October 05, 2022

04.10.2022: Подав у відставку голова НБУ Шевченко

Подав у відставку голова НБУ Шевченко
  • Подав у відставку голова НБУ Шевченко.
  • Зеленський ухвалив рішення РНБО про неможливість переговорів із Путіним.
  • ЗСУ ведуть успішний наступ на Херсонщині.

Війна

Фронт

  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що він не приховує участі країни в "спеціальній військовій операції" (війні) Росії в Україні, для того, щоби "не допустити поширення конфлікту" на білоруську територію. Він не вбачає потреби в оголошенні мобілізації, оскільки війни на території країни немає, проте, за його твердженням, армія до неї готується. Лукашенко доручив Раді безпеки проінформувати населення про воєнну та політичну ситуацію в країні та світі.
    04.10.2022 Куп'янськ
  • Українські війська звільнили практично всю Харківщину, наступ на півночі Донецької та Луганської області триває. Генштаб повідомив про звільнення 2 сіл на південь та схід від Куп’янська. Окупанти намагаються збудувати лінію оборони у Сватовому та Кремінній, але за інформацією з лінії фронту, ЗСУ вже перерізали автошлях між цими містами.
  • Тривають запеклі бої усією ділянкою фронту в Донецької області. ЗСУ відбили атаки окупантів у районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара, Бахмута, Горлівки, Донецька та Вугледару.
    04.10.2022 Херсонщина
  • Збройні сили швидко наступають на півночі Херсонщини. Оперативне командування "Південь" повідомило про звільнення 8 населених пунктів, зокрема, великих вузлів російської оборони – сіл Давидів Брід та Велика Олександрівка. Російські підрозділи відступають і намагаються стримати просування ЗСУ, підриваючи мости та власні склади боєприпасів. Українська артилерія завдала ще одного удару по стратегічному Антонівському мосту через Дніпро на північ від Херсона, який окупанти намагаються відновити за будь-яку ціну для перекидання підкріплень на правий берег Дніпра, а також по понтонній переправі в районі села Львове на південь від греблі Каховської ГЕС. Президент Зеленський оголосив, що ЗСУ досягли серйозних успіхів на південному напрямку. Він підтвердив визволення десятків населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької та Херсонської областей. Відступ на півночі та півдні України визнало й міністерство оборони РФ, показавши в новинах нову мапу лінії фронту.
  • Генштаб у ранковому зведенні констатував, що в Криму не вистачає медикаментів для лікування поранених російських військовослужбовців. Осіб, що було мобілізовано в Донецькій та Луганській областях негайно, навіть без початкової підготовки та бойового злагодження, відправляють на лінію фронту для поповнення особового складу частин, які зазнали тяжких втрат під час бойових дій.
  • У ніч на 5 жовтня російська армія атакувала Україну понад 10 боєприпасами, що баражують – БПЛА Shahed-136 (Герань-2). 6 з них було збито підрозділами ППО та авіацією. Двічі під удар потрапила Біла Церква, пошкоджено інфраструктурні об’єкти.
    2 ракети вибухнули в населених пунктах Запорізької області.
    МЗС Ірану відхрестилося від постачання бойових безпілотників Росії.
  • На думку генерала Ходжеса, колишнього командувача силами США в Європі, Україна деокупує Крим до середини наступного року, а наприкінці цього року фронт повернеться до лінії станом на 24 лютого.
  • Видання Forbes оцінило кількість чоловіків, що виїхали з Росії після оголошення "часткової" мобілізації приблизно у 600–700 тис. Настрої серед "глибинного народу" РФ стають дедалі похмурішими, багато призовників усіма силами намагаються уникнути вручення мобілізаційних повісток. Головне управління розвідки повідомило, що за останні кілька тижнів на гарячу лінію надійшло приблизно 2 тис. звернень від російських громадян із питаннями про процес здачі в полон, зокрема, від тих, хто ще не доїхав до лінії фронту та тих, кого ще не було мобілізовано.
  • За інформацією Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), директор Запорізької АЕС Мурашов зміг виїхати разом із сім’єю на контрольовану територію, але надалі не зможе виконувати свої обов’язки після звільнення з полону. Росатом після оголошення про анексію Запорізької області створив юридичну особу для управління ЗАЕС. Директор МАГАТЕ Гроссі цього тижня має намір відвідати Київ, а потім – Москву для переговорів щодо створення демілітаризованої зони на АЕС та прилеглої території. За словами колишнього голови Держінспекції з ядерного регулювання Плачкова, окупанти замінували 1 та 2 блоки ЗАЕС.
  • Чи не щодня слідчі та місцеві жителі виявляють усе нові камери тортур, у яких російські військовослужбовці та поліціянти катували українських вояків та мирних жителів.
  • Представник генерального секретаря ООН Дюжаррік заявив, що місія Організації не може розпочати інспекцію Оленівської колонії, де окупанти утримують українських військовополонених, за браком гарантій безпеки з боку Росії.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про дозвіл співробітникам Міжнародного кримінального суду в Гаазі проводити слідчі дії в Україні за погодженням із генпрокурором.
    Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про 90 % готовність житлово-комунальних служб країни до опалювального сезону.
  • Слідчі НАБУ викликали на допит олігарха Коломойського. У середині вересня відбувся обшук у його оселі на курорті Буковель як захід розслідування крадіжки майна та коштів компанії "Укрнафта" у 2015 р. Підозри оголошено колишнім менеджерам держкомпанії, а самому олігарху – поки ні.
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомила, що таблетки йодиду калію потрібно приймати лише в разі офіційного оголошення про ядерну атаку й лише за наявності в повітрі радіоактивного йоду. Інакше приймання препарату матиме тяжкі наслідки, насамперед у дітей.
  • На сайті президента набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів петиція про дозвіл на виїзд за кордон студентів іноземних ВНЗ.
  • МОЗ завезло зі Швеції 500 тис. доз вакцин для бустерних щеплень від коронавірусу виробництва Pfizer/BioNTech, які адаптовано до нового штаму "Омікрон".
  • Міністр фінансів Марченко підписав угоду зі Світовим банком про додаткове фінансування – пільгового кредиту на суму $530 млн. Кошти буде спрямовано на закриття "дірок" у бюджеті насамперед на виплату пенсій та зарплат держслужбовцям і працівникам бюджетних підприємств та організацій, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.
  • Виділена Єврокомісією макрофінансова допомога в розмірі €5 млрд надійде в Україну трьома траншами – у жовтні, листопаді та грудні 2022 р. Міністри фінансів країн ЄС домовилися про інтегрування виплат допомоги України до бюджету Союзу на 2023 р., щоби зробити їх структурованими та передбачуваними.
  • Мінфін вкотре провалив розміщення "воєнних" держоблігацій – загальна сума продажів ОВДП склала лише 44,4 млн грн. Валютних облігацій чиновники до розміщення не запропонували.
  • Подав у відставку "за станом здоров’я" голова НБУ Шевченко. Голосування у Верховній Раді за його відставку відбудеться 6 жовтня, кандидатуру наступника ще не озвучено.

Україна та світ

  • Рада федерації РФ ратифікувала "договори про приєднання до Росії" донбаських "республік", а також Запорізької та Херсонської областей. У Василівці Запорізької області окупанти розпочали зведення об’єктів "державного кордону".
    Президент Зеленський підписав указ про визнання нікчемними указів російського президента Путіна про анексію південних та східних областей України, а також Криму. Він запровадив рішення РНБО про неможливість переговорів із російським президентом Путіним. Прессекретар Путіна заявив, що російський президент готовий дочекатися наступника Зеленського для поновлення переговорів.
    МЗС Ірану, услід за країнами Заходу, заявило про невизнання "референдумів" на окупованих територіях України й повідомило, що підтримує будь-які зусилля, що спрямовано на мирне врегулювання "українського конфлікту".
    Генеральна Асамблея збереться на позачергове засідання в понеділок, 10 жовтня, для обговорення спроби анексії Росією українських територій.
  • Прессекретар Білого Дому Жан-П’єр у відповідь на пропозиції бізнесмена Маска заявила, що мирні ініціативи, які стосуються України, не обговорюватимуться, ба більше, не ухвалюватимуться без української влади.
    Прессекретар Путіна Пєсков назвав пропозиції Маска "позитивними". За його твердженням, Росія завжди виступала за те, щоби її вимоги було задоволено переговорами.
    Міністр оборони Литви Анушаускас вважає, що Маск злякався ядерних погроз Кремля.
    Директор ЦРУ Бернс вважає, що російський президент Путін може стати "небезпечним і безрозсудним", якщо загнати його в кут, водночас Путін впевнений, що він у змозі перемогти Україну у війні, попри західну воєнну підтримку ЗСУ та фактичну відмову Китаю в допомозі РФ.
    Глава МЗС Німеччини Бербок констатувала, що Путін і далі шантажує весь світ застосуванням ядерної зброї. Міністерство оборони Латвії вважає, що ядерний шантаж Путіна посилюватиметься зі зростанням воєнних невдач російської армії в Україні.
    Росія й далі нагнітає ядерну істерію та залякує Захід. Видання The Times повідомило про пересування європейською частиною РФ "ядерного потягу", який транспортує ядерні заряди. Представник Пентагону Купер не підтвердила цієї інформації.
  • Пентагон оголосив зміст чергового пакету воєнної допомоги Україні. До нього включено 4 РСЗВ HIMARS та боєприпаси до них, 16 гаубиць калібру 155 мм, 75 тис. снарядів до них, 500 високоточних снарядів Excalibur та 1000 снарядів для дистанційного протитанкового мінування. Також ЗСУ отримають 16 гаубиць калібру 105 мм, 30 тис. 120-мм мін, 200 броньовиків MaxxPro, 200 тис. набоїв, протипіхотні міни та обладнання для встановлення загородження.
    Один із членів делегації Росії при ООН Воронцов заявив, що воєнна допомога США Україні збільшує ймовірність прямого воєнного зіткнення між США та РФ.
    Про надання Україні ще одного пакету воєнної допомоги оголосив Міністр оборони Фінляндії Кайкконен. Загальна сума таких постачань Фінляндії на початок жовтня сягнула 93 млн євро.
    Глава МЗС Великої Британії Клеверлі заявив, що його країна має достатню стратегічну стійкість для підтримки України доти, доки вона не переможе у війні з Росією.
  • Європейські ЗМІ повідомили, що посли ЄС у вівторок погодили восьмий пакет санкцій проти РФ, зокрема, обмеження ціни на російську нафту. Офіційне оголошення про запровадження санкцій заплановано на 6 жовтня. Міністр закордонних справ Угорщини Сійярто стверджує, що йому вдалося домогтися виключення санкцій проти російської ядерної галузі, а також того, щоб обмеження ціни на російську нафту не стосувалося її постачання нафтопроводами, й, в окремих екстрених випадках, також транспортування танкерами.
  • Штаб-квартира НАТО отримала заявку на прискорений вступ України. Посол України при НАТО Галібаренко повідомила, що далі заявку мають розглянути всі члени Альянсу. Перше обговорення відбудеться на саміті міністрів оборони країн НАТО, який заплановано на 12–13 жовтня.
  • Чехія направила уряду США запит про можливість купівлі 24 нових винищувачів F-35. Поки країна орендує у Швеції 14 винищувачів Gripen C/D. Термін оренди спливає у 2027 р.
    Велика Британія й далі розгортає в Польщі комплекс ППО середньої дальності Sky Sabre як частину посилення контингенту НАТО задля стримування російської агресії.
  • Прокуратура Швеції закрила на час розслідування ділянку Балтійського моря в районі витоку газу з російських газогонів "Північний потік" та "Північний потік-2".
    Данська влада виявила підозрілу активність невідомих безпілотників у районі газового родовища Halfdan B у Північному морі поруч із берегом.
  • Газпром відновив постачання газу до Італії територією Австрії після погодження з австрійським регулятором процесу транзиту. Постачання було зупинено 1 жовтня.
  • Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що Україна веде тяжкі переговори про подовження "зернової угоди". За перші 8 місяців 2022 р. Україна експортувала понад 20 млн т зернових культур.
  • Європарламент зобов’язав усіх виробників мобільних пристроїв використовувати зарядні пристрої єдиного стандарту, яким має бути USB-C.
  • Суд в Іспанії закрив справу про екстрадицію проросійського блогера Шарія через його виїзд із країни.
  • Глава МЗС Німеччини Бербок на Варшавському безпековому форумі відкинула ноту Польщі про виплату репарацій за збитки, які було завдано країні нацистським режимом Гітлера під час Другої світової війни.

Тренди

  • Енергетична спільнота вимагає від українського уряду прискорити реформу системи корпоративного управління в компанії "Оператор ГТС України" та негайно ухвалити її новий статут. Як засіб тиску на українську владу Секретаріат спільноти погрожує скасувати сертифікацію компанії.


 

No comments:

Post a Comment