September 08, 2022

07.09.2022: ЗСУ наступають у центрі Харківщини

ЗСУ наступають у центрі Харківщини

  • ЗСУ наступають у центрі Харківщини.
  • Верховна Рада створила єдину екстрену службу "112".
  • Одіозному депутату від "Слуги народу" Трухіну пред’явлено підозру в намаганні дати хабар.

Війна

Фронт

  • У Білорусі із 7 до 14 вересня відбудуться командно-штабні навчання з відпрацюванням "звільнення території, яку тимчасово захоплено противником" за участю підрозділів країн – членів Організації Договору колективної безпеки (ОДКБ).
  • Генштаб уже кілька днів не повідомляє про ситуацію на фронті, обмежуючись інформацією про обстріли російської артилерії та відбиття атак окупантів.
    Українські війська відбили атаки на півночі Харківської області – у Питомнику та Руських Тишках. На Донбасі бої тривали в Дібровному та Долині на південь від Ізюма, у районі Сіверська – у Григорівці, на околицях Соледара, у Яковлівці на трасі Лисичанськ – Бахмут, та в околицях Бахмута – у Бахмутському. За повідомленням низки джерел, Україна втратила контроль над селом Кодема поруч зі Світлодарським водосховищем, яке окупанти не могли взяти впродовж місяця.
    Тривають бої в районі Горлівки – у Майорську та Зайцеві, на північ від Авдіївки – у Новоселівці Другій та Кам’янці, на північній околиці Донецька – у районі сіл Первомайське та Опитне.
  • Російські війська не припиняють удари по позиціях українських військ по всій лінії фронту в Харківській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, а також на північному кордоні – у Сумській області. Російські війська завдали ракетних ударів по об’єктах інфраструктури та підприємству в Харкові та житлових кварталах Слов’янська. Протиповітряна оборона спрацювала в Запоріжжі, Дніпрі та Кременчуці.
  • Навіть російські ЗМІ змушені були визнати, що наступ ЗСУ на ХарківщинІ стрімко розвивається. Надходять повідомлення про успіхи українських військ і інших напрямках – у районі Лимана на лівому березі Сіверського Дінця, а також у правобережній частині Херсонської області. Президент Зеленський констатував успіхи ЗСУ в Харківській області, без конкретизації звільнених населених пунктів. Ймовірно, українське командування розпочало контрнаступ після того, як РФ перекинула частину військ на південний напрямок для зміцнення позицій у Херсонській та Запорізькій областях.
  • Оперативне командування "Південь" повідомило про успішну роботу української артилерії, яка вивела з ладу мости та поромні переправи через Дніпро та Інгулець на Херсонщині. Знищено баржу з російською військовою технікою в Голій Пристані. Командування повідомило про звільнення кількох населених пунктів на півдні країни – без вказівки їхніх назв до повної зачистки від окупантів.
    На думку американських чиновників, українське командування планує звільнити Херсонську область до кінця року та припинити постачання води до Криму Північнокримським каналом.
  • Завдяки успіхам українських військ та партизанів окупаційна влада вирішила відтермінувати проведення "референдумів" про приєднання захоплених територій до РФ. Партія "Єдина Росія" оголосила, що "референдуми" буде проведено 4 листопада. В окупованому Мелітополі підірвано штаб дочірньої організації партії з назвою "Ми разом із Росією".
  • За словами представника Пентагону Ла Планте, українські ракетники, які потопили ракетами Harpoon кілька суден Чорноморського флоту РФ, пройшли підготовку в США. Ракети передала Данія в середині червня.
  • Місто-супутник Запорізької АЕС Енергодар знову знеструмлено внаслідок російського обстрілу. За словами віцепрем’єр-міністра Верещук, українська влада запросила у РФ гуманітарний коридор для евакуації мешканців Енергодару, але відповіді так і не було отримано. Міністр енергетики Глущенко заявив, що місія МАГАТЕ на АЕС не наблизила її визволення.
  • Держдепартамент США повідомив, що члени адміністрації президента РФ особисто контролюють так звані "фільтраційні" (концентраційні) табори на окупованій території, маючи на руках списки осіб, які підпадають під "фільтрацію". За словами заступника генерального секретаря ООН із політичних питань Ді Карло, Росія незаконно депортувала на свою та на захоплену територію понад 2,5 млн українських громадян, багато хто з них так і не зміг повернутися на батьківщину.
    Ді Карло оголосила, що місія ООН протягом кількох днів приїде до колонії в Оленівці на південь від Донецька, де понад місяць тому було вбито 53 українських військовополонених і понад 100 – дістали поранення. "Прокуратура ДНР" повідомила про завершення розслідування проти українських оборонців Маріуполя, що може свідчити про намір провести показовий "трибунал" над ними.
    Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець повідомив, що окупанти за півтора місяця після вбивства повернули на контрольовану територію тіло британського волонтера Юрі зі слідами тортур та без кількох частин тіла.

Тил

  • Президент Зеленський оголосив, що до бюджету наступного року буде закладено видатки на сектор оборони в сумі понад 1 трлн грн.
    Він призначив двох нових голів управлінь СБУ в Чернігівській та Херсонській областях.
    Зеленський повідомив про запровадження санкцій проти 606 громадян РФ – членів Ради безпеки, Ради федерації, а також депутатів Держдуми – на підставі рішення РНБО.
  • Верховна Рада ухвалила закон про єдиний номер телефону екстреної служби "112" зі створенням центру прийняття та обробки екстрених викликів у надзвичайних чи небезпечних ситуаціях.
    Ухвалено закон про запровадження обмежень для кандидатів на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Депутати затвердили положення, згідно з яким кандидат не мусить залишати Україну без поважних причин на термін понад 21 день після 24 лютого. Законопроєкт про можливість призначення на цю посаду кандидатів, які пов’язані з політичними партіями, на голосування так і не було винесено.
    У першому читанні схвалено законопроєкт про авансовий податок на прибуток для обмінних пунктів.
    Також у першому читанні ухвалено законопроєкт про добровільну сплату внесків до Пенсійного фонду громадянами країни віком від 16 років, а також про надання громадянам можливості внесення внесків за родичів.
    За основу прийнято законопроєкт про визнання учасниками бойових дій осіб, які брали участь у війні, але не вступили до лав ЗСУ, Нацгвардії, МВС, СБУ та Держприкордонслужби.
    Депутата від фракції "Голос" Умерова призначено головою Фонду держмайна. Раніше він ніколи не працював у цій галузі. Його попередник Сенниченко звільнився в лютому 2022 р – за кілька днів до початку вторгнення РФ, а виконувачка обов’язків Батова написала заяву про звільнення в середині липня. Кабін та Офіс президента мають намір відновити "малу" та "велику" приватизацію у вересні, попри воєнний стан. Кабмін спростив процедуру передавання об’єктів держвласності до Фонду держмайна.
  • Уряд створив координаційний штаб із питань деокупованих територій, який очолюватиме віцепрем’єр-міністр Верещук. Затверджено порядок надання тимчасового житла внутрішньо переміщеним особам.
    Переглянуто порядок обчислення вислуги років та виплати пенсій військовослужбовцям, змінено перелік військових звань, на які поширюється чинність постанови про призначення пенсії.
  • СБУ провела десятки обшуків у будинках митників та на митницях. Від посади усунено 20 співробітників Митної служби. Пресслужба СБУ повідомила, що всі вони працювали в тісному зв’язку з контрабандистами зі списку санкцій, які мають, окрім українських, ще й російські та румунські паспорти. Президент Зеленський позбавив громадянства 4 контрабандистів.
  • Держприкордонслужба повідомила, що жінки, військовозобов’язані тощо, можуть вільно виїжджати з країни під час воєнного стану.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура вручила депутату від президентської партії "Слуга народу" Трухіну підозру в намаганні дати хабар поліціянту. За свідченням журналістів, депутат скоїв дорожньо-транспортну пригоду в серпні 2021 р, керуючи автомобілем у стані сп’яніння, після чого намагався підкупити постового.

Україна та світ

  • Заступник міністра оборони США Коул оголосив про ще один пакет допомоги Україні, до якого, ймовірно, буде включено ракети для РСЗВ HIMARS. Телекомпанія CNN повідомила про опрацювання планів американської підтримки ЗСУ на середньо- та довготермінову перспективу, зокрема, після закінчення війни з Росією.
    Міністерство оборони Литви передало Україні 105-мм гаубиці й заявило, що ЗСУ для успішних дій на фронті потребують постійних постачань зброї.
    Іспанія перекинула літаком до Польщі й далі – до України боєприпаси для тяжких гаубиць.
    За інформацією видання Bild, уряд Німеччини відхилив запит України на постачання бронемашин Dingo та Fennek, посилаючись на незадоволеність власних потреб. Бундесвер має на озброєнні понад 700 таких машин, жодну з них не залучено до військових операцій. Президент Зеленський провів телефонні переговори з канцлером Шольцем, темами яких були постачання озброєнь та фінансова допомога Україні.
    Представник РФ при ООН Небензя зажадав скликання термінового засідання Ради Безпеки через нарощування постачання західної зброї Україні.
    Президент Туреччини Ердоган звинуватив країни Заходу в провокуванні Росії та постачанні Україні "мотлоху", а не справжньої зброї. Він наголосив, що Росію "не можна недооцінювати". За його словами, ані Україна, ані Росія, ані Європа не є переможцями в цій війні.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Путін сам зізнався в розв’язанні війни проти України, тому світ має створити спецтрибунал проти російського режиму.
    Всеросійський центр вивчення суспільної думки опублікував дані чергового опитування, яке показало 70 % підтримку війни в Україні за стабільно низьких протестних настроїв.
  • Міністерство інфраструктури спростувало затвердження російського президента Путіна про постачання української агропродукції "зерновим коридором" насамперед країнам ЄС, а не до Африки. Пресслужба міністерства повідомила, що з моменту відкриття портів експортовано 2,37 млн т продовольства. З них до Європи відправлено 0.85 млн т, до Африки – 0,47 млн ​​т. Президент Зеленський наголосив, що, на відміну від Росії, Україна не поділяє світ за расистським принципом.
  • Країни Балтії домовилися про обмеження в’їзду на територію громадян РФ, які мають шенгенські візи. Після затвердження цього рішення парламентами його воно набуде чинності одночасно у всіх 3 країнах.
  • Країни Європи намагаються впоратися з енергетичною кризою, яку спричинено газовим шантажем Росії. Єврокомісія має намір запровадити для енергокомпаній податок на надприбутки, щоби цими коштами компенсувати збільшення витрат домогосподарств та підприємств.
    Хорватія планує заборонити експорт газу внутрішнього видобутку, що може вдарити по інтересах Угорщини, яка розраховує на ці постачання. Водночас Газпром погодився поставити Угорщині у вересні через Сербію додатково 700 млн м³ газу за низькою ціною. Президент Угорщини Новак заявила, що країна планує суттєво знизити залежність від російських енергоносіїв.
    Зі слів прем’єр-міністра Великої Британії Трасс, одним із перших кроків її уряду стане замороження тарифів на електроенергію для населення на наступні 18 місяців.
    Уряд Нідерландів дав дозвіл на закупівлю газу Гаазі та ще кільком містам у компанії SEFE (колишньої Gazprom Germania), попри те, що німецький уряд не отримав у власність її акції й вона формально підпадає під санкції.
    За інформацією агентства Bloomberg, російські чиновники оцінили щорічні втрати бюджету через втрачені податкові надходження у $6,6 млрд у разі зупинення постачання газу до ЄС.
  • Чиновники Держдепартаменту США повідомили прем’єр-міністру Ізраїлю Лапіду, що підписання "ядерної угоди" з Іраном відкладається на невизначений термін. Водночас США остаточно не відмовилися від можливої ​​угоди. Угоду також не підтримує МАГАТЕ, оскільки Іран так і не дав гарантій зупинення збагачення урану, ба більше, нарощує його запаси, що дасть змогу незабаром створити ядерні заряди. Угода з Іраном, яку лобіює ЄС, суттєво збільшила б постачання нафти до Європи.
    Ціна нафти сорту Brent на світових біржах впала до $90/барель на побоюваннях ринку щодо зниження споживання через уповільнення розвитку економік світу та рецесії, що насувається.
  • За інформацією агентства Reuters, США та країни ЄС збільшили імпорт із Росії нікелю та алюмінію, попри санкції в галузі логістики. Адміністрація Байдена скасувала санкції, які оголосив проти російських виробників алюмінію президент Трамп у 2018 р. На думку журналістів агентства, високі ціни на нафту допомогли Росії компенсувати вплив санкцій, а Заходу важко посилити тиск на російську економіку – вона виявилася стійкішою, ніж оцінював Захід. Президент Путін на Східному економічному форумі у Владивостоці заявив, що пік впливу санкцій уже пройдено, про що свідчить вкрай низький рівень безробіття в країні – 3,9 %. Водночас він визнав, що зростання цін у РФ погіршує рівень життя громадян та впливає на економіку загалом.
  • За інформацією видання Politico, Росія зазнає гострого дефіциту чіпів західного виробництва, тому її армія змушена використовувати застарілі ракети радянського виробництва. Видання наголошує, що результат війни залежатиме від того, чи зможе Росія відновити постачання передових електронних компонент через треті країни.
  • Делегацію України запрошено на саміт "Європейської політичної спільноти", яке створено на пропозицію президента Франції Макрона. Захід відбудеться на початку жовтня в Празі та буде присвячено обговоренню війни в Україні, енергетичній кризі та економічній ситуації в ЄС.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я констатувала суттєве скорочення випадків інфікування коронавірусом та кількості смертей упродовж минулого тижня. Водночас глава ВООЗ Гебреєсус не має наміру скасовувати режим "пандемії", оскільки "немає впевненості, що ці тенденції триватимуть". Українські чиновники стверджують, що кількість хворих на коронавірус знову швидко зростає, тому закликали громадян якнайшвидше щепитися "бустерною" дозою препаратів.

 

No comments:

Post a Comment