September 11, 2022

10.09.2022: Українські війська звільнили Ізюм та Куп’янськ

Українські війська звільнили Ізюм та Куп’янськ

  • Українські війська звільнили Ізюм та Куп’янськ.
  • Теплопостачальні підприємства отримуватимуть газ за поточною ціною до кінця опалювального сезону.

Війна

Фронт

  • Наступ українських військ у Харківській та Херсонській областях стрімко розвивається. Генштаб не повідомляє про звільнення населених пунктів, аби не завдати шкоди задумам командування.
    Підтверджено звільнення важливого залізничного вузла – міста Куп’янськ, а також Ізюма, де було розташовано штаб російського угруповання, яке наступало на Слов’янськ. Саме угруповання на південь від Ізюма потрапило в "котел", з якого російським підрозділам навряд чи вдасться вийти. На багатьох інших напрямках окупанти та "мобілізовані" з "ДНР" і "ЛНР" почали тікати. Під час відступу окупанти кидають військову техніку, амуніцію та боєприпаси. Точаться бої за Лиман. Низка джерел повідомляє про наступ українських військ на Луганщині.
    Закінчено зачистку Балаклії від окупантів. У місті затримано колаборанта – "начальника поліції", який не встиг втекти до "ЛНР".
    Окупаційна "адміністрація" запропонувала негайно евакуюватися до Росії жителям районів Харківської області, які поки контролює армія РФ.
    Спікер міністерства оборони РФ генерал Конашенков заявив, що російські підрозділи з Балаклії та Ізюма нібито перекинуто на Донецький напрямок, для чого було проведено "низку відвабних та демонстраційних заходів".
    Британська розвідка вважає, що українське командування блискуче влаштувало операцію інформаційного прикриття контрнаступу, завдяки чому російські війська були заскочені зненацька.
  • На інших ділянках фронту російські війська не припиняють атаки. Сталося зіткнення в Соснівці на північ від Харкова поблизу російського кордону. За непідтвердженою інформацією, окупанти відступили за кордон із Козачої Лопані.
  • Сталися зіткнення на околицях Бахмута – у Веселій Долині, на північ від Горлівки – у Зайцевому, Майорську, Миколаївці другій, а також на околицях Донецька – у Пісках, Первомайському та Новомихайлівці.
  • Триває наступ ЗСУ на півдні країни. За словами спікера Оперативного командування "Південь" Гуменюк, українські підрозділи просунулися на низці ділянок від 2 до кількох десятків кілометрів. Генштаб констатував, що через наступ українських військ командування армії РФ намагається перекинути підкріплення на Херсонщину, насамперед – на посилення оборони обласного центру. На південь від Нової Каховки знову знищено поромну переправу, через яку окупанти переправляли війська та боєприпаси на правий берег Дніпра.
  • Президент Зеленський зібрав Ставку верховного головнокомандувача для обговорення ситуації на фронті, забезпечення заходів безпеки у звільнених населених пунктах, а також щодо матеріально-технічного постачання армії. Зеленський заявив, що українські війська під час наступу з початку вересня звільнили приблизно 2 тис. км² української території. Він наголосив, що метою командування є звільнення всього Донбасу.
  • Міністр оборони Резніков вважає, що російські війська втечуть після ще кількох перемог ЗСУ на фронті.
  • Під час наступу українські війська зазнають втрат, різко збільшився потік поранених, які потребують крові. Головне управління розвідки закликало українців узяти участь у національній кампанії "Твоя кров може воювати. Стань донором!".
  • Наступ ЗСУ на півдні та сході призвів до посилення інтенсивності обстрілів українських населених пунктів – Харкова, Дніпра, Покровська, Миколаєва, а також інших міст та сіл на лінії фронту, на прикордонній території Сумщини та в тилу, які призвели до жертв серед мирного населення та руйнування об’єктів інфраструктури. Над Миколаївською областю підрозділи ППО збили 2 ракети.
  • Останній блок Запорізької АЕС, що ще працював, відключено від мережі та переведено в режим повного зупинення після відновлення резервної лінії електроживлення, яка дає змогу забезпечити життєзабезпечення всіх енергоблоків. З території в районі станції з важкої артилерії та РСЗВ "Град" знову обстріляно Нікополь та населені пункти району. Президент Зеленський обговорив ситуацію на АЕС у телефонній розмові з французьким президентом Макроном.

Тил

  • Кабмін затвердив залучення кредиту від Міжнародного банку реконструкції та розвитку в сумі $530 млн. Кошти буде спрямовано на оплату праці рятувальників, учителів та медиків, а також на виплату пенсій і соціальної допомоги.
    До 30 квітня 2023 р. подовжено термін дії спеціальних зобов’язань на постачання газу теплопостачальним підприємствам за пільговою ціною, що дасть місцевій владі можливість зберегти чинні тарифи на тепло та гарячу воду для населення. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про переговори з Ексімбанком США про надання кредиту в розмірі $1,5 млрд на закупівлю газу для опалювального сезону.
    Шмигаль повідомив про запровадження повторних санкцій проти колишнього президента Януковича, "гаманця" його родини – олігарха Курченка, міністра уряду Азарова – Лебедєва та російського олігарха Дерипаски, що дасть змогу конфіскувати все їхнє майно на території України.
  • Міністерство реінтеграції оголосило про початок розробки законопроєкту про першочергові дії на окупованих територіях, особливості роботи воєнних адміністрацій, обіг гривні та казначейське обслуговування, а також про запуск роботи держустанов та підприємств. Чиновники закликали експертів долучитися до розробки документа.
  • Міністерство цифрової трансформації повідомило про підключення до порталу “Дія” можливості реєстрації кандидатів на усиновлення дітей.
  • Минулого тижня НБУ продав на міжбанку $482 млн, а купив лише $7 млн.

Україна та світ

  • У Києві відбувся черговий форум "Ялтинської європейської стратегії", організований олігархом Пінчуком. Президент Зеленський на форумі заявив, що переговори з Росією наразі неможливі, оскільки російське керівництво не може сформувати адекватну позицію. Крім того, на його думку, немає впевненості у виконанні обіцянок, наданих російською делегацією на переговорах. Зеленський підкреслив, що шлях до деокупації територій усе більше прояснюється, а Україна не має наміру зупинятися для досягнення цієї мети, наперекір тому, що низка лідерів країн штовхає її в "чиїсь зайві обійми".
    Міністр оборони Резніков вважає, що ЗСУ мають не лише вигнати російські війська з території України, а й максимально їх послабити, щоб унеможливити спробу вторгнення в Україну в майбутньому. Він іще раз наголосив, що Україна має намір повністю деокупувати Донбас та Крим і не сприймає рекомендацій певних партнерів щодо відновлення мирних переговорів із Росією.
    За словами президента Латвії Левітса, Україна після перемоги стане однією з найпотужніших європейських націй та важливою компонентою європейської спільноти. Він наголосив, що мир має бути укладено на умовах України на підставі положень міжнародного права.
    Заступник держсекретаря Нуланд заявила, що США й надалі працюватимуть над обмеженням доступу РФ до високих технологій, щоб унеможливити відновлення її воєнного потенціалу. Вона зазначила, що запроваджені санкції спрацьовують не одразу, проте деякі їхні результати Росія вже відчула. Нуланд вважає, що президентові Байдену немає сенсу в переговорах із російським президентом Путіним, якщо той таки приїде на саміт G20 на індонезійський острів Балі.
  • Міністр фінансів США Єллен повідомила прем’єр-міністрові Шмигалю про направлення адміністрацією президента Байдена запиту до Конгресу про виділення воєнної та іншої допомоги Україні на суму $11,7 млрд.
    Міністр закордонних справ Кулеба на зустрічі з главою МЗС Німеччини Бербок заявив, що Україна продемонструвала здатність перемогти Росію на полі бою й має успіхи на сході, тому конче потребує нових постачань зброї. Бербок відвідала Велику Димерку під Києвом та пообіцяла надати допомогу в розмінуванні деокупованих територій.
    На думку міністра оборони Резнікова, США та інші партнери України поки не сформували кінцеву модель та концепцію програми системних постачань зброї та інших засобів України – ленд-лізу. Він заявив, що під час 5-ї зустрічі донорів на базі Рамштайну в Німеччині досягнуто домовленості про розширення програми підготовки українських військовослужбовців.
  • Держсекретар США Блінкен обговорив із головою Єврокомісії фон дер Ляєн підтримку України та заходи щодо зміцнення енергетичної безпеки Європи.
  • Президент Зеленський пообіцяв прем’єр-міністрові Моравецькому допомогти Польщі постачанням електроенергії цієї зими. До 8 грудня заплановано провести реконструкцію лінії електропередач від Хмельницької АЕС до польського міста Жешув. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про опрацювання можливості постачання до Польщі 100 тис. т українського вугілля.
    Уся Європа наразі опікується енергоощадженням. Канцлер Німеччини Шольц заявив про готовність країни до припинення постачання газу з Росії.
  • Молдавський регулятор заборонив компанії Air Moldova відновити рейси до Москви, а іншим авіакомпаніям – літати над територією РФ. У Молдові зареєстровано "дочку" вірменської авіакомпанії Fly One, яка здійснює рейси до Москви та інших міст Росії.

Тренди

  • Президент Зеленський провів нараду з міністром внутрішніх справ Монастирським та головою Нацполіції Клименком, на якій обговорив обшуки в представників волонтерського руху. У своєму телеграм-каналі він написав, що заробляти на наших оборонцях – неприпустимо, ні з погляду закону, ні з погляду совісті, а шахраї та злодії не мають бути волонтерами.

 

No comments:

Post a Comment