August 25, 2022

24.08.2022: Україна відсвяткувала День Незалежності

Україна відсвяткувала День Незалежності
  • Україна відсвяткувала День Незалежності.
  • Росія завдала безліч ракетних ударів по українських містах.

Війна

Фронт

  • У День незалежності російська армія завдала по містах України безліч ракетних ударів. За добу повітряну тривогу було оголошено у всіх регіонах країни 189 разів, вона тривала від 3 до 14 годин. З території Білорусі по Україні російські стратегічні бомбардувальники випустили не менше ніж 4 крилатих ракети. Зафіксовано аномально високу кількість вильотів російської авіації, багато з них були імітацією запуску ракет. 8 потужних ракет Х-22 влучили в інфраструктурні об’єкти по всій країні.
    Ракета влучила в залізничну станцію Чаплине на Дніпропетровщині. Знищено пасажирські вагони, зруйновано приватні будинки поблизу станції. Унаслідок удару загинуло 25 осіб, з них – 2 дітей, поранено понад 30 осіб. Держсекретар США Блінкен назвав російську ракетну атаку по цивільних об’єктах Чаплиного "звірством".
    Ракети вибухнули в районі Вишгороду на Київщині, кілька ракет було збито підрозділами ППО.
    З 2 ракет Іскандер, випущених по Харкову, одна сама вибухнула в повітрі, ймовірно, через технічну несправність.
    Житлові квартали Слов’янська під ранок обстріляно ракетами комплексу ППО С-300.
    Ракети, які було запущено з повітряного простору Білорусі, влучили в об’єкти залізничної інфраструктури в Шепетівці на Хмельниччині.
    5 ракет вибухнули на військовому об’єкті в Миргороді на Полтавщині.
    Українські підрозділи ППО збили розвідувальні безпілотники у Вінницькій та Чернігівській областях.
    Перед Днем незалежності західні посольства перевели персонал ближче до укриттів, низка співробітників виїхали з Києва.
  • Начальник Головного управління розвідки Буданов вважає, що з боку Білорусі загрози вторгнення немає, хоча на її аеродромах розміщено російські літаки та системи ППО.
    24.08.2022 Північний Донбас
  • На південь від Ізюма підрозділи армії РФ уже котрий день намагаються наступати на Барвінкове. ЗСУ зупинили їх у Новій Дмитрівці, яку окупанти не можуть захопити вже понад місяць. Ще одну атаку відбито в Долині в районі траси М-03 Харків – Довжанський.
    24.08.2022 Бахмут
  • Тривають запеклі бої на околицях Соледара та Бахмута, а також на південь від Бахмута – у Зайцевому та Кодемі, на які хвиля за хвилею накочуються атаки найманців ПВК "Вагнера" ​​та ударних частин армії РФ.
    24.08.2022 Донецьк
  • Російські війська та частини "1-го армійського корпусу" ("народної міліції ДНР") спробували відновити контроль над селищем Піски, селами Першотравневе та Нетайлове на північній околиці Донецька, але зазнали втрат і відкотилися на вихідні позиції.
    24.08.2022 Херсонщина
  • Українська артилерія знову завдала точних ударів по Антонівському автомобільному мосту та мосту до греблі Каховської ГЕС. Ці мости критично важливі для постачання російському угрупованню, яке намагається наступати на Миколаїв та Кривий Ріг на правобережжі Херсонщини.
  • Російські війська обстріляли Кривий Ріг ракетами з касетною бойовою частиною із РСЗВ "Торнадо-С".
  • За інформацією Ради нацбезпеки США, Росія готується влаштувати "референдуми" на захоплених територіях Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей для фіксації анексії. Спікер американської Ради нацбезпеки Кірбі наголосив, що США та інші країни Заходу не визнаватимуть результати цих "референдумів".
  • Російські маріонетки з "ДНР" планують провести найближчими днями "суд" над оборонцями "Азовсталі" в Маріуполі. Спікер Держдепартаменту США Прайс назвав "трибунал" "знущанням із правосуддя". Президент Зеленський запропонував Раді Безпеки ООН направити місію до Оленівської колонії для розслідування вбивства українських військовополонених. Він наголосив, що Росія має бути притягнута до відповідальності за агресію проти України. Проєкт резолюції буде передано на розгляд 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Тил

  • Україна відзначила День Незалежності. Президент Зеленський заявив, що за пів року війни Україна змінила світ, історію та змінилася сама. Він наголосив, що українці стали поважати себе і зрозуміли, що ніхто за них не "вигризатиме незалежність", головною цінністю для них є свобода, а найстрашнішим залізом – кайдани, а не ракети та танки.
    75 % респондентів опитування групи "Рейтинг" відчувають гордість за Україну. 81 % негативно ставляться до росіян, 52 % – до білорусів, за останні місяці рівень ненависті до "братських народів" суттєво зріс.
  • На порталі Дія з’явилася можливість автоматичної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю.
  • Суд передав на потреби ЗСУ 300 млн грн заарештованих коштів "Всеукраїнського банку розвитку", який належав синові колишнього президента Януковича.
  • До бюджету України на День незалежності надійшло $3 млрд грантової допомоги США, які перераховано через Світовий банк.

Україна та світ

  • У День незалежності Київ відвідав прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон. Разом із президентом Зеленським вони пройшлися Хрещатиком, попри загрозу ракетних ударів. Зеленський вручив Джонсону Орден свободи за допомогу Україні та внесок у безпеку Європи.
    Глава представництва ЄС у Києві Маасікас у відеозверненні до українців із нагоди Дня незалежності заявив, що Євросоюз і надалі підтримуватиме Україну, оскільки "ми є однією родиною".
    З Днем незалежності Україну привітали лідери багатьох країн, зокрема, канцлер Німеччини Шольц, президент Франції Макрон та італійський прем’єр-міністр Драгі.
  • Президент Білорусі Лукашенко привітав зі святом народ України, всупереч фактичної участі в російській агресії та наданню російським військам території країни як плацдарму для наступу та розміщення ракет та авіації. За словами Лукашенка, Білорусь і далі виступатиме за "збереження згоди, розвиток взаємоповажних контактів на всіх рівнях".
  • Уряд Великої Британії оголосив про надання Україні 2 тис. сучасних безпілотників і дронів-камікадзе (боєприпасів, що баражують) на загальну суму £56 млн. Норвегія разом із Великою Британією передадуть ЗСУ системи мікродронів Black Hornet із запасними компонентами, логістичними послугами та навчанням українських військовослужбовців на суму $9,1 млн.
    Президент США Байден оголосив про надання Україні ще одного пакету воєнної допомоги на загальну суму $2,98 млрд. До нього увійдуть системи ППО, бойові та розвідувальні безпілотники, артилерія та радари.
    Чиновники Пентагону підтвердили факт переговорів щодо передавання ЗСУ винищувачів, проте заявили, що цей процес може розтягнутися на роки.
    Уряд Іспанії передав ЗСУ систему ППО, боєприпаси та бронеавтомобілі, а також готує постачання комплектів зимової форми.
  • У День незалежності міністр оборони РФ Шойгу заявив, що російська армія "свідомо уповільнює темп" "спецоперації" та "дотримується норм гуманітарного права", "щоб уникнути жертв серед мирних громадян".
    Представник Росії при ООН Небензя заявив, що російське керівництво сподівається на закінчення "конфлікту" через переговори, "після того, як усі завдання та цілі спеціальної воєнної операції буде виконано".
    Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон вважає, що поновлення переговорів України з Росією стало б катастрофою для всього світу.
    На думку начальника ГУР Буданова, російська армія видихається та помітно знизила темпи наступу.
  • Президент Зеленський виступив перед членами Ради Безпеки ООН, яку було скликано з ініціативи Росії для обговорення ситуації навколо Запорізької АЕС. Зеленський заявив, що РФ поставила світ на межу ядерної катастрофи. За інформацією британської розвідки, російське командування розмістило військову техніку поруч із реакторним цехом 5 енергоблоку ЗАЕС. Окупанти оголосили про затримання двох співробітників станції нібито за співпрацю зі ЗСУ, а всього з моменту захоплення АЕС затримано вже 26 осіб.
    Папа Римський закликав "сторони конфлікту" до конкретних кроків щодо припинення війни та запобігання ядерній катастрофі на ЗАЕС. Водночас він назвав "жертвою війни" російську пропагандистку – доньку російського ідеолога неофашизму Дугіна.
  • Напередодні зими європейські країни прискореними темпами закуповують газ і закачують його в підземні сховища. Франція заповнила ПСГ уже на 90 %, Італія – на 80 %. До ініціативи ЄС щодо скорочення споживання газу на 15 % долучилася Швейцарія. Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон заявив, що країна знижуватиме залежність від постачання російської вуглеводневої сировини і зробить усе для того, щоб енергетичний шантаж Путіна не мав успіху. Ізраїль із початку року наростив видобуток газу на 22 % для подальшого постачання його до Європи після зрідження на заводах Єгипту.
    Ціни на газ у Європі з постачанням у вересні сягнули історичного максимуму у $3,2 тис./1000 м³.
    За оцінкою бельгійського аналітичного центру Bruege, країни ЄС із початку енергетичної кризи витратили €280 млрд на пом’якшення цінового удару по бізнесах та домогосподарствах від зростання цін на енергоносії. За оцінкою аналітиків, ціни залишатимуться рекордно високими весь сезон, а уряди мусять діяти, з огляду на  найгірший сценарій – зростання інфляції та настання рецесії в економіці.
    Міністр закордонних справ Канади Жолі заявила, що країна поверне до Німеччини всі 5 турбін Siemens для помп "Північного потоку", що вже відремонтовано. Вона наголосила, що цей крок зроблено на прохання Німеччини, уряд якої хоче збільшити постачання газу російським газогоном.
  • За інформацією французького видання Le Monde, компанія Total Energies не тільки не вийшла з нафтогазового бізнесу в Росії, а і спільно з підсанкційною компанією "Новатек" видобуває та переробляє газовий конденсат, який є сировиною для виробництва авіаційного гасу. Саме ним заправляється російська авіація, яка завдає ударів по Україні.
    Істотну частку енергоресурсів, які РФ постачала до Європи, наразі купує Китай. За інформацією агентства Bloomberg, упродовж березня-липня витрати китайських компаній на купівлю російського газу, нафти, нафтопродуктів та вугілля зросли майже вдвічі – з $20 млрд до $35 млрд, не враховуючи газ, який прокачано газогоном "Сила Сибіру". Росія також пропонує країнам Азії укласти довготермінові контракти на постачання нафти за цінами, на 30 % нижчими від середніх на ринку. Путіну конче потрібні кошти на війну, а надвисокі ціни на вуглеводні дають йому можливість ефективно фінансувати виробництво озброєнь та виплати контрактникам.
  • Європа страждає на сильну посуху, яка вже спричинила скорочення виробництва сільгосппродукції через зниження рівня води у водоймах. Це дає шанси Україні суттєво розширити експорт продовольства до ЄС.
  • Глава МЗС Угорщини Сійярто виступає проти посилення санкційного тиску на Росію. З його слів, країна не планує обмежувати видавання віз громадянам РФ.
  • За оцінкою ООН, з моменту вторгнення Україну залишили 11,1 млн біженців, з них 4,7 млн ​​– уже повернулися додому, багато хто з решти також має намір повернутися після завершення бойових дій.

Тренди

  • Секретар РНБО Данілов в інтерв’ю польському виданню Gazeta Wyborcza заявив, що українське керівництво нібито готувалося до великої війни з Росією ще з 2019 року.
  • Дарницький суд Києва оштрафував за скоєння скандальної ДТП пасажира, який перебував разом із депутатом від "Слуги народу" Трухіним у машині. Пасажир заявив, що за кермом був саме він. Трухін спробував підкупити співробітника поліції, заявивши, що він "тихо піде до лісу", аби не фіксувати його участь у пригоді. За свідченням поліціянта, Трухін у момент скоєння ДТП перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння.
    Глава представництва ЄС у Києві Маасікас вважає, що Україна досягла останніми місяцями серйозного прогресу в реформі судової системи та боротьбі з корупцією. Він вказав на  призначення голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та призначення 2 незалежних юристів до Вищої ради правосуддя, а також запуск конкурсів на посади директорів НАБУ та Агентства з розшуку та управління активами, отриманими в корупційний та інший злочинний спосіб (АРМА).

 

No comments:

Post a Comment