September 12, 2022

11.09.2022: Росія завдала ракетних ударів по українських електростанціях

Росія завдала ракетних ударів по українських електростанціях

  • Росія завдала ракетних ударів по українських електростанціях.
  • ЗСУ вийшли на кордон із РФ на Харківщині.

Війна

Фронт

  • ЗСУ не припиняють успішний наступ на Харківщині. За інформацією місцевих адміністрацій, повністю звільнено прикордонні райони на півночі, за Печенізьким водосховищем тощо. Російські війська тікають, кидаючи важку техніку, амуніцію та боєприпаси, водночас вивозять до РФ награбоване майно. Виведення військ із Харківської області було змушене підтвердити й міністерство оборони РФ. Український Генштаб у ранковому зведенні повідомив про звільнення понад 20 населених пунктів.
    У соцмережах шириться повідомлення про прорив українських військ на північ Луганської області. За інформацією кількох джерел, кадрові російські війська відступили зі Сватового, залишивши прикриттям "мобілізованих" вояків із "ЛНР". Низку підрозділів російської армії вже виведено на територію РФ.
  • На тлі відступу на півночі російські війська та "народна міліція ДНР" усе ще атакують позиції українських військ на північ від Горлівки – у Зайцевому, Майорську та Миколаївці Другій, та на північній околиці Донецька – у Первомайському та Красногорівці.
  • Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний заявив, що з початку вересня під контроль України повернуто понад 3 тис. км² території, яку захопили російські війська. Міністр оборони України Резніков порівняв контрнаступ ЗСУ в Харківській області зі "сніговою грудкою". Він наголосив, що цей успіх є ознакою того, що Росію можна перемогти. Президент Зеленський заявив, що після 200 днів війни світ у захваті від дій української армії, а ворог – перебуває в стані паніки.
    Британська розвідка вважає, що успіхи українських військ змусять російське командування повністю змінити стратегію та перейти до оборони по всій лінії фронту. Колишній командувач сил США в Європі генерал Ходжес вважає малоймовірним застосування російськими військами тактичної ядерної зброї в Україні.
  • ЗСУ ведуть наступ і на ділянці фронту в Херсонській області. За інформацією Генштабу, під час боїв повністю розгромлено 810 окрему бригаду морської піхоти. Українська артилерія прицільно б’є за пунктами управління російськими військами, складах боєприпасів, скупченням техніки та виводить із ладу понтонні переправи, які окупанти намагаються навести через Дніпро та Інгулець.
  • Російські війська не припиняють обстрілів позицій ЗСУ та населених пунктів на лінії фронту, а також прикордонних сіл Сумщини з усіх видів артилерії. З території, що межує із Запорізькою АЕС, російська артилерія знову обстріляла Нікополь, Марганець та навколишні села на протилежному березі Дніпра.
  • Російський Чорноморський флот і стратегічна авіація ввечері та вночі завдали ударів по енергетичних та інших інфраструктурних об’єктах по всій Україні з акваторії Чорного моря та повітряного простору над Каспійським морем. Було повністю знеструмлено Донецьку та Харківську області, частково – Сумську, Полтавську, Дніпропетровську та Запорізьку. У Харкові частково зруйновано ТЕЦ-5, що забезпечує електропостачання міста та області. Ще 2 крилаті ракети влучили інфраструктурних об’єктів області. У Дніпропетровській області силами ППО знищено 7 крилатих ракет із 11, у тому числі – 2 ракети "Калібр". 2 крилаті ракети збиті в районі Кременчука. Вранці успішно спрацювали підрозділи ППО в Умані.
    Запоріжжя обстріляно 4 ракетами комплексу ППО С-300. Потужних ударів завдано по Донецькій області. У Краматорську зруйновано житлові будинки в приватному секторі та перинатальний центр. Покровськ обстріляно 6 ракетами ОТРК "Іскандер-М" – пошкоджено житлові будинки та об’єкти залізничної інфраструктури. Під обстріл потрапили Бахмут, Слов’янськ, Авдіївка.
    На ранок завдяки ефективній роботі ремонтних бригад електропостачання в Дніпропетровській, Сумській та Полтавській областях відновлено повністю, у Харківській – на 80 %.
    Попри часткове знеструмлення, збої в графіку руху пасажирських поїздів були мінімальними, хоча низку місцевих електропоїздів було скасовано.
    Посол США в Україні Брінк вважає удари російських військ по об’єктах інфраструктури відповіддю на деокупацію Харківщини. МЗС України назвало їх "актом відчаю" після тяжких втрат та відступу.
    Президент Зеленський назвав удари по українській інфраструктурі терористичними актами. Він заявив, що Україна залишиться з газом, світлом, водою та їжею – й – без Росії.
  • Енергоатом констатував, що ракетний обстріл Вознесенська цілком міг зачепити Південноукраїнську АЕС, яку окупанти намагалися захопити на початку березня.
  • Чорноморський флот різко активізувався. У море виведено 14 кораблів, зокрема, 4 великі десантні та 4 судна з ракетами "Калібр" на борту.
  • Зі слів генерального директора МАГАТЕ Гроссі, Агентство розпочало консультації щодо створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС.

Тил

  • Держбюро розслідувань повідомило про затримання колишнього начальника управління СБУ в Харківській області Дудіна, якого президент звільнив лише наприкінці травня.

Україна та світ

  • Президент Франції Макрон під час телефонної розмови з російським президентом Путіним заявив про необхідність припинення війни та поновлення мирних переговорів з Україною.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що російське керівництво нібито не відмовляється від цих переговорів. Він вкотре пригрозив, що в разі затягування процесу, з Росією домовитися буде складніше раз від разу. Він показово проігнорував розгром російських військ на Харківщині.
    Міністр закордонних справ Литви Ландсбергіс вважає переговори України з РФ марними. На його думку, війна має закінчитися капітуляцією Росії.
    Радник президента США з нацбезпеки Салліван заявив, що Україна самостійно визначатиме час та спосіб звільнення окупованих територій.
    Міністр закордонних справ Кулеба у відповідь на пропозиції президента Макрона про відновлення мирних переговорів із Путіним і тримання відкритими каналів зв’язку з ним заявив, що найкращий спосіб ведення переговорів із РФ – це перемога на полі бою. Кулеба ще раз наголосив, що Путін є патологічним брехуном, про що Макрон чудово обізнаний.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив на форумі "Ялтинської європейської стратегії", що Україна має намір уже за 2 роки стати повноцінною частиною ЄС. За його словами, основними цілями України після закінчення війни стануть зміцнення безпеки, цифровізація та інвестиції в людський капітал.
  • Голова Верховної Ради Стефанчук стверджує, що парламент ухвалить усі "євроінтеграційні" закони до кінця осені, що означатиме готовність до початку переговорів щодо членства в ЄС.
  • Прем’єр-міністр Греції Міцотакіс не планує постачати Україні комплекси ППО С-300 радянського виробництва. Він підкреслив, що підтримка України не має послабити власну оборону Греції. Водночас Міцотакіс вважає, що Євросоюз має скоординовано відповісти на шантаж Росії, яка спробувала "узаконити деспотичний авторитаризм" вторгненням в Україну.
    Співголова владної Соціал-демократичної партії Німеччини Клінгбайль не виключив постачання ЗСУ новітніх танків, проте заявив, що відмова від постачання є консолідованим рішенням усіх західних країн. Глава МЗС України Кулеба заявив, що подібні танки, зрештою, потраплять до України, а німецькому уряду просто потрібен час для ухвалення рішення. Мер Києва Кличко в інтерв’ю виданню Bild зажадав від влади Німеччини збільшення постачання зброї, оскільки ЗСУ досягли успіхів у війні за її допомогою.
  • Директор компанії Baykar Makina Байрактар ​​не має наміру відмовлятися від будівництва заводу в Україні, попри війну.
  • За інформацією агентства Reuters, адміністрація президента Байдена розширить санкції щодо Китаю. Буде обмежено постачання до країни передових електронних компонентів та процесорів, які використовуються в системах штучного інтелекту та в розробленні новітніх мікросхем. Ба більше, це виключить можливість передавання цих технологій Росії.

 

No comments:

Post a Comment