September 12, 2022

05-11.09.2022: Головні події і теми тижня

Головні події і теми тижня від Digests & Analytics Ukraine

  • Росія відреагувала на контрнаступ ЗСУ на Харківщині ракетними ударами по Україні 
  • Захід погодив передавання Україні нової партії озброєння, але його все ще недостатньо
  • Україна демонструє небажання укладати мир із РФ на чужих умовах
  • Україна та ЄС готуються до важкої зими
  • Влада під час війни пішла в атаку на волонтерів


Росія відреагувала на контрнаступ ЗСУ на Харківщині ракетними ударами по Україні
Росія відреагувала на контрнаступ ЗСУ на Харківщині ракетними ударами по Україні

З початку тижня українські війська ведуть наступ на Харківщині. Унаслідок злагоджених дій ЗСУ звільнено Балаклію, Ізюм, Куп’янськ, ще десятки населених пунктів. За інформацією місцевих адміністрацій, повністю звільнено прикордонні райони на півночі, за Печенізьким водосховищем тощо. Російські війська тікають, кидаючи важку техніку, амуніцію та боєприпаси, водночас вивозять до РФ награбоване майно. Виведення військ із Харківської області було змушене підтвердити й міністерство оборони РФ. На звільнену територію повернулася поліція. Державне бюро розслідувань закликало місцевих жителів повідомляти про злочини окупантів. Глава обладміністрації Синєгубов заявив про початок підготовки населених пунктів до зими та поновлення в них роботи органів влади. Успішний розвиток наступу ЗСУ на Херсонщині мав наслідком "перенесення" проведення так званих “референдумів” спочатку на листопад, а потім узагалі на невизначений термін.

 

Намагаючись помститися Україні за провали армії на полі бою, окупанти атакують мирне населення ракетами. Весь тиждень ворог обстрілював ракетами Харків, Кривий Ріг і Дніпро. 11 вересня Чорноморський флот РФ і стратегічна авіація завдали ударів по енергетичних та інших інфраструктурних об’єктах по всій Україні з акваторії Чорного моря та повітряного простору над Каспійським морем. Було повністю знеструмлено Донецьку та Харківську області, частково – Сумську, Полтавську, Дніпропетровську та Запорізьку. У Харкові частково зруйновано ТЕЦ-5, що забезпечує електропостачання міста та області. У Дніпропетровській області силами ППО було знищено сім крилатих ракет із 11, дві з яких – "Калібри". Дві крилаті ракети було знищено в повітрі в районі Кременчука. Вранці 12 вересня успішно спрацювали підрозділи ППО в Умані. Також під удари російських ракет потрапили Запоріжжя й населені пункти Донеччини – Краматорськ і Покровськ.

 

Не маючи інших козирів, аби вплинути на Україну і змусити її капітулювати, Росія використовує Запорізьку атомну станцію, аварією на якій шантажує всю Європу. Візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС не наблизив її звільнення. На прохання української влади щодо створення гуманітарного коридору для евакуації мешканців міста-супутника атомної електростанції – Енергодара, який російська армія регулярно обстрілює, відповіді від російської сторони так і не надійшло. 6 вересня в Нью-Йорку відбулося чергове засідання Ради Безпеки ООН, яке ініціювала Росія для обговорення ситуації на ЗАЕС. Місія МАГАТЕ оприлюднила звіт за підсумками інспекції електростанції, у якому визнала присутність на її території російських вояків і техніки, яку вони ховають у турбінних цехах 1-го та 2-го енергоблоків. МАГАТЕ закликала припинити обстріли станції, але не вказала, хто саме їх здійснює. Канада та Польща підготували проєкт резолюції МАГАТЕ про припинення воєнних дій на ядерних об’єктах України із закликом до РФ залишити територію Запорізької АЕС. Проти подібного проєкту резолюції Ради Безпеки ООН проголосували Росія та Китай. Глава МАГАТЕ Гроссі вкотре закликав до негайного припинення обстрілів ЗАЕС, однак ці заклики не мають жодного впливу на окупантів. 10 вересня останній блок Запорізької АЕС, який іще працював, було відключено від мережі та переведено в режим повного зупинення після відновлення резервної лінії електроживлення, яка дає змогу забезпечити життєзабезпечення всіх енергоблоків.

 

Отже, російській армії, яку заскочили зненацька успішні контрнаступальні дії ЗСУ на Харківщині, не залишалось нічого, як безсило атакувати мирне населення ракетними ударами. Росія поки що контролює Запорізьку АЕС і шантажує Європу ядерною аварією, однак стає все більш очевидним, що російській армії скоро доведеться тікати звідти, так само як із Харківщини.

Захід погодив передавання Україні нової партії озброєння, проте його ще недостатньо
Захід погодив передавання Україні нової партії озброєння, але його все ще недостатньо

Міністр оборони США Остін назвав "такими, що надихають" успіхи ЗСУ в Харківській області. Він підкреслив, що наступ надасть західним партнерам докази того, що ситуацію може бути змінено силою, тому Україна заслуговує на подальшу підтримку. 8 вересня на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині відбулася чергова, уже 5 зустріч групи країн, які надають воєнну підтримку Україні. Голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Міллі заявив, що Україна сплачує жорстоку ціну у війні з РФ. За його словами, в Україні загинули та отримали поранення тисячі українських військовослужбовців. Десятки тисяч мирних жителів загинули через невибіркові обстріли російських військ, 15 мільйонів осіб стали біженцями та внутрішніми переселенцями. Тому він наполягає на зобов’язанні Заходу підтримувати Україну в її боротьбі за незалежність та відновлення суверенітету. Міллі зазначив, що українські війська вкрай ефективно застосовують РСЗВ HIMARS й уразили понад 400 цілей, що мало руйнівний ефект для шляхів постачання та пунктів управління військами окупантів. США анонсували ще один пакет воєнної допомоги Україні на суму $675 млн із запасів американської армії. Він буде містити ракети HIMARS, гаубиці, артилерійські та стрілецькі боєприпаси, бронеавтомобілі Humvee та медичні броньовики та протитанкові системи. Норвегія вирішила передати ЗСУ ракети Hellfire та прилади нічного бачення. Литва вже відправила Україні 105 мм гаубиці.

 

Уряд Німеччини передав ЗСУ 1 контрбатарейний радар COBRA з 5, що було обіцяно, та 5 зенітних танків Gepard (їх поставлено 20 із 30). Канцлер Шольц відмовився постачати до України танки Leopard 2. Він заявив, що країна й без того надає істотну допомогу Україні. Співголова владної Соціал-демократичної партії Німеччини Клінгбайль заявив, що відмова від постачання є консолідованим рішенням усіх західних країн.

 

Втім, озброєння, передавання якого погодив Захід, недостатньо для контрнаступу в усіх регіонах, які ще контролює російська армія. Україна поки не отримала обіцяної зброї за програмою ленд-лізу, яку затвердив президент США Байден іще в травні. Для того, аби завершити активну фазу війни до зими, Україна потребує негайного збільшення потоку озброєнь.

Україна демонструє небажання укладати мир із РФ на чужих умовах
Україна демонструє небажання укладати мир із РФ на чужих умовах

Деякі європейські політики не полишають спроби примусити Україну до миру за будь-яку ціну. Колишній прем’єр-міністр Італії Берлусконі оголосив про бажання бути, разом із колишньою канцлеркою Німеччини Меркель, посередниками на мирних переговорах між Україною та Росією, "щоби покласти край конфлікту". Однак Україна постійно демонструє світові, що не має наміру укладати мир із РФ на чужих умовах. Президент Зеленський у розмові з держсекретарем США Блінкеном під час його неоголошеного візиту до Києва наголосив, що Росію має бути визнано державою-терористом. Зі слів президента, світ має отримати однозначний сигнал, що російському терору не може бути вибачення.

 

У Києві відбувся форум "Ялтинської європейської стратегії", який щорічно влаштовує олігарх Пінчуком. Президент Зеленський на форумі заявив, що переговори з Росією наразі не мають сенсу, оскільки російське керівництво не в змозі сформувати адекватну позицію. Також він немає впевненості у виконанні обіцянок, які може дати російська делегація. Зеленський підкреслив, що шлях до деокупації територій усе більше прояснюється, а Україна не має наміру зупинятися для досягнення цієї мети, наперекір тому, що низка лідерів країн штовхає її в "чиїсь зайві обійми".

 

Міністр оборони Резніков вважає, що ЗСУ мають не лише виштовхнути російські війська з території України, а й максимально послабити РФ, щоб унеможливити спроби вторгнення в Україну. Він наголосив, що Україна має намір деокупувати Донбас та Крим і не сприймає рекомендацій певних партнерів щодо відновлення мирних переговорів із Росією.

 

За словами президента Латвії Левітса, Україна після перемоги стане однією з найпотужніших європейських націй та важливою компонентою європейської спільноти. Він наголосив, що мир має бути укладено на умовах України на підставі положень міжнародного права.

 

Контрнаступ ЗСУ на Харківщині та успішний розвиток наступу в Херсонській області свідчать про те, що українська влада обрала воєнний спосіб звільнення територій замість дипломатичного, який за 8 років війни на Донбасі не дав жодних результатів.

Україна та ЄС готуються до важкої зими
Україна та ЄС готуються до важкої зими

Україна готується до опалювального сезону, який, за оцінками влади, має стати найважчим за всі роки незалежності. Прем’єр-міністр Шмигаль після засідання Ради асоціації Україна – ЄС заявив, що розраховує на $3,4 млрд допомоги від західних партнерів для підготовки до опалювального сезону. Також він повідомив про переговори з Ексімбанком США про надання кредиту в розмірі $1,5 млрд на закупівлю газу. До 30 квітня 2023 року подовжено чинність спеціальних зобов’язань на постачання газу теплопостачальним підприємствам за пільговою ціною, що дасть місцевій владі можливість не підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду для населення. Водночас в Україні за останній місяць суттєво прискорилася інфляція. За даними Держстату, споживчі ціни в Україні в серпні зросли до 23,8 % у річному обчисленні проти 22,2 % у липні. Найшвидше дорожчають продукти – яйця, риба, цукор. Овочі протягом року зросли в ціні в понад 2 рази.

 

Президент РФ Путін посилив газовий шантаж Європи, оскільки програє на полі бою в Україні. Газпром і далі не прокачує газ до низки країн ЄС газогоном “Північний потік”. Російський монополіст оголосив про "загрозу пожежі чи вибуху" на газокомпресорній станції Виборг у разі відновлення роботи помп. Прессекретар російського президента Пєсков під час телефонної пресконференції відверто заявив, що причиною зупинення прокачування є західні санкції. Газпром не планує поновлювати постачання до їхнього скасування, тому наразі просто спалює газ, оскільки російські підземні сховища вже майже заповнено. Попри ці втрати, прибуток компанії зріс у кілька разів через рекордні ціни на газ у Європі.

 

Міністри енергетики країн Євросоюзу так і не змогли домовитися про те, чи слід запроваджувати граничну ціну на російський природний газ і як саме. Міністри передадуть свої думки Єврокомісії, яка надасть пропозицію для держав-членів. Потім країни ЄС знову дадуть оцінку пропозиції. Рішення може бути ухвалено на початку жовтня. Глава МЗС Угорщини Сійярто стверджує, що обмеження цін на газ матиме наслідком припинення постачання до ЄС.

 

З огляду на посилення енергетичної кризи президент Франції Макрон закликав громадян і бізнес скоротити споживання електроенергії, щоб уникнути відключень узимку. Усією Європою зупиняються або припиняють роботу енергомісткі підприємства – насамперед металургійні та хімічні. Уряд Німеччини оголосив про виділення €65 млрд для разових виплат вразливим верствам населення, а також для податкових пільг енергомістким підприємствам.

 

Низка країн ЄС вважають, що повне ембарго на експорт енергоресурсів та відмова видавати візи громадянам РФ можуть підштовхнути президента Путіна до завершення війни в Україні. 9 вересня Європейська комісія опублікувала рекомендації щодо візової політики для держав-членів ЄС. Країнам рекомендують не видавати громадянам Росії багаторічні візи, а також анулювати вже видані візи в разі, якщо людина за результатами спеціальної перевірки виявилася загрозою безпеці ЄС.

 

Наскільки ефективними будуть ужиті заходи, покаже прийдешня зима, яка стане неабияким випробуванням Євросоюзу на міцність.

Влада під час війни пішла в атаку на волонтерів
Влада під час війни пішла в атаку на волонтерів

8 вересня поліція провела обшуки в помешканнях львівських волонтерів Літинського та Островського в справі про нібито незаконний продаж гуманітарної допомоги, а саме автівок для ЗСУ. На опублікованому правоохоронцями записі телефонних розмов неназваний військовослужбовець обговорював передавання йому двох автівок, за які волонтери нібито вимагали гроші. Президент Зеленський провів нараду з міністром внутрішніх справ Монастирським та головою Нацполіції Клименком, на якій обговорив обшуки в представників волонтерського руху. У своєму телеграм-каналі він написав, що заробляти на наших оборонцях – неприпустимо, ні з погляду закону, ні з погляду совісті, а шахраї та злодії не мають бути волонтерами. Літинський та Островський усі звинувачення відкидають.

 

Водночас президент Зеленський удає, що не помічає порушень закону своїми депутатами та чиновниками. Спеціалізована антикорупційна прокуратура тільки цього тижня вручила депутатові від президентської партії "Слуга народу" Трухіну підозру в справі про ДТП, яку він скоїв іще в серпні 2021 року. Тоді депутат розбив кілька автівок і завдав шкоди здоров’ю кількох осіб, керуючи автомобілем у стані сп’яніння, після чого намагався дати хабаря поліціянту. Держбюро розслідувань у вересні повідомило про затримання колишнього начальника управління СБУ в Харківській області Дудіна, якого президент звільнив лише наприкінці травня. Дудіна підозрюють у державній зраді. За даними слідства, через його службову недбалість російська армія 24 лютого захопила частину Харківської області, впевнено просуваючись до Харкова.

 

Отже, влада під час війни шукає ворогів серед волонтерів замість того, щоби наводити лад серед високопосадовців. Значних успіхів у протидії російській агресії Україна досягла саме завдяки волонтерам, тоді як влада взагалі не готувалася до війни, попри попередження західної розвідки.

 

No comments:

Post a Comment