September 14, 2022

13.09.2022: Єрмак та Расмуссен презентували "концепцію" "гарантій безпеки" для України

Єрмак та Расмуссен презентували "концепцію" "гарантій безпеки" для України
  • Єрмак та Расмуссен презентували "концепцію" "гарантій безпеки" для України.
  • До проєкту бюджету наступного року закладено курс 42 ₴/$ та інфляцію 30 %.
  • Українські війська ведуть бої на півночі Луганської області.

Війна

Фронт

  • Білоруська армія відпрацювала під час командно-штабних навчань на полігоні в Брестській області сценарій відбиття наступу умовного супротивника з подальшим його витісненням за межі країни.
  • Російські війська не припиняють обстріли прикордонних територій Чернігівської, Сумської та Харківської областей, а також населених пунктів у ближньому тилу української оборони.
  • Українські війська й далі наступають на півночі Донецької області та в районі Лисичанська та Кремінної. Поблизу Куп’янська ЗСУ вперше знищили бойовий дрон Shahed-136, який Росія закупила в Ірані.
  • Всупереч тяжким втратам у Харківській області, окупанти та їхні посіпаки з "армій республік" (1 та 2 армійських корпусів армії РФ) усе ще намагаються атакувати позиції українських військ у районі Бахмута, Горлівки, Авдіївки та Донецька.
  • Тривають запеклі бої на українському плацдармі на лівому березі річки Інгулець на півночі Херсонщини. Вночі знову обстріляно ракетами Миколаїв. З району Запорізької АЕС артилерія окупантів завдала ударів по населених пунктах Нікопольського району на протилежному березі Дніпра.
  • Президент Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому було заслухано доповіді командувачів військ оперативних напрямків. Також було розглянуто частину проєкту бюджету щодо фінансування потреб оборони. Зеленський доручив підрозділам Держприкордонної служби забезпечити охорону кордону на звільнених територіях.
    У вечірньому відеозверненні Зеленський повідомив, що на 4 тис. км² звільнених територій відбуваються стабілізаційні заходи, а разом з українським прапором у понад 300 населених пунктів повертається нормальне життя. Міністр оборони Резніков заявив, що контрнаступ ЗСУ перевершив усі очікування, проте Росія може вже незабаром зібратися із силами та відновити атаки. За його словами, наступ у Херсонській області розвивається повільніше, оскільки її поцятковано іригаційними каналами, які російські війська використовують як оборонні споруди.
  • За інформацією Головного управління розвідки, окупанти спішно евакуюють свої сім’ї з півдня України та Криму, а також намагаються продати квартири на півострові.
  • Віцепрем’єр-міністр Верещук заявила, що російських учителів, які приїхали на окуповані території для "навчання" українських дітей, буде покарано за незаконну діяльність. Окупанти під час втечі з Харківської області просто кинули їх напризволяще.
  • За інформацією МАГАТЕ, ремонтні бригади відновили ще одну – уже третю – резервну лінію електропередач до Запорізької АЕС для підтримки безпеки зупинених енергоблоків та сховища відпрацьованого ядерного палива. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що керівництво України наполягатиме на включенні Росатому до чергового пакету санкцій ЄС через акти ядерного тероризму на ЗАЕС. Міністр охорони довкілля Стрілець вважає, що аварія на станції внаслідок її обстрілів спричинить набагато важчі наслідки, ніж вибух реактора Чорнобильської АЕС.
  • На окупованих територіях Донеччини та Луганщини окупанти повсюдно вимкнули мобільний зв’язок та дротовий інтернет.

Тил

  • Міністр культури Ткаченко погрожує позбавленням звань народним артистам, які підтримують чи замовчують агресію Росії.
  • Глава Нафтогазу Вітренко повідомив, що компанія так і не отримала контролю над облгазами, які належать олігархові Фірташу, через опір їхнього менеджменту.
  • Уряд схвалив законопроєкт, який визначає Офіс генпрокурора єдиним представником України в справах про екстрадицію – як на час розслідування, так і в судових процесах.
  • Кабмін схвалив проєкт бюджету на 2023 р. Понад 50 % коштів заплановано витратити на оборонні потреби. Мінімальна зарплата з 1 січня становитиме 6,7 тис. грн, а прожитковий мінімум – 2589 грн. Бюджет розраховано, за середньорічного курсу 42 ₴/$ та 30 % інфляції за підсумками року. Уряд прогнозує зростання ВВП України наступного року на 4,6 % Законопроєкт про бюджет буде внесено до Верховної Ради протягом 1–2 днів.
  • Голова Офісу президента Єрмак та його заступник Тимошенко презентували створення Фонду ліквідації наслідків російської агресії з фінансуванням упродовж наступного року на суму понад 19 млрд грн, який поповнюватиметься коштом бюджету та конфіскованих активів російських юридичних та фізичних осіб.
  • Президент Зеленський повідомив про виділення Україні від МВФ додаткових коштів у сумі $1,4 млрд за програмою екстреного фінансування.
  • Нацбанк улаштував емісію додаткових 15 млрд грн. Цим коштом регулятор викупив черговий пакет воєнних держоблігацій. Портфель ОВДП Нацбанку складає вже майже 620 млрд грн, із початку вересня він збільшився на 30 млрд грн. Мінфін знову провалив аукціон із розміщення ОВДП – залучено лише 185 млн грн через небажання підвищувати їхню прибутковість до рівня, наближеного до облікової ставки НБУ.
  • Кабмін погодив придбання Агентством із виявлення, розшуку та управління активами, отриманими в корупційний та інший злочинний спосіб (АРМА) воєнних облігацій на суму 150 млн грн заарештованими коштами.

Україна та світ

  • За словами американського президента Байдена, ЗСУ досягли значного прогресу на фронті, проте до перемоги їм доведеться пройти довгий шлях. Спікер Пентагону генерал Райдер заявив, що наступ ЗСУ не здивував союзників України, однак став несподіванкою для керівництва РФ та командування російських військ.
  • Канцлер Німеччини Шольц, услід за французьким президентом Макроном, зателефонував президентові РФ Путіну й закликав його розпочати мирні переговори та повністю вивести війська з України. Шольц зажадав від РФ забезпечити поводження з українськими військовополоненими відповідно до норм Женевських конвенцій та допущення до них представників Червоного Хреста. У розмові було порушено питання безпеки Запорізької АЕС та всесвітньої продовольчої безпеки. Шольц заявив, що дії РФ щодо анексії території України не залишаться без відповіді й не будуть визнані світовою спільнотою за жодних обставин.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що громадяни РФ підтримують дії Путіна, попри те, що поразки на фронті викликали шквал критики влади в соцмережах. Пєсков повідомив, що російське керівництво поки не має наміру оголошувати часткову або загальну мобілізацію, попри проблеми з поповненням особового складу підрозділів, які зазнали важких втрат на фронті.
    Естонська прем’єр-міністерка Каллас у телефонній розмові з французьким президентом Макроном, який спілкувався з Путіним напередодні, заявила, що війну ще не закінчено, а Україна довела здатність перемагати. Вона наполягає на посиленні воєнної підтримки України.
    Віцепрем’єр-міністр Стефанишина повідомила, що останніми днями, на тлі наступу ЗСУ на Харківщині та Херсонщині, Росія зверталася до українського керівництва з проханням про поновлення мирних переговорів. З її слів, метою цих дій було гальмування українського наступу. Вона наголосила, що наявна ситуація дає сприятливу можливість для масової деокупації територій, Донбаса та Криму тощо.
    За словами міністра закордонних справ Кулеби, Україна піде на переговори з РФ лише в разі, якщо мова на них ітиме про повне відновлення територіальної цілісності. Кулеба заявив, що українське керівництво розуміє аргументацію американської адміністрації про причини невизнання Росії спонсором тероризму, але жодним чином не поділяє її.
  • Координатор Ради безпеки при президентові США Кірбі анонсував іще один пакет воєнної допомоги Україні, який буде надано найближчими днями. За інформацією американських ЗМІ, сума допомоги становитиме орієнтовно $600 млн.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель має намір запропонувати державам ЄС збільшити фінансування воєнних потреб України. На ці цілі Єврокомісія вже виділила €2,5 млрд п’ятьма траншами – €0,5 млрд кожен.
    Міністр оборони Естонії Лаанет привіз до Києва сучасний мобільний шпиталь.
    Німецький концерн Rheinmetall відремонтував власним коштом 16 БМП Marder й очікує на рішення уряду для передавання їх Україні. На підприємствах концерну ремонтують іще 14 подібних БМП.
    Уряд Данії оголосив про готовність прийняти на навчання українських військовослужбовців найближчим часом. 130 інструкторів уже навчають українських бійців у Великій Британії.
    Глава українського МЗС Кулеба розкритикував уряд Німеччини за відмову передавати важку техніку – БМП Marder та танки Leopard-2. Він закликав західних партнерів прискорити постачання зброї яка наблизить перемогу української армії у війні з Росією.
  • Британська розвідка повідомила про збільшення закупівлі Росією зброї та боєприпасів у "дружніх країн", насамперед – тих, на кого накладено санкції – Ірану та Північної Кореї. Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомило про спроби Росії закупити в центральноазіатських держав колишнього СРСР боєприпаси до радянських артилерійських систем. За оцінкою низки західних експертів, російська армія вже наприкінці року може відчути дефіцит боєприпасів, унаслідок їхньої втрати під час відступу з Харківської області та знищення складів українською артилерією.
  • Глава Офісу президента Єрмак та колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен презентували "рамковий документ" щодо гарантій безпеки України під назвою "Kyiv Security Compact". На думку низки експертів, він є лише набором концепцій, і навіть не попереднім текстом, і його поки не передано партнерам для ознайомлення. Перші оцінки дають можливість констатувати, що з документа виключено найодіозніші пропозиції. "Концепція" не є спільною угодою, а "деревом" двосторонніх домовленостей, які, нібито, не підмінюють рух України до НАТО. З гарантів безпеки виключено Росію водночас за словами Єрмака, Китай може стати одним із гарантів у майбутньому.
    Глава комітету Держдуми РФ у міжнародних справах Слуцький назвав рекомендації групи Єрмака-Расмуссена "ескалацією" та погрожує Заходу конфліктом із "ядерною Росією". Заступник голови Ради безпеки, колишній президент Медведєв назвав документ "прологом до третьої світової війни".
  • Агентство The Associated Press із посиланням на дані американської розвідки повідомило, що Росія з 2014 р. потай витратила понад $300 млн на підкуп політиків, журналістів та інших публічних осіб понад 20 країн для посилення впливу на ухвалення рішень у цих країнах.
  • Сейм Литви подовжив режим надзвичайного стану в країні до середини грудня й заборонив в’їзд до країни з 19 вересня громадянам Росії, зокрема, тим, хто має шенгенські візи. Дозволено в’їзд дисидентам та борцям за волю, журналістам, членам сімей литовських громадян, а також морякам та особам, що прямують транзитом до Калінінградської області.
  • Уряд Швеції передасть Україні 500 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech, яку адаптовано до нових штамів коронавірусу.
  • "Правозахисна організація" Amnesty International укотре підтвердила, що працює в руслі російської пропаганди, ототожнюючи агресора та жертву. Після скандального звіту про нібито воєнні злочини українських військ вона випустила конверт із зображенням людей, що обіймаються, у кольорах російського та українського прапорів.
  • Російська влада має намір через суд розпустити районні ради Москви та Санкт-Петербургу, депутати яких закликали до відставки президента Путіна за розв’язання війни в Україні.
  • Відновилися бої на кордоні Вірменії та Азербайджану, який повільно, але впевнено просувається до своєї мети – пробиття сухопутного коридору через вірменську територію до ексклава – Нахічеванської автономної республіки. У Єревані відбулися акції протесту з вимогою відставки глави уряду Пашиняна через його нездатність протистояти діям Азербайджану. Міністерство оборони Азербайджану звинуватило вірменську владу в прагненні затягнути підписання мирного договору на основі тристоронніх домовленостей за участю РФ, які було досягнуто в листопаді 2020 р. Під час відеоконференції лідерів блоку ОДКБ президент Путін заявив про "додаткові кроки", які Росія робить для деескалації напруженості. ЄС відправив спецпредставника до регіону та закликав лідерів обох країн повернутися за стіл переговорів. Посилення активності азербайджанських військ низка експертів пов’язує з поступовим виводом із регіону російських "миротворчих підрозділів" після тяжких поразок армії РФ в Україні.
  • Вкрай спекотне літо в Європі спричинило обміління річок, і це безпосередньо вплинуло на економічне життя майже всіх країн, зокрема – до падіння виробництва сільгосппродукції. Обміління Дунаю створило труднощі й із транспортуванням зерна з України. Через ускладнення річкового транзиту роль морських перевезень суттєво зростає. У вівторок із портів "великої Одеси" вийшли 7 суден із понад 150 тис. т агропродукції на борту. Російська влада намагається зірвати "зернову угоду" й відверто заявляє, що її не буде продовжено після 120 днів, які було погоджено на переговорах у Стамбулі.

No comments:

Post a Comment