August 30, 2022

29.08.2022: Українські війська розпочали наступальні дії на Херсонщині

Українські війська розпочали наступальні дії на Херсонщині

  • Українські війська розпочали наступальні дії на Херсонщині.
  • МАГАТЕ інспектуватиме Запорізьку АЕС із 30 серпня до 3 вересня.
  • Мер Одеси Труханов вважає, що з Путіним можна домовитись.

Війна

Фронт

  • На лінії фронту в Харківській, Донецькій та Запорізькій областях протягом доби змін не було. Російські війська намагаються розхитати оборону ЗСУ потужними артилерійськими та ракетними ударами, а також атаками з повітря.
  • На півночі Харківщини тривають бойові дії в селі Уди, окупанти відкотилися на вихідні позиції після невдалої атаки.
  • На південь від Ізюма чергові атаки російських військ на Долину на трасі М-03 Харків – Довжанський та Богородичне на березі Сіверського Дінця знову провалилися.
  • ЗСУ відбили атаку в напрямку на Сіверськ в Івано-Дар’ївці.
  • Тривають запеклі бої на околицях Соледара та Бахмута, а також на південь від Бахмута – у Веселій Долині, Зайцевому та Кодемі, де російське командування вводить у бій нові підрозділи й намагається наступати без огляду на втрати.
  • Атаки російських військ та "1-го армійського корпусу" ("народної міліції ДНР") на Шуми, на північ від Горлівки, на Первомайське та Невельське на північній околиці Донецька, а також на схід від міста – у Мар’їнці та на південь – у Новомихайлівці – успіху не мали. Уже кілька тижнів окупанти не можуть прорвати українську лінію оборони в Павлівці в районі Вугледару та на околицях Великої Новосілки.
  • Українські війська атакували позиції окупантів у правобережній частині Херсонщини, на низці ділянок їм удалося проламати першу лінію оборони армії РФ. Командування ЗСУ не повідомляє про конкретні результати наступальних дій.
    На півдні області російські війська спробували провести контратаку з Олександрівки на Потьомкіне, проте відійшли під вогнем українських підрозділів. Українська артилерія завдала ударів по Антонівському автомобільному мосту та понтонній переправі окупантів через Дніпро в районі села Львове. Знищено базу російських військ у Бериславі.
    За інформацією мешканців Криму, російське командування терміново перекидає підкріплення до зони боїв із території півострова. Заступник голови Херсонської облради Соболевський порадив мешканцям окупованих районів області бути готовими до бойових дій у регіоні та, за можливості, евакуюватися. Президент Зеленський відмовився оголосити плани військового командування. Він підкреслив, що ЗСУ гнатимуть окупантів до самого кордону, а російським військовослужбовцям уже час здаватися в полон.
    Спікер Ради нацбезпеки США Кірбі заявив, що адміністрація президента Байдена обізнана про дії ЗСУ, але поки їх не коментуватиме. За інформацією видання Foreign Policy, чиновники Пентагону на закритому брифінгу оцінили ситуацію на фронті в Україні. На їхню думку, на південній ділянці ЗСУ близькі до паритету із силами армії РФ, а ракетні та артилерійські удари по мостах, складах та пунктах управління окупантів погіршили їхню здатність до наступальних дій. Пентагон вважає активізацію українських військ на півдні країни не контрнаступом, а лише підготовкою до нього.
  • Російські війська завдали ударів крилатими ракетами "Калібр" та ракетами комплексів ППО С-300 по великих містах – Дніпру, Кривому Розі, Запоріжжю, Миколаєву. Зі ствольної артилерії з території поруч із Запорізькою АЕС обстріляно Марганець та інші населені пункти Нікопольського району.
  • Місія МАГАТЕ має намір провести інспекцію АЕС із 31 серпня до 3 вересня. Експерти спробують оцінити працездатність основних та резервних систем безпеки, а також перевірять умови роботи експлуатаційного персоналу, фізичний захист населення та гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів. На супутникових знімках компанії Maxar зафіксовано дірки від влучень снарядів у дахи будівель АЕС, що розташовані поряд із реакторними блоками. На думку американської адміністрації, Росія має створити демілітаризовану зону навколо станції, а реактори АЕС треба зупинити. Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що місія МАГАТЕ має чітко заявити про порушення російських військ. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що керівництво не має наміру демілітаризувати територію в районі АЕС. Пєсков заявив, що безпеку місії мусить забезпечити Україна.
  • В окупованому Мелітополі пролунали сильні вибухи.
  • За інформацією видання The Washington Post, Росія вже отримала іранські бойові безпілотники, але в процесі їхніх випробувань виявлено численні збої.

Тил

  • Комітет Верховної Ради з податкової, митної та фінансової політики підтримав доопрацьований законопроєкт про відновлення стягнення акцизів на пальне. Міністр інфраструктури Кубраков стверджує, що це не призведе до зростання цін, оскільки вартість нафти на світових ринках знижується.
    Голова комітету депутат Гетманцев повідомив про затвердження законопроєкту, яким запропоновано суттєво підвищити розмір податкових зобов’язань пунктам обміну валюти. Ба більше, вони мають сплачувати податок на прибуток авансом.
  • Представництво ЄС в Україні наполягає, що законопроєкт "Про медіа" має забезпечити конкурентний ринок з однаковими правилами для всіх, створити незалежного регулятора та, без сумніву відповідати аудіовізуальній директиві ЄС. На думку низки експертів та журналістів, оточення президента Зеленського цим законопроєктом робить чергову спробу "закрутити гайки" незалежним журналістам та запровадити фактичну цензуру ЗМІ.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Швеції Андерссон оголосила про надання Україні ще одного пакета допомоги на суму, еквівалентну $100 млн. На половину суми буде передано зброю, друга половина коштів призначена для підтримки української економіки.
    Прем’єр-міністр Польщі Моравецький під час переговорів із французьким президентом Макроном закликав його прискорити фінансову та воєнну допомогу Україні.
    Європейська служба зовнішніх зносин запропонувала місії для підготовки військовослужбовців країн ЄС також готувати українських снайперів, саперів, військових медиків та офіцерів. Низка країн висловили побоювання, що подібна місія може посилити напруженість у відносинах із РФ.
    Канцлер Німеччини Шольц запропонував допомогу в зміцненні української артилерії та сил ППО в координації з іншими західними союзниками.
    Глава МЗС Естонії Рейнсалу вважає обсяги допомоги Україні від Німеччини явно недостатніми й закликав її суттєво збільшити воєнну підтримку ЗСУ. За його словами, "не можна спочивати на лаврах, передавши лише кілька танків", Україна зазнає серйозних втрат, тому Європа має підтримати її в боротьбі з агресором.
    Президент Зеленський вважає величезним ризиком для всього світу "втому від війни", на яку розраховує російський президент Путін.
    Міністр оборони США Остін 8 вересня на американській базі Рамштайн у Німеччині проведе 5-ту нараду групи країн, що надають воєнну допомогу Україні.
    Президент Зеленський вважає, що Україна розбила вщент легенду про "потужну Росію" й обов’язково звільнить свої території. За його словами, президент Путін так і не відмовився від своєї мети, тому на переговори з РФ розраховувати не варто. Він також ухилився від прогнозу щодо терміну деокупації.
  • Командувач повітряними силами країни Герхартц підтримав пропозицію канцлера Шольца щодо створення загальноєвропейської системи протиповітряної оборони на базі ізраїльського комплексу ПРО Arrow 3.
  • Віцепрем’єр-міністр Стефанишина вважає, що Україна має одразу ж вступити до НАТО, минаючи етап плану дій щодо підготовки до членства (ПДЧ). Стефанишина висловила впевненість, що Молдова та Україна проводитимуть євроінтеграційні реформи паралельно, щоби вступити до ЄС одночасно. Вона висловилася проти вступу України "у пакеті" з країнами Західних Балкан, оскільки, на її думку, ситуація в країні не дає підстав для обговорення кожного поодиногкого параграфа Угоди про приєднання до ЄС десятиліттями. Вона вважає, що переговори про членство можна розпочати вже наступного року.
    Канцлер Німеччини Шольц виклав своє бачення майбутнього Євросоюзу. За його словами, Європа є відкритою для всіх народів континенту, які поділяють демократичні цінності, а членство України, Молдови та країн Західних Балкан відповідає інтересам ЄС. Шольц закликав партнерів з Євросоюзу до інституційних реформ, щоб об’єднана Європа стала ключовим гравцем у світовій політиці, що в змозі ухвалювати прагматичні рішення та швидко їх реалізовувати.
  • На тлі енергетичної кризи ціна на електроенергію в ЄС у контрактах на 2023 рік перевищила €1000/МВт•год, що є абсолютним рекордом із моменту введення в обіг євро. Єврочиновники вважають необхідним обмежити ціну газу та відв’язати від неї вартість електроенергії. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила, що влада ЄС опрацьовує варіант екстреного втручання в цінову політику, а також структурну реформу ринку електроенергії.
    Попри оголошення в ЗМІ про відмову від переговорів із Газпромом, тимчасовий уряд Болгарії їх відновив для отримання обсягів, що обговорювалися раніше.
    Українське міністерство енергетики прогнозує скорочення споживання газу в країні цієї зими до 40 %.
  • МЗС України вручило ноту протесту послу Туреччини через прохід протокою Босфор судна Sparta II з вантажем російської військової техніки та ракет комплексу ППО С-300.

Тренди

  • Мер Одеси Труханов в інтерв’ю італійському виданню Corriere della Sera висловився проти знесення пам’ятника Катерині II, попри велику кількість громадян, які підписали петицію. Він також заявив про необхідність домовлятися з російським президентом, оскільки, на його думку, звільнення територій може бути тривалим. За словами Труханова, Одеса є не проросійським, а "міжнародним" містом, а Путін не хоче його бомбити, оскільки хоче захопити без пошкоджень. Труханов у повідомленні в соцмережі Facebook назвав цю інформацію "вкиданням" російських ЗМІ, а він сам, нібито, виступає за переговори з РФ лише після звільнення території України.

No comments:

Post a Comment