October 06, 2022

05.10.2022: Росія оголосила своєю власністю Запорізьку АЕС


Росія оголосила своєю власністю Запорізьку АЕС

  • Росія оголосила своєю власністю Запорізьку АЕС.
  • Путін затвердив анексію українських областей.
  • Українські війська й далі ведуть наступ на півночі та півдні країни.
  • Армія РФ завдає ударів ракетами та дронами по цивільних об'єктах.

Війна

Фронт

  • На сході Харківської області тривають запеклі бої, українські війська звільнили 2 села та поступово просуваються до Луганшини.
    05.10.2022 Куп'янськ
    На тлі швидкого просування українських військ колаборанти біжать із населених пунктів, що розташовані поблизу лінії фронту на окупованій території. У Рубіжному Луганській області окупанти оголосили комендантську годину для пошуку українських партизанів.
    05.10.2022 Сіверський Донець
  • Попри важку ситуацію на півночі Донецької та Луганської областей, окупанти не припиняють штурм Соледара та Бахмута, а також атаки вздовж траси Лисичанськ – Бахмут. Обидві сторони зазнають тяжких втрат. Тривають бої на північ від Горлівки, на околицях Донецька та на південь від Вугледару.
    05.10.2022 Донецьк
  • Окупанти всю ніч із території поруч із Запорізькою АЕС гатили по Нікополю, Марганцю та селам, що розташовані поруч. ЗСУ й далі наступають на Херсонщині та за добу звільнили 3 села в Бериславському районі.
    05.10.2022 Херсонщина
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що звільнені українськими військами території, які було "приєднано" до РФ "за результатами референдумів", обов'язково будуть "повернені", всупереч відступу російської армії. Він також повідомив, що Путін не збирається змінювати статус "спеціальної військової операції", про що повідомили кілька російських ЗМІ.
  • Вночі іранськими безпілотниками-камікадзе атаковано промислові підприємства Харкова. 9 дронів збили підрозділи ППО над Миколаївською та Одеською областями. За словами речника Повітряних сил Ігната, Росія може мати на озброєнні сотні подібних ударних БПЛА.
    Рано-вранці 7 ракетами зруйновано житлові багатоповерхівки в Запоріжжі, що призвело до численних жертв серед мирних жителів. У середу вдень над містом було збито 2 ракети комплексу "Іскандер-К" із касетною частиною. Унаслідок ще одного ракетного удару по адмінбудівлі в Гуляйполі загинули чиновники місцевої влади. Вранці російська армія завдала ракетного удару по Хмельницькій області.
    Окупанти ведуть обстріли прикордонних районів Сумської та Харківської області, обстрілюють прифронтові населені пункти з РСЗВ та артилерії, авіація завдала ракетних та бомбових ударів.
    Президент Зеленський у вечірньому відеозверненні висловив російською переконання, що окупантам не допоможе виграти війну жодна зброя, іранські дрони тощо. Він наголосив, що українці відвойовують власну землю та відчувають свою правоту, тому окупанти вже програли.
  • Російський президент Путін після затвердження анексії територій півдня та сходу України підписав указ про передавання Запорізькій АЕС російському держконцерну Росатом, який відразу ж призначив директором станції колишнього головного інженера Балаківської АЕС Романенка. У Москві створено підприємство "Експлуатаційна організація ЗАЕС". Працівникам станції окупанти загрожують мобілізацією та відряджанням на фронт у разі непідписання контракту із Росатомом. Енергоатом вважає указ Путіна нікчемним, абсурдним та неадекватним. Пресслужба компанії наголошує, що станція працює в українській енергосистемі в українському законодавчому полі. Голова Енергоатому Котін узяв на себе обов'язки директора ЗАЕС, а управління станцією перенесено до Києва. Глава МАГАТЕ Гроссі повідомив, що станцію під'єднано до української енергосистеми лише однією лінією електропередач, що є вкрай ненадійним. Персонал станції незабаром планує запустити п'ятий енергоблок для вироблення пари та електроенергії для потреб станції. Поки всі 6 енергоблоків перебувають у стані холодної зупинки.
    МЗС України засудило спробу присвоєння Росією АЕС, заявило, що ці дії є ще одним грубим порушенням міжнародного права й закликало всі країни запровадити санкції проти Росатому, його дочірніх та афілійованих компаній та інститутів, а МАГАТЕ – припинити співпрацю з РФ у всіх спільних проєктах.
  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому обговорювалися стабілізаційні заходи на звільнених територіях, поточна ситуація на фронті та протидія новим типам озброєнь, які застосовує російська армія.

Тил

  • Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) визнала Україну потенційним членом. Прем'єр-міністр Шмигаль оголосив, що ОЕСР невдовзі може відкрити офіс у Києві.
  • В Україні запущено службу військового капеланства, яка діятиме за законом, який ухвалено наприкінці 2021 року. Закон передбачає конфесійні квоти. Капелани мають пройти спеціальну підготовку в навчальних центрах ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби.
  • Держбюро розслідувань повідомило про підозру в держзраді колишньому заступнику генпрокурора Кузьміну, який став депутатом Верховної Ради за списком нещодавно забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя".
  • Голова Верховного суду Князєв звільнив голову Касаційного господарського суду Львова за поданням СБУ після підтвердження наявності в нього російського громадянства.

Україна та світ

  • Президент Путін підписав "ратифікацію" "договорів про приєднання" 4 українських областей до Росії. Він заявив, що результат "референдумів" здивував навіть його, але стверджує, що ці цифри "не підлягають жодному сумніву". Він також призначив тимчасовими "головами" приєднаних територій колаборантів Сальдо, Пасічника, Пушиліна та Балицького. Куратором регіонів призначено чиновника російського Мінфіну Васильєва.
  • Уряд Італії невдовзі надасть Україні ще один пакет воєнної допомоги.
    Глава Європарламенту Метсола заявила, що ЄС має надати Україні танки Leopard II та закликала прискорити приєднання країни до Євросоюзу.
    Міністр оборони Чехії Чорнохова оголосила про передавання Україні важкої техніки без оприлюднення її номенклатури.
    Згідно з результатами опитування, яке провела соцслужба Ipsos на замовлення агентства Reuters, 73 % респондентів – американських громадян погодилися з тим, що США мають і далі постачати зброю Україні, 58 % вважають, що країна рухається до ядерного конфлікту з Росією, а 65 % впевнені, що воєнні дії можуть загостритися в разі надання Україні зброї більшої дальності, ніж та, яку США постачають зараз.
    60 % респондентів опитування, яке проведено європейською соцслужбою Eupinions, підтримують постачання зброї до України. Італія виявилася єдиною країною, у якій такі постачання підтримують менш ніж половина опитаних громадян, а в Польщі підтримка сягнула 84 %.
  • Прем'єр-міністр Польщі Моравецький назвав ядерні погрози Путіна блефом та інструментом шантажу Заходу. За його словами, російський президент вважає ескалацію чи не головним способом перемогти у війні з Україною, а Росія відступає лише тоді, коли на її шляху стоїть серйозна сила. Моравецький підкреслив, що Путін діє за принципом "розділяй і владарюй", підштовхуючи Європу до боротьби з інфляцією та високими цінами на енергоносії замість підтримки України. Президент Дуда повідомив, що Польща обговорює з американською адміністрацією спільне використання ядерної зброї для протидії російській загрозі.
  • Російський віцепрем'єр-міністр Новак заявив, що Газпром готовий постачати газ до Європи вцілілою трубою газогону "Північний потік-2" за умови ухвалення відповідних рішень європейськими регуляторами. Він поскаржився, що до розслідування не допущено російських представників.
  • Посли країн ЄС затвердили новий, уже восьмий пакет санкцій проти РФ, який містить обмеження ціни на російську нафту. З пакета виключено обмеження проти найбільшої російської алмазодобувної компанії "Алроса" на вимогу Бельгії, яка побоюється, що ці санкції спричинять звільнення тисяч співробітників Алмазного центру в Антверпені. На вимогу Угорщини до пакета не включено санкції проти транспортування нафти
  • Країни-учасниці нафтовидобувного картелю ОПЕК+ ухвалили рішення про найбільше за 2 роки скорочення видобутку – на 2 млн барелів на день. Це дасть їм змогу тримати надвисокі ціни на сировину, що дуже вигідно Росії. Учасники проігнорували заклик влади США щодо збереження видобутку на колишньому рівні. Президент Байден висловив розчарування "недалекоглядним" рішенням картелю. Він повідомив про продовження підтримки ринку країни постачанням нафти зі стратегічного резерву "за необхідності". Байден підкреслив, що США взяли стратегічний курс на зниження залежності від іноземних джерел викопного палива.
  • На думку аналітиків рейтингових агентств, Євросоюзу навряд чи вдасться уникнути рецесії через спад ділової активності та стрімке зростання цін на енергоносії. Європейський центробанк підвищив ключову ставку на 0,75 % для боротьби з інфляцією, проте рівень ділової активності падає і далі.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що російський президент розраховує, що з настанням зими та посилення енергетичної та продовольчої кризи збільшать втому Заходу від війни в Україні та дадуть йому можливість закріпитися на захоплених територіях. Боррель підкреслив, що безпека Європи нерозривно пов'язана з безпекою України, тому її підтримка ЄС не припинятиметься.
  • Заступник начальника Головного управління розвідки Скибицький заявив, що російський президент розпочав приховану мобілізацію ще в травні після перших значних невдач армії РФ на полі бою. Армія поповнювалася бійцями, яких рекрутували приватні військові компанії, "бойовим армійським резервом країни" (БАРС), а також "патріотичними батальйонами", рознарядку набору до яких було спущено з Москви до регіонів.
  • 90 % респондентів соцопитування служби "Рейтинг" вважають, що Росія мусить компенсувати збитки, які завдано війною в Україні, однак у те, що це станеться, вірять менш ніж третина опитаних.
  • Міжнародна федерація боксу (IBA) скасувала всі обмеження на участь у змаганнях спортсменів, членів делегацій та суддів із РФ та Білорусі. IBA стверджує, що зберігає "політичний нейтралітет" і забезпечує рівні права всім. Наприкінці вересня федерація заборонила українським боксерам виступати на молодіжному чемпіонаті Європи під національним прапором. Очолює федерацію громадянин РФ Кремльов.

Тренди

  • 40 % респондентів опитування групи "Рейтинг" втратили роботу через війну. Найбільша кількість безробітних – серед мешканців сходу країни та внутрішніх переселенців.

 

No comments:

Post a Comment