September 05, 2022

04.09.2022: Міноборони підтвердило заборону виїзду за кордон жінок призовного віку з 1 жовтня

Міноборони підтвердило заборону виїзду за кордон жінок призовного віку з 1 жовтня

  • Міноборони підтвердило заборону виїзду за кордон жінок призовного віку з 1 жовтня.
  • На Запорізькій АЕС залишилися лише два представники МАГАТЕ.
  • Перед польським кордоном вишикувалася багатокілометрова черга вантажівок із продовольством.

Війна

Фронт

  • Російські війська щодня обстрілюють із території РФ прикордонні населені пункти та прикордонні застави на Чернігівщині та Сумщині. У неділю окупанти завдали ще одного ракетного удару по житлових кварталах Харкова, під обстріл потрапили й інші населені пункти. Запуски ракет здійснюються з території РФ, з окупованого Криму, а також з акваторій Азовського та Чорного морів. Командування Повітряних сил повідомило, що протягом доби по цілях в Україні було запущено 10 ракет, дві з них було збито підрозділами ППО.
  • За даними Генштабу, протягом доби ЗСУ відбили кілька атак окупантів. Російська артилерія намагається розхитати українську оборону, завдаючи ударів повсюдно по лінії фронту, а також обстрілюючи населені пункти в ближньому тилу.
  • Російським військам так і не вдається взяти село Краснопілля на південь від Ізюма на околицях траси М-03 Харків – Довжанський у напрямку Слов’янська.
  • Тривають бої в районі Соледара та в його околицях – у Бахмутському, а також у селах на південь від Бахмута – у Веселій Долині, Зайцевому та Кодемі.
  • На північній околиці Донецька відбито атаки окупантів на Невельське, Первомайське та Водяне.
  • Генштаб ЗСУ повідомив про звільнення 2 населених пунктів на півдні країни та ще 1 – на Донбасі, не конкретизувавши їхні назви. На півночі Херсонщини звільнено село Високопілля, бої за яке тривали понад 2 місяці. Інформацію про звільнення Високопілля першим опублікував голова Офісу президента Єрмак. Оперативне командування "Південь" повідомило, що українські підрозділи ведуть позиційні бої, а артилерія й далі знищує логістику та пункти управління російськими військами. ЗСУ завдали прицільних ударів по стратегічному Антонівському автомобільному мосту та понтонній переправі, яку окупанти зводять поряд із ним, а також по мосту через Інгулець у Дар’ївці та понтонній переправі в селі Львове на південь від греблі Каховської ГЕС. Окупанти заборонили мешканцям Херсонщини перетинати Дніпро та обмежили їхнє переміщення захопленими територіями.
  • Російське командування й далі перекидає великі військові угруповання на південь України залізницею через Крим і трасою вздовж Азовського моря.
  • 4 експерти МАГАТЕ залишили Запорізьку АЕС, ще 2 – залишилися. Унаслідок відключення ЗАЕС від мережі знеструмлено південні регіони Запорізької області та майже вся Херсонщина. Російське командування заявило, що на станцію разом із місією МАГАТЕ не було допущено українських та західних журналістів, оскільки "вони готували провокацію". З району АЕС зі ствольної артилерії російська артилерія знову обстріляла Нікополь.

Тил

  • Міністерство оборони оголосило про намір заборонити виїзд з України жінок призовного віку з 1 жовтня. Заступник міністра оборони Маляр стверджує, що постановка жінок на військовий облік не буде обов’язковою. Водночас вона зазначила, що військовий облік жінок є вимогою закону, який міністерство та Генштаб не можуть змінити самостійно, оскільки це є прерогативою президента.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Шмигаль відвідав Німеччину. На переговорах із канцлером Шольцем він порушив тему постачання в Україну німецьких танків, а також інших видів озброєнь.
    Уряд Великої Британії оголосив про розширення програми підготовки українських військовослужбовців. Навчання пройдуть десятки тисяч українських бійців, термін їхньої підготовки збільшено із 3 до 5 тижнів.
  • Лідер ультраправої італійської партії "Ліга" Сальвіні стверджує, що санкції, які ЄС запровадив проти громадян та підприємств РФ, не працюють – війна в Україні триває, а російська скарбниця швидко наповнюється грошима. За його словами, європейське керівництво не врахувало наслідки запровадження санкцій.
    У німецькому Кельні на протест проти підтримки Німеччиною України та за скасування санкцій проти РФ вийшли приблизно 2 тис. демонстрантів, переважно російськомовних.
    Президент Зеленський обговорив із головою Єврокомісії фон дер Ляєн наступний, 8-й пакет санкцій.
  • За словами речника російського президента Пєскова, Росія готова вести переговори з президентом Зеленським про припинення "спеціальної воєнної операції" за умови виконання вимог, поставлених Путіним. За словами Пєскова, ці вимоги не змінилися з моменту вторгнення.
    Колишній командувач військ США в Європі генерал Ходжес вважає, що США візьмуть участь у "деімперіалізації Росії". Він зазначив, що США в 1991 р. не були готові до розпаду СРСР. Заступник секретаря російської Ради безпеки, колишній президент Медведєв звинуватив США в спробі спровокувати розпад Росії та попередив, що ці дії можуть мати наслідком "кінець світу".
  • Міністерство інфраструктури звинуватило Польщу в навмисному затягуванні процедури фітосанітарного контролю українських вантажівок на кордоні. Повільна робота митників та санітарних служб створила величезні черги фур із продуктами перед кордоном, які розтяглися на десятки кілометрів. Перевізники загрожують перекриттям трас у разі, якщо не буде відновлено нормальний рух.
  • Уряд Німеччини погодив програму підтримки домогосподарств в умовах різкого зростання тарифів на газ та електроенергію, Канцлер Шольц упевнений, що країна "переживе зиму". Сербія повністю забезпечила себе російським газом до кінця опалювального сезону. Частину закуплених обсягів газу країна зберігає в ПСГ Угорщини.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що рішення про візит Путіна на саміт "Великої двадцятки" (G20), який відбудеться в листопаді на індонезійському острові Балі, ще не ухвалено.

Київ

  • На Київщині все ще вирують пожежі на торфовищах. Безвітряна погода спричинила накопичення шкідливих речовин в атмосфері в районі столиці. За даними Air Quality Index, Київ у ці дні став містом із найзабрудненішим станом повітря.


No comments:

Post a Comment