September 27, 2022

26.09.2022: У Балтійському морі стався витік газу на обох газогонах "Північного потоку"

У Балтійському морі стався витік газу на обох газогонах "Північного потоку"

  • У Балтійському морі стався витік газу на обох газогонах "Північного потоку".
  • Крилатою ракетою зруйновано аеропорт у Кривому Розі.
  • Українські підрозділи ППО навчилися збивати іранські БПЛА.
  • Генерал Залужний потрапив на обкладинку журналу Time.

Війна

Фронт

  • Російські війська обстріляли прикордонні населені пункти Сумської та Харківської областей з артилерії та мінометів, а також некерованими ракетами – з гелікоптерів. Жодного дня не припиняються обстріли населених пунктів на лінії фронту, їхня кількість та інтенсивність не спадають, попри проблеми з доставленням боєприпасів російським підрозділам на передову.
  • Генштаб не повідомляє про поточну оперативну ситуацію в районі Куп’янська, а також на півночі Донецької та Луганської областей, проте з фронту надходять повідомлення про поступове просування українських військ на схід та звільнення кількох населених пунктів на схід від річки Оскіл та вздовж течії Сіверського Дінця.
  • Попри успіхи ЗСУ на півночі країни, тривають тяжкі бої на околицях Соледара, Бахмута, на північ від Горлівки, на північній та східній околицях Донецька, а також у районі Вугледара та Великої Новосілки. Українські війська відбивають атаки ударних російських підрозділів, які за останній місяць не досягли серйозних успіхів на цих ділянках фронту.
  • 26 вересня вдень ракетами обстріляно Слов’янськ. Ракетою "Калібр" зруйновано цивільний об’єкт у селищі Першотравневому в центрі Харківщини. Вранці російські війська випустили 10 ракет на Запоріжжю, кілька інфраструктурних об’єктів обласного центру дістали пошкодження. Миколаїв обстріляно ракетами РСЗВ "Торнадо-С" (який є модифікованим РСЗВ "Смерч"). Одна з ракет вибухнула в центрі міста, пошкоджено житлові будинки та водогінні мережі. Російська крилата ракета Х-59 вибухнула в аеропорту Кривого Рогу. Вибухом зруйновано злітно-посадкову смугу та пошкоджено інфраструктуру аеропорту.
  • Сили ППО в понеділок збили над Одесою та областю 4 іранські безпілотники – боєприпаси, що баражують Shahed-136 (Герань-2). Спікер Одеської військової обладміністрації Братчук вважає, що російська армія використовує ударні БПЛА за браком ракет. Прессекретар оперативного командування "Південь" Гуменюк повідомила, що способи боротьби з цими дронами наразі відпрацьовуються, проте вже відомо, що їх можна збивати навіть зі стрілецької зброї.
    Після розбирання збитих БПЛА з’ясувалося, що в них використано процесори американської компанії Texas Instruments.
    Іран намагається спростувати постачання бойових безпілотників Росії. Міністр закордонних справ Абдоллахіян заявив, що країна, нібито, "не підтримує жодну зі сторін" у війні в Україні, а також виступає "категорично проти будь-яких війн", чи то в Україні, чи Ємені або Палестині.
  • СБУ повідомила підозри організаторам "референдумів" у Донецькій та Луганській областях та оголосила їх у розшук.
    Російське видання "Ведомости" повідомило про план президента Путіна включити окуповані території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей до новоствореного "Кримського федерального округу" на чолі якого він нібито планує поставити колишнього очільника Роскосмосу Рогозіна.
    Прессекретар Білого Дому Жан-П’єр повідомила, що президент Байден незабаром оголосить реакцію у відповідь на "референдуми".
  • У Росії тривають мобілізаційні заходи. За інформацією з лінії фронту, "нові мобілізовані" вже воюють проти України на півночі Донецької та Луганської областей, деяких із них уже взято в полон. Президент Зеленський заявив, що наступ російських військ на Донбасі увійде в історію як приклад масового вбивства власних солдатів, а мобілізація у РФ є лише способом поновити "гарматне м’ясо".
    У Дагестані вже другу добу поспіль тривають масові протести, силовим підрозділам видано стрілецьку зброю, вони застосували проти маніфестантів сльозогінний та нервово-паралітичний газ. Подібні мітинги відбулися й у Кабардино-Балкарії.
    Міністерство оборони РФ повідомило, що не планує обмежувати пересування чоловіків через мобілізацію, проте прикордонники в аеропортах і у пунктах пропуску вже отримали списки призовників, які мають бути мобілізовані та не випускають їх із країни.
    Представник Головного управління розвідки Юсов повідомив про "велику кількість" дзвінків на "гарячу лінію" від мобілізованих росіян, які цікавляться процесом здачі в полон.
    Посли ЄС дали доручення Єврокомісії оновити принципи візової політики з огляду на велику кількість біженців із РФ, які намагаються уникнути мобілізації. США не відмовляються від приймання російських дезертирів, проте ухвалюватимуть рішення щодо надання їм притулку у кожному конкретному випадку.
  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому було обговорено ситуацію на фронті, забезпечення військ озброєнням та боєприпасами, а також протидія новим видам озброєння, зокрема, іранським бойовим дронам.
  • Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний в інтерв’ю журналу Time заявив, що проміжна перемога України буде лише перепочинком перед майбутньою війною. Time вважає Залужного одним із найвидатніших воєначальників сучасності та помістив його портрет на обкладинку видання.

Тил

  • Заступник голови Верховної Ради Корнієнко заявив, що парламент до середини листопада ухвалить усі законопроєкти, які є вимогою для початку переговорів щодо вступу України до ЄС.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції направило в МЗС пропозицію для ЄС щодо запровадження санкцій проти 350 російських компаній – виробників озброєння та понад 700 їх топчиновників.
  • НБУ обміняв комерційним банкам $100 млн та €20 млн безготівкових коштів на банкноти для поповнення кас. Ринок поступово наповнюється валютою, транспортування якої утруднене за браком закордонного авіасполучення.

Україна та світ

  • Прессекретар Білого Дому Жан-П’єр заявила, що адміністрація президента Байдена поки не спостерігає ознак підготовки Росії до застосування ядерної зброї.
  • Велика Британія запровадила санкції проти українських колаборантів, російських офіційних осіб та "спостерігачів", які організовують та проводять "референдуми" на окупованих територіях. До списку також додано члени правління "Газпромбанку", наглядової ради Ощадбанку, топменеджерів Совкомбанку та 4 російських мільярдерів. Важким ударом для РФ стануть санкції проти держпідприємства "Гознак", яке виготовляє паспорти для мешканців окупованих територій та закордонні паспорти, біометричні тощо.
    Нова Зеландія оголосила санкції проти 19 осіб "з найближчого оточення російського президента Путіна". До них буде застосовано фінансові та туристичні обмеження, які скоординовані з іншими партнерами.
    Другий за капіталом банк Таджикистану – Душанбе Сіті Банк – зупинив обслуговування карток російської платіжної системи "Мир".
    Компанія Apple виключила зі свого магазину додатків для смартфона програми для російської соцмережі "ВКонтакте" та "ВКонтакте: музика". У магазині Google ці програми все ще є.
  • Угорський прем’єр-міністр Орбан заявив, що уряд країни наразі "вже шукає фінансування в інших місцях", у той час, як ЄС "не віддає того, що належить Угорщині". Орбан розкритикував дії Єврокомісії, яка вказує на кричущі проблеми з корупцією в країні. Він звинуватив санкційну політику ЄС у стрімкому зростанні інфляції, а колективний Захід – у підтримці війни в Україні, від якої "страждатиме все більша й більша частка світу". За словами Орбана, Угорщина не допомагає Україні, оскільки є сусідом, який завжди на стороні миру. Орбан вимагає, щоби сторони негайно припинили вогонь та розпочали мирні переговори. Міністр закордонних справ країни Сійярто заявив чиновникам МАГАТЕ, що Угорщина не підтримає жодних санкцій, які перешкоджатимуть реалізації програми будівництва АЕС. Угорську АЕС "Пакш" будує Росатом.
  • Глава МЗС Туреччини Чавушоглу повідомив, що підготовка можливих переговорів президентів Зеленського та Путіна триває. З його слів, сторонам насамкінець доведеться сісти за стіл переговорів для завершення війни. Чавушоглу наголосив, що майбутній мирний договір має бути справедливим і передбачати повернення окупованих територій Україні.
  • Диспетчер газогону "Північний потік-2" у ніч на 26 вересня зафіксував різке падіння тиску в трубі. Витік газу було виявлено в Балтійському морі в районі острова Борнхольм у винятковій економічній зоні Данії. Тиск впав і у "Північному потоці", причому нібито на обох нитках газогону. Газ "Північним потоком" до Європи практично не надходить із початку вересня через "несправності в помпах" на газокомпресорній станції в Росії. Деякі ЗМІ вважають, що причиною розгерметизації труб є теракт.
    Десять країн ЄС цього тижня оголосять ініціативу щодо обмеження ціни на газ. Водночас пропозиції про запровадження порогових цін на російську нафту стикаються з запеклим опором Кіпру та Угорщини, їх не може бути ухвалено через те, що кожна країна – член ЄС має право вето й рішення приймаються консенсусом.
    США пропонують обмежити ціни на російські нафтопродукти після домовленості глав країн "Великої сімки" щодо обмеження цін на російську нафту
  • Директор МАГАТЕ Гроссі обговорив із заступником держсекретаря США Дженкінс можливість створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС.
  • Агентство Reuters повідомило, що обидві палати американського Конгресу підтримали виділення додаткової допомоги Україні в розмірі $12 млрд. Законопроєкт має бути ухвалено до п’ятниці – до дня закінчення фінансового року в США. Виділені кошти передбачено витратити до середини грудня.
    Держсекретар Блінкен повідомив про надання $457,5 млн для українських правоохоронних органів та на підтримку судової системи.
    Фінансова корпорація розвитку США (DFC) оголосила про готовність надавати кредити українським підприємствам на суму до $1 млрд на проєкт, а також страхувати воєнні ризики, навіть якщо в цих проєктах не братимуть участі американські інвестори.
  • Канцлер Шольц заявив, що Німеччина свідомо не постачає Україні танки, щоби не спровокувати війну НАТО з Росією.
    Уряд Нової Зеландії оголосив, що не в змозі надати воєнну допомогу Україні, оскільки не має геть нічого із номенклатури озброєнь, яку потребують ЗСУ.
    Естонія надає Україні модульні шпиталі та допоможе в реабілітації поранених українських вояків.
  • Речник Держдепартаменту США Прайс заявив, що американська адміністрація наразі не спостерігає ознак підтримки Китаєм Росії у війні з Україною.
  • Президент Зеленський повідомив про передавання 30 послам країн-партнерів пропозиції щодо створення спецтрибуналу для розслідування злочинів Росії.
  • Президент Молдови Санду погрожує позбавленням громадянства особам, які набудуть російського громадянства та укладуть контракт з армією РФ, а також візьмуть участь у війні в Україні. Вона повідомила, що МЗС країни надано доручення розпочати переговори з Росією щодо запобігання мобілізації громадян Молдови у РФ.
  • Польський уряд має запропонувати базовий одноденний військовий вишкіл усім громадянам віком від 18 до 65 років. До нього буде включено поводження зі зброєю, навчальні стрільби, рукопашний бій та читання мап. Польща з понеділка закрила сухопутні кордони для громадян РФ, а також заборонила в’їзд літаками та морем.
    Литва після оголошення мобілізації у РФ вирішила посилити охорону кордону як із Калінінградською областю, так і з Білоруссю.
  • Президент Білорусі Лукашенко раптово прилетів до Москви на зустріч із президентом Путіним. Їхні висловлювання свідчать, що на переговорах йшлося про допомогу Білорусі в запобіганні втечі російських чоловіків від мобілізації.
  • Колишній співробітник ЦРУ Сноуден набув російське громадянство. У 2013 році він опублікував дані про стеження американських спецслужб за політиками та іншими діячами з усього світу, після чого втік – спочатку до Гонконгу, а потім звідти його було переправлено до РФ.
  • Вірменія через прикордонний конфлікт з Азербайджаном відмовилася від участі у військових навчаннях у Казахстані, які влаштувала Організація Договору колективної безпеки (ОДКБ).
  • За оцінкою Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці принаймні $2,8 трлн. Втрати можуть бути ще більшими, якщо сувора зима призведе до нормування енергоресурсів Євросоюзом.


 

No comments:

Post a Comment