September 01, 2022

31.08.2022: Країни ЄС погодили скасування спрощеного візового режиму для громадян РФ

Країни ЄС погодили скасування спрощеного візового режиму для громадян РФ

  • Країни ЄС погодили скасування спрощеного візового режиму для громадян РФ.
  • У Запоріжжі розкрито величезне розкрадання іноземної гуманітарної допомоги.
  • Нафтогаз відтермінував на 2 роки виплати за єврооблігаціями.

Війна

Фронт

  • 4 прикордонні села Сумщини й Чернігівщини обстріляно російською артилерією з території РФ. По Харкову завдано удару 5 балістичними ракетами з району Бєлгорода (РФ). Кілька ракет вибухнули в повітрі.
  • Лінія фронту в Харківській, Донецькій, Запорізькій областях упродовж доби з місця не зрушила, окупанти потужно обстрілюють позиції українських військ з усіх видів артилерії. На північ від Харкова сталося зіткнення в селі Прудянка.
  • Тривають запеклі бої на ділянці фронту на заході Донецької області – у районі Соледара, Бахмута, та на південь від Бахмута – у Зайцевому, Веселій Долині й Кодемі, де російська армія не може просунутися вже кілька тижнів, попри безперервні атаки.
  • На околицях Донецька сталися бої в Авдіївці, Первомайському, Красногорівці та Мар’їнці. ЗСУ відбили атаку на околицях Великої Новосілки поблизу адмінкордону Запорізької та Донецької областей.
  • З території Криму двома ракетами "Онікс" обстріляно Одеську область, одну з ракет збили українські підрозділи ППО.
  • Українське командування не надає інформації щодо ситуації на півдні Херсонщини.
    Оперативне командування "Південь" повідомило, що стратегічним мостам в Антонівці та Дар’ївці завдано пошкоджень, які не дають можливості використовувати їх для перекидання російських підкріплень на лінію фронту. Українська артилерія також знищила понтонну переправу біля Дар’ївського мосту.
    За інформацією телекомпанії CNN, американська влада радила українському командуванню влаштувати наступ на невеликій ділянці фронту на півдні.
  • З району Запорізької АЕС знову обстріляно Нікополь та населені пункти Нікопольського району.
    Місія МАГАТЕ, яка прибула для інспекції АЕС, таки виїхала із Запоріжжя, попри обстріли траси російською артилерією. Окупанти відмовилися пропускати співробітників місії без формальностей та заявили, що машини місії стоятимуть у загальній черзі на російському блокпосту. Перед приїздом місії окупанти обстріляли проммайданчик Запорізької АЕС, що спричинило відключення від мережі 5 енергоблока через спрацювання системи аварійного захисту. Російська авіація обстріляла місто-супутник АЕС Енергодар. Окупанти показово затримали на території станції "українських диверсантів", які нібито "готувалися вчинити теракт під час візиту місії МАГАТЕ".
    Глава європейської дипломатії Боррель наполягає на повній демілітаризації станції та території навколо неї, а також на безперешкодному доставленні на АЕС персоналу та необхідних ресурсів.
  • На думку чиновників адміністрації США, Росія зіткнулася із серйозним браком особового складу й намагається збільшити чисельність військ за допомоги набору до армії осіб, які відбувають покарання у в’язницях та колоніях, за тяжкими звинуваченнями тощо. В обмін на участь у війні їм обіцяють помилування та грошову компенсацію.
  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому було обговорено ситуацію на передовій та виконання вказівок, які він віддав раніше.

Тил

  • Кабмін так і не розглянув питання щодо можливості виїзду студентів на навчання за кордон.
    Заступник міністра оборони Маляр повідомила про передавання до Верховної Ради пропозицій щодо принципу добровільної постановки жінок на військовий облік та про підготовку відповідного законопроєкту.
  • Спілка письменників України вимагає закрити музей Булгакова в Києві, оскільки присутність письменника в культурному просторі нібито несе небезпеку для української державності. Міносвіти також залишило вивчення творів Булгакова в шкільній програмі з іноземної літератури.
  • Власники єврооблігацій Нафтогазу з погашенням у 2024 р погодилися на 2-річне відтермінування виплат. Власники облігацій із погашенням у 2026 р цей крок не підтримали. Глава Нафтогазу Вітренко оголосив про готовність піти у відставку, "якщо це допоможе реструктуризувати борг компанії".
  • Міністр цифрової трансформації Федоров заявив про появу в додатку для смартфонів "Дія" перекладів англійською закордонного паспорта, посвідчення водія та техпаспорта на автівку. Також у додаток інтегровано пенсійне посвідчення, яке має "підтягнутися" з реєстрів автоматично.

Україна та світ

  • Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі анонсував іще один пакет воєнної допомоги Україні, який буде затверджено вже незабаром. Пентагон повідомив про укладання контракту на постачання ЗСУ наступного року двох систем ППО NASAMS.
    Уряд Швеції оголосив про передавання Україні боєприпасів на суму $47 млн ​​й планує постачання систем ППО, артилерії та стрілецької зброї.
    Глава МЗС Нідерландів Хукстра наголошує на необхідності й надалі допомагати Україні стільки, скільки потрібно для її перемоги у війні.
  • Генеральний інспектор німецького Бундесверу генерал Зорн вважає, що Росія має достатньо ресурсів для відкриття другого фронту.
    Спікер Ради федерації РФ Матвієнко вкотре заявила, що Росія воює в Україні з НАТО. Вона висловила переконання, що РФ вистачить "матеріальних, моральних та інтелектуальних ресурсів" для перемоги. За її словами, російська армії ще має достатньо техніки, попри те, що ЗСУ знищили тисячі танків, броньованих машин, артсистем, літаків та гелікоптерів.
  • Заступник голови адміністрації президента Ірану Раїсі повідомив про прохання французького президента Макрона про допомогу у врегулюванні в Україні.
  • Прессекретар російського президента Пєсков стверджує, що позиція президента Туреччини Ердогана щодо Криму не заважає співпраці двох країн. Прессекретар Ердогана Алтун заявив, що агентство Reuters поширює неправдиву інформацію щодо контролю за ЗМІ країни президентом для формування потрібних йому настроїв у суспільстві.
  • Уряд Фінляндії обговорює можливість запровадження окремої категорії віз для опозиційних російських журналістів, правозахисників та дисидентів із можливістю отримання ними посвідки на проживання в країні. Міністр закордонних справ Естонії Рейнсалу заявив, що найближчими тижнями буде вжито заходів для заборони в’їзду в країну для більшості росіян. За його даними, за останні пів року, тобто з початку повномасштабного вторгнення РФ до України, до Естонії в’їхали 300 тисяч росіян. Візові обмеження підтримав навіть глава МЗС Угорщини Сійярто, всупереч тісним зв’язкам країни з РФ.
    Міністр закордонних справ Бельгії Лябіб, яка незаконно відвідувала окупований Крим до призначення на посаду, заперечує загальну заборону віз для росіян і назвала ці заходи "невибірковими". Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що керівництво країни "уважно стежить" за процесом і готове чинити активну протидію в разі ухвалення рішення про обмеження видавання віз.
    П’ять країн північної Європи погрожують запровадженням національних обмежень проти в’їзду росіян у разі, якщо решта членів ЄС не домовляться про колективні заходи. Фінські митники конфіскують валюту в росіян, які повертаються додому, оскільки експорт купюр до РФ заборонено санкціями. Єврокомісар із закордонних справ Боррель оголосив про досягнення домовленості про скасування спрощеного видавання віз громадянам РФ і про надання доручення Єврокомісії сформувати політику щодо віз, що вже видано. Заступник міністра закордонних справ РФ Грушко назвав це рішення ЄС "пострілом собі в ногу".
    Президент Зеленський заявив, що для Європи має бути принизливо, що Росія розглядає її лише як великий бутік чи ресторан.
  • Нацрада з телебачення та радіомовлення Латвії виключила з трансляції 20 російських телеканалів, передусім, пропагандистських.
  • Енергетична криза в ЄС набирає обертів. Газпром повністю зупинив газопровід "Північний потік" "для проведення планових ремонтних робіт". 13 країн ЄС повністю відключено від російського газу або одержують його набагато менше за законтрактовані обсяги. Глава МЗС Угорщини Сійярто оголосив про досягнуту з Газпромом домовленість про постачання з 1 вересня на 5,8 млн м³ на добу природного газу більше, ніж передбачено підписаним торік контрактом. Раніше Угорщина отримувала 4,5 млрд м³ газу на рік через Болгарію, Сербію та Австрію. Постачання електроенергії до європейської системи ENTSO-E дало змогу Укренерго заробити майже 3 млрд грн за два місяці. З початку вересня постачання до ЄС зросте, зокрема, через участь інших українських постачальників. За попередньою оцінкою Євростату, інфляція в Єврозоні перевищила 9 % у річному обчисленні через зростання цін на енергоносії та падіння ділової активності. Міністр закордонних справ Німеччини Бербок заявила, що санкції з РФ не буде знято, навіть у разі протестів у країнах ЄС проти надвисоких цін на електроенергію.
  • За інформацією НБУ, трудові мігранти з початку року скоротили перекази в Україну на $0,5 млрд (майже 6 %) проти аналогічного періоду торік. За результатами опитування Центром Разумкова 2 тис. українських біженців, лише 7 % із них не планують повертатися до України.

Київ

  • Київська влада вимагає зупинення робіт на будмайданчиках під час повітряної тривоги. Підтверджено рішення про зупинення під час тривог комунального транспорту, зокрема – поїздів метро на відкритих ділянках. Столичні заклади громадського харчування з 1 вересня працюватимуть лише до 22:00.

Тренди

  • НАБУ, Держбюро розслідувань та СБУ провели понад 20 обшуків у приміщеннях міськради та обласної воєнної адміністрації Запоріжжя під час розслідування розкрадання гуманітарної допомоги, легалізації доходів, отриманих у злочинний спосіб, та незаконного збагачення. Гуманітарну допомогу було продано, зокрема, через мережі роздрібної торгівлі "АТБ" та "Сільпо". Ритейлери спробували спростувати свою участь у схемі. У подібній же схемі із продажем бронежилетів у квітні засвітилася мережа супермаркетів "Епіцентр".
    Зважаючи на те, що інформацію про розкрадання співробітники НАБУ отримали від Служби зовнішньої розвідки, розслідування ініціювали західні партнери України. Згідно з указом президента Зеленського від 2 березня, гуманітарною допомогою від урядів іноземних держав та міжнародних організацій керує Координаційний штаб із гуманітарних та соціальних питань на чолі з очільником Офісу президента Єрмаком. За розподіл допомоги відповідає заступник Єрмака з питань регіональної політики Тимошенко. Отже, обласний гуманітарний штаб підпорядковується Тимошенкові, а його членами є представники президентської партії "Слуга народу". Конгресвумен США Спартц прямо звинуватила голову ОП Єрмака в розкраданні допомоги, яка надається Україні коштом американських платників податків. Відтак справа про присвоєння гуманітарної допомоги в Запоріжжі може бути пов’язана зі спробою Заходу викрити російських агентів впливу в керівництві України.
    СБУ заявила про ліквідацію корупційної схеми за участю чиновників Держслужби з надзвичайних ситуацій, які в період воєнного стану вимагали від керівників великих торгових центрів та компаній хабаря за підписання та реєстрацію технічної документації для ведення підприємницької діяльності. Щомісяця чиновники клали в кишені понад 10 млн грн.
    Правоохоронці розкрили розкрадання $580 тис. під час закупівлі військової амуніції трьома представниками Міноборони. Серед корупціонерів – директор Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони підполковник Хмельницький.
  • За інформацією низки депутатів, уряд та керівництво президентської фракції відмовилися від запровадження 10 % збору на купівлю валюти. Ритейлери побутової техніки прогнозують зростання цін на електроніку майже в півтора раза через зростання курсу гривні та включення ПДВ та мита у вартість товарів. На їхню думку, таке підвищення вдарить по споживачеві і скоротить продаж, отже, і податкові надходження.

 

No comments:

Post a Comment