September 25, 2022

23.09.2022: Україна висилає посла Ірану за передавання Росії бойових дронів


Україна висилає посла Ірану за передавання Росії бойових дронів

  • Україна висилає посла Ірану за передавання Росії бойових дронів.
  • Окупанти розпочали проведення "референдумів" на захоплених територіях.
  • Прессекретар Путіна заявив, що РФ боронитиме окуповані території як власні.

Війна

Фронт

  • Президент Білорусі Лукашенко оголосив, що мобілізацію в країні оголошено не буде.
  • ЗСУ відбили атаки російських військ на Куп’янськ, на околиці Соледара та Бахмута, у районі траси Бахмут – Лисичанськ – у Спірному, на північ від Горлівки – у Зайцевому, Майорську, Курдюмівці, Одрадівці, а також на околицях Донецька – у Кам’янці, Авдіївці та, Новомихайлівці.
    23.09.2022 Сіверський Донець
  • На півночі Донеччини ЗСУ звільнили село Яцьківка на правому березі річки Оскіл. Це свідчить про те, що українські війська не втратили стратегічну ініціативу та готові до подальшого звільнення територій Донецької та Луганської областей.
    23.09.2022 Бахмут
  • На околицях Бахмута українські війська покращили тактичне становище.
  • Українська артилерія завдала ще одного удару по понтонній переправі в селі Львове, на південь від греблі Каховської ГЕС, а також запобігли спробі перекидання російських військ через Дніпро греблею ГЕС та баржею в Херсоні.
    Оперативне командування "Південь" повідомило про поступове просування вперед українських військ у правобережній частині Херсонщини. Представник командування Гуменюк підтвердила, що на цій ділянці фронту тривають запеклі бої та артилерійські дуелі.
    Унаслідок нічного ракетного обстрілу Миколаєва пошкоджено житлові будинки, міський водогін та об’єкти портової інфраструктури.
  • Вночі російські війська завдали потужного ракетного удару по Запоріжжю. Одну ракету збили сили ППО.
    Одесу було атаковано бойовими БПЛА Shahed-136 іранського виробництва, зруйновано будівлю в припортовій зоні. Підрозділи ППО збили над Чорним морем 4 таких безпілотників і ще один – розвідувально-ударний Mohajer-6. Атаку бойовими дронами було здійснено й на Дніпро, над областю знищено два БПЛА.
    Президент Зеленський доручив МЗС відреагувати на факти застосування Росією іранських бойових дронів. МЗС викликало для надання пояснень тимчасового повіреного в справах Іранської республіки в Україні, після чого позбавило акредитації посла країни й ухвалило рішення про суттєве скорочення персоналу посольства.
  • За повідомленнями місцевих жителів з окупованих територій, явка на "референдумах" – провальна, оскільки окупантам буде дуже складно показати "масовість голосування". До Мелітополя з Росії автобусами завезено "масовку", а колаборанти обходять квартири із закликами "голосувати" на "референдумі". У списках тих, хто "проголосував" – померлі та ті, хто загинув під час бойових дій.
    За інформацією російських ЗМІ, для організації "референдуму" до Херсона приїжджав заступник глави адміністрації російського президента Кирієнко.
    Лідери країн "Великої сімки" зробили спільну заяву, у якій засудили "референдуми" та пообіцяли й далі підтримувати Україну. Прессекретар Білого Дому Жан-П’єр заявила, що в разі спроби Росії анексувати захоплені території, адміністрація президента Байдена негайно запровадить санкції, які призведуть до тяжких економічних наслідків для РФ.
  • З РФ надходять повідомлення про масовий призов військовозобов’язаних, насамперед, у віддалених регіонах, де влада тотально мобілізує майже всіх чоловіків. На кордонах із Монголією, Казахстаном, Грузією утворилися багатокілометрові корки з тих, хто тікає від мобілізації.
    За інформацією українських ЗМІ, майже 90 % повісток, які вручено в Криму, отримали кримські татари. Окупаційна влада Криму заборонила виїзд чоловіків із території півострова без дозволу військкоматів.
    У Запорізькій та Херсонській областях окупанти мобілізують чоловіків, які отримали російські паспорти. Залучення зрадників та колаборантів на війну як "гарматне м’ясо" і є однією з основних цілей "прискореної паспортизації", яку в липні було запроваджено указом президента Путіна. Такі дії щодо населення окупованих територій за міжнародним правом є воєнним злочином.
    Президент Зеленський закликав мобілізованих на окупованій території українців ховатися від "призову", а якщо цього не вдалося уникнути – саботувати дії окупантів, повідомляти інформацію про розташування штабів, частин, скупчень техніки, складів, і за першої ж можливості здаватися в полон та переходити на бік ЗСУ.
    Через примусову мобілізацію на окупованій території Луганщини зупинено ще одне велике підприємство – Алчевський металургійний комбінат.
  • Глава Нацполіції Клименко повідомив про завершення ексгумації тіл із братської могили на околицях Ізюма. Усього виявлено 447 тіл, серед яких – 5 дітей. Багато з тих, хто загинув, мають сліди насильницької смерті та тортур.
    Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Хан заявив, що суд і далі буде розслідувати та встановлювати обставини воєнних злочинів, які скоєно російськими військовослужбовцями в Україні, а також незаконну депортацію українських громадян, дітей тощо. За його словами, винних обов’язково буде притягнуто до відповідальності. Глава слідчої групи ООН Мозе підтвердив, що в Україні зафіксовано воєнні злочини Росії.
  • Президент Зеленський утворив військові адміністрації 20 населених пунктів Луганської області.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль та голова МАГАТЕ Гроссі оголосили про намір збільшити кількість інспекторів Агентства на Запорізькій АЕС. Шмигаль заявив, що демілітаризація станції є стратегічним завданням не лише України, а й усієї Європи.
  • За словами президента Зеленського, українські війська щодня втрачають убитими приблизно 50 військовослужбовців, кількість загиблих мирних жителів на окупованій території наразі встановити неможливо.
  • Президент Туреччини Ердоган заявив, що звільнені з російського полону українські військовослужбовці є "гостями Туреччини". Він натякнув, що кума президента Путіна Медведчука вже переправлено до Росії. За інформацією агентства Bloomberg, російський олігарх Абрамович – фігурант західних санкційних списків – брав активну участь у переговорах між РФ та Україною про обмін полоненими.

Тил

  • Держслужба з надзвичайних ситуацій завершила тестування системи екстреного оповіщення населення про надзвичайні ситуації на базі технології cell broadcast. У багатьох користувачів сигнали системи спричинили роздратування та страх. Представник Держслужби повідомив, що робота з виробниками пристроїв та телефонів щодо розширення охоплення оповіщення триває.
  • Суд за поданням Держбюро розслідувань заочно заарештував за підозрою в держзраді колишніх міністрів режиму Януковича: закордонних справ – Грищенка та юстиції – Лавриновича за участь у підготовці та підписанні так званих "Харківських угод" 2010 року про продовження розміщення Чорноморського флоту РФ у Севастополі в обмін на знижку на газ.
  • Касаційний господарський суд скасував договір про купівлю акцій "Харківобленерго" компанією Smart Holding олігарха Новинського.
  • Агентство з розшуку та управління активами, отриманими в корупційний спосіб (АРМА) з початку вторгнення направило на потреби армії лише приблизно 450 млн грн заарештованих коштів.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков попередив українське керівництво, що Росія розцінюватиме спроби звільнити окуповані області та "республіки" після того, як буде "проголосовано" їхнє приєднання до РФ, як напад на власну територію. З його слів, це приєднання буде схвалено Держдумою та Путіним дуже швидко. Пєсков ще раз наголосив на "готовності до переговорів з Україною" й заявив, що до них, нібито, не готовий Київ.
  • Президент РФ Путін має намір збільшити воєнні витрати країни на 43 % наступного року. Разом з оголошеною мобілізацією це свідчить про підготовку до затяжної війни.
  • Після оголошення мобілізації в 5 містах Росії скоєно підпали військкоматів. Прессекретар Путіна Пєсков висловив подив "істеричною та емоційною" реакцією громадян РФ на мобілізацію та пов’язав її з "поширенням фейків у соцмережах".
    Депутати опозиційної німецької партії ХДС закликали уряд країни не поспішати з обіцянками про надання притулку громадянам РФ, які намагаються ухилитися від мобілізації. Глава МЗС Литви Ландсбергіс назвав втечу росіян у ЄС спробою уникнути відповідальності замість того, щоби воювати з режимом. Прем’єр-міністр країни Шимоніте вважає, що Литва та інші країни не зобов’язані рятувати ухилістів від мобілізації та приймати осіб, які ще нещодавно підтримували війну в Україні. Міністр закордонних справ Фінляндії Хаавісто впевнений, що ухилення від мобілізації не є підставою для надання притулку громадянам РФ. Президент та парламент країни домовилися про обмеження в’їзду росіян.
    Глава Європейської Ради Мішель не має заперечень проти того, щоби ЄС дозволив в’їзд російським чоловікам, які ухиляються від призову.
  • Німеччина передала Україні ще 6 зенітних танків Gepard, 6 тис. боєприпасів до них, а також 3 тис. снарядів до 155 мм гаубиць. Водночас депутати Бундестагу не затвердили передавання Україні танків та передали проєкт постанови комітету із закордонних справ для повторного обговорення.
    Президент Зеленський був шокований тим, що Україна не отримала від Ізраїлю жодної допомоги, хоча він експортує зброю в інші країни. Він вважає відмову в постачанні озброєння наслідком впливу Росії на ізраїльське керівництво.
  • Україна вже відправила "зерновим коридором" Чорним морем 4,5 млн т продовольства. Президент Зеленський заявив, що Україна постійно збільшує експорт збіжжя й має пропозиції щодо захисту населення бідних країн від голоду.
  • Глава Європейської Ради Мішель, у промові перед Генеральною асамблеєю ООН, заявив, що Росія має бути "автоматично" відсторонена від членства в Раді безпеки, оскільки розв’язала неспровоковану та невиправдану війну. Він наголосив, що використання права вето має бути винятком, проте Росія зробила його правилом.Скасування права вето та заміну його на рішення більшістю голосів підтримав і міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу. Він зазначив, що більшість країн-членів ООН підтримують реформу організації для забезпечення максимального охоплення та справедливості.
    Президент Сербії Вучич заявив, що виключення РФ із Ради безпеки нібито "зруйнує світовий порядок".
  • Колишній президент Італії Берлусконі – голова партії Forza Italia, яка має всі шанси стати одним із членів владної коаліції на виборах у неділю, заявив, що Путіна підштовхнули до "спецоперації" в Україні "російський народ, його партія та міністри" задля того, щоби змінити владу в Києві та поставити на це місце "уряд порядних людей". Берлусконі вкотре повторив тезу російської пропаганди, що рішення про вторгнення було прийнято у відповідь на заклик донбаських "республік".
    Колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен назвав катастрофічними та шкідливими для України дипломатичні зусилля французького президента Макрона, який запропонував на початку війни "зберегти обличчя" Путіну. Расмуссен вважає, що Франція, яка має найпотужнішу в країнах Європи воєнну промисловість, має суттєво збільшити воєнну допомогу Україні.
    Глава угорського МЗС Сійярто поскаржився на те, що структури ЄС, нібито, заважають взаємовигідній співпраці Угорщини та РФ у галузі атомної енергетики. Росатом будує в країні АЕС "Пакш". Сійярто також заявив, що Угорщина не має наміру обмежувати видавання віз громадянам Росії. Партії владної коаліції Угорщини звернулися до уряду з пропозицією провести загальнонаціональне опитування щодо підтримки громадянами країни антиросійських санкцій насамперед в енергетичному секторі.
    Представник Єврокомісії Стано заявив, що керівництво ЄС не вбачає сенсу в переговорах із Росією, водночас констатував, що країни-учасниці мають право проводити їх на двосторонній основі.
    Опитування, яке провела компанія Gallup International у Болгарії, довело, що громадяни країни вважають зростання цін більшою небезпекою, ніж ескалацію війни в Україні.
  • Узбецький центр обробки карткових транзакцій "з технічних причин" припинив обслуговування російських карток "Мир" ("Світ").
  • Польща, країни Балтії та Ірландія вимагають суттєвого розширення та посилення тиску на Росію в наступному пакеті санкцій.
    За інформацією агентства Bloomberg, ЄС після погроз Путіна та оголошення ним "часткової мобілізації" мають намір уже найближчими тижнями ухвалити рішення про обмеження ціни на російську нафту.
    Енергомісткі підприємства Європи скорочують виробництво продукції через надвисокі ціни на газ, які в 7 разів вищі, ніж у США. Ряд компаній переміщують заводи до інших регіонів, зокрема – до Азії.
  • Міністр закордонних справ Китаю Ван запевнив главу МЗС Кулебу в підтримці суверенітету та територіальної цілісності України та заявив про неприйнятність застосування сили як засобу розв’язання розбіжностей. Держсекретар США Блінкен попередив керівництво Китаю про тяжкі наслідки в разі підтримки агресії РФ проти України.

 

No comments:

Post a Comment