August 18, 2022

17.08.2022: Російський ракетний удар по Харкову спричинив численні жертви


Російський ракетний удар по Харкову спричинив численні жертви

  • Російський ракетний удар по Харкову спричинив численні жертви.
  • Воєнна підтримка України європейськими країнами неухильно зменшується.

Війна

Фронт

  • Російська армія обстріляла з території РФ 3 прикордонні села Сумщини.
  • Усією лінією фронту окупанти намагаються розхитати українську оборону, обстрілюючи позиції ЗСУ. На Харківщини тривають бойові дії в районі Печенізького водосховища – у Леб’яжому та Базаліївці. Пізно ввечері, вночі та вранці російські війська знову обстріляли ракетами житлові квартали обласного центру, що спричинило тяжкі втрати серед мирних жителів. Одна з ракет влучила в гуртожиток, де мешкали люди з порушенням слуху, які могли не почути сирену повітряної тривоги.
  • На південь від Ізюма вже понад місяць окупанти намагаються прорвати оборону ЗСУ в бік Барвінкового – у Новодмитрівці та Слов’янська – у Мазанівці.
  • Після перекидання резервів із півночі російські війська безперервно атакують лінію української оборони в районі Сіверська. Атаки в Івано-Дар’ївці, Верхньокам’янському та Виїмці щоразу зазнають невдачі, підрозділи ЗСУ здійснили кілька успішних контратак.
    17.08.2022 Соледар
  • Тривають бої на околицях Соледара та в Бахмутському на південь від міста, а також у районі траси Лисичанськ – Бахмут – у Веселому, Білогорівці та Яковлівці. Хвиля за хвилею окупанти штурмують східну околицю Бахмута.
  • На південь від Бахмута – у селі Зайцевому, а також у районі Горлівки – біля КПВВ "Майорське", у селищі Зайцевому та Кодемі сталися бойові зіткнення. Атаки російських військ та їхніх маріонеток із "народної міліції ДНР" успіху не мали.
    17.08.2022 Донецьк
  • Майже цілодобово точаться бої на північній околиці Донецька. Після набуття контролю над Пісками, окупанти намагаються захопити Опитне та Первомайське. Їм вдалося закріпитися на околиці Опитного, бій триває. Також вони спромоглися захопити околицю Новомихайлівки на південь від Донецька. Спроба атакувати Шевченка та Павлівку в районі Вугледару успіху не мала, як і атака на Велику Новосілку.
  • На Запоріжжі та на Херсонщині на лінії фронту – без змін. На українському плацдармі на лівому березі річки Інгулець окупанти не змогли досягти результатів атакою за потужної підтримки авіації та артилерії. Російська артилерія завдала ударів по Нікополю та селам Криворізького району Дніпропетровської області, а також по населених пунктах на півдні Херсонщини та Миколаївщини.
  • Представники Головного управління розвідки Міноборони очікують найближчим часом на "дуже гострі події" на фронті.
  • Українська ракетна артилерія завдала удару по будівлі СБУ в окупованому Лисичанську, знищено керівництво "2 армійського корпусу" ("народної міліції ЛНР") та кілька високопосадовців ФСБ РФ.
  • У Мелітополі стався вибух у районі окупаційної комендатури. Він може бути результатом дій партизанів. Ще один вибух пролунав на базі відпочинку в курортній Кирилівці на березі Азовського моря, яка використовувалася для розміщення підрозділів російських військ.
  • Після кількох вдалих ударів по військових об’єктах у Криму російське командування перекидає авіацію з передових аеродромів на запасні, а також на літовища на території РФ.
  • Міністр оборони Рєзніков заявив, що західні партнери не ставили жодних умов щодо застосування їхніх систем озброєнь для ударів по окупованому Криму, який вони вважають територією України.

Тил

  • Кабмін повідомив про 73 %-у готовність житлово-комунального господарства до опалювального сезону. На склади електростанцій завезено 1,89 млн т вугілля, а до підземних сховищ закачано 12,6 млрд м³ газу. Глава Нафтогазу Вітренко вважає, що поставлене Кабміном завдання про закачування до сховищ 19 млрд м³ до початку сезону виконати не вдасться.
    Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що Канада надасть Україні допомогу на закупівлю газу для опалення в розмірі 450 млн канадських доларів (приблизно $350 млн).
  • Міністерство економіки й далі стверджує, що повернення акцизу та ПДВ на моторне паливо "майже не вплине" на його ціну, оскільки вартість нафти на світових ринках знизилася. Чиновники сподіваються коштом акцизу на пальне відновити ремонт доріг.
  • Нафтогаз повідомив про ще одну відмову кредиторів про відтермінування на 2 роки виплат відсоткового доходу та погашення єврооблігацій через вторгнення РФ. Компанія увійшла до стану дефолту після відмови платити за боргами за рішенням уряду.
  • Чиновники Держкіно оголосили про реорганізацію "Довженко-центру", архів якого містить понад 10 тис. творів українського кінематографа. Наказ передбачає передачу всього національного кіноархіву установі "Науковий центр кінематографії", яка раніше не працювала й була створена в період правління Януковича. З "Довженко-центру" відокремлюється "Українська анімаційна студія", частину співробітників центру буде звільнено. Міністерство культури оголосило, що Кабмін вивів Держкіно з його підпорядкування, тож воно не може скасувати це рішення.
  • Російські власники Альфа-Банку перейменовують дочірній український банк на "Сенс-банк".
  • Агентство Fitch підвищило кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня RD ("обмежений дефолт") до СС ("ймовірний дефолт") після успішних переговорів уряду щодо реструктуризації держборгу та виплат за єврооблігаціями.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що єдиним способом зупинити російську агресію для світової спільноти буде надання Україні максимальної воєнної допомоги та запровадження жорстких санкцій.
    8 колишніх високопоставлених американських дипломатів та генералів уважають, що наразі у війні в Україні настає вирішальний момент. Вони закликали адміністрацію Байдена надати Україні максимальну воєнну допомогу насамперед збільшити постачання зброї, оскільки йдеться про захист життєво важливих інтересів США.
    Інститут світової економіки в Кілі (Німеччина) констатував зменшення воєнної допомоги Європи Україні. За оцінкою аналітиків інституту, сума в €1,5 млрд, про яку домовилися міністри оборони на саміті в Копенгагені – мізерна проти попередніх пакетів допомоги. Вони впевнені, що європейські лідери мусять вважати війну в Україні не меншим викликом для ЄС, ніж епідемія коронавірусу, особливо з огляду на те, що на карту поставлено ​​безпеку всіх країн.
    Міністр оборони Рєзніков заявив, що "заморожування" війни в Україні за допомоги мирної угоди з РФ наразі неможливе, проте він вважає цілком імовірним "зниження активності бойових дій".
  • Громадяни Латвії впродовж доби зібрали €300 тис. на безпілотник Bayraktar TB2 для ЗСУ.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг закликав Росію вивести свій військовий контингент із Запорізької АЕС та надати доступ на її територію інспекторам МАГАТЕ. Президент Зеленський наполягає на тому, що Україна може направити місію на АЕС швидко та легально, без поїздки Росією, як це пропонують чиновники режиму Путіна. Генеральний директор організації Гроссі заявив про готовність очолити групу експертів для інспекції станції.
  • Газпром досі відмовляється забирати з Німеччини турбіну помпи газогону "Північний потік", чіпляючись до документів. Брак турбіни є приводом для відмови в збільшенні постачання газу до ЄС.
    Ціни на газ у США сягнули 14-річного максимуму, водночас, вони приблизно в 7 разів нижчі за європейські.
  • Міністр закордонних справ Данії Кофод сподівається на спільне рішення ЄС щодо заборони надання віз громадянам РФ. Він зазначив, що країна готова в одноосібно переглянути власні візові правила та запровадити обмеження для російських туристів.
  • Лідери Німеччини, Канади та Японії підтвердили свою участь у саміті "Кримської платформи" в онлайн-режимі.
  • Китай відправляє свої підрозділи на навчання до Росії, разом із військовослужбовцями Індії, Білорусі, Монголії та Таджикистану.

No comments:

Post a Comment