September 07, 2022

06.09.2022: Генштаб нічого не повідомляє про реальні успіхи українських військ

Генштаб нічого не повідомляє про реальні успіхи українських військ

  • Генштаб нічого не повідомляє про реальні успіхи українських військ.
  • Рада ухвалила закон про примусову вакцинацію
  • МАГАТЕ підтвердило наявність російських військ та техніки на ЗАЕС.

Війна

Фронт

  • Останніми днями зведення Генштабу практично геть нічого не повідомляють про реальну ситуацію на фронті. З різних джерел надходить інформація про точкові удари українських військ та про відступ на кількох ділянках підрозділів армії РФ та "народної міліції республік" (1 та 2 російських армійських корпусів). Вочевидь, командування ЗСУ обирає напрями нанесення контрударів, "промацуючи" оборону противника.
    Зведення повідомляють про успіхи української артилерії, яка знищує логістику, штаби та пункти управління, а також склади боєприпасів російських військ. Ці удари дезорганізують дії окупантів та створюють передумови для масштабного українського контрнаступу. Практично всі експерти констатують, що російське командування втратило оперативну ініціативу й намагається лише залатати дірки в обороні.
  • За інформацією соцмереж та російських телеграм-каналів, ЗСУ звільнили село Вербівку на околицях Балаклії та зав’язали бої на околицях міста. Міськрада попросила мешканців не публікувати дані про переміщення українських підрозділів – до офіційних заяв Генштабу щодо ситуації на цій ділянці фронту.
  • Атаки окупантів та їхніх маріонеток із "ЛНР" та "ДНР" у Донецькій області успіху не мали. Вони зазнають тяжких втрат через украй низьку якість поповнення частин живою силою.
  • Американський Пентагон підтвердив успіх контрнаступальних дій ЗСУ на півдні.
  • Російські війська завдали понад 10 ракетних ударів по українських містах – Харкову, Кривому Рогу, населених пунктах Донецької та Харківської областей. Усією лінією фронту та на ділянці кордону на Чернігівщині та Сумщині російська артилерія та авіація завдали потужних ударів по позиціях українських військ і населених пунктах, які спричинили загибель та поранення мирних жителів, дітей тощо.
  • У Бердянську підірвано автомобіль, у якому перебував "комендант" міста Бардін. Російські ЗМІ спочатку повідомили про його загибель, а потім "виправилися", заявивши, що він "втратив ноги й бореться за життя".
  • Росія повернула ще 25 тіл оборонців України. Обмін відбувся на ділянці фронту в Запорізькій області.
  • Президент Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Військове керівництво доповіло про ліквідацію понад 50 тис. російських вояків, а також знищення ворожих складів боєприпасів. Зі слів Зеленського, майже на всій лінії фронту триває жорстоке протистояння, проте в багатьох напрямках українські бійці – "абсолютні молодці".
  • Російські війська знову обстріляли Енергодар – місто-супутник Запорізької АЕС, унаслідок чого сталося часткове знеструмлення міста.
    У Нью-Йорку відбулося ще одне засідання Ради Безпеки ООН, яке ініціювала Росія для обговорення ситуації на ЗАЕС. Місія МАГАТЕ оприлюднила звіт за підсумками інспекції електростанції, у якому визнала наявність на її території російських вояків та техніки, яку вони ховають у турбінних залах 1-го та 2-го енергоблоків. Водночас МАГАТЕ закликала припинити обстріл станції, але не вказала, хто саме здійснює ці обстріли. Глава організації Гроссі попередив, що обстріли створюють "катастрофічну загрозу". Постпред України в ООН Кислиця зазначив, що росіяни тиснули на Гроссі під час підготовки звіту щодо ЗАЕС. Президент Зеленський заявив, що організація має змусити Росію очистити територію АЕС від своїх військ. Генеральний секретар ООН Гутерреш закликав Україну та РФ відмовитися від бойових дій у районі станції, зокрема,не вести з неї обстріли. На його думку, наступним кроком має стати створення зони безпеки навколо АЕС – виведення російських військ та техніки з цієї території та зобов’язання української армії не входити до периметра. Глава Енергоатому Котін стверджує, що МАГАТЕ не має права пропонувати демілітаризацію території АЕС, оскільки місія має обмежений мандат.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила закон "Про систему громадського здоров’я", згідно з яким Кабмін може на власний розсуд приймати рішення про проведення "додаткових обов’язкових профілактичних щеплень населення за епідемічними показаннями в разі загрози епідемії інфекційної хвороби". Згідно з документом, центральна влада власноруч визначатиме, представники яких професій мають бути щеплені й кого не можна допускати до роботи без щеплень. Громадян зобов’яжуть проходити профілактичні медогляди та робити щеплення "у передбачених законодавством випадках". Закон безпосередньо порушує права громадян, які гарантовано Конституцією, і є практично калькою закону нацистської Німеччини під час Другої світової війни. Дуже показово, що голоси, яких бракувало для ухвалення законопроєкту, “добрали” депутатами колишньої фракції "Опозиційної платформи – За життя", ймовірно, пообіцявши їм за це непереслідування за антиукраїнську діяльність. У тексті документа положення про вакцинацію замасковано боротьбою проти застосування азбесту в будівництві. МОЗ відновило публікацію статистики захворюваності на коронавірус, попри воєнний стан.
    У першому читанні ухвалено закон про штрафи за мобінг – системні приниження та цькування на роботі.
    Ухвалено законопроєкт із "євроінтеграційного пакета" про охорону географічних назв сільськогосподарських і харчових продуктів.
    Депутати підтримали закон про спрощення порядку надання інформації про кінцевих бенефіціарів юридичних осіб, яка є необхідною для проведення фінансового моніторингу. Скасовано вимогу нотаріального засвідчення копій документів, що надаються в межах цієї процедури.
    Верховна Рада ухвалила постанову про скасування на час воєнного стану трансляції засідань парламенту телеканалом "Рада" "з огляду на вимоги нацбезпеки". Сам телеканал і далі братиме участь у "національному телемарафоні".
    Фракція "Слуга народу" має намір призначити головою Фонду держмайна депутата фракції "Голос" Умерова.
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій тестуватиме систему оперативного сповіщення про надзвичайні ситуації за допомоги механізму Cell Broadcast з увімкненням звукового сигналу навіть за умови вимкнення звуку на смартфоні. Телефони старих моделей не підтримують цю технологію.
  • Верховний суд остаточно заборонив "Партію Шарія". Лідера проросійської політсили в травні було затримано в Іспанії, але пізніше відпущено під підписку про невиїзд доти, доки Україна не надасть запит на його екстрадицію.
  • Комісія з регулювання азартних ігор таки позбавила ліцензії фірму "Твоя беттінгова компанія", яка працювала під торговою маркою "1xBet". За інформацією ЗМІ, компанія має російське коріння й активно працює на території Росії.
  • НБУ на початку вересня "надрукував" 15 млрд грн. Це значно менше, ніж у перші місяці повномасштабного вторгнення РФ до України. Обсяги емісії гривні впали завдяки значним надходженням фінансової допомоги від країн-партнерів, проте не припинилися. Залучати кошти на внутрішньому ринку стає дедалі складніше – на щотижневих аукціонах Мінфін продає ОВДП лише на кілька десятків мільйонів гривень. За інформацією НБУ, міжнародні резерви України в серпні завдяки західній допомозі зросли на 13,6 % – до $25,4 млрд.
  • Нацбанк надасть допомогу банкам поповненням кас готівкою через її обмін на безготівкові кошти на рахунках цих банків. Чиновники стверджують, що нестача готівкової валюти є тимчасовою.

Україна та світ

  • Новим прем’єр-міністром Великої Британії замість Джонсона призначено міністра закордонних справ Трасс, яка відома своєю безкомпромісною позицією щодо вторгнення РФ до України. Міністр оборони Уоллес зберіг свою посаду. Президент США Байден сподівається на співпрацю із Трасс у наданні воєнної допомоги Україні. Трасс зателефонувала президентові Зеленському і прийняла його пропозицію відвідати Україну.
  • Прем’єр Польщі Моравецький заявив, що допомога ЄС для України є недостатньою. Він закликав Єврокомісію виплатити країні обіцяні 9 мільярдів євро. На думку польського прем’єра, президент РФ Путін, не маючи успіхів на фронті, може спробувати “заморити Україну голодом”.
    Прем’єр-міністри країн Балтії закликали Німеччину не піддаватися газовому шантажу Путіна. Глава естонського уряду Каллас упевнена, що жодна країна в Європі не буде в безпеці, якщо Росію не зупинити в Україні. Вона наголосила, що Захід припустився помилки, не покаравши РФ за вторгнення до Грузії у 2008 р. і до України – у 2014-му.
    Уряд Німеччини передав ЗСУ 1 контрбатарейний радар COBRA з 5, що було обіцяно, та 5 зенітних танків Gepard (їх поставлено 20 із 30). Канцлер Шольц відмовився постачати до України танки Leopard 2. Він заявив, що країна й так надає істотну допомогу Україні.
  • Російський президент Путін на Східному економічному форумі у Владивостоці заявив, що Росія з 24 лютого нічого не втратила, ба більше – зміцнила суверенітет. Він стверджує, що РФ зробила "дзеркальні кроки" у відповідь на погрози Заходу, а російська армія "надає допомогу людям, які мешкають на Донбасі".
    Міністр закордонних справ Кулеба назвав "угодою з дияволом" спроби умиротворення Путіна деякими європейськими лідерами за рахунок інтересів України. За його словами, ці дії не принесуть Європі ні миру, ні стабільності.
  • Американська адміністрація не має підтвердженої інформації про постачання Росії боєприпасів Північною Кореєю, проте, у разі укладання такого контракту, армія РФ отримає мільйони одиниць снарядів, ракет і патронів.
  • Єврокомісія зробила офіційну пропозицію країнам – членам ЄС про тимчасове зупинення спрощеного візового режиму з РФ та відмову від визнання російських паспортів, які видано на окупованих територіях. Президент Зеленський укотре закликав ЄС припинити видавання віз громадянам РФ. За його словами, “Європа – не місце для прогулянок убивць і тих, хто їх підтримує”.
  • Прессекретар Білого дому Жан-П’єр заявила, що визнання Сполученими Штатами Росії державою-спонсором тероризму може мати наслідком послаблення підтримки України, нашкодити експорту продовольства та ускладнити реалізацію "Стамбульських угод". Глава МЗС Кулеба заявив, що Україна наполягає на визнанні цього статусу РФ.
    Російський президент Путін заявив, що його "надурили" зерновою угодою, оскільки продовольство з українських портів прямує не до країн, що розвиваються, а до ЄС.
    Заступник міністра інфраструктури Найєм повідомив про досягнення попередньої домовленості щодо тимчасового відкриття ще одного пункту пропуску на українсько-польському кордоні. Чиновники вважають, що це дасть змогу розв’язати проблему кілометрових черг та страйку українських та польських вантажних перевізників.
  • Єврокомісія планує встановити граничну ціну на російський газ у розмірі €50/МВт•год. За інформацією видання Politico, єврочиновники підготували план оперативного реагування на повне припинення постачання газу з РФ, яке передбачає перерозподіл запасів між країнами. Франція проти подібного рішення.
    Фінський Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) опублікував звіт, згідно з яким Росія за пів року отримала від продажу нафти, газу та вугілля на понад $50 млрд більше, ніж витратила на війну з Україною. Лідером із закупівлі російських енергоносіїв серед країн ЄС є Німеччина.
    Президент Туреччини Ердоган поклав відповідальність за енергетичну кризу на керівництво Євросоюзу. За його словами, країни ЄС пожинають плоди того, що посіяли (санкції проти РФ). Ердоган фактично виправдав дії Путіна, який використовує газ як зброю.
  • Більшість федеральних земель Німеччини відмовилися приймати нових біженців з України. Міністерство внутрішніх справ повідомило, що до країни вже прибули понад 980 тис. українців і щодня їхня кількість збільшується на 875 осіб.
  • МЗС України вимагає від уряду Угорщини вилучити з обігу підручники історії для 8 класу, які переповнені антиукраїнською пропагандою, російську агресію названо "громадянською війною", до якої РФ нібито непричетна.
    Рада ЄС наступного тижня має ухвалити рішення про подовження антиросійських санкцій. Уряд Угорщини вимагав зняття обмежень із трьох російських олігархів із ближнього оточення президента Путіна – Усманова, Авена та Рашнікова.
    Угорщина вкрай потребує грошей Євросоюзу. Щоби розблокувати фінансування, прем’єр-міністр Орбан був змушений створити незалежний орган для боротьби з корупцією.

Тренди

  • Журналісти програми “Схеми” з’ясували, що син проросійського політика, колишнього заступника голови Адміністрації президента Януковича – Портнова в березні отримав тимчасовий дозвіл на виїзд з України як волонтер, що прямує за гуманітарною допомогою. Синові Портнова виповнилося 29 років, і він підпадає під мобілізацію. Після виїзду він до України вже не повернувся. Сам Портнов виїхав з України в червні через пункт пропуску на Закарпатті.
  • Фракція "Слуга народу" зняла з порядку денного парламенту скандальний законопроєкт щодо змін до закону про Національне антикорупційне бюро. Також пробуксовують законопроєкти про повернення акцизів на пальне в розмірі €100/1000 та поновлення роботи Дорожнього фонду.

No comments:

Post a Comment