September 29, 2022

28.09.2029: У новому пакеті допомоги США нададуть Україні 18 РСЗВ HIMARS

У новому пакеті допомоги США нададуть Україні 18 РСЗВ HIMARS

  • У новому пакеті допомоги США нададуть Україні 18 РСЗВ HIMARS.
  • Путін відклав звернення до громадян РФ щодо "референдумів".
  • Західні спецслужби вважають ушкодження "Північних потоків" наслідком терактів.

Війна

Фронт

  • Командування армії Білорусі оголосило раптову перевірку готовності однієї з військових частин під Мінськом. За повідомленнями опозиційних ЗМІ, на залізничних станціях країни тривають заходи щодо підготовки до приймання військових ешелонів із технікою. Секретар РНБО Данілов попередив владу Білорусі, що в разі атак із території країни Україна дасть гідну відповідь. Лідер білоруської опозиції Тихановська заявила, що рішення Лукашенка щодо участі у війні з Україною стане його політичним самогубством.
  • З території РФ артилерією та самохідними гаубицями знову обстріляно прикордонні райони Сумської та Харківської областей.
    28.09.2029 Куп'янськ
    28.09.2029 Лиман
  • Тривають запеклі бої на схід та південь від Куп’янська. Українські війська поступово просуваються в напрямку Сватового. Успішні наступальні дії ведуть і підрозділи ЗСУ в районі Лимана та Ямполя. За даними британської розвідки, окупанти будують ешелоновану оборону на Луганщині.
    28.09.2029 Бахмут
    28.09.2029 Донецьк
  • Попри невдачі на півночі Луганщини та Донеччини, окупаційні війська вже місяць без успіху штурмують околиці Бахмута та Соледара. ЗСУ відбили атаки на північ від Горлівки та Донецька, а також у районі Новомихайлівки, Вугледара та Великої Новосілки на заході Донецької області.
  • Окупанти на Херсонщині посилили фільтраційні заходи та намагаються відновити рух мостом на правий берег Дніпра до греблі Каховської ГЕС задля перекидання ним підкріплень підрозділам, які все ще намагаються вести наступ. Українська артилерія вкотре завдала ракетного удару по мосту, а також по місцях зосередження військ і техніки, які очікували перекидання через Дніпро.
    Тривають запеклі бої на українському плацдармі на лівому березі річки Інгулець та вздовж берега Дніпра. Лінія фронту тут практично не рухається.
  • Кривий Ріг знову атаковано крилатими ракетами. Одна з ракет влучила в підприємство з перероблювання зернових, вибух спричинив серйозні руйнування. За інформацією повітряного командування "Схід", українські підрозділи ППО збили 4 із 5 керованих ракет, які було запущено російськими військами по цілях в Україні. 3 ракети комплексу ППО С-300 вибухнули в центрі Гуляйполя в Запорізькій області. Такими ж ракетами обстріляно Харків та Миколаїв.
  • У Криму знову зафіксовано кілька вибухів у районі військових об’єктів та над морем. За інформацією Головного управління розвідки, російське командування перекинуло декілька літаків із кримських аеродромів на материкову частину країни, а певні підрозділи Чорноморського флоту – із Севастополя до Новоросійська.
  • Глава окупаційної "адміністрації" Криму Аксьонов вручив російський паспорт херсонському колаборанту Стремоусову. СБУ повідомила про підозру 16 організаторам "референдумів" на окупованій території.
  • Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Буданов повідомив родичам українських військовополонених, що переговори про обмін за формулою "всіх на всіх" тривають, проте дуже важко. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець заявив, що Росія відкидає такий формат обміну. Подовження обміну полоненими було однією з тем переговорів президентів Зеленського та Ердогана.
  • Мін’юст дозволив російським військовополоненим 15 хвилин розмов на тиждень із родичами в Росії. Дзвінки прослуховуватимуться та записуватимуться на спеціальний сервер.
  • Президент Зеленський заявив, що про закінчення війни в Україні можна буде говорити лише після деокупації всієї території країни. Результати опитування, яке проведено Київським міжнародним інститутом соціології, свідчать, що найбільшим розчаруванням громадян України стала би непокарання Росії за воєнні злочини – так вважають 2/3 респондентів. Ця відповідь удвічі випередила інші варіанти: "високий рівень корупції" та "низький рівень життя, бідність".

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про поновлення стягнення акцизів із моторного палива. Уряд того ж дня розблокував зарахування 13,44 % цих надходжень до місцевих бюджетів. Чиновники стверджують, що закон нібито не призведе до зростання цін на заправках та посилення інфляції.
  • Кабмін запустив "митний безвізовий режим" із 1 жовтня. Першою компанією, яка набула права спрощеного митного оформлення, стала мережа будівельних гіпермаркетів "Епіцентр-К".
  • Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що збитки, які Україна зазнала внаслідок війни, станом на червень уже в 1,6 раза перевищили ВВП країни.
  • За словами глави уряду, Україна готова до опалювального сезону на 88 %, підготовку буде повністю завершено найближчими тижнями.
    При Міністерстві енергетики створено оперативний штаб для відновлення енергопостачання регіонів у разі пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури російськими артилерійськими та ракетними обстрілами.
  • Міністерство цифрової трансформації повідомило, що до 1 жовтня всі лікарні країни буде переведено на електронні лікарняні листи, а паперові – будуть скасовані. Чиновники стверджують, що документ після реєстрації одразу стає доступним працедавцю, лікареві та особі, що застраховано.
  • Верховний суд відмовив Кабміну в перерахуванні 90 % прибутку компанії "Укрнафта" за 2018 р. на виплату дивідендів. Попри те, що мажоритарним акціонером "Укрнафти" є держава через "Нафтогаз", компанії олігархів Коломойського та Боголюбова фактично її контролюють через менеджмент.
  • НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування за підозрою депутата від "Слуги народу" Трухіна в спробі підкупу патрульного поліціянта.
  • Уряд подовжив термін конкурсу на посаду голови АРМА на 3,5 місяці. Журналісти звинувачують Офіс президента в затягуванні цього призначення. Зеленський стверджує, що Україна вже ухвалила все антикорупційне законодавство, яке вимагали міжнародні партнери.
  • Депутати Одеської міськради не підтримали рішення про демонтування пам’ятника Катерині ІІ в центрі міста.
  • Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими в корупційний та інший злочинний спосіб (АРМА), купило ОВДП ще на 300 млн грн, з майже 400 млн грн, які продав у вівторок Мінфін. Загальний внесок в облігації наразі становить 450 млн грн.
  • Нацбанк повідомив про зниження комісії за перерахування коштів в Україну більшістю постачальників фінансових послуг та платіжних систем – для підтримки громадян та держави Україна.
  • Україна отримала фінансову допомогу від Євросоюзу в розмірі €500 млн. Кошти буде спрямовано на підтримку населення й сільськогосподарських підприємств, що постраждали внаслідок війни.

Україна та світ

  • Лідери країн Заходу та Євросоюз засудили сфальсифіковані "референдуми", які Росія влаштувала на окупованих територіях України для їхньої анексії. Не визнав "референдуми" і президент Сербії Вучич, попри те, що країна активно підтримує Росію та співпрацює з нею. МЗС Грузії заявило про підтримку суверенітету України та відкидає анексію захоплених територій Росією. Речниця Білого Дому Жан-П’єр заявила, що адміністрація президента Байдена має намір активно протидіяти анексії окупованих територій Росією.
    Російські пропагандисти стверджують, що "референдуми" було проведено "прозоро", а мешканці цих регіонів прагнуть приєднання до Росії. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що армія РФ і далі буде вести бойові діїдля отримання контролю над усією Донецькою областю, без огляду "на референдуми". За словами Пєскова, Путін поки не планує звернення до населення Росії за їхніми "результатами".
  • У Росії триває "часткова" мобілізація. Міноборони країни оголосило, що військовий вишкіл мобілізованих відбувається й на полігонах у Калінінградській області – ексклаві, який межує з Польщею та Литвою.
    У кількох пунктах пропуску на кордоні з Фінляндією та Грузією російська влада встановила "мобільні військкомати".
    Глава Держдуми Володін запропонував конфіскувати автомобілі, які "уклоністи" кинули на кордоні, та роздати їх сім’ям військовослужбовців, що загинули на фронті. За його словами, влада вже складає списки осіб, які виїхали. За різними оцінками, кількість росіян, які втекли від мобілізації, може становити від 150 до 250 тис.
    Президент Зеленський запропонував мобілізованим росіянам здаватися в полон, дезертувати чи боротися з режимом Путіна, якщо вони хочуть мають бажання зберегти власне життя.
  • США та Болгарія закликали своїх громадян негайно залишити територію Росії.
    Канцлер Німеччини Шольц, слідом за американським президентом Байденом, застеріг російського президента Путіна від застосування ядерної зброї проти України, закликав вивести російські війська з країни й закінчити війну.
    Міністр оборони Польщі Рау вважає, що країни НАТО в разі застосування Росією тактичної ядерної зброї в Україні нададуть руйнівну відповідь звичайним озброєнням.
    Американський генерал Кларк вважає, що погрози російського президента застосувати ядерну зброю розраховані на залякування західних союзників України, щоби вони відмовилися від підтримки України. За повідомленнями західних ЗМІ, уряди країн НАТО посилюють розвідувальні дії для виявлення ознак підготовки до застосування ядерної зброї Путіним.
    Президент Зеленський закликав світову спільноту адекватно відреагувати на загрозу застосування ядерної зброї.
  • Турецький президент Ердоган запропонував використати підхід, напрацьований під час підготовки "зернової угоди", до демілітаризації Запорізької АЕС та висловив готовність стати посередником на переговорах Росії та України з цього питання.
  • Німецький уряд повідомив, що Україна незабаром отримає 4 системи ППО Iris-T SLM замість 1, постачання якої було анонсовано в червні. Також ЗСУ буде передано 30 тис. 40-мм снарядів для зенітних гармат, 24 кулемети для медичних бронемашин, 90 вантажних причепів для перевезення техніки та 10 мостових систем. Канцлер Шольц висловив роздратування закликами надати Україні танки. З його слів, за допомогою "обмінів по колу" Німеччини з партнерами Україна вже отримала понад 100 танків та бойових машин піхоти.
    У новому пакеті допомоги США передадуть Україні 18 РСЗВ HIMARS, 150 позашляховиків HUMVEE, 40 вантажівок та 80 платформ для транспортування важкої техніки, радари та засоби боротьби з безпілотниками.
  • З пошкоджених труб газогонів "Північний потік" та "Північний потік-2" і далі виходить газ. Низка експертів припускають, що труби було підірвано підводними дронами чи водолазами. На думку німецьких спецслужб, труби обох російських газогонів може бути пошкоджено настільки, що їх неможливо буде відновити. Служба безпеки Швеції розпочала розслідування "жорсткого саботажу" через аварії й не виключає, що за ними стоїть якась "іноземна сила". Берегова охорона Швеції виявила на газогонах іще одне місце ушкодження. Уряд Норвегії посилює безпеку нафтогазових платформ та інших об’єктів енергетичної інфраструктури.
    Слідчий комітет Росії відкрив справу за фактом міжнародного тероризму. Прессекретар президента Пєсков відкинув звинувачення на адресу Росії в скоєнні теракту й заявив, що аварія призвела до втрати цінного активу та є великою проблемою для країни.
    Можливу участь США в інциденті відкинув і Пентагон. Міністр оборони Остін заявив, що США готові надати допомогу в разі отримання запиту від уряду Данії.
    Екологи різних країн вважають, що аварії на газогонах можуть спричинити кліматичну катастрофу, оскільки в повітря потрапило до 300 тис. т метану, що є еквівалентом викидам 5 млн автомобілів упродовж 20 років.
    Єврокомісія скерувала всім 27 членам ЄС пропозиції щодо обмеження ціни на російський газ, насамперед на той, який використовується для виробництва електроенергії, а також про можливість зупинення торгів на газових біржах у разі різких коливань ціни.
    Глава Нафтогазу Вітренко заявив, що компанія не планує відкликати позов до арбітражу проти Газпрому, попри загрозу припинення транзиту російського газу.
  • Посли ЄС домовилися включити до восьмого пакета санкцій проти РФ заборону на передавання ключових технологій, які можуть бути використані для виробництва воєнної продукції, розширити список санкцій проти юридичних і фізичних осіб, заборонити російським підприємствам користування європейськими послугами, а громадянам ЄС – входити до складу органів управління російських компаній. Зі слів голови Єврокомісії фон дер Ляєн, новий пакет санкцій стане базою для обмеження цін на російську нафту й позбавить Росію €7 млрд доходів на рік, водночас вдасться зберегти стабільність світових ринків. Також буде вжито заходів для припинення обходу Росією санкцій, які було запроваджено раніше. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що санкції стосуватимуться не лише Криму та донбаських "республік", а й усіх непідконтрольних уряду територій України.
    Угорська влада знову заблокувала санкції проти патріарха РПЦ Кирила. Два тижні тому Кирило нагородив віцепрем’єр-міністра Шем’єрна. Естонія наполягає на запровадженні санкцій проти Кирила за схвалення актів геноциду, які російські війська вчиняють в Україні.
    У зв’язку із "референдумами" санкції готується розширити й адміністрація американського президента Байдена. За попередніми даними, їх буде спрямовано, зокрема, проти фінансових установ, які дають Росії можливість ухилятися від уже запроваджених обмежень.
  • Лідерка партії "Брати Італії", яка перемогла на парламентських виборах в Італії – Мелоні пообіцяла президентові Зеленському й далі підтримувати України.
  • Після зустрічі з російським президентом Путіним білоруський президент Лукашенко відвідав невизнану навіть ним "республіку Абхазію" та провів переговори з її "президентом" Бжанією. Лукашенко фактично визнав незалежність Абхазії та заявив, що "республіку" неможливо стерти з карти, всупереч будь-яким санкціям. Президент та прем’єр-міністр Грузії рішуче засудили візит Лукашенка до Абхазії, яку весь цивілізований світ вважає частиною країни. Вони наголосили, що візит білоруського президента суперечить нормам міжнародного права та завдає шкоди двостороннім відносинам.
  • Президент Молдови Санду відкинула можливість проведення в невизнаній "Придністровській молдавській республіці" (ПМР) референдуму щодо приєднання до Росії. Санду заявила, що в умовах війни в Україні наразі є значний ризик порушення молдавського нейтралітету, тому країна мусить мати можливість захищатися. Подібний "референдум" уже було проведено у 2006 р, з практично стовідсотковою підтримкою населенням регіону "незалежності" з наступним входженням до складу Росії.
  • Німецька авіакомпанія Lufthansa має намір відмовитися від власного пакета акцій у російському кейтеринговому підприємстві "Аеромар", яке забезпечує харчування пасажирів авіарейсів. Аеромар має філію і в окупованому Криму.

Тренди

  • Посол Німеччини в Україні Фельдгузен заявила, що ЄС критикує заборону мовлення опозиційних каналів. Вона вважає, що Україні потрібна альтернатива "єдиним новинам".


 

No comments:

Post a Comment