September 29, 2022

27.09.2022: "Референдуми" на окупованих територіях завершились із прогнозованим результатом

"Референдуми" на окупованих територіях закінчились із прогнозованим результатом

  • "Референдуми" на окупованих територіях завершились із прогнозованим результатом.
  • Вищий антикорупційний суд заборонив поновлювати справу "Роттердам+".
  • Труби "Північних потоків" зруйновані вибухами.

Війна

Фронт

  • Судячи з даних Генштабу, ЗСУ просунулися на схід і південь від Куп’янська і звільнили кілька населених пунктів на його околицях, включно зі станцією Куп’янськ-Вузловий. Російські війська у відповідь завдали ракетного удару по місту.
    27.09.2022 Лиман
  • Українські війська ведуть успішні наступальні дії на північ від Лимана, у районі Ямполя та на схід від Білогорівки, де вони форсували річку Сіверський Донець. Ситуація для підрозділів армії РФ, які утримують Лиман, стає критичною, оскільки ЗСУ можуть перерізати останній автошлях, що зв’язує місто зі Сватовим, і позбавити їх можливості відступу. Також успішно для українських військ складається ситуація й на півночі Луганської області, де вони поступово наближаються до Лисичанська.
  • Попри наступ ЗСУ, окупанти не полишають спроб прорвати українську оборону в Соледарі, Бахмуті, на північ від Горлівки, у районі Авдіївки, на східній та північній околицях Донецька, на південь від Вугледара та Великої Новосілки, проте ці спроби успіху не мають.
  • У Запорізькій області лінія фронту стоїть на місці майже 5 місяців.
  • Про ситуацію в Херсонській області за зведеннями Генштабу та оперативного командування "Південь" судити складно, проте президент Зеленський у вечірньому відеозверненні заявив, що ЗСУ мають успіхи на багатьох напрямках і незабаром він порадує громадян позитивними новинами. Окупанти для зміцнення лінії фронту перекидають до регіону підрозділи з Криму, багато з яких укомплектовано щойно призваними росіянами.
  • 27 вересня російські війська з території РФ обстріляли балістичними ракетами Харків, у низці районів вимкнено електропостачання. Увечері російські війська завдали удару по Одесі крилатими ракетами та ударними безпілотниками. Голова Миколаївської військової обладміністрації Кім заявив, що поки жоден з іранських дронів-камікадзе не долетів до міст області, зокрема до Очакова – усі вони були знищені підрозділами ППО.
  • З РСЗВ "Ураган" та ствольної артилерії обстріляно населені пункти на південь від Кривого Рогу, пошкоджено житлові будинки та будівлі одного з підприємств.
  • Російські пропагандистські ЗМІ оголосили результати "референдумів" на окупованій території Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей. За їхнім твердженням, майже 100 % тих, хто "проголосував", підтримали входження цих територій до складу Росії. "Голосування" відбувалося під дулами автоматів, у ньому "брали" жителі інших регіонів Росії, яких окупанти завезли для масовки. Російська влада заявила, що має намір повністю окупувати територію Запорізької області в її адміністративних кордонах – саме в такому складі вона хоче включити її до складу РФ, як і всю Донецьку область, яку оголошено "територією ДНР".
    Низка експертів вважають іще однією метою "референдумів" легалізацію мобілізації населення окупованих територій до російської армії.
    За словами посла в Україні Фельдгузен, Німеччина не має наміру визнавати результати "референдумів", оскільки вони не є легітимними. Генеральний секретар НАТО Столтенберг засудив "референдуми" й заявив, що підтримка України країнами Альянсу лише зростатиме. Президент Грузії Зурабішвілі назвала "референдуми" "вкрай цинічним кроком Росії", який є неприйнятним для світу та всіх цивілізованих людей. Офіційний представник дипломатичної служби ЄС Стено попередив організаторів "референдумів" про наслідки та заявив, що Єврокомісія вважає ці заходи незаконними. З його слів, сам факт їхнього проведення свідчить про наміри російського керівництва посилити ескалацію конфлікту, а не рухатися шляхом мирних переговорів.
    супереч порушенням міжнародного права через проведення "референдумів" під дулами автоматів, прессекретар російського президента Пєсков знову заговорив про можливі переговори щодо миру з Україною "для припинення війни". Президент Зеленський на засіданні Ради безпеки ООН, яке було скликано щодо "референдумів" підкреслив, що після спроби анексії захоплених територій із президентом Путіним уже нема про що говорити. Він звернув увагу членів Ради, що Путін на захоплених територіях діє так само як і під час окупації Криму, і закликав повністю ізолювати Росію.
    Рада Федерації РФ не планує 29 вересня проводити позачергове засідання, на якому планувалося затвердити входження "нових територій" до складу Росії. Пресслужба повідомила, що наступне чергове засідання заплановано на 4 жовтня.
  • Співробітники Національної поліції та прокуратури зафіксували на деокупованій території Харківської області 582 воєнні злочини, які скоєно російськими військовослужбовцями.
    Глава моніторингової місії ООН в Україні Богнер заявила, що представники місії досі не отримали доступу до жодного з місць утримання українських військовополонених на окупованій території.
  • Міністерство реінтеграції окупованих територій повідомило, що військові адміністрації безплатно забезпечать дровами мешканців районів, що прилягають до зони бойових дій. Низка районів Донеччини підлягають евакуації, щодня з Покровська вирушає евакуаційний потяг. Голова Миколаївської військової обладміністрації Кім поки не планує проведення евакуації населення області.
  • Червоний Хрест має намір надати мешканцям щойно деокупованих територій матеріальну допомогу в розмірі 1200 грн на особу. Укрпошта має доставити ці кошти протягом 2 місяців.

Тил

  • Кабмін розірвав угоду про повітряне сполучення із Сирією, яку було укладено в 1993 р.
    До дня припинення або скасування режиму воєнного стану повністю заборонено експорт будь-яких товарів до Росії.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про рішення Великої Британії надати допомогу Україні на закупівлю газу в розмірі $500 млн.
  • Верховний суд остаточно заборонив діяльність Прогресивної соціалістичної партії, яку очолювала одіозна проросійська політикиня Вітренко.
  • Опубліковано рішення Апеляційного антикорупційного суду в справі "Роттердам+", у якому констатовано незаконність розслідування справи за браком складу злочину в діях чиновників та топменеджерів компаній олігарха Ахметова. Суд також підтвердив, що державним та суспільним інтересам збитків не завдано. Будь-які дії в цьому кримінальному провадженні суд вважатиме незаконними й закриє розгляд у разі скерування нового обвинувального акту. Водночас голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Клименко тиждень тому знову відкрив справу через нестикування у висновку прокурорів про необхідність закриття.
  • Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує падіння ВВП України цього року на 30 %. У травні ЄБРР оцінював падіння у 25 %.
  • За інформацією видання The Financial Times, адміністрація президента Байдена вимагає від країн ЄС прискорити та збільшити фінансову підтримку України. Посол Німеччини в Україні Фельдгузен повідомила, що залишок макрофінансової допомоги в розмірі €3 млрд, яку Єврокомісія планує надати Україні, буде грантом, а не кредитом. Прем’єр-міністр Шмигаль анонсував отримання вже в жовтні допомоги від МВФ у розмірі $2,8 млрд за спеціальною програмою фінансування. Він також повідомив, що країни Заходу заморозили російські активи на суму до $500 млрд, а українське керівництво лобіює ухвалення змін до законодавства цих країн задля можливої конфіскації цих коштів та спрямування їх на відновлення України.
  • Мінфін знову провалив розміщення воєнних держоблігацій. Незначне підвищення ставок не збільшило продажі – загальна сума розміщення склала лише 0,4 млрд грн та $4,8 млн.

Україна та світ

  • Сейсмостанції Швеції та Данії зафіксували два сильні вибухи в районі прокладання російських газогонів "Північний потік" та "Північний потік-2" у Балтійському морі біля данського острова Борнгольм. У місцях пошкодження газогонів газ підіймається із труб на поверхню величезними бульбашками. Влада Данії вважає, що на усунення пошкодження потрібно від кількох днів до кількох тижнів. Прем’єр-міністр Фредеріксен не виключає, що витік міг бути результатом диверсії. Подібну думку висловили й компетентні органи Німеччини. Постачання до Європи газогоном "Північний потік" повністю зупинено до усунення пошкоджень обладнання, зокрема, витоку оливи на помпах. Після оголошення проблем на газогоні ціни на європейських газових хабах знову суттєво зросли. За інформацією видання Spiegel, ЦРУ попереджало уряд Німеччини про можливі атаки на газогони в Балтійському морі ще кілька тижнів тому. Американська адміністрація заявила про готовність підтримати ЄС постачанням газу для заміни обсягів, які не постачає Росія. Глава польського уряду Моравецький вважає, що після аварій на “потоках” бойові дії в Україні загостряться.
    Президент Дуда урочисто відкрив газогін Baltic Pipe, яким газ із Норвегії надходитиме до Польщі через Данію. За словами прем’єр-міністра Моравецького, запуск газогону завершує епоху домінування Росії у сфері постачання газу до Європи. Він наголосив, що "потоки" є зброєю президента Путіна. Глава українського міністерства енергетики Галущенко заявив, що із введенням в експлуатацію Baltic Pipe Україна отримає додаткові можливості диверсифікації постачання газу.
    Експерти агентства Bloomberg вважають, що Європа готова до опалювального сезону та зможе обійтися без російського газу завдяки швидкому нарощуванню імпорту зрідженого газу.
    Газпром погрожує санкціями Нафтогазу та припиненням прокачування газу українською газотранспортною системою у відповідь на подання позову до арбітражу за скорочення фактичного транзиту.
    Документи, отримані болгарськими журналістами-розслідувачами, свідчать про те, що все колишнє керівництво країни у 2017 р. за змовою з РФ розпочало будівництво "Балканського потоку", який сполучено з "Турецьким". Метою будівництва було припинення прокачування російського газу українською ГТС. Показово, що проєкт було реалізовано коштом ЄС.
  • За інформацією ЗМІ, індійські споживачі можуть відмовитись від закупівлі російської нафти вже у вересні через подорожчання фрахту суден для її перевезення. Замінити цю нафту Індія планує нарощуванням постачання з країн Перської затоки та Африки.
  • Франція в умовах енергетичної кризи, що наростає в ЄС, прискорює програму будівництва атомних електростанцій із реакторами нового покоління, а також сонячних, вітрових та інших електростанцій, що працюють на відновлюваних джерелах енергії.
  • Посли країн ЄС обговорять у п’ятницю наступний пакет антиросійських санкцій як реакцію на “референдуми”, які влаштувала Росія на окупованих територіях України.
  • Міністр закордонних справ Кулеба запропонував країнам, які наполягають на переговорах України з РФ про перемир’я, "припинити гру" та без будь-яких умов підтримати Україну.
  • Посол Німеччини Фельдгузен заявила, що Україна отримає систему ППО Iris-T SLM, якої немає навіть на озброєнні Бундесверу. Система має дальність враження до 40 км і може збивати цілі на висоті до 20 км. За її словами, Німеччина не ставить умов Україні, як і де можна застосовувати німецькі озброєння. Посол заявила, що українському керівництву треба й далі вести переговори щодо постачання важких танків для ЗСУ. Вона не бачить різниці між постачанням САУ Panzerhaubitze 2000, зенітних установок Gepard й танків Leopard II.
    Держсекретар США Блінкен заявив, що ЗСУ мають право використовувати американську техніку на територіях, які Росія хоче анексувати за допомогою незаконних "референдумів", оскільки вони є частиною України.
    За інформацією агентства Reuters, президент США Байден незабаром оголосить про надання Україні ще одного пакету воєнної допомоги на суму $1,1 млрд коштом Ініціативи сприяння безпеці України, яку було схвалено Конгресом у травні. До пакета буде включено РСЗВ HIMARS та ракети до них, системи боротьби з БПЛА, засоби придушення радарів та систем радіоелектронної боротьби, а також запчастини до техніки, навчання українських військовослужбовців, технічна та логістична підтримка.
    Сенат США підтримав виділення пакета допомоги Україні в розмірі понад $12 млрд. З них $3,0 млрд буде направлено на пряму воєнну допомогу, $2,8 млрд – на іншу допомогу ЗСУ, зокрема,- розвідувальну, $1,5 млрд – на поповнення запасів озброєнь армії США, замість тих, що передано Україні.
    Представник США при ОБСЄ Карпентер заявив, що американська адміністрація підтримує намір української влади деокупувати всю територію країни, включно з Кримом.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг скликав екстрену нараду національних директорів агенцій з озброєння країн Альянсу, на якій закликав збільшити постачання зброї та боєприпасів Україні.
    За словами спікера командування Повітряних сил Ігната, США вже найближчим часом нададуть Україні 2 комплекси ППО NASAMS, кожен із яких може включати до 8 пускових установок, а також командний пункт. Система призначена для знищення літаків та ракет на низьких та середніх висотах.
    Литва передасть ЗСУ 25 тис. комплектів зимового спорядження на суму приблизно €2 млн.
    Країни "Вишеградської четвірки" – Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина – домовилися допомогти Україні з ремонтом важкої техніки, яку пошкоджено під час бойових дій, а також із розмінуванням звільнених територій. Угорщина категорично відмовилася надати Україні пряму воєнну допомогу.
  • Заступник секретаря Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв вважає, що Росія може безкарно завдати ядерного удару по Україні, а країни НАТО нічого не робитимуть у відповідь, оскільки стурбовані лише власною безпекою. Президент Зеленський у виступі перед Генеральною асамблеєю ООН заявив, що Росія не має права володіти ядерною зброєю.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг вважає, що до погроз застосування Росією ядерної зброї слід ставитися серйозно. Він наголосив, що застосування ядерних боєприпасів російськими військами призведе до серйозних наслідків для РФ. Посол Німеччини в Україні Фельдгузен вважає ядерний удар по Києву малоймовірним. Глава МЗС Австрії Шалленберг засудив погрози Путіна застосувати ядерну зброю. Він також закликав демілітаризувати Запорізьку АЕС. Директор МАГАТЕ Гроссі повідомив, що останніми днями територія АЕС знову потрапила під артилерійський обстріл, в одній із машинних (турбінних) залів було вибито скло. Гроссі наголосив на необхідності створення навколо станції зони безпеки.
  • Щойно мобілізовані громадяни РФ уже з’явилися на лінії фронту й навіть устигли потрапити в полон. Перед відправленням на передову вони навіть не пройшли початкове навчання, не кажучи вже про бойове злагодження підрозділів. Акцент зроблено на масовості призову. Російські ЗМІ пишуть, що міністр оборони Шойгу особисто їздить полігонами Західного військового округу для інспекції проходження вишколу мобілізованими.
    На думку низки економістів, мобілізація може вдарити по російській економіці, яку вже послаблено західними санкціями, насамперед, через падіння споживчих настроїв і зниження внутрішнього попиту.
    Уряд Латвії оголосив режим надзвичайного стану на кордоні з Росією, а також у портах, аеропортах та на залізниці через мобілізацію, яку оголосив президент Путін. Прикордонна служба Фінляндії пропонує звести паркан на кордоні з РФ, аби перешкодити незаконному перетину кордону дезертирами.
    Влада Казахстану не планує видавати Росії осіб, які ухиляються від мобілізації, якщо проти них не відкрито кримінальних справ і не оголошено в міжнародний розшук. Міноборони РФ оголосило, що не має наміру ловити осіб, які втекли від призову до інших країн. Водночас зафіксовано випадки зняття з потягів уклоністів, які намагаються втекти до Білорусі. За даними прикордонної служби ЄС Frontex, за минулий тиждень кількість громадян РФ, які в’їхали до Євросоюзу, зросла на 30 %, переважним чином через Фінляндію та Естонію. Більшість із них мають довготермінові візи, посвідку на проживання в країнах шенгенської зони або подвійне громадянство.
    На тлі зростання пасажиропотоку за рахунок росіян, які намагаються уникнути мобілізації, авіакомпанія Turkish Airlines скасувала рейси до Мінська, Сочі, Ростова та Єкатеринбурга до 31 грудня.
  • Президент РФ Путін укотре заявив, що його "надурили" підписанням угоди про транзит українського продовольства Чорним морем, оскільки зерно прямує "повз найбідніші країни". Він звинуватив країни Заходу в провокуванні продовольчої кризи. На думку президента Зеленського, російське керівництво готує підґрунтя для зривання "зернової угоди".
  • З російського ринку йде велика американська компанія Emerson – лідер у сфері промислової автоматизації.
    Японський автоконцерн Isuzu, услід за Toyota і Mazda, буде змушений незабаром зупинити виробництво вантажівок на заводі в Ульяновську через неможливість постачання компонент унаслідок санкцій.

 

No comments:

Post a Comment