September 20, 2022

19.09.2022: Росія готує "референдуми" в "ДНР" та "ЛНР"

Росія готує "референдуми" в "ДНР" та "ЛНР"

  • Росія готує "референдуми" в "ДНР" та "ЛНР".
  • З'являються нові факти звірств російських вояків на Харківщині.
  • МОЗ дозволило вакцинування від коронавірусу дітей від 5 до 11 років.

Війна

Фронт

  • Щодня російські війська з території РФ обстрілюють прикордонні райони північних областей України – Чернігівської, Сумської та Харківської, і сам Харків, який розташований на відстані лише 26 км від кордону. Окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ та населених пунктів уздовж усієї лінії фронту з усіх видів артилерії, РСЗВ та ракетами комплексів ППО С-300.
    19.09.2022 Сіверський Донець
  • Генштаб зберігає мовчання щодо ситуації на ділянках фронту на півночі Луганської та Херсонської областей. За повідомленнями місцевих жителів та бійців із лінії фронту, українські війська ведуть бої на околицях Лимана та Ямполя на лівому березі Сіверського Дінця. Голова Луганської обладміністрації Гайдай повідомив про звільнення села Білогорівка. Це перший звільнений ЗСУ населений пункт області.
  • Окупанти завдали ракетного удару по Бахмуту, зруйновано багатоповерховий житловий будинок. На околицях міста тривають запеклі бої. Російські війська та "народна міліція ДНР" (1-й армійський корпус армії РФ) ведуть атаки на північ від Горлівки та на околицях Донецька. Упродовж доби лінія фронту в цьому районі не змінилася.
  • Окупанти зміцнюють лінію оборони в Запорізькій області, побоюючись прориву ЗСУ до Азовського моря, що може розсікти російське угруповання на півдні України та перерізати сухопутний коридор до Криму.
  • Поблизу Нової Каховки українська артилерія потопила баржу, яка перевозила через Дніпро підрозділ російських військ та техніку. Хоча російські війська фактично опинилися у величезному "казані" на правому березі Дніпра на Херсонщині, командування армії РФ не залишає надії ліквідувати український плацдарм на річці Інгулець у районі с. Давидів Брід. ЗСУ тут успішно відбивають атаки вже протягом 2 місяців і поступово розширюють контрольовану територію.
  • Глава Херсонської воєнної обладміністрації Янушевич закликав мешканців деокупованих районів області евакуюватися на захід України на зимовий період.
  • Компанія "Укргідроенерго" спростувала чутки про можливу катастрофу в разі руйнування ракетами греблі Київського водосховища. За твердженням чиновників, гребля витримає прямі влучення ракет.
    За інформацією голови військової адміністрації Кривого Рогу Вілкула, унаслідок проведених ремонтних робіт на зруйнованій ракетами греблі вдалося знизити рівень води та прибрати підтоплення.
  • У Чорному морі після ослаблення шторму знову вийшли 10 військових кораблів Чорноморського флоту РФ. Вони ховаються від можливого враження українськими ракетами в районі південного берега Криму.
  • За твердженням голови Харківської обласної воєнної адміністрації Синегубова, більшість ексгумованих в Ізюмі загиблих були мирними жителями, у багатьох із них є ознаки насильницької смерті та тортур. Генпрокурор Костін повідомив, що слідчі задокументували понад 34 тис.воєнних злочинів, які було скоєно російськими військовослужбовцями в Україні.
  • Президент Туреччини Ердоган повідомив про досягнення домовленості між Україною та РФ про обмін 200 військовополоненими.
  • Журналісти "Радіо Свобода" опублікували документ кампанії російських пропагандистів – стратегію підготовки до "референдуму" про приєднання до Росії на окупованій території Харківщини, який було заплановано на 1–7 листопада. Результат був заздалегідь визначений – 75 % від тих, хто "проголосував", мали підтримати приєднання до РФ. У процесі активну участь мали взяти церкви УПЦ МП – на них було покладено проведення "хресних хід" для демонстрації "духовної єдності".
    "Громадські палати" донбаських "республік" вимагають провести "референдуми" про визнання "ДНР" та "ЛНР" суб’єктами Російської Федерації, оскільки це нібито убезпечить їх від "завоювання" українськими військами й "відкриє шлях до мирного життя". Заступник секретаря Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв заявив, що "референдуми" на окупованих територіях відбудуться обов’язково. Чиновники країн Заходу та України неодноразово заявляли, що "референдуми" не є легітимними й не можуть бути підставою для анексії територій. Попри це, російське керівництво таки готується до проведення, що може дати формальний привід для відповіді будь-якими засобами на "вторгнення на суверенну територію".
  • За інформацією Головного управління розвідки, окупанти мають серйозні проблеми з комплектуванням та поповненням підрозділів, що беруть участь у бойових діях. До нових батальйонів залучають "добровольців", яким обіцяють високі зарплати, а офіцерами призначають викладачів військових училищ. Широко використовується залучення до лав армії ув’язнених, зокрема, тих, кого засуджено за особливо тяжкі злочини. У Севастополі формується новий стрілецький полк на базі Чорноморського військово-морського училища.
    На Донеччині діють "загороджувальні загони", а бійцям на передовій заборонено відступати під страхом смерті.
    У "республіках" мобілізують чоловіків, що залишилися, зокрема тих, у кого була "бронь" на виробництві. Також відбувається "набір" до армії на нещодавно захоплених російською армією територіях.
  • Український Кабмін затвердив законопроєкт про кримінальну відповідальність чиновників за отримання російського громадянства, примус чи заклики до громадян України до отримання паспорта РФ.
  • Президент Зеленський скликав Ставку верховного головнокомандувача для розгляду плану дій щодо подальшої деокупації, забезпечення безпеки на кордоні з Росією та ситуації з постачанням озброєнь та боєприпасів для ЗСУ.

Тил

  • Мінекономіки оголосило про запуск Єдиного порталу вакансій. Чиновники впевнені, що портал допоможе набрати персонал бізнесу, який був змушений перенести виробництво на захід країни, а тимчасово переміщеним громадянам – знайти роботу.
  • МОЗ України відмовилося від купівлі вакцин від коронавірусу компаній AstraZeneca та Moderna. У липні та вересні Міністерство отримало 900 тис. доз вакцини Pfizer, а до кінця року від програми COVAX надійдуть ще 900 тис. доз. За словами головного санлікаря Кузіна, в Україні наразі готові до застосування 5 млн доз вакцини Coronavac і 30 тис. – однодозової вакцини Janssen. Він також повідомив, що уряд дозволив вакцинування від коронавірусу дітей віком від 5 до 11 років, а друге "бустерне" щеплення можуть зробити всі охочі. За словами Кузіна, МОЗ поки не має наміру запроваджувати обов’язкове носіння масок та контроль сертифікатів вакцинації.
  • Після понад 6 місяців війни олігархи Ахметов і Новинський вирішили ліквідувати дочірні підприємства свого холдингу "Метінвест" у Білорусі та РФ.
  • Пресслужба СБУ на журналістський запит повідомила, що підозрюваний у держзраді політик Медведчук – кум президента Путіна – усе ще перебуває під вартою.
  • Наглядова рада компанії "Оператор ГТС України" звільнила її директора Макогона. Він не розуміє причин звільнення. Місяць тому ЗМІ розповсюдили інформацію, що Офіс президента планував призначити на цю посаду заступник міністра енергетики Колесника.
  • Кабмін України виділив 420 млн грн для надання гуманітарної допомоги Ефіопії та Сомалі. На ці кошти буде закуплено та відправлено морем 50 тис. т пшениці.
  • Міністерство агрополітики прогнозує, що експорт зернових може зрости до 5,5 млн тонн на місяць. У серпні чиновники відзвітували про експорт 4,5 млн т, зокрема, "зерновим коридором" через Чорне море – 3,9 млн т.
  • За інформацією НБУ, уряд виплатив із початку року за держоблігаціями на 55,3 млрд грн (у гривневому еквіваленті) більше, ніж отримав від їхнього розміщення.

Україна та світ

  • Уряд Німеччини оголосив про намір поставити ЗСУ ще 4 самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000 з повним боєкомплектом. Їх буде передано Україні після розконсервування та ремонту.
    Канцлер Шольц та прем’єр-міністр Словенії Голомб домовилися про "обмін по колу" технікою. Словенія отримає 35 німецьких вантажівок та 5 автоцистерн, натомість передасть Україні танки M-55s. Це радянські танки, які вироблено ще всередині 50-х рр., із встановленим на них активним захистом та модернізованою системою ведення вогню.
  • Швейцарія купує в США 36 найновіших винищувачів F-35, які будуть поставлені у 2027–2030 роках.
  • Принаймні 2 найбільші турецькі банки відмовилися приймати платежі за картками російської платіжної системи "СВІТ" через побоювання потрапити під вторинні санкції США. Компанія "Національна система платіжних карток", яка емітувала картки "СВІТ", не потрапила під санкції, проте її генеральний директор Комлєв нещодавно включений до списку санкцій.
  • Попри обмеження постачання Газпромом "Північним потоком", Німеччина вже заповнила свої підземні сховища газом на понад 90 % й готова до опалювального сезону.
  • Декілька депутатів німецького Бундестагу від партії "Альтернатива для Німеччини" планують відвідати Росію та "схід України".

 

No comments:

Post a Comment