October 08, 2022

07.10.2022: Унаслідок вибухів серйозно пошкоджено міст через Керченську протоку

Унаслідок вибухів серйозно пошкоджено міст через Керченську протоку

  • Унаслідок вибухів серйозно пошкоджено міст через Керченську протоку.
  • Нобелівською премією миру нагороджено представників "3 братніх народів", зокрема, України.
  • Запорізьку АЕС знову знеструмлено внаслідок російського обстрілу.
  • Головою НБУ призначено колишнього очільника Ощадбанку Пишного.

Війна

Фронт

  • Міністр оборони Білорусі Хренін повідомив, що армія країни вже незабаром отримає від Росії системи ППО С-400 та ракетні оперативно-тактичні комплекси "Іскандер", які здатні нести ядерні заряди. Він заявив, що в разі потреби до армії може бути призвано до 500 тис. військовозобов'язаних, які є вже підготовленим резервом. За оцінкою Оперативного командування "Захід" Росія могла перекинути до Білорусі іранські ударні БПЛА для ударів по північних районах України.
    Командувач об'єднаними силами генерал Наєв вважає можливим повторний наступ російських військ на Київ. За його словами, для підготовки військ російському командуванню знадобиться 2–3 місяці, і ці дії обов'язково помітить українська розвідка.
    07.10.2022 Північний Донбас
  • ЗСУ поступово просуваються на півночі Луганської області в напрямку на Сватове та Кремінну та звільнили села Макіївка та Греківка. На Харківщині звільнено село Подоли на схід від Куп'янська. У селі Яцьківка в районі Лимана слідчі Держбюро розслідувань виявили штаб одного із підрозділів російських військ зі списками полонених та колаборантів. У Лимані виявлено велику братську могилу, у якій, за попередньою оцінкою, поховані цивільні особи та військовослужбовці.
  • Ударні підрозділи ПВК "Вагнер" та російських військ і далі штурмують Соледар та Бахмут. Їм вдалося просунутися до 2 км на ділянці фронту на південь від Бахмута, попри тяжкі втрати.
  • Тривають запеклі бої на околицях Горлівки, Авдіївки, Донецька, Вугледара.
  • Оперативне командування "Південь" повідомило, що окупанти будують нову лінію оборони в районі Берислава та греблі Каховської ГЕС. Російські підрозділи намагаються контратакувати на південь від Снігурівки задля стримання контрнаступу ЗСУ.
  • Російські війська знову обстріляли ракетами центр Харкова, зруйновано лікарню та ще кілька будівель. Запоріжжя тричі за добу обстріляли російські ракети, 3 з яких змогли збити підрозділи ППО. Дронами-камікадзе атаковано Нікополь. Під артилерійські обстріли та авіаційні удари російських військ потрапили населені пункти на кордоні з РФ у Чернігівській, Сумській, Харківській областях, а також уздовж усієї лінії фронту. 3 іранські ударні БПЛА Shahed-136 збито над Одещиною та Миколаївщиною.
  • На тлі поразок російських військ в Україні президент Путін і далі тасує командування окупаційних військ. Він змінив командувачів Східним та Західним військовими округами, на генералів які брали участь у бойових діях на Донбасі та Сирії.
  • Директор Міжнародного агентства з атомної енергії Гроссі повідомив про ротацію місії на Запорізькій АЕС з одночасним збільшенням кількості співробітників. Прессекретар МЗС РФ Захарова після обстрілу АЕС заявила, що українська влада нібито хоче перетворити станцію на "брудну" ядерну бомбу і влаштовує ядерний шантаж.
    Енергоатом повідомив, що окупанти знову обстріляли територію в районі АЕС і пошкодили єдину лінію передач, що працює. Це призвело до знеструмлення станції. Увімкнулися дизель-генератори, запасів палива вистачить на 10 діб. У місті-супутнику станції Енергодарі вимкнено електро- та водопостачання. Енергоатом повідомив про визнання недійсною печатки ЗАЕС, яку викрадено окупантами.
  • Вранці на мосту через Керченську протоку стався сильний вибух. Зруйновано два прольоти автомобільного мосту, залізничну колію пошкоджено внаслідок горіння кількох цистерн із паливом. Російській владі вдалося досить швидко загасити пожежу. Судноплавний проліт не пошкоджено, проте рух суден через протоку зупинено. Усі потяги в напрямку Криму скасовані. Через протоку відновлено роботу поромної переправи. Президент Путін доручив створити комісію для розслідування інциденту За даними Яндекс-мап, міст буде закрито до 31 жовтня. Пресслужба Міністерства оборони України поставила громадянам Росії риторичне питання: "Два символи російської влади в Криму – крейсер "Москва" та Керченський міст – затонули. Що на черзі?" Секретар РНБО Данилов привітав російського президента з днем ​​"бавовни" моста через Керченську протоку.
  • На окупованій території півдня України активно діють партизани. Вибухи на російських військових базах сталися в Мелітополі та Маріуполі.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт бюджету на 2023 р., відхиливши майже всі поправки, які було подано депутатами, за винятком тих, на яких наполягали чиновники Офісу президента. За словами голови Рахункової палати Пацкана, наступного року на обслуговування держборгу буде витрачено 25 % доходів бюджету.
    Ухвалено закон про добровільний військовий облік жінок, за винятком медпрацівників, які й раніше були військовозобов'язаними.
    Депутати призначили головою Нацбанку колишнього голову правління державного Ощадбанку Пишного.
  • Заступник голови Офісу президента Тимошенко заявив, що Фонд відновлення України повноцінно працюватиме вже наприкінці року. Тимошенко має намір керувати цими роботами, попри те, що вони є компетенцією уряду.
  • Мін'юст направив уряду Австрії клопотання про екстрадицію колишнього глави Конституційного суду Тупицького, який наразі мешкає у Відні як біженець. Тупицький стверджує, що перетнув кордон після початку війни законно, оскільки його звільнено від мобілізації.

Україна та світ

  • Голова комітету німецького Бундестагу з оборони Штрак-Циммерман після відвідин Києва та переговорів із міністром оборони Резніковим наголосила на необхідності навчання українських екіпажів застосуванню танків Leopard II. Канцлер Шольц заявив, що місія з підготовки українських військовослужбовців "матиме великий розмах". Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що місія міститиме курси із захисту від біологічної, хімічної та ядерної зброї, а також із військової логістики.
    Естонія направляє в Україну ще один пакет допомоги, до якого буде включено артилерійські та протитанкові боєприпаси, зимове спорядження, бронепластини та бронежилети. Пакети воєнної допомоги невдовзі відправлять до України Іспанія та Італія.
    Глава Європарламенту Метсола вкотре закликала країни ЄС надати Україні сучасні танки, оскільки Росія готує ескалацію вторгнення.
    Президент Франції Макрон оголосив про створення Євросоюзом фонду допомоги Україні в розмірі €100 млн для прямої закупівлі українським урядом зброї у європейських виробників. Макрон сподівається, що буде замовлено і французькі озброєння, насамперед гаубиці Caesar, постачання яких Франція планує частково профінансувати.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила про намір ЄС надати Україні ще один пакет макрофінансової допомоги на суму €2 млрд уже найближчими днями. МВФ таки виділив Україні фінансову допомогу в розмірі $1,3 млрд, попри зміну голови НБУ.
  • За словами президента Зеленського, російські чиновники почали готувати своє населення до застосування ядерної зброї. Чиновники американської адміністрації та Пентагону вкотре наголосили, що не спостерігають підготовки Росії до ядерного удару.
  • Прем'єр-міністр Польщі Моравецький вважає за необхідне конфіскувати заморожені російські активи та спрямувати ці кошти на відновлення Україні після війни, а також на заходи щодо зниження цін на енергоносії.
  • Агентство The Associated Press повідомило, що лідери країн ЄС досі не досягли угоди щодо обмеження цін на газ.
  • Глава Нафтогазу Вітренко повідомив, що борг Газпрому за транзит газу Україною на кінець вересня становить приблизно $200 млн і зростає щомісяця, тож обов'язково буде подано позов до арбітражу про компенсацію втрат. За словами Вітренка, Україні доведеться скоротити кількість підземних сховищ. Він наголосив, що споживання газу в країні знизилося, а обсяги прокачування падають, тому утримувати ПСГ невигідно, ба більше, вони містять газ, який можна викачати та використати. Вітренко повідомив про досягнення попередньої домовленості про постачання газу через Польщу щойно запущеним газогоном Baltic Pipe.
  • Після рішення картелю ОПЕК+ про скорочення видобутку нафти на 2 млн барелів на день міністерство енергетики США продало місцевим компаніям зі стратегічного резерву понад 10 млн барелів для стримування цін на пальне. Цей крок зроблено напередодні проміжних виборів до Конгресу, на яких більшість може отримати республіканська партія. Ціна на пальне – один з основних індикаторів добробуту громадян США та показник рівня інфляції. Ф'ючерси на нафту марки Brent на світових біржах знову наблизилися до $100/барель
  • Російський президент Путін відзначив свій 70-річний ювілей. З днем ​​народження його привітали лідери КНДР, Нікарагуа, Білорусі та Туреччини. Прессекретар Пєсков повідомив, що Путін вважає недоречним святкувати свій ювілей, оскільки "зараз не час для свят".
    Корейський лідер Кім Чен Ин подякував Путіну за "усунення загроз від США".
    На свій день народження російський президент запросив на саміт до Санкт-Петербурга лідерів країн СНД.
    Міністр оборони Литви Анушаускас повідомив, що громадяни країни подарували Путіну столик та бінокль для спілкування з відвідувачами та збирають гроші на феєрверки [на день його смерті]. Глава МЗС Естонії Рейнсалу побажав російському президентові зустріти наступний день народження за ґратами.
  • Президент Туреччини Ердоган зателефонував Путіну для обговорення відновлення мирних переговорів та двосторонньої співпраці. Після цієї розмови помічник турецького президента Калин заявив, що Путін прагне укласти із Заходом "нову велику угоду", для чого готовий відновити переговори.
    За словами президента Зеленського, знищення Росією України означатиме початок Третьої світової війни. На запитання кореспондента BBC про те, чи виживе президент Путін у разі перемоги України, Зеленський відповів, що йому байдуже – з ним розбиратиметься російське суспільство. Зеленський у виступі перед Радою Європи наголосив, що Росія намагається відновити переговори, щоб отримати перепочинок, накопичити сили та знову вдарити по Україні.
    Посол Індонезії в Об'єднаних арабських еміратах Багіс заявив, що країна готується до приймання на саміті "великої двадцятки" президентів РФ – Путіна та України – Зеленського, проте підтвердження їхньої участі ще не отримано.
  • Депутати Верховної Ради звернулися до світової спільноти із закликом засудити окупацію Росією північних територій Японії, з якої СРСР депортував японців після закінчення Другої світової війни. Президент Зеленський підписав указ про визнання островів Південної Курильської гряди територією Японії, які тимчасово окуповано Росією.
  • Ще одна постанова парламенту містить заклик до ООН, ЄС та Ради Європи щодо створення міжнародного трибуналу з розслідування агресії Росії проти України.
  • Посол Великої Британії при ООН висловилася проти таємного голосування Генеральної асамблеї щодо засудження анексії Росією 4 українських областей. Представник України при ООН Кислиця заявив, що понад 50 держав готові підтримати резолюцію із засудженням "референдумів" та анексії Росією окупованих територій.
  • Нобелівський комітет присудив премію миру білоруському правозахисникові Біляцькому, російському центру "Меморіал" та українському "Центру громадянських свобод". Ні президент Зеленський, ні народ України, які були серед фаворитів, премію не здобули. Більшість українських коментаторів вказують, що рішення Комітету просуває ідею про "братні народи", а два її лауреати є представниками країн-агресорів – Росії та Білорусі.
    Російський суд ухвалив рішення про скасування передавання будівлі в центрі Москви у власність "Меморіалу". Глава українського Центру Матвійчук на врученні премії заявила, що Росію має бути виключено з членів Ради Безпеки ООН, також має бути створено міжнародний трибунал для притягнення до відповідальності російського президента Путіна.
  • Президент Зеленський заявив в інтерв'ю каналу BBC, що українська влада не причетна до вбивства дочки ідеолога російського нацизму Дугіна, про що повідомило видання The New York Times з посиланням на американські спецслужби.
  • Китайська компанія Alibaba відмовилася фінансувати дочірню компанію в Росії AliExpress-Russia – один із найбільших російських маркетплейсів. Фінансування припинили холдинг USM олігарха Усманова, власники соцмережі VKontakte та Російський державний фонд прямих інвестицій.
    За даними Центробанку РФ, міжнародні резерви країни скоротилися впродовж місяця майже на $25 млрд і становили на кінець вересня $540 млрд.
    Видання "Комерсант" повідомило про скорочення обсягів продажу автомобілів у РФ за три квартали майже на 60 % через зупинення більшості автозаводів унаслідок санкцій.
  • Прем'єр-міністр Великобританії Трасс повідомила, що пісенний конкурс Євробачення у 2023 р. відбудеться в Ліверпулі. Попри виграш конкурсу у 2022 р. українським гуртом Kalush Orchestra, Європейський мовний союз відмовився проводити у 2023 р. конкурс в Україні з огляду на неможливість забезпечення безпеки учасників і глядачів
  • Рада ООН із прав людини заснувала посаду спеціального доповідача про порушення прав людини в Росії.
  • Продовольча організація ООН констатує зниження цін на продукти вже шостий місяць поспіль. Зокрема це сталося після відновлення відвантаження українського зерна з портів "великої Одеси".

Київ

  • Мер столиці Кличко оголосив про початок опалювального сезону 7 жовтня – тепло подадуть до лікарень, шкіл, дитячих садків та соціальних закладів. Опалення житлових будинків розпочнеться після зниження температури повітря до нормативних значень. Глава Нафтогазу Вітренко розкритикував рішення київської влади, оскільки, з його слів, температура повітря в місті вдень сягає 19°C.


No comments:

Post a Comment