September 19, 2022

18.09.2022: Російські війська обстріляли ракетами Південноукраїнську АЕС

Російські війська обстріляли ракетами Південноукраїнську АЕС

  • Російські війська обстріляли ракетами Південноукраїнську АЕС.
  • Окупанти вчинили ще один теракт проти українських військовополонених в Оленівській колонії.
  • Проросійський воєнний блок ОДКБ тріщить по швах.

Війна

Фронт

  • Російські війська не припиняють обстріли прикордонних територій півночі України в Чернігівській, Сумській та Харківській областях, а також населених пунктів уздовж усієї лінії фронту та в тилу українських військ.
    На півночі Харківщини було обстріляно психіатричну лікарню, загинуло кілька медиків, які намагалися евакуювати пацієнтів.
    Вночі армія РФ вчинила акт ядерного тероризму – завдала удару по Південноукраїнській АЕС. Ракета впала за 300 м від корпусу енергоблока, пошкоджено довколишні будівлі. Внаслідок обстрілу було вимкнено від мережі три високовольтні лінії та Олександрівську ГЕС.
    Рано-вранці російські війська обстріляли ракетами центр Запоріжжя та одне із сіл поблизу обласного центру.
    Вночі з району Запорізької АЕС із РСЗВ "Град" та важкої артилерії обстріляно Нікополь та низку прилеглих населених пунктів, зокрема, Марганець.
    На півдні Миколаївської області з Кінбурнської коси з важкої артилерії та РСЗВ обстріляно центр Очакова. Ракета також влучила в приватний будинок у Миколаєві.
  • Атака російських військ через кордон на півночі Харківщини – у Гоптівці – успіху не мала. Управління стратегічних комунікацій ЗСУ підтвердило, що українські війська форсували річку Оскіл та розвивають наступ на лівому березі. Відбито контратаки окупантів на лівобережну частину Куп’янська. За повідомленнями російських телеграм-каналів, український наступ має успіх також у районі Лимана та на півночі Луганщини.
  • Окупанти й далі штурмують Бахмут, Веселу Долину, Одрадівку та Миколаївку Другу на північ від Горлівки, Мар’їнку, Красногорівку та Новомихайлівку на околицях Донецька. Поруч із трасою Херсон – Миколаїв сталося бойове зіткнення в Правдівці.
  • Президент Зеленський заявив, що затишшя у висвітленні подій на фронті пов’язано не зі зупиненням наступу, а з підготовкою до нового етапу бойових дій.
  • Росія зазнає серйозної нестачі нової техніки на лінії фронту попри перекидання до зони бойових дій десятків одиниць законсервованої та відремонтованої техніки. Журналісти фінської компанії Yle виявили, що російське командування перекинуло до України кілька застарілих дивізіонів С-300, які було модернізовано для стрілянини по сухопутних цілях. Західний кордон РФ прикривають новітні системи ППО.
  • Окупанти оголосили про ще один обстріл Оленівської виправної колонії на південь від Донецька, внаслідок чого загинув український військовополонений, іще 5 – дістали поранення.

Тил

  • У вересні McDonald's знову відкриває ресторани в Україні, в тому числі у Києві. Перші заклади працюватимуть лише на доставку. Ресторани відкриються для відвідувачів у жовтні.

Україна та світ

  • 19 вересня набула чинності заборона на в’їзд громадян РФ до Польщі та країн Балтії – навіть для тих, хто має шенгенські візи. Прикордонники пропускають лише тих, хто має близьких родичів у країнах ЄС, і дипломатів.
  • Посол США в Україні Брінк оцінює як незначні шанси завершення російсько-української війни у ​​2023 р. Вона наголосила, що США готові підтримувати Україну протягом тривалого часу.
  • МЗС Румунії назвало "неприпустимими" висловлювання колишнього міністра Марги про можливий поділ України між країнами – сусідами. Пресслужба наголосила, що Румунія допомагає Україні, а позиція колишнього чиновника суперечить офіційній.
  • На кордоні Киргизстану та Таджикистану спалахнув збройний конфлікт за право контролю над прикордонними територіями. Демаркацію третини кордону між країнами так і не було проведено, тому кожна зі сторін претендує на пасовища, дороги та інші території. Обидві країни є членами воєнного блоку "Організації Договору колективної безпеки", який було створено Росією як "буферну зону" навколо своїх кордонів. Окрім цих двох країн, сумніви щодо участі в ОДКБ висловили й кілька вірменських політиків – через небажання Росії захистити претензії країни на Нагірний Карабах. У столиці країни Єревані відбулася маніфестація з вимогами виходу з ОДКБ, у якій узяли участь кілька сотень людей.

Тренди

  • Депутат від фракції "Голос" Железняк повідомив, що на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради може бути створено тимчасову комісію для розслідування розкрадань гуманітарної допомоги під час війни. Профільний комітет уже погодив відповідну постанову. На думку Железняка, подібними розслідуваннями мають займатися правоохоронці.
    Заступник голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Неклюдов наполягає на перевірці діяльності прокурора Запорізької області Приходька, який усіма силами гальмує розслідування розкрадань гуманітарної допомоги, які покривали депутати, правоохоронці та керівництво облради. На думку низки експертів та журналістів, ці розкрадання здійснювалися під безпосереднім контролем Офісу президента, у якому за цей напрям відповідає заступник голови Офісу Тимошенко.
    Міністерство оборони визнало факти розкрадання коштів чиновниками під час закупівлі бронежилетів на суму 16,6 млн грн, проте всіма силами намагається зам’яти скандал. У директора департаменту держзакупівель Хмельницького було проведено обшук, під час якого було вилучено лише телефон та ноутбук, а сам він залишився на волі та далі працює в міністерстві. 14 вересня Вищий антикорупційний суд зняв звинувачення з 3 з 5 чиновників, які вчинили службову фальсифікацію для розкрадання коштів під час будівництва огородження вздовж кордону – "стіни Яценюка".

 

No comments:

Post a Comment