October 02, 2022

01.10.2022: Українські війська звільнили Лиман

Українські війська звільнили Лиман

  • Українські війська звільнили Лиман.
  • Окупанти викрали директора Запорізької АЕС.
  • РНБО запровадила санкції проти 3600 осіб, синхронізувавши їх з американськими.
  • Газпром припинив постачання газу до Італії.

Війна

Фронт

  • Генштаб повідомив про звільнення великого залізничного вузла Лиман на півночі Донецької області та 5 населених пунктів поблизу міста. Міністерство оборони РФ підтвердило, що російські війська залишили місто. Міністр оборони США Остін назвав звільнення Лимана "обнадійливим успіхом ЗСУ". На думку більшості аналітиків, втрата Лимана є політичною поразкою президента Путіна, який оголосив увесь Донбас територією РФ. ЗСУ й далі ведуть наступальні дії в районі Куп’янська та вздовж течії Сіверського Дінця в напрямках на Сватове та Кремінну.
    01.10.2022 Лиман – Кремінна
  • Українські війська дали відсіч окупантам на півночі Харківщини – у Козачій Лопані, а також на Донеччині – на околицях Соледара, Бахмута та Донецька. Українська ракетна артилерія завдала успішного удару по зосередженню російських військ у Золотому Луганській області.
  • Лінія фронту на Запоріжжі протягом 4 місяців не змінюється.
  • Про оперативну ситуацію на правому березі Дніпра Генштаб не повідомляє. ЗСУ поступово перемелюють ударне російське угруповання, яке націлене на Миколаїв та Кривий Ріг. Окупанти відмовилися від перекидання підкріплень мостами через Дніпро й навели кілька понтонних переправ у селі Львове на південь від дамби Каховської ГЕС. На ділянці фронту відбуваються артилерійські дуелі.
  • Підрозділи ППО збили над Миколаївщиною 5 із 7 дронів Shahed-136 (Герань-2). Вночі цими БПЛА атаковано центр Кривого Рогу, висаджено в повітря будівлю ліцею.
    Російські війська знову обстріляли населені пункти на лінії фронту з артилерії та РСЗВ. По Запоріжжю завдано ще одного ракетного удару. Під обстріл із району Запорізької АЕС потрапили Нікополь та Марганець, які розташовано на протилежному березі Дніпра. Очаків обстріляно з РСЗВ "Град" та мінометів із Кінбурнської коси. Окупанти щодня обстрілюють із РСЗВ "Ураган" населені пункти в районі водосховища Криворізької ТЕС.
  • Кількість жертв ракетної атаки, яку було скоєно в суботу під Запоріжжям зросла до 31 – у лікарні померла поранена жінка, 118 людей дістали поранень.
    Голова Харківської військової обладміністрації Синєгубов повідомив, що окупанти 25 вересня на околицях Куп’янська розстріляли в упор колону автомобілів, у якій їхали мирні жителі. За його словами, унаслідок обстрілу загинули 24 особи, зокрема, вагітна жінка та 13 дітей.
  • Укренерго повідомило про вихід із ладу 2 електропідстанцій, які було пошкоджено ударами російських ракет.
  • Глава Енергоатому Котін заявив, що Росія намагається підпорядкувати Запорізьку АЕС Росатому після оголошення анексії окупованої території Запорізької області. Окупанти захопили директора АЕС Мурашова. МЗС України назвало затримання актом державного тероризму й вимагає його негайного звільнення. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) зажадало від Росії пояснень. Російська влада стверджує, що директора затримано для "тимчасового допиту". Директор агентства Гроссі збирається відвідати Київ та Москву для проведення переговорів про створення зони безпеки на станції та навколо неї.
  • СБУ повідомила підозру в замаху на територіальну цілісність України організаторам "референдумів" на окупованих територіях.
  • В окупованому Криму на військовому аеродромі Бельбек стався вибух і виникла сильна пожежа. Окупаційна влада повідомила, що пожежа сталася внаслідок займання літака, який з’їхав зі злітно-посадкової смуги.
  • Міністерство реінтеграції окупованих територій оголосило про виплату 100 тис. грн 96 військовослужбовцям, яких було звільнено із полону. Таку ж суму отримають і інші звільнені.

Тил

  • Оприлюднено інформацію про санкції, які РНБО оголосив у п’ятницю. До санкційного списку включено 3600 осіб, серед яких – російські олігархи та члени їхніх сімей, російські пропагандисти та артисти, колабораціоністи, чиновники російських держкорпорацій, командування російських військ, "глави" окупаційних "адміністрацій, "іноземні спостерігачі", яких було покликано для легітимізації "референдумів". Санкції запроваджено проти російських базових підприємств воєнної, видобувної та інших галузей промисловості, великих банків та інших важливих для РФ компаній. Отже, Україна виконала вимогу США щодо синхронізації санкцій із Заходом.
  • Міністерство фінансів повідомило початок роботи "митного безвізового режиму" – переміщення товарів між 35 країнами-учасницями угоди за єдиним транзитним документом.

Україна та світ

  • Експерти в галузі ядерних озброєнь стверджують, що США, напевно, дізнаються заздалегідь про підготовку Росією ядерного удару. Міністр оборони країни Остін не вірить у можливість застосування Путіним ядерної зброї.
    Міністр оборони Німеччини Ламбрехт заявила, що Європа не має бути паралізована ядерними погрозами Путіна. Під час візиту до Молдови вона заявила, що уряд Німеччини серйозно ставиться до подібних погроз та закликала інші країни також не нехтувати ними.
    Глава Чечні Кадиров заявив, що після поразки під Лиманом керівництво Росії має подумати про можливе застосування ядерної зброї та оголошення воєнного стану на прикордонних з Україною територіях.
  • МЗС України запропонувало західним партнерам відповісти на спробу анексії української території наданням усієї необхідної Україні воєнної, економічної та фінансової допомоги, а також запровадити додаткові жорсткі санкції проти Росії.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що оголошенням анексії президент Путін "ускладнює, навіть унеможливлює припинення війни".
    Члени ЮНЕСКО закликали Росію припинити анексію територій та знищення культурної спадщини України.
  • Міністр оборони Резніков заявив, що Україна співпрацює з НАТО у сфері оборони глибше, ніж низка "формальних" членів Альянсу, і надалі має намір поглибити цю інтеграцію. За словами міністра закордонних справ Кулеби, держави-скептики мають переглянути свою позицію щодо прийняття України до НАТО через те, що "ситуація докорінно змінилася". Він наголосив, що майбутнє євроатлантичного простору вирішується в Україні. Кулеба докладно поінформував генерального секретаря Столтенберга про основні теми заявки. Віцепрем’єр-міністр із європейської інтеграції Стефанишина повідомила, що заявка вже на шляху до штаб-квартири Альянсу в Брюсселі.
    На думку єврокомісара із закордонних справ Борреля, вступ України до НАТО поки не є принциповим питанням порядку денного.
  • Французьке видання Le Monde повідомило про скасування Францією постачання Данії 6–12 самохідних гаубиць Caesar задля передавання їх Україні.
    Міністр оборони Німеччини Ламбрехт без оголошення відвідала Одесу. Вона повідомила, що комплекс ППО IRIS-T SLM буде передано Україні протягом наступних кількох днів.
  • За інформацією Данського енергетичного агентства, витік із газопроводу "Північний потік-2" припинився, тиск у трубі стабілізовано. Міністр внутрішніх справ Німеччини Фезер заявила про формування спільної з Данією слідчої групи для розслідування акту саботажу проти російських газопроводів.
  • Чехія, яка зараз головує в ЄС, оголосила, що Єврокомісія вже незабаром зробить членам Союзу пропозицією щодо боротьби з високими цінами на газ, оскільки попередні заходи виявилися недостатніми.
    Газпром зупинив постачання газу до Італії через Австрію, яка все ще отримує газ.
    Російський монополіст також оголосив про скорочення на третину експорту до Молдови через несплату попередніх постачань. Однією з умов договору є постачання газу до невизнаної "Придніпровської молдавської республіки". Уряд Молдови заявив, що може визнати борг за лише після проведення незалежного аудиту.
    Між Грецією та Болгарією запущено газогін (інтерконектор), який дасть змогу країнам Південної Європи отримувати газ із термінала СПГ в Александруполісі.
  • Польща завершила будівництво 5-метрової стіни на кордоні з Білоруссю, а також усього комплексу супутніх заходів, зокрема, встановлено камери спостереження та датчики руху. Стіну збудовано для припинення спроб шантажу з боку Білорусі за допомоги організації проривів незаконних мігрантів на територію Польщі та ЄС.
  • Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) не переобрала Росію на керівну раду.
  • Австралія запровадила санкції проти 28 чиновників окупаційних "адміністрацій" півдня України.
  • Мітинг-концерт на Червоній площі Москви щодо анексії південних та східних областей України виявився "виставою". Його учасників набрали за рознарядкою на держпідприємствах і у вишах та організовано завезли автобусами.
  • Роскомнагляд заблокував сайт стримінгового сервісу SoundCloud за розміщення подкастів, які, на думку російської цензури, порушують законодавство.

Тренди

  • За інформацією видання The Washington Post, російський олігарх Абрамович, проти якого запроваджено санкції всіма країнами Заходу, брав активну участь у переговорах щодо обміну полоненими. Журналісти повідомили, що він безпосередньо контактував із директором ФСБ Бортніковим, головою Офісу президента Єрмаком та спадковим принцом Саудівської Аравії бен Салманом. Видання пише, що ФСБ була проти обміну командирів та бійців полку "Азов", які боронили "Азовсталь", проте президент Путін таки схвалив їхній обмін на свого кума – колишнього голову політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука. Обмін спричинив вкрай негативну реакцію російського населення, яке вважають неправильним звільнення "нацистів".

 

No comments:

Post a Comment