August 19, 2022

18.08.2022: Росія погрожує зупинити Запорізьку АЕС

Росія погрожує зупинити Запорізьку АЕС
  • Росія погрожує зупинити Запорізьку АЕС
  • У Львові відбулися переговори Зеленського, Ердогана та Гутерреша.
  • Кабмін зобов’язав усіх продавців товарів та послуг із 17 серпня приймати безготівкові платежі.

Війна

Фронт

  • У прикордонній зоні Сумщини з території РФ обстріляно 3 села.
    18.08.2022 Харків
    Знову під потужний обстріл потрапили 3 райони Харкова, пошкоджено житлові будинки та інфраструктурний об’єкт.
  • На півночі Донеччини атака окупантів у напрямку Сіверська у Виїмці успіху не мала. Унаслідок ракетного обстрілу Краматорська постраждали житлові квартали та коледж технології та дизайну.
    18.08.2022 Бахмут
  • Тривають жорстокі бої на околиці Соледара та в районі траси Лисичанськ-Бахмут.
    18.08.2022 Бахмут-Світлодарськ
  • Підрозділи російських військ та найманці ПВК "Вагнера" ​​здійснили невдалу атаку на Бахмут і сіли на південь від міста – Зайцеве та Кодему.
    18.08.2022 Донецьк
  • Центр бойових дій перемістився до Донецька, де російські війська та "народна міліція ДНР" намагаються розвинути наступ на північній околиці міста в напрямку Опитного, Першотравневого та Невельського. Усі атаки було відбито. Також російським військам не вдалося проламати оборону ЗСУ в авдіївській промзоні та на північ від Авдіївки – у Кам’янці та Красногорівці.
    18.08.2022 Донецьк-Велика Новосілка
  • На південь від Донецька окупанти намагаються прорвати лінію фронту й вийти в тил українському угрупованню, яке закріпилося в районі Вугледару, проте атака у Водяному в районі Новомихайлівки успіху не мала.
  • У Запорізькій області на лінії фронту протягом доби змін не було.
    18.08.2022 Херсонщина
  • На півдні Херсонщини припинено спробу наступу ударних підрозділів російських військ в Олександрівці з боку Станіслава.
  • Миколаїв та населені пункти області обстріляно з РСЗВ "Смерч". В обласному центрі пошкоджено будови портової інфраструктури та будівлі Чорноморського національного університету. З території, що прилягає до Запорізької АЕС, знову обстріляно Нікополь та села Нікопольського району. Під обстріл потрапили населені пункти на околицях водосховища Криворізької ТЕС.
  • Українська ракетна артилерія завдала ще одного удару по базі окупантів та складу боєприпасів у Новій Каховці.
    Знищено склад боєприпасів в Амвросіївці на окупованій території Донецької області за 70 км від лінії фронту.
    На території Криму в районі військового аеродрому Бельбек пролунали сильні вибухи. Окупаційна влада повідомила про спрацювання системи ППО. На в’їзді до Севастополя встановлено блокпост, перевіряються автомобілі з українськими номерами. Російські системи ППО спрацювали в районі мосту через Керченську протоку. Командування армії РФ стягнуло в район мосту великі сили ППО та радіоелектронної боротьби для захисту від можливого ракетного удару. Високопосадовці України неодноразово наголошували, що міст є законною військовою ціллю й має бути знищений.
    На території РФ у Білгородській області стався вибух на складі боєприпасів у районі міста Валуйки. Через нього залізницею перекидаються озброєння, паливо, боєприпаси та особовий склад російської армії на окуповану територію Харківської області. Ще один вибух стався в районі військового аеродрому в Старому Осколі.
  • За інформацією Генштабу, Росія перекидає із Сибіру та Далекого Сходу на кордон з Україною пускові установки ЗРК ППО С-300, С-350 та С-400 та велику кількість ракет для них, які перероблено для стрільби за наземними цілями. Командування вважає, що Росія планує завдати потужного ракетного удару по Україні на День незалежності.

Тил

  • Кабмін зобов’язав усіх продавців товарів та послуг із 17 серпня приймати безготівкові платежі. З 1 січня 2023 р. усі торгові точки в містах та селищах із населенням понад 25 тис. мешканців мають бути обладнані терміналами для приймання оплати платіжними картками. Винятки передбачено лише для фізосіб-підприємців І групи, торгових автоматів, виїзної торгівлі та продажу власної сільськогосподарської продукції.
  • Бюро економічної безпеки повідомило про арешт активів однієї із мереж АЗС. За інформацією ЗМІ, йдеться про мережу "Amic Energy", яка до 2015 р належала російській нафтовій компанії "Лукойл", а після 2015 р переводила доходи через ланцюжок підставних фірм фактичним власникам із РФ.
  • Нацбанк повідомив, що в умовах воєнного стану День незалежності є робочим днем, тому банківська система працюватиме у звичайному режимі.

Україна та світ

  • У Львові відбулася тристороння зустріч президентів України – Зеленського, Туреччини – Ердогана та генерального секретаря ООН Гутерреша. Основними темами переговорів були постачання українського продовольства "зерновим коридором", ситуація навколо Запорізької АЕС та звільнення українських військовополонених, а також мирні переговори між Україною та РФ.
    За підсумками зустрічі Ердоган заявив, що незабаром повідомить російського президента Путіна про результати обговорення мирного врегулювання з Гутеррешем та Зеленським, які нібито погодилися з тим, що "ситуацію в Україні" має бути врегульовано за столом переговорів після поновлення діалогу, який розпочався в березні в Стамбулі. За його словами, підписання "зернової угоди" дало змогу відчути реальні результати "не тільки Україні, а й усьому світу". Зеленський за результатами зустрічі наголосив, що головною умовою мирних переговорів із Росією є повне виведення її військ із території України. Міністр закордонних справ Кулеба стверджує, що Гутерреш та Ердоган у ході переговорів не підштовхували українське керівництво до поступок Росії. Секретар РНБО Данилов вважає єдиним можливим варіантом закінчення війни відновлення територіальної цілісності України в межах 1991 р. Він назвав будь-який територіальний компроміс із Росією "війною, яку відкладено на майбутнє".
  • Президент Ердоган висловив серйозне занепокоєння ситуацією на Запорізькій АЕС. Він застеріг від повторення Чорнобильської катастрофи та підтвердив повну підтримку України в цьому питанні. Гутерреш вимагає створити навколо АЕС демілітаризовану зону, оскільки, за його словами, будь-яке пошкодження станції буде "самогубством". Президент Зеленський переконаний, що світ має змусити Росію вивести війська зі станції, інакше всі домовленості з ядерної безпеки "можна викинути на смітник". Він повідомив, що обговорив та погодив із Гутеррешем параметри візиту місії МАГАТЕ на АЕС.
    За інформацією Головного управління розвідки, окупанти готують провокацію на Запорізькій АЕС, про що свідчать дії персоналу Росатому. Ба більше, 19 серпня для співробітників АЕС оголошено "вихідним днем".
    Спікер Держдепартаменту Прайс заявив, що США поінформовані про знущання та примус до роботи російськими окупантами співробітників Запорізької АЕС.
    Командувач військ радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту армії РФ Кирилов пригрозив повністю зупинити Запорізьку АЕС, нібито, через ушкодження внаслідок обстрілів резервних систем забезпечення.
    Держінспекція з ядерного регулювання попередила, що зупинення всіх енергоблоків АЕС може спричинити вихід із ладу систем охолодження, розплавлення активних зон реакторів та потрапляння радіоактивних речовин до довкілля, як це сталося під час аварії на АЕС "Фукусіма" в Японії.
  • Президент Зеленський попросив Гутерреша залучити всі потужності ООН для примусу Росії до виконання норм міжнародного права щодо військовополонених.
  • За інформацією агентства Reuters, адміністрація президента Байдена готує ще один пакет воєнної допомоги Україні на суму $800 млн із надлишкових запасів армії США.
    Естонія планує передати ЗСУ міномети, протитанкові засоби та польовий шпиталь, а також влаштує навчання українських військовослужбовців.
  • Росія перекинула до Калінінградської області нові гіперзвукові ракети "Кинджал". Міністр оборони Литви Анушаускас вважає, що ці ракети не змінять ситуації із безпекою в регіоні. За його словами, військовий контингент російської армії в Калінінграді значно скоротився через перекидання підрозділів на фронт до України.
    За словами представника МЗС РФ, керівництво країни не зацікавлене в прямій конфронтації з НАТО та США й застосує ядерну зброю лише в "надзвичайних обставинах" – "у відповідь".
  • Євросоюз обговорить можливість заборони видавання віз громадянам РФ на неформальному саміті глав МЗС країн-членів у Празі 30–31 серпня.

 

No comments:

Post a Comment