September 25, 2022

24.09.2022: Окупанти проводять "референдуми" на захоплених територіях під дулами автоматів

Окупанти проводять "референдуми" на захоплених територіях під дулами автоматів

  • Окупанти проводять "референдуми" на захоплених територіях під дулами автоматів.
  • Лавров знову погрожує Україні ядерними ударами.

Війна

Фронт

  • Генштаб геть нічого не повідомляє про те, що відбувається на лінії фронту, крім назв прифронтових населених пунктів, які зазнали обстрілів російської артилерії. Проте з аналізу назв можна зробити висновок, що ЗСУ поступово просуваються на півночі Донецької області – у районі Лиману, на півночі Луганської – уздовж траси Бахмут-Лисичанськ, а також на півночі Херсонщини, а контратаки окупантів успіху не мають. На думку британської розвідки, ракетні удари російських військ по дамбах на річках Оскіл та Інгулець навряд чи завадять просуванню ЗСУ.
  • Відбито атаки російських військ на околицях Соледара та Бахмута, на північ від Горлівки, у районі Авдіївки, а також на околицях Донецька.
  • Окупанти щодня обстрілюють із району Запорізької АЕС із РСЗВ "Град" та важкої артилерії населені пункти на протилежному березі Дніпра – Нікополь, Марганець та прилеглі села.
  • Українська артилерія завдала удару по російській поромній переправі в районі Антонівського мосту в Херсоні й запобігла перекиданню військ на правий берег.
    Ще один потужний ракетний удар росіяни завдали по Запоріжжю. Місто обстріляно 10 ракетами, зруйновано інфраструктурні об’єкти, у низці районів вимкнено електропостачання.
    Одесу знову атаковано російськими ударними БПЛА, 3 дрони влучили в адміністративну будівлю в центрі міста.
    Миколаївська військова обладміністрація з 1 жовтня розширила комендантську годину – вона триватиме з 22:00 до 6:00 з обов’язковим світломаскуванням.
    Президент Зеленський пообіцяв агресору відповісти на всі удари по українських містах та селах та притягнути до відповідальності виконавців та організаторів убивств мирних громадян.
  • СБУ попередила про кримінальну відповідальність вчителів та викладачів ВНЗ на окупованих територіях, які ведуть навчання школярів та студентів за російськими програмами. Лікарям загрожує відповідальність лише в разі обіймання керівних посад у лікувальних закладах окупантів.

Тил

  • Родовище солі в Буштин на Закарпатті має бути введено в експлуатацію протягом 5 місяців. Воно здатне повністю забезпечити потреби країни в технічній солі.
  • Кабмін ухвалою від 16 вересня підтвердив подовження надання субсидій громадянам, які виїхали з країни через загрозу життю внаслідок воєнних дій. Ця норма буде чинною протягом усього воєнного стану плюс 2 місяці, а не впродовж 60 діб після виїзду за кордон отримувача субсидії. З 1 жовтня субсидії та пільги призначатиме та виплачуватиме Пенсійний фонд.
  • За оцінкою Міністерства агрополітики, урожай цього року буде на понад третину менший, ніж торік.
  • Міністр фінансів Марченко прогнозує падіння ВВП України за підсумками року до 33 %, а наступного року сподівається на зростання орієнтовно в 4,6 % разом зі значним зростанням інфляції через високі ціни на енергоносії та зростання цін у країнах-партнерах.
  • За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) на замовлення Національного демократичного інституту США, майже 1/3 респондентів втратили роботу, у 70 % опитаних погіршився матеріальний стан.

Україна та світ

  • Російську владу не хвилює реакція світової спільноти на спектакль під назвою "референдуми". Вони шукають формальні способи створити привід для застосування положень російської конституції "для захисту власної території", щоб оголосити агресором Україну, яка має намір відновити територіальну цілісність та суверенітет. Пропагандистське інформагентство ТАРС вважає вже вирішеним питання про приєднання захоплених областей України й повідомило, що законопроєкти про їхнє входження до складу РФ "може бути" внесено до Держдуми ввечері 28 вересня, розглянуто на позачерговому засіданні 29 вересня та підписано президентом Путіним 30 вересня.
    Можливо, після завершення "референдумів", окуповані території Херсонської та Запорізької областей спочатку будуть проголошено "незалежними", на кшталт того, як це було зроблено під час окупації Криму.
    З окупованих територій надходять повідомлення про процес "голосування". Місцеві колаборанти разом з озброєними російськими солдатами ходять по квартирах та будинках із пакунками "бюлетенів", повсюдно відбувається "голосування" за всіх членів сім’ї, колективні приводи на "дільниці" працівників комунальних служб та інші способи збільшення масовості.
    У законодавстві РФ та України подібні "референдуми" не передбачені, "бюлетені" не мають будь-яких ступенів захисту та нумерації.
    Міністерство реінтеграції окупованих територій повідомило, що "спостерігачами" на референдумах є громадяни Білорусі, Сирії, Єгипту, Бразилії, Венесуели, Уругваю, Того та ПАР. Членами яких саме організацій є ці особи, невідомо. Пресслужба міністерства наголосила, що "спостерігачі" беруть участь у колективному злочині проти держави Україна.
    На думку української розвідки, окупанти використовують громадян, які беруть участь у "референдумах", як живий щит від артилерійських ударів ЗСУ.
    Україна через проведення "референдумів" на окупованих територіях ініціювала термінове засідання Ради безпеки ООН.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров на засіданні Генеральної асамблеї ООН заявив, що російська влада не планує робити кроки назустріч Україні. Він підкреслив, що Києву дедалі все важче буде домовлятися з Росією, чим довше українська влада відмовлятиметься від переговорів. За його словами, "Захід закотив істерику щодо референдумів" на окупованих територіях і відверто намагається "розчленувати Росію", щоби вона зникла з карти світу. На пресконференції Лавров заявив, що всі російські закони та доктрини, ядерну тощо, поширюватимуться на "приєднані території" після закріплення їхнього статусу в російській конституції.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель вважає, що ЄС має серйозно ставитися до ядерного шантажу президента Путіна. Він заявив, що звідусіль чує нарікання на політику Єврокомісії щодо подовження підтримки України. Люди з його кола спілкування нібито не можуть сплатити рахунки за електроенергію, тому наполягають на "припиненні війни". Боррель заявив, що в разі зупинення війни без дипломатичного рішення, яке передбачає збереження суверенітету та територіальної цілісності України, війна обов’язково спалахне знову.
    Міністр закордонних справ Кулеба назвав погрози глави МЗС РФ Лаврова про застосування ядерної зброї "неприпустимими та безвідповідальними" й заявив, що Україна не поступиться своїми інтересами та й далі звільнятиме окуповані території.
  • Президент РФ Путін підписав закони про посилення кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації, непокору командуванню, дезертирство, добровільне здавання в полон, мародерство, а також про спрощення отримання російського громадянства іноземцями, які беруть участь у війні в Україні. Також, два закони передбачають кримінальну відповідальність за зривання або саботаж держоборонзамовлення.
    За певними оцінками, упродовж 2 діб російській владі вдалося мобілізувати понад 100 тис. осіб.
    У суботу Росією прокотилися мітинги проти мобілізації, силовики затримали кілька сотень людей. У кількох місцях мітингувальники намагалися відбити затриманих.
    Кримські татари масово їдуть із півострова, щоби не отримувати повістки. Президент Зеленський звинуватив окупаційну владу в знищенні кримськотатарського народу, оскільки, за його словами, більшість повісток видано саме кримським татарам.
    Губернатори низки російських регіонів критикують центральну владу за те, що військкомати мобілізують усіх поспіль, тих, зокрема тих, хто не підлягає  призову з різних приводів. Вони вимагали повернути додому тих, кого "мобілізовано помилково".
    Потоки дезертирів, які хочуть виїхати з Росії за кордон, зростають. На думку кількох експертів, це може підштовхнути керівництво РФ до запровадження воєнного стану та заборони виїзду чоловіків із країни.
    Видання Meduza повідомило про плани російського керівництва мобілізувати не лише власних громадян, а і "громадян" самопроголошених "республік" Абхазії та Південної Осетії.
    Президент Зеленський звернувся до росіян російською мовою й заявив, що Україна гарантує російським військовослужбовцям, які здалися в полон, цивілізоване поводження, таємницю обставин здавання й можливість неповернення до РФ.
    На думку низки аналітиків, тотальна мобілізація має на меті не лише "затикання дірок" та поповнення особового складу підрозділів, які зазнають тяжких втрат. . Така кількість покликаних не потрібна на передовій, тому ймовірною метою мобілізації може бути створення мережі гарнізонів на окупованій території для її утримання, а також побудова ешелонованої оборони для запобігання проривам ЗСУ для фіксування анексії.
    Втеча молодих і здорових чоловіків із РФ за кордон за певний час може створити великі проблеми країнам, що їх приймають, оскільки ухилисти можуть почати "вимагати дотримання своїх прав" і стануть живильним середовищем для формування "п’ятої колони". Всупереч подібному варіанту розвитку подій, уряди низки країн ЄС не заперечують проти приймання "нових біженців" та вважають, що вони начебто не становлять загрози безпеці.
  • Глава представництва ЄС в Україні Маасікас заявив, що країна отримає всю необхідну допомогу Євросоюзу для перемоги у війні та притягнення до відповідальності російських воєнних злочинців.
    Міністр закордонних справ Польщі Рау розкритикував уряд Німеччини за небажання постачати танки Україні. За словами міністра, німецька політика полягає в тому, щоби постачати зброю Україні якнайменше та якомога пізніше, щоб остаточно не зіпсувати відносини з Росією.
    Напередодні можливих провокацій після початку мобілізації у РФ міністерство оборони Польщі створює нове угруповання військ "Компонент оборони кордону", до складу якого, крім регулярних підрозділів, увійдуть частини територіальної оборони.
  • Естонія приєдналася до позову України проти Росії в міжнародному суді ООН за звинуваченням РФ у геноциді.
  • МЗС Ірану стверджує, що випровадження Україною посла та скорочення персоналу посольства після завдання російськими військами ударів по українських містах дронами Shahed-136 ґрунтується на "непідтверджених повідомленнях" і є наслідком "створення медійного поля третіми сторонами". Іран оголосив, що планує зробити у відповідь "пропорційні" кроки.
    Усією країною прокотилися масові протести, які виникли через вбивство співробітниками поліції моралі дівчини, яка "неправильно носила" хіджаб. Під час маніфестацій загинули десятки людей, у яких поліціянти стріляють бойовими патронами.
  • Попри відверто антиєвропейські висловлювання та дії, Угорщина відчайдушно потребує коштів ЄС, отримання яких Єврокомісія прив’язала до реформ у сфері права та боротьби з корупцією. Упродовж тижня мін’юст країни подав до парламенту два пакети законопроєктів на задоволення вимог ЄС.
  • Французька компанія TotalEnergies підписала угоду з урядом Катару про розробку родовища газу та перероблення його в СПГ. У Нідерландах відкрито великий термінал для приймання скрапленого газу.
    Міністр енергетики Галущенко заявив, що Україна готова компенсувати ЄС спалювання 5–6 млрд м³ газу постачанням електроенергії до енергосистеми ENTSO-E.
  • Месенджер Telegram заблокував на вимогу Apple та Google кілька "патріотичних" пропагандистських російських та білоруських каналів.
  • Компанія Toyota йде з російського ринку й закриває завод у Санкт-Петербурзі через неможливість налагодити постачання компонент через санкції. Також не буде введено в експлуатацію виробництво вантажівок у Підмосков’ї.


No comments:

Post a Comment