October 07, 2022

06.10.2022: Верховна Рада звільнила голову НБУ Шевченка

Верховна Рада звільнила голову НБУ Шевченка

  • Верховна Рада звільнила голову НБУ Шевченка.
  • Опубліковано восьмий пакет санкцій ЄС проти РФ.
  • Глава Ради Федерації РФ Матвієнко запропонувала відновити мирні переговори.

Війна

Фронт

  • Українські війська і дали наступають на північному сході країни в напрямках на Сватове та Кремінну в Луганській області. Упродовж доби їм вдалося звільнити кілька сіл, зокрема, на Луганщині, яку РФ оголосила своєю територією. Під час відступу з Лиману окупанти підірвали дамбу. Це спричинило підтоплення селища Райгородок.
  • Попри наступ ЗСУ, ударні підрозділи російських військ та ПВК "Вагнера" й далі атакують позиції ЗСУ на Донбасі. Точаться найзапекліші бої в районі траси Лисичанськ – Бахмут у Спірному, на околицях Соледара та Бахмута, а також на південь від Бахмута – у Зеленій Долині та Зайцевому. На певних напрямках окупантам удалося просунутися до пів кілометра. Обидві сторони зазнають тяжких втрат.
  • Не припиняються бої на північ від Горлівки – у Майорську, Зайцевому, Миколаївці Другій, Курдюмівці та Відрадівці, а також на околицях Донецька – в Опитному, Первомайському, Красногорівці, Новомихайлівці.
  • На півночі та півдні Херсонщини російські війська влаштували кілька контратак, щоби пригальмувати контрнаступ ЗСУ. Спікер Оперативного командування "Південь" Гуменюк повідомила, що під час контрнаступу в Херсонській області звільнено понад 400 км² території, на поодиноких ділянках війська просунулися до 20 км. Канадська розвідка вважає, що армія РФ навряд чи зможе повернути території, які було ними втрачено внаслідок контрнаступу ЗСУ. Британська розвідка назвала головною проблемою окупантів на правобережній частині Херсонської області значний брак особового складу та неможливість його поповнення через руйнування мостів та понтонних переправ через Дніпро українською артилерією.
  • За інформацією Генштабу, мобілізація в Росії зривається – вдалося призвати трохи більше, ніж 100 тис. осіб, багато з яких не готові до бойових дій. За словами секретаря РНБО Данілова, з Росії виїхало вдвічі більше чоловіків, аніж владі вдалося мобілізувати. У російської армії виникли серйозні проблеми з логістикою, а також зі спорядженням, харчуванням та медичним обслуговуванням мобілізованих осіб. Міністр оборони Резніков повідомив, що Росія через треті країни намагалася купити в Туреччини 200 тис. бронежилетів і 500 тис. комплектів зимового спорядження, але отримала відмову.
    У Москві мобілізації підлягають лише 0,2 % чоловіків, проте й цей план не виконано, тоді як у невеликих населених пунктах віддалених регіонів РФ мобілізують практично все чоловіче населення. На ділянку фронту на Донеччині прибули підрозділи, які сформовано з 500 кримінальних злочинців під командуванням колишніх російських правоохоронців. За інформацією російських ЗМІ, з-під Херсона до Криму дезертувала група військовослужбовців, які захопили автомобілі та арсенал зброї.
  • Вночі дронами Shahed-136 (Герань-2) було атаковано Миколаїв. Вони влучили в житловий будинок та об'єкт міської інфраструктури.
    Такими ж дронами-камікадзе було атаковано Запоріжжя, зруйновано інфраструктурні об'єкти у 2 районах міста.
    Низка експертів вважають, що іранські БПЛА не змінять розкладу сил на полі бою, а Росія використовує їх як засіб терору мирного населення України.
  • Центр Запоріжжя протягом доби двічі було обстріляно ракетами комплексу ППО С-300. Одна з ракет упала на подвір'я багатоповерхового житлового будинку. Кількість жертв ракетного удару, якого російські війська завдали по місту в середу, сягнула 11, ще 15 людей вважаються зниклими безвісти.
    За інформацією видання Politico, українське керівництво змінило перелік озброєнь, які просить у США, і збільшило запит на системи ППО через посилення ударів ракетами та дронами-камікадзе по об'єктах цивільної інфраструктури. Спікер Повітряних сил Ігнат повідомив, що українські військовослужбовці вже навчаються використовувати комплекси ППО IRIS-T SLM та NASAMS.
  • Під артилерійський обстріл із території, що прилягає до Запорізької АЕС, потрапили Нікополь та Марганець на протилежному березі Дніпра.
    Міністр енергетики Галущенко закликав країни "Великої сімки" (G7) та ЄС запровадити санкції проти Росатому за спробу юридично закріпити захоплення АЕС. Президент Зеленський на зустрічі з директором МАГАТЕ Гроссі закликав Агентство засудити "міжнародне рейдерство" Росії. Гроссі наполягає на належності ЗАЕС Україні, попри спроби РФ узяти її під свою юрисдикцію. Він також оголосив, що кількість інспекторів на станції буде збільшено з 2 до 4, а зміна триватиме 4 тижні.
  • Оперативне командування "Південь" повідомило про знищення силами ППО 6 розвідувальних російських БПЛА "Орлан-10" та одного іранського – Mohajer-6. За словами представника Генштабу Громова, Росія завдала ударів по Україні 86 дронами, 60 % з них було знищено під час підльоту.
    Ракети Х-22, що вибухнули в Хмельницькій області, уперше із серпня було запущено з повітряного простору Білорусі російськими стратегічними бомбардувальниками.
  • За оцінкою британської розвідки, танковий парк ЗСУ на понад половину складається з трофейної техніки, яку захопили ЗСУ в армії РФ під час бойових дій.
  • За словами президента Зеленського, Росія примусово депортувала на свою територію понад 1,6 млн українських громадян. Начальник штабу полку "Азов" Кротевич заявив, що в російському полоні досі перебувають 2,5 тис. українських військовополонених з "Азовсталі", з них – понад 700 бійці "Азова". За словами Кротевича, окупанти намагаються вербувати полонених і застосовують проти них тортури. Він підтвердив, що керівництво країни залишило оборонцям комбінату можливість самостійно ухвалити рішення про здачу в полон або подовження опору. Було обрано саме цей варіант, оскільки для понад 600 поранених не було медикаментів та обладнання для лікування.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець закликав Міжнародний комітет Червоного Хреста використовувати правильні терміни щодо повномасштабного вторгнення РФ до України. Насамперед ідеться не про "українську кризу", а про війну в Україні, а замість терміну "сторони конфлікту" Лубинець наполягає на чіткому визначенні Росії як агресора, а України – як жертви агресії.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила закон про "електронне резидентство" – можливість ведення бізнесу в Україні з отриманням статусу платника єдиного податку 3 групи, електронного цифрового підпису та відкриттям рахунку в банку, що виконуватиме функції податкового агента.
    Парламентський комітет із фінансів, податкової та митної політики затвердив проєкт бюджету на наступний рік та запропонував прийняти його в першому читанні. З 1270 поправок, які було подано депутатами, комітет затвердив лише 4, які пролобіював Офіс президента.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про посилення відповідальності за порушення авторських та суміжних прав.
    За основу ухвалено законопроєкт уряду про митний тариф.
    Ще один закон замінив перевірки пожежної безпеки підприємств страхуванням ризиків та цивільної відповідальності.
    Посилено відповідальність за неналежне використання автомобільних номерних знаків.
    Депутати призначили голову фракції "Голос" Устінову керівником тимчасової спеціальної комісії з моніторингу постачання та використання міжнародної допомоги. Комісію було створено ще в липні, але вона досі не стала до роботи.
    Апарат Верховної Ради повідомив, що депутатам, які перебувають за кордоном без поважних причин, зарплату не нараховують із травня.
  • Радник віцепрем'єр-міністра Могалевська заявила, що Україні, ймовірно, доведеться відмовитися від сівби озимої пшениці, оскільки добрива суттєво здорожчали через вартість газу, що зросла в рази.
  • Із 7 жовтня набув чинності закон, який ухвалено в липні, про заборону водіям автобусів та маршруток вмикати в салоні музику, фільми та інший звуковий супровід.
  • Влада Сумської області запроваджує масковий режим через зростання захворюваності на коронавірус.
  • До України приїхала голова державного американського агентства USAID Пауер. США через USAID нададуть уряду України грант у розмірі $55 млн для підготовки цивільної інфраструктури до опалювального сезону. На нараді в президента Зеленського щодо підготовки до зими було ухвалено рішення про максимальну економію ресурсів.
  • Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію на пропозицію Фонду гарантування вкладів фізосіб банку "Січ", який було визнано неплатоспроможним у серпні. Київська міська адміністрація так і не подала заявки на придбання банку.
  • Державний Приватбанк відновлює підготовку до продажу (приватизації), яку було зупинено в лютому після вторгнення російських військ. НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування 3 епізодів справи про виведення коштів із Приватбанку перед його націоналізацією у 2016 р. на загальну суму понад 8,4 млрд грн. Слідство про виведення з банку понад 130 млрд грн іще триває.
  • За інформацією НБУ, міжнародні резерви України у вересні зменшилися на 5,9 % й на 1 жовтня сягнули $23,9 млрд. Рада НБУ не вбачає передумов для перегляду облікової ставки в середньотерміновій перспективі й готова знизити прогноз інфляції в разі покращення економічного стану країни. У торгових мережах протягом місяця спостерігається вибухове зростання цін на продукти, хоча в монетарному та макроекономічному огляді чиновники НБУ стверджують, що з початку року ціни зросли лише на 24,4 %
  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради 2 подання – про звільнення голови НБУ Шевченка та призначення на цю посаду колишнього голови Ощадбанку Пишного. Низка ЗМІ та експерти називають Пишного кумом глави Офісу президента Єрмака, що може свідчити про те, що він не проводитиме незалежної політики. Профільний парламентський комітет погодив обидва подання для винесення їх на голосування. Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила Шевченку про підозру в розкраданні 206 млн грн у період його керівництва державним Укргазбанком. Верховна Рада на пленарному засіданні звільнила Шевченка з посади без звіту. Шевченко заявив про жорсткий політичний тиск на нього з моменту призначення на посаду.

Україна та світ

  • Восьмий пакет санкцій ЄС містить обмеження транспортування російської нафти до третіх країн, а з наступного року – і нафтопродуктів у разі, якщо їхня вартість не перевищує рівня, що будет погоджено. Запроваджено обмеження на імпорт до ЄС целюлози, паперу, цигарок, пластмас, косметики, дорогоцінного каміння та металів. Заборонено експорт товарів подвійного призначення, що використовуються в авіаційній промисловості, цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів, військової техніки та запчастин до неї, а також електронних компонент. До списку санкцій включено 30 фізосіб – голову російського Центрвиборчкому Панфілову, ідеолога Дугіна, чиновників та колаборантів, а також артистів-пропагандистів. Також під санкції потрапили Центрвиборчком, Гознак та 5 компаній військово-промислового комплексу. Громадянам Росії заборонено користуватись криптосервісами та криптогаманцями ЄС незалежно від суми.
    Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що нові санкції завдадуть відчутних збитків економіці Росії.
  • Прем'єр-міністр Угорщини Орбан назвав санкційну політику ЄС "провальною" та закликав її змінити. Угорщина отримала від Газпрому відтермінування виплати боргу в розмірі €1,9 млрд, який вона має погасити протягом цього опалювального сезону.
  • Норвегія обмежила та ускладнила доступ до своїх портів для російських рибальських суден.
    Японія у відповідь на спробу анексії Росією 4 українських областей запровадила додаткові санкції проти російських чиновників, пропагандистів, членів їхніх сімей, а також колаборантів, які організували "референдуми". До списку також включено підприємства військово-промислового комплексу РФ, зокрема, концерни "Ростех" та "Калашніков".
    Лондонська біржа металів заблокувала постачання міді та цинку від Уральської гірничо-металургійної компанії після того, як було запроваджено санкції проти її власника – олігарха Махмудова.
  • Глава російської Ради Федерації Матвієнко на парламентському саміті "великої двадцятки" (G20) в Індонезії закликала Україну терміново сісти за стіл переговорів і досягти домовленості про "мирне, політичне вирішення цієї кризи" [війни РФ проти України]. У відповідь секретар РНБО Данілов заявив, що їй потрібно думати не про переговори, а про покаяння та лінію захисту на трибуналі в Гаазі. Віцеспікер Верховної Ради Кондратюк назвала пропозиції Матвієнко "брехнею" на тлі злочинів російської армії, псевдореферендумів та анексії української території. Кондратюк заявила, що переговори з Росією неможливі, а злочинці понесуть відповідальність за свої дії в міжнародному трибуналі.
  • У Празі відбувся перший саміт "Європейської політичної спільноти" – майданчика для обговорення загальноєвропейських проблем, який було створено на пропозицію французького президента Макрона. Саміти відбуватимуться двічі на рік, наступну зустріч прийматиме Молдова. Президент Зеленський закликав членів Спільноти реалізувати "формулу миру", яку він виклав у виступі на Генеральній асамблеї ООН. Він заявив, що Росія хоче поновити переговори з Україною, щоби перемалювати кордони та розділити мир на зони впливу.
    До конституції РФ внесено зміни, які зафіксували входження до її складу нових "суб'єктів федерації" – окупованих територій України.
    Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до всіх країн та міжнародних організацій засудити "референдуми", які влаштувала Росія на окупованих територіях, а також спробу їхньої анексії. Резолюція закликає країни ЄС запровадити через ці дії РФ додаткові жорсткі санкції проти неї.
  • Прессекретар російського МЗС Захарова заявила, що РФ дотримується принципу неприпустимості ядерної війни, яку "ніколи не має бути розв'язано", оскільки в ній не буде переможців. Колишня канцлерка Німеччини Меркель і далі стверджує, що міцний мир у Європі можливий лише за участю Росії, та застерегла від ігнорування загроз Путіна. Представник Пентагону генерал Райдер повідомив, що США поки не спостерігають підготовки до застосування Росією ядерної зброї. Чиновник Держдепартаменту Паттель не підтвердив інформації про переговори з Польщею щодо спільного використання ядерного потенціалу. Президент Байден заявив, що США стикнулися з перспективою ядерного Армагеддону вперше з часів Карибської кризи. Він попередив Росію, що застосування ядерної зброї майже напевно матиме наслідком всесвітню катастрофу.
    Президент Зеленський вважає, що Путіну навряд чи вдасться зберегти життя, якщо він таки наважиться застосувати ядерну зброю. Він закликав країни НАТО показати, що вони не бояться Росії. За його словами, Альянс має унеможливити застосування Росією ядерної зброї. Глава естонського уряду Каллас назвала небезпечним задоволення вимог російського президента під дією ядерного шантажу, закликала не боятися цих погроз та і далі надавати воєнну допомогу Україні.
  • Служба безпеки Швеції назвала причиною витоку газу з російських газогонів "детонацію" (вибухи). Слідчі впевнені, що інцидент є актом державного саботажу.
    Нідерланди "на крайній випадок" можуть відновити видобуток із найбільшого газового родовища Groningen, аби компенсувати постачання з РФ, що припинилися. Проти запуску проєкту протестують місцеві мешканці, оскільки видобуток спричинить пошкодження будинків через землетруси, що почастішали.
    ЄС домовився з Азербайджаном про збільшення у 2 рази – з 16 до 32 млрд м³ – постачання газу газогоном TANAP через Туреччину.
    Французький концерн TotalEnergies планує постачати російський скраплений газ доти, доки ЄС не запровадить санкції проти подібних постачань.
    Прем'єр-міністр Польщі Моравецький підписав наказ про приведення енергетичної структури країни до стану "бойової готовності" через імовірні теракти.
    Аналітики агентства Bloomberg й найбільших інвестфондів очікують зростання цін на нафту до понад $100 за барель після рішення картелю ОПЕК+ про скорочення видобутку на 2 млн барелів на добу.
  • Верховна Рада звернулася до світової спільноти з проханням підтримати право на самовизначення корінних народів Росії та національних меншин.
  • Російська влада вивезла автобусами з прикордонної з Естонією території кілька сотень українських біженців, які мали намір в'їхати до ЄС для отримання притулку. Міністр закордонних справ Естонії Рейнсалу вважає, що ця акція була невипадковою і є частиною провокацій, що планують російські спецслужби. Міністерство реінтеграції окупованих територій повідомило, що ФСБ не випускає із РФ українських громадян, які отримали російські паспорти.
  • Вірменія, Азербайджан та ЄС домовилися про розміщення в Нагірному Карабаху цивільної місії Євросоюзу, яка працюватиме разом із комісіями з делімітації кордону. Вірменія та Азербайджан визнали суверенітет та територіальну цілісність одна одної.
  • Президент Білорусі Лукашенко заборонив підвищувати ціни з моменту його заяви. За його словами, ціни наразі "захмарні" після нещодавнього "шаленого сплеску".
  • Пошта Польщі знизила тарифи на надсилання посилок до України на 75 %.

Тренди

  • Журналісти програми Bihus.info стверджують, що парламентський телеканал "Рада" коштом держбюджету займається піаром чиновників Офісу президента. За наповнення каналу контентом відповідає компанія "Кінохіт", яка тісно пов'язана з компаніями президента Зеленського та його оточення. Її було обрано в обхід системи держзакупівель ProZorro. З початку року вона вже отримала понад 140 млн грн.



No comments:

Post a Comment