September 13, 2022

12.09.2022: Українські війська вийшли на російський кордон на Харківщині

Українські війська вийшли на російський кордон на Харківщині

  • Українські війська вийшли на російський кордон на Харківщині.
  • Армія Азербайджана атакувала вірменські війська. Реакції ОДКБ та Путіна немає.

Війна

Фронт

  • Російські війська не припиняють обстріли прикордонних територій Сумщини та Чернігівщини з артилерії, мінометів та стрілецької зброї. Окупанти обстріляли з РСЗВ густонаселений район Харкова, що призвело до жертв серед мирного населення. Обстріляно житлові квартали Слов’янська.
    12.09.2022
  • Полк ССО "Азов-Харків" та 14-та бригада ЗСУ повідомили про звільнення всього північного сходу Харківщини та взяття під контроль кордону з Росією. Звільнено низку населених пунктів Донецької області, Святогірськ тощо. За інформацією Генштабу, на звільнених територіях щодня фіксується майже 200 воєнних злочинів, які скоїли російські військовослужбовці. Пентагон констатував виведення підрозділів російських військ з України на територію Росії. Губернатор Білгородської області закликав мешканців прикордонних з Україною сіл до евакуації. Сильний вибух пролунав поруч із російським Таганрогом.
    Президент Зеленський оголосив про звільнення понад 6 тис. км² території, яку було захоплено російськими військами. Він підтвердив, що наступ ЗСУ триває. Британська розвідка вважає, що українські війська розбили ударні підрозділи армії РФ, націлені на потенційну війну з НАТО.
  • Наперекір тяжкій поразці в Харківській області, окупанти й далі ведуть атаки позицій українських військ на околицях Соледара та Бахмута, на північ від Горлівки – у Миколаївці Другій, Зайцевому та Майорську, а також на околицях Донецька – у Красногорівці, Мар’їнці та Новомихайлівці.
  • Українська артилерія завдала ще одного удару по стратегічному Антонівському мосту через Дніпро та поромній переправі, яку армія РФ запустила поряд із ним. Окупанти не підпускають місцевих жителів до мосту та влаштовують обшуки в Херсоні для виявлення корегувальників вогню. На півдні та півночі області російські війська контратакують для запобігання наступу ЗСУ на Херсон та в напрямку Нової Каховки. Попри запеклий опір окупантів, просування українських військ до Дніпра триває. Оперативне командування "Південь" повідомило про звільнення 13 населених пунктів Херсонської області.
  • За твердженням Генштабу, російське командування тимчасово припинило відряджання до України нових підрозділів і набирає "добровольців" із Сибіру та Далекого Сходу для війни взимку. Кілька депутатів Держдуми РФ запропонували оголосити загальну мобілізацію, проте, ймовірно, серед вищого російського керівництва немає єдності думок щодо цього заходу.
  • Пресслужба МАГАТЕ повідомила про відновлення другої резервної лінії, яка з’єднує Запорізьку АЕС з українською енергосистемою, 4 основні ЛЕП досі зруйновано. МЗС України назвало 3 неодмінні умови для забезпечення ядерної безпеки АЕС – її деокупація, демілітаризація та повернення повного контролю над нею української влади. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Росія не має наміру виводити війська зі станції. Він іще раз повторив тези російської пропаганди про те, що територію об’єкта нібито обстрілюють українські війська. З території АЕС уночі знову обстріляно Нікополь та населені пункти району. Чиновники окупаційної "влади" заявили, що після зупинення Запорізької АЕС енергопостачання південних районів України здійснюється з Криму.
  • Президент Зеленський закликав генерального директора Міжнародної організації з міграції Віторіно до посилення тиску на Росію через депортацію українських громадян та відправлення їх до "фільтраційних" (концентраційних) таборів.
  • На окупованих територіях Донбасу виникли проблеми з бензином та дизпаливом для населення.

Тил

  • Кабмін скасував обмеження на виїзд за кордон для людей з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує.
  • Верховний суд закрив справу за позовом попереднього президента Порошенка до президента Зеленського про визнання його бездіяльності на вимогу про оприлюднення суспільно значущої інформації про так звані "плівки Медведчука".
  • Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує осінній спалах захворюваності на коронавірус в Україні через низьке охоплення населення вакцинацією. Більшість європейських країн не мають наміру запроваджувати обмеження через можливе зростання кількості хворих, оскільки вважають нинішні штами нелетальними.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив, що з 24 лютого Україна залучила приблизно $18 млрд фінансової допомоги, проте щомісячний дефіцит $5 млрд так і не було покрито зовнішніми вливаннями. За інформацією агентства Reuters, МВФ шукає способи надання екстреного фінансування України, яка постраждала від вторгнення Росії, а також країнам, які стикнулися із продовольчою кризою.

Україна та світ

  • За інформацією видання The Wall Street Journal, українська влада надала список озброєнь, які прагне отримати цього й наступного року. Серед них – ракети ATACMS для РСЗВ HIMARS із дальністю враження до 300 км.
    Міністр закордонних справ Кулеба обговорив телефоном із єврокомісаром із закордонних справ Боррелем ситуацію на фронті та попросив про додаткове постачання зброї, посилення санкцій, а також про збільшення фінансової допомоги.
    Уряд Болгарії оголосив про готовність надати ЗСУ 350 медичних наборів, які можуть забезпечити медичну допомогу 35 тис. військовослужбовців.
    Канцлер Шольц ухилився від прямої відповіді на запитання про можливість постачання танків до України, оскільки Німеччина нібито "не може діяти сама". Глава Соціал-демократичної партії Кюнерт, від якої було висунуто Шольца, заявив, що постачання танків здійснюватиметься лише до східноєвропейських країн, на заміщення застарілої радянської техніки, яку вони передають Україні. Амбасадорка в Україні Фельдгузен повідомила, що Україні до кінця року буде поставлено 2 системи ППО Iris-T SLM, і ще 2 – на початку наступного. Російський посол у Німеччині Нечаєв заявив, що уряд країни перейшов "червону лінію", поставивши озброєння Україні. За його словами, німецька зброя застосовується не лише проти російських солдатів, а і проти "мирного населення Донбасу".
    Президент Зеленський в інтерв’ю CNN заявив, що цілком розуміє неможливість перемоги у війні без допомоги США.
  • Колишній президент РФ Медведєв у відповідь на заяву президента Зеленського про неможливість переговорів із Росією заявив, що "теперішні ультиматуми – лише розминка проти майбутніх вимог – повної капітуляції київського режиму на умовах Росії". Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін обізнаний про ситуацію на фронті та про "перегрупування" російських військ. За словами Пєскова, "спеціальна воєнна операція триватиме до досягнення цілей, які поставив Путін". Глава Ради безпеки Патрушев заявив, що Росія обов’язково досягне всіх поставлених цілей, "попри масштабну допомогу Заходу нацистському режиму".
  • За повідомленнями низки ЗМІ, ЄС відмовився від запровадження граничних цін на російський газ. Водночас єврочиновники обговорюють можливість вилучення надприбутків енергокомпаній, які вони отримують завдяки надвисоким цінам на енергоресурси, та перенаправлення цих коштів на допомогу домогосподарствам та підприємствам. Прем’єр-міністр Норвегії Стьоре наголосив, що обмеження ціни на газ не усуне проблему його дефіциту в Європі. Азербайджан та Ізраїль уже незабаром наростять постачання газу до Європи. Ізраїльський прем’єр-міністр Лапід оголосив про намір замістити до 10 % постачання Газпрому.
    США запропонували Польщі співпрацю в будівництві АЕС. Польський уряд має намір скоротити викиди в атмосферу та поступово відмовитися від вугілля.
    На думку президента Зеленського, Росія завдає ракетних ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури для того, щоби завадити експорту електроенергії до Європи, що дало би змогу знизити гостроту енергетичної кризи.
  • Євросоюз не збирається визнавати результати "місцевих та регіональних виборів", які були проведені окупантами в Криму 9–11 вересня.
  • Армія Азербайджану розпочала бойові дії на кордоні з Вірменією. Низка аналітиків вважають, що після завдання поразки вірменським військам Азербайджан має намір пробити сухопутний коридор через Вірменію до ексклава – Нахічеванської автономної республіки. Вірменський прем’єр-міністр Пашинян зателефонував російському президентові Путіну, проте невідомо, чи просив він про втручання в конфлікт країн, що входять до воєнного блоку ОДКБ, який очолює Росія. Держсекретар США Блінкен наполягає, що вірмено-азербайджанський конфлікт не може бути вирішено у військовий спосіб.

 

No comments:

Post a Comment