October 09, 2022

08.10.2022: Російська армія завдала жорстоких ракетних ударів по Запоріжжю

Російська армія завдала жорстоких ракетних ударів по Запоріжжю
  • Російська армія завдала жорстоких ракетних ударів по Запоріжжю
  • Росія відновила рух поїздів мостом через Керченську протоку.

Війна

Фронт

  • МЗС Білорусі викликало українського посла в Мінську Кізіма для вручення ноти про те, що Україна нібито готується завдати удару по території Білорусі. Українське МЗС вважає цей крок частиною підготовки воєнної провокації Росією.
  • ЗСУ й далі наступають на півночі Луганщини, передові підрозділи повідомили про звільнення кількох населених пунктів у напрямку Сватова.
  • Російські найманці ПВК "Вагнера" ​​та ударні підрозділи штурмують позиції українських військ у Соледарі, Бахмуті та на південь від міста. Їм вдалося просунутися на кількох ділянках до кілометра, попри тяжкі втрати. Атаки тривають на північних околицях Горлівки та Донецька, а також у районі Вугледару.
  • Окупанти протягом доби завдали кількох потужних ударів по Запоріжжю крилатими ракетами та ракетами комплексу ППО С-300. Пізно ввечері ракети зруйнували об'єкт інфраструктури, вночі – влучили в приватні будинки, а вранці – у багатоповерхівку. Влада повідомила про, як мінімум, 17 загиблих мирних жителів, ще десятки – дістали поранення. Розбір завалів триває.
  • Російські війська ні на день не припиняють обстріли прикордонних населених пунктів Чернігівської, Сумської та Харківської областей, а також міст та сіл на лінії фронту та в ближньому тилу ЗСУ. Під обстріл російської артилерії з території поблизу Запорізької АЕС знову потрапили Нікополь та Марганець на протилежному березі Каховського водосховища Дніпра.
  • На півночі Херсонщини українські війська поступово просуваються до Берислава та Нової Каховки, всупереч відчайдушному опору російських десантників, бої також точаться на південь від великого опорного пункту армії РФ у Снігурівці.
  • "Глава" окупаційної "адміністрації" Херсонської області колаборант Сальдо оголосив про намір вивезення українських дітей до Росії "на відпочинок", що фактично еквівалентно їхній депортації та переселенню.
  • Російська влада повідомила про відновлення руху залізничних потягів мостом через Керченську протоку, який критично важливий для постачання зброї, боєприпасів та палива частинам, що ведуть бойові дії на півдні України. Також знову відкрито продаж залізничних квитків на кримський напрямок.

Тил

  • МОЗ повідомило про запровадження електронних рецептів на наркотичні лікарські засоби для полегшення страждань паліативних хворих.
  • За оцінкою чиновників Міністерства економіки, ВВП України за 9 місяців впав на 30 %.

Україна та світ

  • Міністр оборони Німеччини Ламбрехт оголосила про намір продати танки Греції та Словаччини, щоби вони передали 100 своїх застарілих танків Україні "обміном по колу".
    Міністр оборони Словаччини Надь повідомив про передавання ЗСУ двох колісних самохідних гаубиць Zuzana-2 та плани постачання ще кількох одиниць цієї зброї.Західні інструктори, які навчають військовослужбовців ЗСУ, зазначають їхню "неймовірну мотивованість" в опануванні навичками застосування зброї та методів ведення бою.
    Прем'єр-міністр Польщі Моравецький після саміту Європейської Ради в Празі заявив, що для перемоги України у війні проти російських агресорів ЄС має підтримувати її фінансами та постачанням зброї.
  • Прем'єр-міністр Естонії Каллас підтвердила, що країнам ЄС дедалі важче домовлятися про запровадження санкцій проти РФ через втому від війни та внутрішні проблеми. Каллас наполягає, що допомога Україні має тривати попри все, щоби Росія не поширила агресію на інші країни. За її словами, російські спецслужби можуть використовувати "уклоністів" від призову як "наступну зброю" гібридної війни проти Заходу.
    Цю версію підтверджує й те, що попри втечу із РФ сотень тисяч чоловіків, акцій протесту проти примусової мобілізації не відбувається в жодній із країн, куди вони виїхали.
  • Турецьке видання Milliyet повідомило про спроби керівництва країни організувати за своїм посередництвом багатосторонню зустріч між Росією та 4 найбільшими країнами Заходу – США, Великобританією, Францією та Німеччиною для укладання "великої угоди", про яку постійно говорять президент Путін та чиновники його режиму.
  • Іспанія успішно протестувала залізничний маршрут транспортування українського зерна з польського міста Хелм до Барселони для подальшої перевалки продовольства на балкери й відправлення морем. Подібні маршрути транзиту вже випробувала німецька залізнична компанія Deutsche Bahn.

No comments:

Post a Comment