September 26, 2022

25.09.2022: США попередили Путіна про катастрофічні для РФ наслідки в разі ядерного удару

США попередили Путіна про катастрофічні для РФ наслідки в разі ядерного удару

  • США попередили Путіна про катастрофічні для РФ наслідки в разі ядерного удару.
  • "Референдуми" не планують визнавати навіть союзники Росії.

Війна

Фронт

  • Держприкордонслужба не фіксує загострення на кордоні з Білоруссю, проте не виключає можливих проблем у разі провокацій найманців приватної військової компанії "Ліга", які наразі перебувають у Мінську.
  • Генштаб не коментує оперативну ситуацію на півночі Донецької та Луганської областей, а також на правобережжі частині Херсонщини. Судячи з повідомлень із лінії фронту, українські війська поступово просуваються вперед, проте результати контрнаступу поки не такі разючі, як на Харківщині.
  • Водночас окупанти не припиняють атаки на Соледар, Бахмут, на північ від Горлівки та на околицях Донецька, однак успіху досягти не можуть.
  • Усією лінією фронту від Харківщини до півдня Дніпропетровщини російські війська ведуть обстріли позицій ЗСУ та населених пунктів з усіх видів озброєнь, а також завдають ракетно-бомбових ударів із повітря.
  • Вночі армія РФ завдала ракетного удару по Запоріжжю та селищу поруч, пошкоджено житлові будинки, школу, лікарню та гаражний кооператив. Також вночі іранськими дронами-камікадзе атаковано військовий об’єкт на Одещині. Як результат – здетонували боєприпаси, місцева влада евакуювала населення довколишніх будинків. Вранці російські війська обстріляли ракетами промзону Миколаєва та села на його околиці. Війська ППО збили ударний БПЛА на підльоті до міста. За інформацією оперативного командування "Південь", ударні дрони можуть змінювати напрямок під час польоту, проте їхнє наближення чути за десятки кілометрів, що дає змогу збивати їх навіть зі стрілецької зброї.
    Оперативне командування "Південь" повідомило, що українська артилерія ефективно протидіє спробам перекидання військ та техніки окупантів через Дніпро, проте їм таки вдалося прокласти трубопровід для перекачування палива на правий берег. З району Запорізької АЕС російські війська вночі з тяжкої артилерії обстріляли житлові квартали Марганця та Нікополя на протилежному березі Каховського водосховища на Дніпрі.
  • Попри те, що майже всі країни відмовилися визнавати результати "референдумів" на захоплених територіях, Росія наполегливо рухається до їхнього завершення. Російську владу не турбує навіть явка громадян. Телефонні розмови окупантів, які перехопила СБУ, свідчать, що "результати" заздалегідь було доведено до "влади" окупованих територій ще на початку вересня.
    На території Запорізької АЕС окупанти влаштували "акцію підтримки" приєднання до Росії, виставивши перед своїми пропагандистськими ЗМІ "туристів", завезених із РФ, які представлялися співробітниками станції.
    Президент Зеленський ще раз заявив, що будь-які переговори з Росією після "референдумів" є неможливими, тому цей крок свідчить про те, що президент Путін не планує закінчувати війну.
    Чиновники американської адміністрації підтвердили, що ніколи не визнають фіктивних "голосувань" на "референдумах" та інших спроб анексувати територію України.
    "Референдуми" не підтримують навіть союзники Росії. Глава сербського МЗС Селакович оголосив, що уряд країни не збирається визнавати "референдуми" на окупованих територіях України. Таку ж позицію висловило МЗС Казахстану.
  • "Часткова" (а насправді – тотальна) мобілізація в Росії набирає обертів. Західні розвідки констатували, що перші тисячі мобілізованих росіян уже було доставлено на військові бази. Деяких із них, практично без підготовки, одразу ж відправили на лінію фронту для "затикання дірок" в обороні.
    У кількох містах Росії сталися підпали військкоматів, проте це жодним чином не вплинуло на процес. В Іркутській області щойно мобілізований солдат застрелив військкома. У Дагестані спалахнули протести, поліція стріляла в мітингувальників та затримала понад 100 осіб. У Якутську жінки вийшли на акцію протесту з вимогою припинити геноцид та повернути чоловіків додому. Фонд "Вільна Бурятія" організував вивезення чоловіків автобусами до сусідньої Монголії.
    За інформацією Генштабу ЗСУ, російська влада закрила Ростовську область на в’їзд і виїзд через мобілізаційні заходи.
    "Глава Криму" Аксьонов повідомив про виконання плану з мобілізації в Криму.
    За інформацією російського пропагандистського інформагентства ТАРС, міністерство спорту РФ заборонило виїзд національним збірним за кордон на тренування та збори, щоби запобігти втечі чоловіків.
    Патріарх РПЦ Кирило заявив, що смерть "під час виконання військового обов’язку" "змиє всі гріхи" з мобілізованих.
    Президент Зеленський вважає, що російська влада використовує мобілізацію для знищення корінних народів Криму, Кавказу та Сибіру, і це свідчить про цілеспрямовану політику геноциду й щодо власного населення.
    На кордонах із суміжними з РФ країнами стоять багатокілометрові колони легковиків та вантажівок, заповнених чоловіками, які прагнуть залишити країну. На низці напрямків російська влада виставила блокпости для запобігання втечі призовників.
    Грузія не підтвердила чутки про закриття кордонів для в’їзду громадян РФ, проте на кордоні їх піддають вибірковим допитам та посилено перевіряють документи.
  • Більшість звільнених із полону українських військовослужбовців вкрай виснажені та мають тяжкі поранення, а також каліцтва внаслідок тортур. За словами омбудсмена Лубінця, окупанти не допускали до військовополонених представників Червоного Хреста. Президент Зеленський повідомив, що робота з організації наступних обмінів триває, а державні структури відпрацьовують допомогу звільненим воїнам.
  • За словами віцепрем’єр-міністра Стефанішиної, у Росії без можливості повернутися на батьківщину наразі перебувають приблизно 1,5 млн насильницьки депортованих українських громадян, більшість із яких – жінки та діти.

Тил

  • За інформацією Одеської військової обладміністрації, кількість заявок на експорт зерна не зменшилася, попри атаки Одеси з повітря ракетами та ударними безпілотниками. Щодня з портів "великої Одеси" виходять 3–10 суден із зерном та продовольством.
  • Депутат Верховної Ради Желєзняк повідомив, що до бюджету наступного року закладено витрати на проведення "єдиного телемарафону" в сумі 535 млн грн, ще 73 млн грн виділено на висвітлення діяльності парламенту. Депутати заборонили трансляцію засідань та допуск журналістів до сесійної залі "на час чинності режиму воєнного стану".

Україна та світ

  • Держсекретар Блінкен повідомив, що США затвердили план дій на випадок застосування Росією ядерної зброї. Блінкен заявив, що адміністрація президента Байдена попередила Кремль, що наслідки ядерного удару будуть жахливими для Росії. Він наголосив, що США допомагатимуть Україні захистити себе й докладатимуть усіх можливих зусиль, щоби війна не поширилася на інші країни. Подібну заяву зробив і радник президента США з національної безпеки Салліван.
    Президент Зеленський не вважає ядерні погрози російського президента Путіна блефом. Як приклад готовності до ядерної ескалації він навів приклад ракетного обстрілу Південноукраїнської АЕС та регулярних артилерійських обстрілів Запорізької АЕС.
    Видання The Financial Times опитало низку топчиновників західних урядів. Вони вважають, що Путін навряд чи застосує ядерну зброю, попри це країни НАТО посилюють моніторинг воєнної активності Росії та запроваджують нові методи стримування.
    На думку прем’єр-міністра Польщі Моравецького, режим Путіна слабшає з кожним днем, тож російський президент йде на ескалацію агресії. Президент Фінляндії Ніїністьо вважає, що російський президент Путін вклав надто багато ресурсів у захоплення України, і не готовий визнати поразку у війні, і це робить ситуацію критичною.
  • Президент Зеленський оголосив про отримання зі США систем ППО NASAMS, проте за певний час його речник уточнив, що самі ЗРК ще не прибули до України.
  • Через зростання курсу долара щодо основних світових валют вранці в понеділок нафта марки Brent подешевшала до січневого мінімуму – до 85 $/барель.
    Кореспондент "Радіо Свобода" Джозв’як повідомив, що ЄС не планує обмежувати ціни на російську нафту в наступному, уже восьмому пакеті санкцій.
  • Греція скоротила імпорт російського газу вдвічі за допомогою постачання скрапленого газу на термінал Ревітусса під Афінами.
    Під час візиту канцлера Шольца до Об’єднаних Арабських Еміратів німецька компанія RWE підписала контракт на постачання скрапленого газу. Його обсяги є майже достатніми для заміни імпорту із РФ. Шольц планує досягти такого успіху й на переговорах у Саудівській Аравії та Катарі.
  • Тим часом суспільно-політична ситуація в країнах, які підтримують Україну, гіршає. В Італії переміг блок ультраправих партій, одну з яких очолює колишній президент Берлусконі, що відверто підтримує Путіна. В ірландському Дубліні відбулася багатотисячна демонстрація проти зростання вартості життя. За інформацією видання The Wall Street Journal, підтримка України в США падає напередодні проміжних виборів до Конгресу та проблем в економіці. Низка сенаторів і конгресменів вважають за необхідне віддати пріоритет боротьбі з Китаєм та розв’язанню внутрішніх проблем.
  • Уряд Японії заборонив експорт до Росії будь-яких компонентів, які може бути використано для виробництва хімічної зброї.
  • За інформацією групи аналітиків Trap Agressor, Захід досі не запровадив санкцій проти 18 російських підприємств військово-промислового комплексу, які виробляють ракети "Калібр", ЗРК "Стріла-10" та ракети для РСЗВ.
  • Уряд Канади з 30 жовтня скасовує пред’явлення сертифіката вакцинації для іноземців, які в’їжджають до країни.
  • Згідно з результатами опитування українських біженців, яке було проведено центром EWL Group у Польщі, Чехії та Румунії, понад половина українців мають намір повернутися на батьківщину, третина – збираються залишитися на тривалий час, а приблизно 15 % – мають намір переїхати до інших країн.

Тренди

  • Посли країн "Великої сімки" (G7) висловили стурбованість втручанням української влади в господарську та адміністративну діяльність двох великих держмонополій – "Укренерго" та "Оператора газотранспортної системи України".


No comments:

Post a Comment