September 23, 2022

22.09.2022: Глава САП Клименко відновив розслідування справи "Роттердам+"

 

Глава САП Клименко відновив розслідування справи "Роттердам+"

  • Глава САП Клименко відновив розслідування справи "Роттердам+".
  • Напередодні "референдумів" окупанти влаштували теракти в Мелітополі та Донецьку.
  • Студентам іноземних вишів заборонили виїзд із країни.
  • Рішення суду в Гаазі в справі про знищення авіалайнера MH17 буде оголошено 17 листопада.

Війна

Фронт

  • Тривають активні бойові дії на заході Харківщини та на півночі Донецької та Луганської областей. Українська армія відбила атаки окупантів на Куп’янськ, місто зазнало потужних обстрілів. ЗСУ й далі ведуть наступ на Лиман та Ямпіль на лівому березі Сіверського Дінця й поступово просуваються вперед. За повідомленнями Генштабу можна зрозуміти, що українські підрозділи також просунулися й до Лисичанська вздовж траси з Бахмута, бої точаться в районі села Спірне.
  • Російські війська та їхні маріонетки вже понад місяць штурмують Бахмут. Їм вдалося зруйнувати ракетами міст через річку Бахмутка, проте постачання українських підрозділів у східній частині міста не припинено й вони стійко тримають оборону. За інформацією місцевих жителів, російське командування перекидає великі сили до Луганської області через Міллерове Ростовської області залізницею.
  • Протягом доби точилися бої на північ від Горлівки – у Зайцевому та Майорську, на околицях Авдіївки – у Кам’янці, а також у районі Донецька – в Опитному та Новомихайлівці. Про результати боїв пресофіцер Генштабу не повідомив, але, зважаючи на те, що назви населених пунктів не змінюються вже тривалий час, можна дійти висновку, що атаки окупантів успіху не мають.
  • Інформації про реальну ситуацію на фронті на Херсонщині немає. Де саме точаться бої, можна здогадатися лише за назвами населених пунктів, які обстрілюють російські війська. З огляду на цю інформацію, ЗСУ ведуть наступ, але його темпи незначні, оскільки російська армія побудувала ешелоновану оборону і просування вперед вартує великих жертв. Українська артилерія завдала ще одного удару по мосту до греблі Каховської ГЕС, чим запобігла перекиданню ним російських військ на правий берег Дніпра.
  • Росія не припиняє обстріли українських міст ракетами "застарілих" комплексів ППО С-300, які модифіковано для стрільби по наземних цілях. За оцінкою української розвідки, російська армія має в запасі кілька тисяч таких ракет. 22 вересня ракетний удар завдано по кварталу багатоповерхівок у Миколаєві, у ніч на 23 вересня 10 ракетами обстріляно цивільну інфраструктуру Запоріжжя та Слов’янська, 9-поверховий будинок у Торецьку на північ від Горлівки. Ракети знову влучили в греблю на Печенізькому водосховищі на Харківщині. З артилерії, РСЗВ та танків обстріляно міста та села на кордоні з Росією в Сумській та Харківській областях, на всій лінії фронту та в ближньому тилу ЗСУ, а також Нікополь та Марганець – із протилежного берега Дніпра з району Запорізької АЕС.
  • Українські війська ППО навчилися збивати БПЛА-камікадзе ("боєприпаси, що баражують"), проте частина з них таки досягають мети. Саме такими дронами було атаковано Кривий Ріг у середу.
  • Окупанти напередодні "референдумів" улаштували теракти з обстрілами центральних ринків Мелітополя та Донецька, щоби звинуватити в цьому українські війська. Обстріли спричинили численні жертви серед мирних жителів.
    За інформацією СБУ, "влада республік" планує залучити до участі в "референдумах" неповнолітніх дітей, у тому числі вихованців дитячих будинків.
    Російські ЗМІ показали зовнішній вигляд "бюлетенів" – вони не мають номерів та засобів захисту. Також узагалі не буде контролю над процесом "голосування" та "підрахунку результатів", а "виборчі дільниці" буде організовано прямо на вулицях.
    За словами мера Мелітополя Федорова, окупанти припинили випускати на контрольовану територію чоловіків віком до 35 років через блокпост у Василівці Запорізької області. Федоров порадив чоловікам, які живуть на окупованій території області, якнайшвидше виїхати з регіону – через Крим і далі до Грузії.
    Венеціанська комісія оголосила, що її ставлення до так званих "референдумів" не змінилося з 2014 року, коли подібний захід було влаштовано російською окупаційною владою в Криму. Комісія наголосила, що будь-якому референдуму мають передувати серйозні переговори між усіма зацікавленими сторонами, а їхнє проведення в умовах війни та воєнного стану суперечить європейським стандартам.
    Пресслужба НАТО опублікувала заяву, у якій Альянс засудив плани проведення "референдумів" на окупованих територіях і підкреслив, що спроби анексії захоплених територій Росією не буде визнано законними. Йдеться, зокрема, і про Крим. НАТО наголошує, що оголошена у РФ мобілізація є ескалацією війни. Відповідальність за війну та страждання українського народу повністю покладено на Росію. НАТО закликає її негайно припинити воєнні дії та вивести війська з території України.
    Вочевидь мобілізація у РФ та "референдуми" взаємопов’язані, оскільки президент Путін має намір зафіксувати захоплення територій через законодавче закріплення анексії, після чого діяти з огляду на "загрози Росії".
  • СБУ стверджує, що обмін проросійського політика Медведчука на українських військовополонених не перешкоджає розгляду його справи українським судом. Начальник Головного управління розвідки Буданов та голова СБУ Малюк повідомили, що обмін було проведено на підставі рішення суду та особистої заяви Медведчука. За словами Буданова, ФСБ Росії була вкрай зацікавлена ​​в його обміні, оскільки він володіє інформацією про фінансові транзакції та відмивання грошей. Буданов наголосив, що до українських військовополонених застосовували жорстокі тортури. Він також повідомив, що процес обміну відбувався на території кількох країн, а також на російсько-українському кордоні. За словами Малюка, з лютого Україна повернула з полону вже понад 800 українських громадян.
    Президент Зеленський заявив, що Україна пам’ятає про всіх військовослужбовців, які наразі перебувають у російському полоні, і зробить усе для їхнього звільнення.
  • Міністр закордонних справ Франції Колона пообіцяла відправити до України місію підтримки для слідчих, які розслідують воєнні злочини російських військ в Ізюмі.
  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача. На ньому обговорювалися оперативна ситуація на фронті, забезпечення військ озброєннями та боєприпасами, а також реагування на мобілізацію в Росії й наміри окупантів улаштувати референдуми для анексії захоплених територій.
  • Місцева влада деокупованих територій запропонувала мешканцям низки населених пунктів евакуюватися на зиму через неможливість забезпечити опалення їхнього житла.

Тил

  • Президент Зеленський створив робочу групу з організації міжнародного трибуналу над Росією за скоєні нею в Україні воєнні злочини. Керівником цієї групи він призначив голову Офісу Єрмака. До складу групи включено чиновників Офісу президента та МЗС, міністрів закордонних справ та юстиції, а також генпрокурора й голову комітету парламенту з питань правової політики.
  • Нещодавно призначений голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Клименко оголосив про скасування постанови про закриття справи "Роттердам+" як незаконної та необґрунтованої. Він також повністю змінив групу прокурорів, які здійснювали процесуальний нагляд за розслідуванням. Клименко заявив, що це зроблено через численні нестикування у висновку та аргументацію, яка не відповідає фактичним обставинам кримінальної справи. САП очікує на повний текст рішення Верховного антикорупційного суду про закриття справи, яке було прийнято 21 вересня, після чого ухвалить остаточне рішення про подальші дії з огляду на цю інформацію. Клименко заявив, що незаконність рішення прокурора про закриття справи не викликає в нього жодних сумнівів. Детективи НАБУ та прокурори САП заявили про завершення розслідування та відкриття представникам захисту матеріалів справи для ознайомлення. Серед підозрюваних – колишній голова НКРЕКП Вовк, його заступник – директор ДП "Оператор ринку" та інші чиновники регулятора, а також 2 топменеджери компаній олігарха Ахметова. Дії чиновників кваліфіковано як зловживання службовим становищем, а співробітників комерційних фірм – як допомога в цьому.
  • Компанія "Укренерго" повідомила про масове одночасне зупинення блоків ТЕС на аварійні та планові ремонти, попри те, що на їхніх складах накопичено достатні запаси вугілля. Це відбувається на тлі сезонного зростання споживання електроенергії. Пресслужба регулятора повідомила, що наявних потужностей АЕС вистачає для покриття потреб країни й навіть експорту, проте ТЕС є необхідним компонентом енергосистеми для маневрування потужностями.
  • Міністр регіонального розвитку Чернишов повідомив, що запаси газу в підземних сховищах наразі становлять майже 14 млрд м³ газу. Це набагато нижче за рівень, який заплановано урядом (19 млрд м³).
  • Держприкордонслужба повідомила, що чоловіки – студенти іноземних ВНЗ, які навчались у них до 24 лютого, більше не можуть виїхати за кордон під час воєнного стану, оскільки прикордонники стикаються із масовим підробленням документів про навчання. На пропускному пункті Шегині вже 2 дні триває акція протесту студентів, яким не дозволили виїхати з країни.
  • Заступник голови НБУ Миколайчук повідомив, що з лютого регулятор продав для підтримання курсу майже $15 млрд, а разом із продажами Мінфіну ця сума сягнула майже $18 млрд. Водночас за його твердженням, НБУ та уряд повністю контролюють платіжний баланс завдяки припливу валюти від продажу зерна, яке транзитується Чорним морем, а також кредитам та грантам міжнародних партнерів.

Україна та світ

  • Російський антивоєнний рух "Весна" оголосив іще одну акцію проти мобілізації на 24 вересня на 17:00. Прессекретар російського президента Пєсков вважає практику вручення повісток до військкомату на акціях протесту такою, що не суперечить російським законам.
    У ніч на 22 вересня невідомі особи намагалися підпалити міську адміністрацію Тольятті Самарської області та закидали фасад будівлі червоною фарбою на знак протесту проти мобілізації. У Дагестані учасники протестів перекрили федеральну трасу.Глава Чечні Кадиров оголосив, що мобілізація в республіці не проводитиметься, оскільки вона з моменту початку "спецоперації" нібито в 3 рази "перевиконала план" призову.
    За інформацією "Нової газети – Європа" та російського пропагандистського інформагентства "РІА Новости", засекречений пункт указу Путіна містить інформацію про мобілізацію 1 млн призовників, і це число неодноразово змінювалося перед оголошенням.
    З усієї Росії надходять повідомлення, що влада не дотримується обіцянок, наданих президентом Путіним, і масово вручає повістки особам, які не проходили військовий вишкіл або не брали участі в бойових діях, а також чоловікам старше 50 років, студентам та частково працездатним громадянам. Це може свідчити, що під виглядом "часткової" проводиться прихована загальна мобілізація.
    Монголія перекрила кордон для громадян РФ. В аеропорту Мінська (Білорусь) міліція перевіряє чоловіків із РФ, які приїхали до країни.
    Британська розвідка вважає, що Путін пішов на ризикований для себе крок, оскільки мобілізація буде вкрай непопулярною в Росії, а нові підрозділи навряд чи набудуть боєздатності в найближчі кілька місяців.
    Представник Єврокомісії Хіппер заявила, що між членами ЄС точаться дискусії про те, що робити з російськими громадянами, які тікають від мобілізації. Більшість країн розглядають ситуацію з огляду на можливі загрози безпеці. Вона наголосила, що законодавство ЄС передбачає можливість приймання росіян, які попросять притулок чи захист.
    Сейм Латвії ускладнив подовження посвідки на проживання для російських громадян, у тому числі – для власників нерухомості, а також фактично заборонив видавання їм робочих віз. Однією з умов отримання візи є вільне володіння державною мовою.
    Прикордонники Фінляндії поки пропускають російських громадян, які тікають від мобілізації, і не відмовляють їм у проханнях про надання притулку. Міністр закордонних справ Чехії Липавський виступає категорично проти видавання віз таким особам. Міністр внутрішніх справ Німеччини Фезер заявила про готовність країни прийняти росіян-дезертирів і надати їм захист, проте, з її слів, рішення ухвалюватиметься за кожною конкретною справою, з огляду на загрози безпеці.
    Норвегія офіційно зупинила спрощений візовий режим із РФ.
    Міністр оборони Німеччини Ламбрехт заявила, що оголошена Путіним мобілізація лише посилює підтримку України німецьким урядом.
    Радник глави Офісу президента Подоляк закликав мобілізованих росіян здаватися в полон. Україна гарантує їм життя та неповернення до Росії, якщо вони не захочуть цього самі. Президент Зеленський закликав населення РФ до протестів і наголосив, що російські чиновники своїх дітей на війну не відправляють.
  • Президент Зеленський стверджує, що Україна не може погодитися на "відкладену війну", оскільки наступна війна, яка неодмінно спалахне після перемир’я, буде важчою, ніж нинішня. Він не пов’язує закінчення війни з падінням режиму Путіна.
    На думку президента Туреччини Ердогана, обмін полоненими між Україною та Росією наближає закінчення війни.
  • У Раді безпеки ООН відбулося ще одне обговорення ситуації в Україні. Держсекретар США Блінкен заявив, що Росія зруйнувала міжнародний лад на очах усього світу своєю війною проти України, і весь світ не має допустити, щоби це зійшло з рук російському президентові Путіну. За словами Блінкена, оголошення Путіним рішення про мобілізацію та проведення "референдумів" зовсім не випадково збіглося з початком роботи Генеральної Асамблеї ООН. Глава МЗС Німеччини Бербок повідомила, що Євросоюз та країни "Великої сімки" (G7) ніколи не визнають "референдуми" й розширять санкції проти РФ та її маріонеток.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров запізнився на початок засідання на півтори години й негайно залишив залу після свого виступу, що дало йому змогу уникнути критики з боку західних дипломатів. Глава МЗС України Кулеба констатував, що російський міністр утік "так само майстерно, як це роблять російські солдати під час контрнаступу ЗСУ". Промова Лаврова складалася із пропагандистських штампів та звинувачень на адресу України та її західних партнерів.
  • На думку командувача збройних сил Литви Рупшиса, погрози президента Путіна завдати ядерних ударів треба сприймати серйозно, оскільки вже траплялися ситуації, коли за його "блефом" слідували дії. Речник Пентагону генерал Райдер заявив, що погрози Росії не вплинуть на воєнну підтримку України. На думку генерала, мобілізація в Росії може розв’язати лише проблему поповнення особового складу, проте для екіпірування, навчання та бойового злагодження нових підрозділів потрібно багато часу. Головною проблемою армії РФ Райдер вважає брак бойового духу військовослужбовців. Також у російській армії вкрай гостро стоїть проблема командного складу, насамперед молодшого та середнього, не налагоджено матеріально-тилове забезпечення та життєзабезпечення військ.
    Колишній командувач сил США в Європі генерал Ходжес порівняв дії російського президента з рішеннями Гітлера в останні дні існування Третього Рейху.
    На переконання французького президента Макрона, союзники України мають твердо протистояти ядерному шантажу президента Путіна й далі надавати допомогу ЗСУ, водночас утримуючись від прямого воєнного протистояння з Росією.
  • Міністр закордонних справ Кулеба оголосив, що Україна та Франція працюють над постачанням ЗСУ нових САУ Caesar. Він обговорив із главою МЗС Франції Колонною притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини та відновлення зруйнованих війною регіонів України.
    Група американських конгресменів від обох основних партій закликали Пентагон надати Україні новітні безпілотники MQ-1C Grey Eagle та MQ-9A Reaper, які дали б ЗСУ можливість виявляти цілі на далеких відстанях, зокрема, ракети, якими армія РФ обстрілює українські міста.
    Низка ЗМІ повідомили про постачання для ЗСУ через Польщу ізраїльських систем боротьби з безпілотниками, попри формальну заборону уряду країни на воєнну допомогу Україні. Український уряд звернувся до Ізраїлю з проханням поділитися інформацією про постачання Росії зброї з Ірану.
    Президент Зеленський закликав уряд Німеччини не чекати, коли США передадуть Україні танки Abrams, а надати основні танки Leopard II негайно, оскільки це дасть можливість зберегти життя українців. На думку видання Politico, затримка з передаванням танків Україні пов’язана із проблемами в логістиці, навчанням українських екіпажів, обслуговуванням та ремонтом техніки.
  • Влада Північної Кореї оголосила, що ніколи не постачала зброї та боєприпасів Росії й не має наміру цього робити.
  • Агентство Bloomberg повідомило, що держави ЄС планують упродовж кількох тижнів погодити наступний пакет санкцій проти Росії, до якого увійде обмеження ціни на російську нафту. Серед країн-учасниць немає одностайності в умовах жорсткої енергетичної кризи. Головним противником санкцій є Угорщина. Заплановане обмеження доходів енергокомпаній не стосуватиметься вугільних електростанцій та відновлюваних видів палива, таких як біометан, вітрова та сонячна енергія.
    Надвисокі ціни на газ на європейських ринках підштовхують до закупівель скрапленого газу в США європейські компанії, які є власниками енергомістких виробництв.
  • Представник Єврокомісії Матернова пояснила, що "переговори" про вступ до ЄС є комбінацією кроків з адаптації українського законодавства та впровадження норм, правил, директив та регуляторних документів ЄС. За її словами, кожен наступний крок вимагає схвалення всіх членів спільноти, тому, крім виконання рекомендацій, Україні доведеться працювати над побудовою консенсусу всередині ЄС щодо кожного питання.
  • Сейм Литви подовжив заборону на трансляцію в країні російських та білоруських теле- та радіоканалів до 16 жовтня 2024 р.
  • Єврокомісія дозволила європейським компаніям перевозити морем і страхувати перевезення російських мінеральних добрив, деревини та вугілля до третіх країн.
  • У Гаазі відбулося останнє засідання суду в справі про знищення малайзійського авіалайнера MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 р. Вирок щодо всіх чотирьох підозрюваних у скоєнні злочину буде оголошено 17 листопада.
  • Влада Фінляндії заарештувала активи, що належать олігархам Ротенбергам із найближчого оточення президента Путіна, а також бізнесмену Воложу – власнику пошукового сервісу Yandex. Усі три олігархи є фігурантами санкційних списків США та ЄС.
  • Україну, Велику Британію та інші країни Європи офіційно запрошено на перший саміт створеної з ініціативи Франції "Європейської політичної спільноти", який відбудеться в Празі 6 жовтня.

Тренди

  • Інформація про обіцянки української влади щодо послаблення санкції "в обмін на інвестиції" для російських власників Альфа-банку підтверджується. Дочірній український банк анонсував докапіталізацію в сумі $1 млрд. Понад половину суми планується витратити на дотримання нормативу адекватності капіталу, решту – на розширення програм кредитування. Власники банку – російські олігархи Фрідман, Авен та Косогов, яких включено до списків санкцій США та ЄС. Їм також належить холдинг VEON, який є власником одного з найбільших українських операторів мобільного зв’язку "Київстар".

No comments:

Post a Comment