September 18, 2022

17.09.2022: Угорські лідери працюють на Росію майже відверто

Угорські лідери працюють на Росію майже відверто

  • Угорські лідери працюють на Росію майже відверто.
  • Іранські БПЛА становлять реальну загрозу для ЗСУ.
  • У Європі зростає підтримка створення трибуналу для розслідування воєнних злочинів РФ.

Війна

Фронт

  • Росія не припиняє обстріли прикордонних територій на півночі України з усіх видів артилерії та танків. Унаслідок обстрілів дістають поранення та гинуть мирні жителі. У суботу загинули 2 жінки, які їхали неподалік кордону в автівці на півночі Харківщини.
  • Російські війська завдали ракетних ударів по Харкову, житловому сектору Чугуєва, готелю в центрі Краматорська, ТЕС у Слов’янську, селу в околицях Запоріжжя, по Миколаєву та Очакову.
    Аварійні служби ремонтують дамбу в Кривому Розі на Інгульці. Місцева влада повідомила про ліквідацію підтоплення будинків.
  • Українські війська й далі ведуть наступальні дії на Харківщині та Луганщині. За інформацією місцевих жителів, окупанти намагаються побудувати лінію оборони в Лимані, Кремінній, Сватовому та Троїцькому. Підрозділи ЗСУ висунулися до Верхньокам’янки на околицях Лисичанська. Британська розвідка вважає, що російські війська можуть не встояти під тиском ЗСУ в Луганській області, що остаточно поховає російський план зі "звільнення територій республік". На думку директора департаменту розвідки Пентагону Беррієра, президент Путін через невдачі на фронті буде змушений раніше чи пізніше переглянути цілі війни.
  • Попри наступ українських військ, армія РФ та маріонеткові "армії республік" не припиняють спроби штурму Бахмута, здійснюють атаки на позиції ЗСУ на північ від Горлівки – у Миколаївці Другій та Зайцеві, а також на околицях Донецька – у Первомайському, на околиці Красногорівки та в Новомихайлівці.
  • Українські війська поступово тіснять окупантів у центрі та на півдні Херсонщини. Для звільнення Херсона вони мають зламати ешелоновану російську оборону на ділянці фронту від Снігурівки до Правдиного. З Херсонщини до Криму почалися втеча колаборантів, на в’їзді на півострів виникли багатокілометрові затори. Окупанти зганяють місцевих мешканців для будівництва фортифікаційних споруд на іншому в’їзді до Криму – у Чонгарі. Президент Зеленський заявив, що не відкидає повернення півострова під контроль України дипломатичними інструментами, оскільки, за його словами, "люди в Україні підтримують саме такий спосіб". Він відмовився відповідати на запитання кореспондента Reuters, хто саме обговорюватиме це питання й коли це може статися.
  • Видання The Wall Street Journal повідомило з посиланням на українських командирів, що російським військам вдалося завдати кілька вдалих ударів іранськими бойовими боєприпасами (безпілотниками) Shahed-136 по важкій техніці й гаубицях, у тому числі по M777. У Росії ці БПЛА перефарбовані у власні кольори та отримали назву "Герань-2". Збивати їх засобами ППО досить складно, оскільки вони мають невеликий розмір і літають на низьких висотах. Україна потребує більш досконалих засобів боротьби з подібними літальними апаратами.
  • На окупованій території Запорізької області – у Мелітополі та Нижньому Токмаку – підірвано залізничні колії, що перервало постачання на передову боєприпасів та палива з Криму. У районі Молочного лиману на південь від Мелітополя знищено базу російських військ. Росгвардія на території області заарештувала понад 50 осіб за підозрою у зв’язках з українськими спецслужбами.
  • З’явилися свідчення людей, які зазнали тортур під час окупації Харківської області. Більшість ексгумованих тіл із масового поховання в Ізюмі мають ознаки насильницької смерті.
    Міністр закордонних справ Чехії Липавський після виявлення нових масових поховань жертв російської агресії в Україні закликав до створення міжнародного трибуналу щодо воєнних злочинів Путіна. Наразі Чехія очолює Раду ЄС.
  • Президент Зеленський повідомив, що під час наступу в Харківській області українські війська взяли в полон "сотні" окупантів, яких влада сподівається обміняти на українських військовополонених.
  • За інформацією МАГАТЕ, на Запорізькій АЕС відремонтовано одну з чотирьох основних ліній електропередач, що дозволило під’єднати станцію до української енергосистеми. Президент Зеленський заявив, що на території АЕС перебувають 500 російських військовослужбовців.

Тил

  • Заступник міністра внутрішніх справ Бондаренко заявив, що в разі неприйняття Верховною Радою закону про право на носіння вогнепальної зброї, МВС запустить Єдиний реєстр зброї за допомоги внесення змін до відомчих підзаконних актів. За словами чиновника, система документуватиме весь життєвий цикл зброї, а також повну інформацію про неї та власника. У першому читанні закон було ухвалено за день до широкомасштабного вторгнення.
  • МВС планує запустити в пілотному режимі до кінця поточного року єдину систему екстреної допомоги за номером "112" у Києві та на Київщині коштом Європейського інвестиційного банку.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про отримання ще одного гранту від США через Світовий банк у сумі $1,5 млрд. Це останній транш із загального пакета допомоги в розмірі $4,5 млрд.

Україна та світ

  • За інформацією видання Politico, українська влада перейшла від відкритих прохань про постачання новітніх систем озброєнь до "тихих переговорів". На них ідеться про передавання винищувачів F-16, ЗРК Patriot та безпілотників MQ-1C Grey Eagle. Журналісти видання наголошують, що риторика американських чиновників змінилася з початку вторгнення – від повного заперечення можливості подібного постачання до обережного обговорення. Як аргументи "проти" вони називають неможливість технічного обслуговування цих систем під час війни в Україні, а також те, Росія може розцінити його, як ескалацію бойових дій.
    Генштаб повідомив про відряджання Іспанією 5 літаків із боєприпасами для 155-мм гаубиць.
    Уряд Німеччини схвалив продаж Україні 18 колісних гаубиць RCH-155. Термін їх виготовлення й постачання становитиме щонайменше 30 місяців, тобто до України вони потраплять не раніше 2025 року.
    На переконання прем’єр-міністра Естонії Каллас, наступальні дії українських військ довели результативність воєнної підтримки НАТО України, і її потрібно подовжити. Міністр закордонних справ Литви Ландсбергіс після повідомлення про масові вбивства мирних жителів в Ізюмі закликав реагувати на це не словами, а діями й негайно надати Україні танки.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Німеччина має ухвалити рішення про передавання Україні танків Leopard. За його словами, всередині Німеччини "вибудувано стіну" проти постачання зброї українській армії, і цю стіну необхідно повалити. Канцлер Шольц заявив, що рішення про передавання танків має бути ухвалено лише в координації з іншими союзниками. Голова Союзу військовослужбовців Бундесверу Вюстнер вважає, що постачання воєнної техніки та боєприпасів ЗСУ має бути припинено через їхню нестачу в німецькій армії. Він назвав подальше постачання "канібалізацією" німецьких військ і заявив, що вони призведуть до негативних наслідків, для зобов’язань Німеччини перед іншими країнами НАТО тощо. Посол України Мельник, який за місяць завершує свою роботу в країні, назвав висловлювання Вюстнера "маячнею" й запропонував йому самостійно порівняти ситуацію в Німеччині та в Україні, яка зазнала агресії.
    Глава військового комітету НАТО адмірал Бауер на саміті в Естонії запевнив, що підтримка України не зупинятиметься із настанням зими. Він наголосив, що проблема для світової безпеки, створена Росією неспровокованим вторгненням, стосується не просто України – нападу зазнав увесь світовий порядок. За словами адмірала, російська воєнна промисловість стала відчувати труднощі з виробництвом складних озброєнь після запровадження західних санкцій.
  • Прессекретар російського президента Пєсков ухилився від відповіді на пряме запитання щодо можливості застосування Росією ядерної зброї та порадив журналістам "читати доктрину, де все написано". Президент Зеленський заявив, що спроби домовитися з Росією через загрозу застосування нею ядерної зброї стануть початком третьої світової війни, та закликав світ зупинити цю загрозу.
  • Угорське видання Szabad Europa повідомило, що прем’єр-міністр Орбан на закритій зустрічі виголосив промову, у якій пророкував розпад ЄС протягом наступного десятиріччя, а також війну в Україні аж до 2030 року, у якій вона втратить від третини до половини територій. Орбан заявив, що війна мала б бути локальною, проте колективний Захід зробив її глобальною, а антиросійськими санкціями Євросоюз "вистрілив собі в ногу".
    Керівник адміністрації угорського уряду Гуйяш заявив, що Росія не загрожуватиме НАТО, якщо Альянс відмовиться від втручання у війну в Україні. Водночас за його твердженням, Росія має таку перевагу, що може оголосити перемогу у війні будь-якої миті.
    Колишній глава МЗС Румунії Марга заявив, що кордони України є "неприродними", а територію країни має бути поділено між Росією, Угорщиною, Румунією та Польщею. Він наполягає на тому, що Румунія має триматися "якомога далі від війни", яка нібито завершиться угодою США, Росії, Китаю та ЄС. Нещодавно Марга очолював університет у Клуж-Напоці – адміністративному центрі угорських меншин у Румунії. Посольство України в Румунії назвало заяву колишнього міністра неприйнятною та такою, що ставить під сумнів основоположні принципи міжнародного права, у тому числі – непорушність кордонів.
  • Канцлер Німеччини Шольц вважає, що Росія може припинити постачання в країну нафти нафтогоном "Дружба" так само як вона це зробила з газом. Він заявив, що країна готова до зимового сезону – сховища газу заповнено майже на 90 %, подовжено термін експлуатації кількох АЕС, розконсервовано вугільні електростанції. Росія погрожує оскаржити в суді ЄС націоналізацію Німеччиною дочірніх компаній Роснафти, які є співвласниками трьох великих нафтопереробних заводів. Нафта на заводи РФ постачала нафтогоном "Дружба".
  • Влада Тайваню відмовилася від подовження безвізового режиму для громадян РФ, який було запроваджено у 2018 р.
    Уряд Австралії не має наміру забороняти в’їзд громадянам РФ за туристичними візами.
  • Російський президент Путін заявив, що РФ має достатньо ресурсів, аби бути посередником у вірмено-азербайджанському конфлікті, попри війну в Україні. Глава вірменського парламенту Симонян висловив невдоволення реакцією на дії Азербайджану країнами-партнерами з ОДКБ та порівняв блок із "пістолетом, який не стріляє кулями". До Єревану прибула голова демократичної більшості Конгресу США Пелосі. Під час візиту з усіх білбордів було знято проросійську символіку та вивішено американські прапори.

Тренди

  • В.о. голови СБУ Малюк усунув від виконання обов’язків начальника управління в Києві та Київській області Палагнюка через його особисте втручання в процес переходу парафій УПЦ Московського патріархату до ПЦУ. Палагнюк у листі Дарницькій районній адміністрації заявив, що СБУ, нібито, вбачає загрозою для національної безпеки в переході громад від УПЦ до ПЦУ, оскільки це може бути використано як звинувачення в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та в утиску громадян за релігійною ознакою. Слід зазначити, що ведучі "єдиного телемарафону" всіляко уникають оприлюднювати інформацію про деструктивну роль священників УПЦ МП, яку було розкрито після деокупації територій.

 

No comments:

Post a Comment