August 24, 2022

23.08.2022: Відбувся онлайн-саміт "Кримської платформи"

Відбувся онлайн-саміт "Кримської платформи"
  • Відбувся онлайн-саміт "Кримської платформи".
  • Місія МАГАТЕ готова приїхати на Запорізьку АЕС за кілька днів.
  • Україна звільнятиме Крим без консультацій із союзниками.

Війна

Фронт

  • З території РФ обстріляно з артилерії 2 населені пункти на Чернігівщині та 3 села в прикордонній зоні Сумщини.
    23.08.2022
  • Під обстріл російської ствольної та ракетної артилерії потрапили два райони Харкова.
  • На південь від Ізюма ЗСУ запобігли спробі російських військ влаштувати розвідку боєм у Богородичному, на березі Сіверського Дінця.
  • Запеклі бої точаться на околицях Соледара та Бахмута, а також у селища Бахмутське, у селах Зайцеве та Кодема.
  • Окупанти ведуть атаки на селище. Зайцеве та Курдюмівку, щоби відрізати від основних сил українські підрозділи, які тримають оборону, у районі КПВВ "Майорськ" на північній околиці Горлівки.
  • На північній околиці Донецька підрозділи 1-го армійського корпусу армії РФ ("народної міліції ДНР") та регулярні російські частини не змогли прорвати оборону ЗСУ в Красногорівці, Невельському та Первомайському. Українські війська провели успішну контратаку в Пісках.
  • На ділянці фронту на південь та схід від Донецька окупанти атакували в Новомихайлівці, Мар’їнці та на околицях Великої Новосілки – у Золотій Ниві, проте зазнали втрат і відкотилися на вихідні позиції.
  • Рано-вранці російські війська завдали удару по Дніпру балістичною ракетою ОТРК "Іскандер", зруйновано житловий будинок. Також вночі в районі обласного центру вибухнули 2 крилаті ракети. Під обстріл російської артилерії та РСЗВ потрапили населені пункти Криворізького району в районі водосховища Криворізької ТЕС.
  • Вночі та вранці ракетним ударом зруйновано інфраструктурні об’єкти в Запоріжжі.
  • Нікополь обстріляно з РСЗВ "Град" та атаковано російськими дронами-камікадзе.
    Російські окупанти обстріляли золовідвал Запорізької ТЕС в Енергодарі, щоби підняти хмару пилу, який містить радіоактивні речовини. Це призвело до підвищення радіаційного фону в районі проммайданчика АЕС та ТЕС. За інформацією Енергоатому, на територію АЕС російське командування перекинуло ще 2 БТР та 6 вантажівок. Техніку приховано від обстрілів у приміщеннях станції та розміщено під естакадами.
    Президент Зеленський заявив, що Україна відхилила пропозицію щодо поїздки місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС через Крим та інші окуповані території. Подібний маршрут є порушенням українського законодавства із подальшою забороною в’їзду в Україну учасникам місії.
    На екстреному засіданні Ради Безпеки ООН, представник Ірландії Моран заявила, що відповідальність за створення кризи на ЗАЕС повністю лежить на Росії, а напад на ядерний об’єкт є порушенням міжнародного права. Представник України при ООН Кислиця заявив, що Росія намагається уникнути відповідальності за порушення вимог ядерної безпеки, тож усіма силами протидіє приїзду міжнародної місії на АЕС. Він закликав МАГАТЕ та ООН залишити експертів на станції постійно, щоби побачити справжню ситуацію, а не влаштовану Росією театральну виставу.
    Більшість членів Ради Безпеки закликали Росію негайно вивести війська з території АЕС та передати управління нею українській владі, а також створити демілітаризовану зону навколо станції.
    За твердженням президента Зеленського, окупанти вже зробили спробу підключення АЕС до російської енергосистеми. Зеленський наголосив, що міжнародна спільнота має пред’явити Росії ультиматум, який призведе до виведення її військ зі станції.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров підтвердив главі МЗС Франції Колонні згоду на приїзд місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Глава МАГАТЕ Гроссі вважає, що місія може приїхати на станцію протягом кількох наступних днів.
  • За інформацією британської розвідки, окупанти всіма силами намагаються підтримувати постачання частин, що ведуть наступ на Миколаїв та Кривий Ріг на правобережній частині Херсонщини. Після виведення з ладу основних мостів вони намагаються навести понтонний міст поряд з Антонівським, оскільки поромна переправа через Дніпро не в змозі забезпечити постачання військ паливом та боєприпасами.
  • Українська артилерія завдала ударів по адмінбудівлі в Донецьку, де розташована "адміністрація" ватажка "ДНР" Пушиліна. Також знищено склад боєприпасів на залізничній станції Токмак у Запорізькій обл. У Білгородській області (РФ) стався вибух на складі боєприпасів, розпочато евакуацію населення навколишніх населених пунктів. Влада назвала причиною вибуху аномально спекотну погоду. У Севастополі знову чути вибухи. За твердженням окупаційної влади, війська ППО збили український безпілотник.
  • МЗС України вимагає повернення до країни 1 тис. дітей, насильно вивезених окупантами до Сибіру з захопленого Маріуполя, що є порушенням Женевської конвенції та Конвенції про права дитини.
  • Україна висунула Росії нові вимоги в Європейському суді з прав людини, включивши до позову забезпечення дотримання прав та свобод військовополонених – оборонців "Азовсталі".

Тил

  • Президент Зеленський узяв участь у церемонії підняття державного прапора. Він заявив, що прапор є одним із трьох головних символів країни, тому українці ніколи не визнають кольору чужого прапора на своїй землі.
  • Зеленський спростував чутки про переведення генерала Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ. Він наголосив, що все командування армії є єдиною командою, яка працює злагоджено.
  • Кабмін розірвав угоду з РФ про паралельну роботу енергосистем, яку було укладено у 2012 р.
    Затверджено критерії скасування реєстрації лікарських засобів, які виготовлено у РФ та Білорусі.
    "Малу приватизацію" буде відновлено з 1 вересня.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що витрати бюджету з моменту широкомасштабного вторгнення сягнули майже 1 трлн грн. З них 420 млрд грн було витрачено на оборону та безпеку.
  • Міністерство аграрної політики повідомило, що за 22 дні з 3 українських портів вийшли вже 33 судна з продовольством, які вивезли "зерновим коридором" майже 720 тис. т зерна. До німецького порту Росток прибув перший потяг з українським збіжжям для відвантаження цим маршрутом.
  • Офіс генпрокурора оголосив 2 російським воякам та 2 місцевим колаборантам підозру в крадіжці 138 тис. т українського зерна в Запорізькій області.
  • За словами Шмигаля, уряд має намір повністю підготувати країну до вступу до ЄС до кінця 2024 року.
  • Офіс генпрокурора оголосив у розшук колишнього голову Конституційного суду Тупицького, якого звинувачено в незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи Держказначейства.
  • Пресслужба Нацбанку повідомила, що банкноти, які мають рівні отвори, обрізані або забарвлені, свідчать про те, що їх було привезено з окупованих територій, і вони не є платіжним засобом. Ці пошкодження завдано банками, які не змогли вивезти банкноти на контрольовану територію.
  • НБУ "надрукував" ще 30 млрд грн через викуп держоблігацій на цю суму в уряду. Загальна сума подібних держзобов’язань сягнула 590 млрд грн.

Україна та світ

  • У Києві в режимі онлайн відбувся саміт "Кримської платформи" – дискусійного майданчика для обговорення деокупації та реінтеграції Криму.
    Президент Естонії Каріс наголосив, що для досягнення миру в Україні Захід має нарощувати санкції проти РФ та прискорити надання воєнної допомоги ЗСУ. Він заявив, що для досягнення тривалого миру в Європі необхідно забезпечити притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності. На розслідуванні порушень Росією прав людини, зокрема, корінних народів Криму, наполягає й голова Єврокомісії фон дер Ляєн.
    Турецький президент Ердоган заявив про підтримку територіальної цілісності України. Туреччина не визнає незаконну анексію Криму. Ердоган наголосив, що повернення півострова Україні є вимогою міжнародного права.
    Президент Словаччини Чапутова констатувала, що Росія може повторити й в інших країнах те, що зробила в Україні, тому всі країни Європи не можуть почуватися в безпеці.
    За словами держсекретаря Блінкена, Крим є територією України, так само як і Донецьк, Луганськ та інші окуповані території, Влада США проголосила це ще у 2014 р. і з того часу позиція країни не змінилася.
    Польський президент Дуда впевнений, що президент Зеленський це покаже йому український Крим.
    Зеленський заявив, що Україна поверне Крим у будь-який спосіб, які вважатиме за правильний, без консультацій з іншими країнами, а півострів стане частиною Євросоюзу разом з Україною.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що після деокупації та відновлення Крим може стати одним із найкращих курортів Європи.
  • За словами секретаря РНБО Данилова, єдиним шансом для російського президента Путіна зберегти міст через Керченську протоку є повне виведення військ із Криму. Данилов заявив, що міст є військовим об’єктом, яким окупанти перекидають підкріплення на війну, тому його має бути знищено.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що перебуває на постійному зв’язку з лідерами країн-членів Альянсу, щоби прискорити та збільшити обсяги постачання зброї Україні. Він наголосив, що Росія веде війну на виснаження, також, наближається важка зима, тому підтримку України має бути посилено.
    Прем’єр-міністр Швеції Андерссон анонсувала надання Україні додаткового пакета воєнної допомоги.
    Міністр оборони Словаччини Над оголосив про намір передати Україні 30 БМП BVP-1 та боєприпаси до них. Натомість країна отримає 15 нових танків Leopard із Німеччини.
    За інформацією агентства Associated Press, адміністрація президента Байдена оголосила про новий пакет допомоги на суму $3 млрд. Кошти буде витрачено на оплату довготермінових контрактів на виробництво озброєння, які Україна отримає протягом 1–2 років. Це свідчить про намір США надавати воєнну підтримку Україні й надалі.
    За оцінкою видання Politico, США надають Україні набагато більше зброї, ніж оголошують публічно.
  • Глава МЗС Великобританії Трасс заявила, що в разі обрання її прем’єр-міністром країни підтримуватиме України. Вона наголосила, що в разі потреби готова застосувати ядерну зброю. Прем’єр-міністр Джонсон наполягає на наданні воєнної допомоги Україні без перерв для примусу Росії до виведення військ з усіх окупованих територій.
  • Президент Зеленський стверджує, що чутки про мирні переговори з Росією не мають підстав. Він підкреслив, що російська армія прийшла в Україну для того, щоби вбивати українців, тому про переговори не може йтися.
  • Президент Польщі Дуда наполягає на необхідності повного демонтажу російського газогону "Північний потік-2", оскільки, на його думку, повернення до звичайного бізнесу з Росією вже не буде. Прем’єр-міністр Бельгії де Кроо відвідав новий термінал із регазифікації скрапленого газу в Зеєбрюгге, де заявив, що нинішня зима, а також наступні 5–10 зим, будуть вкрай складними для країни. За інформацією операторів ПСГ, Німеччина вже заповнила свої сховища на 80 %.
    Європейська енергосистема ENTSO-E з 2 вересня планує збільшити імпорт електроенергії з України. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що з початку постачання електроенергії в ENTSO-E Україна заробила приблизно 2 млрд грн.
  • За словами президента Зеленського, його участь у саміті лідерів "Великої двадцятки" на індонезійському острові Балі залежатиме від ситуації на фронті.
  • Канада доповнила списки санкцій 62 громадянами РФ і одним підприємством воєнно-промислового комплексу.
  • За інформацією агентства Bloomberg, Росія знайшла спосіб ухилення від санкцій проти алмазної галузі. Видання зазначило, що російська компанія "Алроса" продає дорогоцінне каміння покупцям в Індії та Європі переважно за індійські рупії, уже майже відновила довоєнні обсяги експорту та, як і раніше, контролює до 1/3 ринку необроблених діамантів.
  • Посольство США закликало своїх громадян залишити територію України через зростання загрози ракетних ударів.


No comments:

Post a Comment