August 20, 2022

19.08.2022: В окупованому Криму сталися низка вибухів

В окупованому Криму сталися низка вибухів

  • В окупованому Криму сталися низка вибухів.
  • Шоумен Притула оголосив про "купівлю супутника".
  • Кабмін дозволив виїзд за кордон співробітникам експортоорієнтованих підприємств.

Війна

Фронт

  • Білоруський президент Лукашенко наголосив. що не планує участі військ країни у війні в Україні та намірів бомбардувати українську територію. За його словами, з Росією воює весь блок НАТО, насамперед США, а Європа вже припинила б війну, якби "США не за допомоги Польщі не підганяли б бойові дії".
    19.08.2022
  • На півночі та сході Сумщини з території РФ обстріляно 3 прикордонні села. Російська армія завдає ударів по позиціях українських військ та прифронтових населених пунктах з усіх видів артилерії, повсюдно застосовує вертольоти та авіацію.
  • Протягом доби на лінії фронту змін немає, попри активні бойові дії на всій його протяжності. Атаки окупантів відбито, вони повсюдно відкотилися на вихідні позиції. Чиновники Пентагон вважають, що російські війська в Україні виснажені, зазнають тяжких втрат і за останні дні не досягли прогресу на полі бою.
  • З території РФ по об’єктах критичної інфраструктури Харкова завдано ракетного удару. На півночі області в селах Питомник та Борщова спроби атак на позиції ЗСУ не мали успіху. У районі Печенізького водосховища окупанти здійснили дистанційне мінування в районі Старого та Верхнього Салтова. На південь від Ізюма підрозділи армії РФ зробили спробу потужного наступу великими силами в напрямку Барвінкового – у Новодмитрівці, Карнаухівці, Вірнопіллі, Дібрівному та Курульці, а також на Слов’янськ – у Долині.
  • У районі Сіверська їм знову не вдалося захопити Івано-Дар’ївку та Виїмку.
  • Тривають бої на околицях Соледара та Бахмута, а також на південь від міста – у Зайцевому та Кодемі.
  • Знову сталися зіткнення в районі КПВВ "Майорськ" на північній околиці Горлівки.
  • Тривають важкі бої на північ від Авдіївки – у Кам’янці та Красногорівці, на північній околиці Донецька – в Опитному, на східній – у Мар’їнці та південній – у Новомихайлівці. У районі Вугледару та Великої Новосілки окупанти та "народна міліція ДНР" не змогли проламати українську оборону в Павлівці, Пречистівці та Золотій Ниві.
  • ЗСУ відбили штурм села Лиманець (Кірове) російськими десантниками на лівому березі річки Інгулець на адмінкордоні Миколаївської та Херсонської областей. У Таврійському на півдні Херсонської області підрозділи армії РФ атакували без успіху українські позиції за підтримки авіації та гелікоптерів.
  • Українська ракетна артилерія завдала ударів по складу боєприпасів у Новій Каховці та мосту, що веде до греблі Каховської ГЕС, рух яким окупантам вдалося лише вчора частково відновити. Ще одного удару завдано по базі російських військ у Мелітополі.
  • Жителі Криму повідомили про вибухи в Севастополі, на аеродромі Бельбек, у Євпаторії, Бахчисараї та в районі мосту через Керченську протоку. Окупаційна влада півострова стверджує, що вибухи є результат роботи підрозділів ППО. Рано вранці український бойовий безпілотник завдав удару по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі. За словами секретаря РНБО Данилова, в українському порядку денному стоїть демілітаризація Криму з його подальшою деокупацією.
  • Окупанти призначили мера Краснодара Олексієнка "головою ради міністрів Харківської області".
  • За інформацією Головного управління розвідки, окупанти планують влаштувати в Маріуполі "суд над нацизмом", скопіювавши формат Нюрнберзького трибуналу, для демонстрації "денацифікації" України.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про мораторій на підвищення тарифів на газ, теплопостачання та гарячу воду на період чинності режиму воєнного стану та протягом 6 місяців після його скасування. Верховна Рада ухвалила закон 29 липня.
    Зеленський також підписав закон щодо прискорення приватизації держпідприємств. За твердженням авторів закону, він дасть змогу збільшити надходження до бюджету, а підприємства вже не будуть годівницями для бандитів і співробітників силових структур.
  • Міністр економіки Свириденко оцінює падіння ВВП України за підсумками року у 35–40 %. Вона заявила, що крім перемоги на фронті, завданням країни є підтримання економічної стабільності та зростання ділової активності.
  • Міністерство економіки не підтримує запровадження "воєнного збору" на купівлю валюти, на чому наполягають депутати та чиновники Нацбанку.
  • Кабмін подовжив карантин через епідемію коронавірусу до 31 грудня.
    Уряд з 1 вересня дозволив виїзд за кордон співробітникам експортоорієнтованих компаній – до 10 % персоналу (але не більш ніж 10 осіб) терміном до 7 днів. Умовами дозволу названо середню зарплату понад 20 тис. грн без податкової заборгованості підприємства. Заявки на виїзд мають бути оформлені на порталі "Дія".
    Розширено перелік видів покарань як альтернативи позбавленню волі. Запроваджено обмеження волі через пробаційний нагляд без ізоляції злочинців від суспільства в місцях ув’язнення.
  • НБУ дозволив банкам продавати населенню банківські метали. Чиновники регулятора стверджують, що ці продажі не вплинуть на міжнародні резерви України.
  • Протягом тижня НБУ купив на міжбанку $199 млн, продав – $122 млн. Міжнародні резерви країни збільшилися на $0,077 млрд. Пресслужба НБУ оголосила про намір припинити емісію грошей, яку було запущено з початком війни для фінансування бюджетних видатків.

Україна та світ

  • Президент Франції Макрон уперше за три місяці зателефонував до російського президента Путіна. За словами Макрона, Путін погодився на приїзд місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС на початку вересня. Генеральний секретар ООН Гутерреш закликав Росію не відключати ЗАЕС від енергосистеми та не зупиняти її енергоблоки. Президент Зеленський повідомив про опрацювання деталей місії представниками України, ООН та МАГАТЕ. Спікер Пентагону констатував, що Росія продемонструвала повну зневагу до безпеки ядерного об’єкта, а її дії на станції є "верхом безвідповідальності". 1 та 2 енергоблоки АЕС переведено в режим "холодного зупинення", який дає можливість досить довго підтримувати їхню безпеку у випадку вимкнення енергопостачання. Супутникові знімки компанії Maxar доводять брехливість тверджень Путіна про нібито регулярні обстріли станції українською артилерією.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг візьме участь в онлайн-саміті "Кримської платформи", який заплановано на 23 серпня.
  • Газпром повністю зупинив постачання до Європи газогоном "Північний потік". Представники компанії повідомили, що прокачування припинено на 3 дні через проведення технічного обслуговування помп. Віцеспікер німецького Бундестагу Кубики – член Вільної демократичної партії, яка входить до владної коаліції, запропонував негайно запустити російський газогін "Північний потік-2". З його слів, для відмови від цього каналу постачання "немає вагомих підстав", а газові сховища потрібно якнайшвидше заповнити на зиму, а після цього газогін, нібито, можна знову відключити. Міністр закордонних справ Кулеба порівняв ці заяви із наркозалежністю. На його думку, німецькі політики ніяк не можуть відмовитися від російського газу, попри руйнівні наслідки для безпеки.
  • Президент Туреччини Ердоган після повернення зі Львова заявив, що запропонував президентові Зеленському організувати зустріч із російським президентом Путіним на підставі домовленостей, які було досягнуто на переговорах у Стамбулі в березні.
  • Посольство України в Лівані повідомило про прибуття до Сирії російського судна з українським зерном, яке було вкрадено на окупованих територіях. Туреччина безперешкодно пропускає ці кораблі протокою Босфор. Міністерство агрополітики повідомило, що врожай зернових зібрано на понад половині засіяних площ, уже намолочено 23,4 млн т. Чиновники Мінінфраструктури повідомили, що з моменту відкриття портів із них уже вийшли 25 балкерів, відвантажено 630 тис. т продовольства. Генеральний секретар ООН Гутерреш відвідав Одесу для огляду процесу відвантаження зерна та подальших переговорів щодо "зернового коридору".
  • Уряд Німеччини анонсував передачу Україні ще одного пакету воєнної допомоги, якого, за оцінками низки військових експертів, вистачить лише на кілька діб війни. За інформацією німецького видання Die Welt, уряд країни ігнорував прохання України про збільшення постачання зброї.
    Пентагон оголосив про надання Україні ще одного траншу воєнної допомоги, до якого буде включено гаубиці, боєприпаси до них, ракети для РСЗВ HIMARS, протирадіолокаційні – HARM, інші боєприпаси, позашляховики та амуніція. Держсекретар Блінкен заявив, що США допомагатимуть Україні "стільки, скільки потрібно", щоби посилити її на полі бою та зміцнити позиції на майбутніх переговорах.
  • США передадуть Чехії 8 гелікоптерів, 6 бойових тощо. Уряд Данії ухвалив програму модернізації флоту вартістю $5,5 млрд, яка передбачає будівництво нових військових кораблів.
  • Президент РФ Путін планує особисто приїхати на саміт лідерів країн Великої двадцятки (G20), який відбудеться в листопаді на індонезійському острові Балі. За твердженням видання Bloomberg, американська адміністрація вважає за необхідне присутність на саміті президента Зеленського – навіть у разі приїзду Путіна.
  • Кіпр та Греція заперечують заборону видавання віз громадянам Росії, оскільки "вірять у контакти між людьми". Російські туристи прибувають до країн через Туреччину, яка не запровадила санкції й, навіть, розширила співробітництво з РФ. Туристи з Росії становлять не менше 25 % усіх, хто приїжджає на відпочинок до цих країн.

Київ

  • Київська міська воєнна адміністрація оголосила про введення в обіг з 1 вересня перепусток нового зразка для пересування містом під час комендантської години.

Тренди

  • Шоумен Притула оголосив, що коштами, заощадженими на купівлі безпілотників Bayraktar TB2, він сплатив доступ до фінського супутника ICEYE протягом року з подальшим передаванням його у власність України до кінця терміну служби. Населення та бізнес України зібрали понад 600 млн грн (понад $17 млн) на придбання 3 БПЛА, проте компанія Baykar Makina передала їх ЗСУ без оплати. Притула стверджує, що рішення про "купівлю супутника" було ухвалено за погодженням із воєнним керівництвом. Водночас на відміну від БПЛА, вартість обладнання та послуг не оголошено, а звіт про витрати коштів – не оприлюднено.

No comments:

Post a Comment