September 04, 2022

03.09.2022: На Запорізькій АЕС унаслідок російського обстрілу знову вимкнено енергоблок

На Запорізькій АЕС унаслідок російського обстрілу знову вимкнено енергоблок
  • На Запорізькій АЕС унаслідок російського обстрілу знову вимкнено енергоблок.
  • Окупанти завдають ударів по українських містах ракетами ЗРК ППО С-300.
  • Єврокомісія оголосила про готовність до припинення постачання російського газу.

Війна

Фронт

  • Лінія фронту за добу практично не зрушила з місця. ЗСУ відбивають атаки окупантів на всіх напрямках. Армія РФ здійснює потужні артобстріли позицій українських військ та населених пунктів усією лінією фронту та уздовж держкордону від півночі Чернігівщини до півдня Херсонщини з усіх артилерійських та ракетних систем, а також із повітря, веде інтенсивну авіарозвідку за допомогою безпілотників.
    03.09.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Генштаб констатував почастішання застосування окупантами модернізованих ракет ЗРК ППО С-300, які вони використовують для ударів по наземних українських об’єктах. Багато ракет є непрацездатними, проте РФ усе ще має їх кілька тисяч, які було накопичено ще з часів СРСР. Протягом доби такими ракетами було завдано ударів по Харкову, Слов’янську, Кривому Рогу, Миколаєву, Очакову.
  • Російські війська намагалися атакувати на південь від Ізюма в напрямку на Слов’янськ у Долині, Пасіці, Богородичному, успіху не досягли й відкотилися на вихідні позиції.
  • Сталися бойові зіткнення в районі Івано-Дар’ївки на околицях Сіверська.
    03.09.2022 Бахмут
  • Тривають запеклі бої на околицях та в околицях Соледара – у Яковлівці та Бахмутському. У районі Бахмута українським військам вдалося відкинути окупантів від околиць міста – розпочався бій у Покровському, яке розташоване на 2 км на схід. На південь від Бахмута атаки російських військ на Веселу Долину, Зайцеве та Кодему відбито. У Кодемі окупантам вдалося трохи просунутися до центра села.
    03.09.2022 Донецьк
  • У районі Донецька російські війська та маріонеткова "народна міліція ДНР" не мали успіху в наступі на Авдіївку та північніше – на Красногорівку та Новобахмутівку. На північній околиці Донецька знову провалилися їхні атаки на Піски та Первомайське, а на східній – на Мар’їнку.
    03.09.2022 Запоріжжя
  • На ділянці фронту в Запорізькій області українським військам, за попередньою інформацією, вдалося посунути окупантів у районі Токмака.
  • Генштаб не коментує ситуацію на правобережжі Херсонщини. Тривають тяжкі бої на українському плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі села Давидів Брід, яке все ще контролюють окупанти. У Новій Каховці українська артилерія остаточно зруйнувала міст до греблі ГЕС. В Олешках – знищено склад боєприпасів, у Херсоні завдано удару по базі відпочинку, де перебували окупанти, а також по річковому порту. Завдано удару й по аеродрому Мелітополя, де було розміщено російську техніку та гелікоптери.
  • Менш ніж за 2 доби з моменту візиту на Запорізьку АЕС голови МАГАТЕ Гроссі окупанти обстріляли проммайданчик та знову пошкодили лінію електропередач. Від мережі відключено 5 енергоблок, 6-й працює на низькій потужності та віддає електроенергію в резервну ЛЕП, яка прокладена через Запорізьку ТЕС, яка розташована поруч. Попри те, що на АЕС перебувають інспектори МАГАТЕ, окупанти знову обстріляли з РСЗВ "Град" із району станції населені пункти Нікопольського району на протилежному березі Дніпра.
    Турецьке інформагентство Anadolu повідомило, що президент Ердоган зателефонував до російського президента Путіна й запропонував йому посередництво у врегулюванні ситуації на ЗАЕС.

Україна та світ

  • За словами координатора Ради національної безпеки США Кірбі, російський президент Путін не демонструє готовності закінчити війну в Україні. Кірбі наголосив, що "конфлікт" в Україні затягує лише бажання Путіна продовжувати його. За оцінкою американської адміністрації, окупанти мають намір у вересні все-таки влаштувати "референдуми" на захоплених територіях про їхнє приєднання до РФ для легітимізації відторгнення від України.
    Колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен вважає, що США мають бути зацікавлені у якнайшвидшій перемозі України у війні проти РФ, оскільки це дасть змогу забезпечити тривалий мир та відновить світове економічне зростання. За його словами, російське вторгнення актуалізувало нарощування армій країнами Європи, а Фінляндію та Швецію підштовхнуло до вступу до Альянсу.
  • Газпром, як і раніше, не постачає газ до ЄС газогоном "Північний потік", нібито, через поламання обладнання на газокомпресорній станції на вході до підводної ділянки. Єврокомісія зажадала від Росії дотримання умов контрактів про постачання газу. Єврокомісар Джентілоні стверджує, що країни Союзу добре підготовлені до повного припинення постачання з РФ завдяки заходам прискорення закачування та енергоощадження. Глава Європейської Ради Мішель заявив, що Єврокомісія мусить негайно врегулювати ціни на російські енергоносії, не очікуючи на заяву її голови фон дер Ляєн, яку анонсовано на 14 вересня. Виробник турбін для помп газогону компанія Siemens заявила, що названа Газпромом причина зупинки прокачування не є суттєвою й не може спричинити припинення експлуатації. Президент Зеленський попередив, що Росія готується до вирішального енергетичного удару по ЄС цієї зими.
    У той час як великі країни ЄС швидко заповнюють газом свої підземні сховища, у малих країнах ситуація не така райдужна. У Празі відбувся антиурядовий мітинг за участю приблизно 70 тис. осіб із вимогами поновлення закупівлі російського газу та стримування інфляції.
    Франція має намір запустити до початку опалювального сезону всі блоки своїх АЕС. Міністр закордонних справ Великої Британії Трасс пообіцяла в разі обрання її прем’єр-міністром негайно оприлюднити план зі стримування цін на електроенергію, що швидко зростають. Український уряд запропонував ЄС збільшити постачання електроенергії до системи ENTSO-E, що дасть змогу пом’якшити наслідки кризи.

Київ

  • Мер Кличко підтримав петицію щодо запровадження оплати за проїзд у комунальному транспорті банківськими картками. 

No comments:

Post a Comment