September 17, 2022

16.09.2022: Путін обурений наміром України здобути перемогу у війні


Путін обурений наміром України здобути перемогу у війні
  • Путін обурений наміром України здобути перемогу у війні.
  • Російські війська третій день поспіль завдають ракетних ударів по Кривому Рогу.
  • Знищено колаборантів у Луганську, Бердянську та Херсоні.
  • Мінфін США пригрозив банкам вторинними санкціями за розрахунки з російською платіжною системою "Світ"(Мир).

Війна

Фронт

  • Командно-штабні навчання білоруських військ щодо "відбиття агресії та випровадження умовного противника за територію країни" подовжено, як мінімум, до 24 вересня. На думку багатьох експертів, президент країни Лукашенко не має бажання вступати у війну, проте Росія користується територією та повітряним простором країни для завдання ударів по Україні.
  • Командування Повітряних сил повідомило, що Росія тримає на 40 аеродромах біля кордонів України та в окупованому Криму майже 800 літаків та гелікоптерів.
    16.09.2022 Куп'янськ
    16.09.2022 Лиман
  • На Харківщині українські війська під час наступу звільнили 421 населений пункт. Бойові дії на сході області тривають. Підрозділ "Кракен" повідомив про набуття повного контролю й над східною частиною Куп’янська, а також про подальший наступ на Сватове та на південь – уздовж річки Оскіл, яку окупанти сподівалися використати як рубіж оборони. Генштаб взагалі не коментує ситуацію на сході Харківщини та півночі Луганщини.
    16.09.2022 Лисичанськ-Сєвєродонецьк
    16.09.2022 Бахмут
  • Окупанти не припиняють атаки на позиції українських військ у Бахмуті, на північ від Горлівки – у Миколаївці Другій та Зайцевому, у промзоні Авдіївки, та на південь від Донецька – у Новомихайлівці. Жодних реальних досягнень протягом останніх 2 тижнів їм досягти не вдалося.
  • Офіційної інформації про бої на правобережжі Херсонщини немає. Головне управління розвідки повідомило, що російські підрозділи на правому березі Дніпра в Херсонській області після знищення переправ мають серйозні проблеми з постачанням боєприпасів і питної води. Низка підрозділів намагаються евакуюватися через Дніпро на лівий берег на моторних човнах, які вкрали в населення. Окупанти запровадили режим "посиленої безпеки" в населених пунктах поблизу переправ через Дніпро та заборонили місцевим жителям наближатися до них. Телеграм-канали повідомляють про бої, що тривають, у районі траси Херсон-Миколаїв, на українському плацдармі на лівому березі річки Інгулець і на півночі області, де російські війська щодня обстрілюють населені пункти на південь від Кривого Рогу.
  • Російські війська вже третій день поспіль завдають ракетних ударів по Кривому Рогу. У п’ятницю обстріл спричинив серйозні руйнування на гідротехнічних спорудах. Влада стверджує, що техногенної катастрофи вдасться запобігти, а рудий колір води в річці Інгулець має природне походження через вимивання залізняку з кар’єрів. Міністр охорони здоров’я Ляшко повідомив, що мешканцям Кривого Рогу влада роздала препарати для дезінфекції води в колодязях. Над територією Дніпропетровщини в п’ятницю збито 3 російські крилаті ракети ОТРК "Іскандер-К" та оперативно-тактичний безпілотник.
    В Умані підрозділи ППО збили ракету, уламки пошкодили кілька будівель.
    У Харкові ракетами зруйновано будівлю одного із підприємств.
  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача, яке було присвячено подальшим крокам із деокупації країни та постачанню Силам оборони.
  • За оцінкою уповноваженого в справах зниклих безвісти Котенка, після ексгумації тіл із братських могил в Ізюмі наслідки геноциду в місті можуть перевершити трагедію в Бучі. МВС повідомило про виявлення у звільнених населених пунктах Харківщини вже 10 катівень, з яких 2 знайдено в Балаклії. Воєнна обладміністрація підтвердила, що 99 % ексгумованих тіл мають ознаки насильницької смерті.
    На думку глави МЗС Латвії Рінкевичса, поховання в Ізюмі однозначно доводять, що Росія є терористичною державою. Сейм країни визнав Росію спонсором тероризму ще в серпні. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що Євросоюз "шокований" масовими вбивствами в Ізюмі. Звірства російських вояків засудили президент Франції Макрон та держсекретар США Блінкен. Лідери Заходу висловили переконання, що воєнних злочинців обов’язково буде притягнуто до відповідальності.
    ООН має намір найближчим часом направити до Ізюма та навколишньої місцевості місію Управління з захисту прав людини. Президент Зеленський знову закликав світових лідерів визнати РФ спонсором тероризму, щоби не дати повторитися трагедіям, що сталися в Ізюмі, Бучі та Маріуполі.
    Нацполіція повідомила про факти подібних воєнних злочинів армії РФ та на окупованій території Херсонської області.
  • Енергоатом підтвердив прибуття на Запорізьку АЕС конвою з 25 вантажівок із запчастинами, матеріалами та дизпаливом для резервних дизель-генераторів. Колона дісталася Енергодару з контрольованої території через лінію фронту в Запорізькій області. Вантаж дасть змогу підтримати безпеку систем станції та відремонтувати основні лінії електропередач, які пов’язують АЕС з українською енергосистемою.
  • Міністр закордонних справ Кулеба в розмові з головою МАГАТЕ Гроссі заявив, що єдиним шляхом забезпечення ядерної безпеки станції є її повернення під контроль України.
  • У Бердянську партизани знищили сім’ю колаборантів – "заступника голови адміністрації" Бойка та його дружину, яка очолювала "штаб із проведення референдуму". Бойко був депутатом міськради від партії "Опозиційна платформа – За життя".
  • У Луганську стався вибух у "генпрокуратурі ЛНР", яким було знищено "генпрокурора" та його заступницю.
  • Українська артилерія завдала удару по херсонській окупаційній "обладміністрації".
  • Кабмін затвердив законопроєкт про кримінальну відповідальність за примус українських громадян до отримання російських паспортів, за набуття українськими чиновниками російського громадянства, а також за пропаганду "полегшеної паспортизації".

Тил

  • Президент Зеленський скасував укази своїх попередників про прикордонну співпрацю з РФ та Білоруссю. Він також підписав закон про "транспортний безвіз" (вантажні перевезення автотранспортом за правилами Євросоюзу).
  • Кабмін розірвав багатосторонню угоду в рамках СНД про співпрацю в галузі освіти від 1992 р., серед учасників якої – Росія та Білорусь.
    Прийнято постанову про початок із 1 жовтня програми пільгової іпотеки для українських військовослужбовців, правоохоронців, медиків, педагогів та науковців під 3 % річних із початковим внеском у розмірі 20 % вартості житла. За інформацією Держстату, обсяги будівництва житла за перше півріччя 2022 р. скоротилися в 1,8 раза проти аналогічного періоду торік.
    Врегульовано механізми передачі конфіскованого майна для потреб ЗСУ та передавання вугілля на потреби бюджетних організацій.Підтримано законопроєкт про спрощення процедури виплат за надання притулку внутрішньо переміщеним особам. Право на компенсацію отримають не лише державні та комунальні підприємства, а і юридичні особи, підприємці, релігійні та громадські організації.
    Пенсіонерам дозволено отримувати пенсії на деокупованих територіях готівкою через Укрпошту, а не на картку. Для цього їм не потрібно особисто відвідувати орган соцзабезпечення, достатньо подати заяву до будь-якого органу місцевого самоврядування.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що житлово-комунальне господарство країни готове до опалювального сезону на 80 % й уже створено оперативний штаб для реагування на кризові ситуації.
  • Міністерство агрополітики оголосило про закінчення збирання пшениці. За оцінкою чиновників міністерства, цього року в країні буде зібрано приблизно 140 тис. т гречки за середньорічного споживання 110–120 тис. т.
  • Міністерство економіки повідомило про плани Світового банку виділити Україні додатковий пакет фінансової допомоги в розмірі $1 млрд. За інформацією Мінфіну, Україна з 24 лютого отримала від партнерів допомогу в розмірі $17,4 млрд, що становить 52 % від обіцяної. Майже половина одержаних коштів – безповоротні гранти.
  • Дніпропетровський окружний адмінсуд скасував рішення Державіаслужби щодо права компанії "Галтера" олігарха Коломойського на експлуатацію аеропорту "Дніпро".
  • Заступник голови НБУ Ніколайчук сподівається, що інфляція в Україні за підсумками року буде меншою за 31 %, яку регулятор спрогнозував у липні.
  • Уряд у проєкті бюджету наступного року передбачив зростання безробіття до 30 % працездатного населення (майже 5 млн осіб). На тепер, за оцінками Ради підприємців при Кабміні, кількість робочих місць зменшилася на 2 млн.
  • Кабмін затвердив постанову про можливість купівлі воєнних держоблігацій через додаток "Дія" особами віком від 18 років, а виплати за ними – отримати на картки "еПідтримка". Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що громадяни та бізнес уже купили "воєнні" ОВДП на суму понад 100 млрд грн.
  • Обсяги продажу валюти Нацбанком на міжбанківському ринку зростають щотижня. Минулого тижня регулятор продав майже $511 млн, попереднього – $475 млн й $231 – двома тижнями раніше.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін на саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС) у Самарканді заявив, що цінує ініціативи турецького президента Ердогана щодо припинення бойових дій в Україні, проте, на його думку, президент Зеленський не готовий до мирних переговорів. Він також заявив, що нібито не бачив українських пропозицій щодо "гарантій безпеки", тому не готовий їх коментувати.
    Путін на зустрічі з прем’єр-міністром Індії Моді заявив про нібито "готовність зробити все" для припинення війни. Моді закликав президента до припинення бойових дій в Україні. Путін висловив обурення тим, що Україна має намір здобути перемогу у війні на полі бою. У відповідь на запитання журналістів про дії у відповідь на український контрнаступ Путін сказав: "Побачимо ще, чим воно закінчиться". Він заявив, що Росія "досить стримано відповідає" на дії України та назвав ракетні удари по цивільних об’єктах інфраструктури українських міст "попереджувальними". За його словами, метою "спеціальної військової операції" є "звільнення" (окупація) усіх територій Донбасу, і мета, нібито, не змінилася з моменту вторгнення.
    Лідер Китаю Сі закликав країни ШОС до "сприяти розвитку міжнародного порядку в справедливішому та раціональнішому напрямі".
  • Генеральна асамблея ООН дозволила президенту Зеленському виступити на церемонії відкриття щорічної зустрічі світових лідерів із відеозверненням.
    Президент Мексики Обрадор оголосив, що на сесії Генеральної асамблеї буде запропоновано план створення "Комітету діалогу та миру" для негайного припинення бойових дій в Україні.
  • Посол США в Україні Брінк назвала "абсолютною брехнею" чутки про те, що адміністрація президента Байдена нібито підштовхує українське керівництво до мирних переговорів із Росією.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг констатував, що українські воїни показали себе дуже ефективними, проте війна навряд чи закінчиться незабаром, оскільки окупанти контролюють 20 % території України, а РФ має значні сили для подальшої агресії. Подібну думку має і президент Зеленський. Чиновники НАТО вважають, що західні санкції вже підірвали здатність Росії виробляти сучасні озброєння, проте її промисловість усе ще в змозі випускати великі обсяги боєприпасів. Міністр оборони Німеччини Ламбрехт не виключає, що через важкі втрати особистого складу й техніки в Україні, резерви Росії можуть виявитися меншими, ніж оцінювали західні розвідки.
    Столтенберг заявив, що у відповідь на погрози російського президента Путіна застосувати ядерну зброю, Альянс надіслав повідомлення, що будь-яке його застосування повністю змінить конфлікт і матиме "неймовірні" наслідки для Росії.
    Президент США Байден попередив Путін про "серйозніші" наслідки для РФ у разі застосування ядерної зброї. Байден підкреслив, що в цьому випадку Путін та його режим стануть найбільшими ізгоями за всю світову історію. Байден не уточнив, які саме кроки робитимуть США у відповідь на російські ядерні удари.
  • Президент Естонії Каріс під час церемонії відкриття засідання Військового комітету НАТО в Таллінні заявив, що найефективнішою стратегією Альянсу залишається стримування агресії Росії. Він попередив партнерів, що російську загрозу не варто недооцінювати. Каріс не вважає за потрібне відчувати страх перед нестабільністю, яка може виникнути внаслідок розпаду Росії. Він вважає, що завданням НАТО не має бути порятунок від ганьби Путіна та решти керівництва РФ.
  • Посол Росії у Швеції Татаринців заявив в інтерв’ю виданню Expressen, що Росія досягне перемоги над Україною "за лічені дні", якщо оголосить справжню війну, замість "військової спецоперації". Він наголосив, що Росія – "не країна, а континент", тому ізолювати її від світу, нібито, неможливо.
  • Канцлер Німеччини Шольц визнав, що реакція країни на окупацію Росією Криму у 2014 р мала бути жорсткішою, і це дало б змогу запобігти вторгненню до України російських військ у 2022 р.
  • Президент Зеленський назвав умовою поновлення транзиту та експорту російського аміаку через порт Південний повернення всіх українських військовополонених. Прессекретар російського президента Пєсков назвав цю пропозицію "недоречною".
  • Міністр енергетики РФ Новак заявив, що новий газогін до Китаю "Сила Сибіру-2", будівництво якого Росія має намір розпочати у 2024 р за власні кошти, матиме потужність до 50 млрд м³ і покликаний замінити "Північний потік-2". На саміті ШОС президент Путін відверто заявив, що умовою відновлення постачання газу до Європи є скасування санкцій проти газогону "Північний потік-2", після чого негайно почнеться прокачування.
    За підсумками саміту було оголошено про досягнення угоди між Росією та Туреччиною про сплату рублями 25 % постачання російського газу. Схоже, турецькому президентові вдалося досягти своєї основної мети – знизити ціну на газ із РФ в обмін на поступки в схемі оплати.
  • Представник Пентагону генерал Райдер повідомив, що перші дві системи ППО NASAMS буде передано Україні протягом наступних 2 місяців.
    За інформацією міністерства оборони Литви, партію бронетранспортерів M113 вже відправлено до України. Країна, також, ремонтуватиме гаубиці, які зазнали пошкоджень під час бойових дій.
    Після майже 4 місяців переговорів уряди Німеччини та Греції нарешті досягли угоди про "обмін по колу" військовою технікою. Греція відправить в Україну радянські БМП-1 в обмін на постачання з Німеччини новіших БМП Marder.
  • Німецький канцлер Шольц заявив про намір зробити Бундесвер найоснащенішою армією Європи, яка "візьме на себе провідну відповідальність за безпеку ЄС".
    Міністр оборони Польщі Блащак підписав контракт на купівлю південнокорейських винищувачів FA-50, якими буде замінено застарілі МіГ-29 радянського виробництва.
  • "Укренерго" збільшило постачання електроенергії до європейської енергосистеми ENTSO-E. Упродовж 2 тижнів вересня компанія отримала від експорту вже $131 млн.
  • Російський концерн "Сєвєрсталь" через санкції ЄС та Великобританії проти його власника – олігарха Мордашова – не зміг виплатити купонний дохід за єврооблігаціями на суму $12,6 млн. Це означає, що після місячного пільгового періоду може бути оголошено дефолт компанії за зобов’язаннями.
  • Мінфін США попередив фінансові організації та банки різних країн про можливість запровадження проти них вторинних санкцій у разі співпраці з російською Національною системою платіжних карток "Світ" ("Мир").
  • За уточненою інформацією Євростату, офіційна інфляція в зоні євро в серпні побила абсолютний історичний рекорд – 9,1 % у річному обчисленні. У липні цей показник складав 8,9 %. Цільовий показник, встановлений європейським Центробанком – 2 % за підсумками року.
  • Федеральна рада Швейцарії оголосила про припинення обміну податковою інформацією з Росією, яку було розпочато у 2019 р. Рада також зупинила дію угоди про спрощений візовий режим із РФ, яка набула чинності у 2009 р.
  • Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) оголосив, що Росія, після виключення з Ради Європи, уже не є учасницею Європейської конвенції про права людини.
  • Компанія "Укргідроенерго" подала позов до ЄСПЛ проти Росії з вимогою компенсувати збитки в розмірі 17 млрд грн, які завдано агресією. Серед збитків названо руйнування греблі Каховської ГЕС та знищення недобудованої вітрової електростанції на острові Зміїний.
  • ЄСПЛ підтвердив рішення Одеського міськсуду про накладення штрафу на громадянина, який відмовився надягати маску в супермаркеті під час карантину на вимогу охоронця. Раніше ЄСПЛ ухвалив рішення, що обмеження жорсткого карантину не може бути прирівняно до домашнього арешту.

Тренди

  • Глава фракції "Слуга народу" Арахамія стверджує, що депутати, нібито, уже не отримують доплати та зарплати "у конвертах".
  • Генштаб спростував інформацію журналіста Бутусова про наявність розколу у військовому та політичному керівництві країни.
 

No comments:

Post a Comment