслідування вибуху на мосту через Керченську протоку. За словами Бастрикіна, на мосту було підірвано фуру, яка прямувала маршрутом "з країни НАТО – Болгарії" до Росії через Грузію та Вірменію. Він поклав провину за "теракт, який спрямовано на руйнування критично важливої цивільної інфраструктури РФ", на українські спецслужби, а також громадян Росії та іноземних держав, які їм у цьому допомагали.
    Прессекретар російського президента Пєсков оголосив, що в понеділок Путін проведе нараду із членами Ради безпеки. Він назвав "невірним формулюванням запитання" можливість застосування Росією ядерної зброї у відповідь на "теракт" на мосту.
    За інформацією видання Meduza, міст зараз є одним із найбільш захищених об'єктів у світі. З моря його охороняє цілий флот із катерів різного призначення, під водою чергують водолази, спецгрупи Чорноморського флоту та бойові дельфіни, на суші його прикрито береговими ракетними комплексами "Бал" та "Бастіон". Повітряний простір постійно патрулюють винищувачі, міст перебуває під постійним контролем супутника "Космос-К". Навколо опор мосту зведено спеціальні загородження для запобігання їхньому тарану суднами.
    Американський письменник Кінг назвав "довбаним цинізмом" заяви російської влади про нібито теракт на мосту, після руйнування цілих міст, "9 місяців убивств та тортур цивільних осіб".
  • До Конгресу США представниками обох найбільших партій внесено законопроєкти про визнання Росії спонсором тероризму, а воєнних злочинів російської армії в Україні – геноцидом.
  • Президент Туреччини Ердоган заявив, що на Європу чекає важка зима через обмеження постачання газу з Росії. Він наголосив, що Туреччина в цьому опалювальному сезоні проблем з енергоресурсами не відчуватиме.
    Франція передала Україні пожежно-рятувальні та санітарні машини, медобладнання та понтонні системи.
    Німеччина в наступному пакеті допомоги надасть ЗСУ 100 тис. комплектів зимового спорядження, 100 наметів з обігрівом, мобільні дизель-генератори та комплексні сухпайки.
    Німецьке видання Welt am Sonntag повідомило, що ЄС підготував концепцію військової тренувальної місії, яка передбачає підготовку 15 тис. українських військовослужбовців та виділення додаткових коштів на озброєння для ЗСУ. Багатонаціональне командування місії буде розміщено в Польщі.
  • Міністр оборони Румунії Динку назвав переговори з РФ єдиним способом досягнення миру, оскільки, за його словами, Росія має достатньо ресурсів для продовження війни. Президент Зеленський заявив, що постійний терор із боку Росії свідчить про відмову Путіна від мирних переговорів, а наблизити мир, на його твердження, можуть лише переговори про збільшення допомоги Україні.
  • Чиновник російського МЗС Поліщук звинуватив Україну в спробі спровокувати Молдову на силові дії в Придністров'ї для того, щоби "розгойдати ситуацію в регіоні". Молдова відверто називає розміщені в "республіці" російські війська окупаційними та вимагає їхнього негайного виведення.
  • Міністерство оборони Киргизстану скасувало проведення на території країни спільних військових навчань армій Організації договору колективної безпеки (ОДКБ), яку створила РФ. Президент Жапаров привітав російського президента Путіна телефоном, проте на ювілей не приїхав, оскільки там мав бути президент Таджикистану Рахмон. Між країнами триває прикордонний конфлікт.


 

No comments:

Post a Comment