August 15, 2022

14.08.2022: Кабмін планує повернути акцизи та ПДВ на пальне


Кабмін планує повернути акцизи та ПДВ на пальне

  • Кабмін планує повернути акцизи та ПДВ на пальне.
  • На Донеччині не припиняються тяжкі бої.
  • Німеччина, Франція та Нідерланди не підтримують заборону видавання віз росіянам.

Війна

Фронт

  • Прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини знову обстріляно з артилерії та мінометів із території РФ.
  • У Харкові внаслідок ракетного обстрілу з-під Білгорода (РФ) пошкоджено споруди на території одного із підприємств. Кілька ракет збито підрозділами ППО. В Удах, на півночі області, окупанти спробували атакувати, але ВСУ зупинили їх вогнем і примусили до відступу. Російське міністерство оборони повідомило про захоплення села, проте ця інформація є черговою брехнею.
  • Окупанти посилили атаки всією лінією фронту на Донеччині й намагаються послабити українську оборону за допомоги безперервних обстрілів з усіх видів артилерії, РСЗВ, а також завданням ракетно-бомбових ударів із повітря.
    14.08.2022 Північний Донбас
  • На півночі області російські війська знову наступали на Долину, проте зазнали втрат і відкотилися на попередні позиції.
  • У районі Сіверська українські війська запобігли спробі прориву диверсійної групи в Серебрянці на березі Сіверського Дінця. Відбито атаку на Івано-Дар’ївку.
  • Не мали успіху спроби окупантів атакувати Соледара з боку Яковлівки та провести розвідку боєм у Веселому.
  • Ударні підрозділи ПВК "Вагнера" ведуть наступ на Бахмут та спромоглися просунутися до східної околиці міста.
    Українська ракетна артилерія завдала удару по штабу ПВК у Попасній. Його місцеперебування засвітив російський "військовий кореспондент". Унаслідок удару вбито десятки найманців. Серед загиблих міг бути і власник ПВК – герой Росії, "кухар Путіна" Пригожин, проте цю інформацію не підтверджено.
    14.08.2022 Бахмут
  • На південь від Бахмута тривають безперервні бої в районі сіл Зайцеве, Вершина та Кодема, території весь час переходять із рук до рук.
    14.08.2022 Донецьк
  • У районі Донецька жорстокі зіткнення сталися в Красногорівці на північ від Авдіївки та в Пісках, де окупантам вдалося вклинитися в українську оборону вздовж траси на Дніпро та дійти до околиці села Первомайське.
  • Спроба наступу на Вугледар свіжих підрозділів російських військ, які нещодавно було перекинуто на цю ділянку фронту, успіху не мала. У районі Великої Новосілки було знешкоджено диверсійно-розвідувальну групу у Времівці.
  • На Запоріжжі лінія фронту не зазнала змін. За твердженням мера Мелітополя Федорова, партизани пошкодили стратегічний залізничний міст на південь від міста, яким прямували ешелони з Криму з технікою та боєприпасами для передових підрозділів російських військ.
  • Українська артилерія завдала ударів по стратегічному Антонівському мосту та російській понтонній переправі через Дніпро. За інформацією Оперативного командування "Південь", з Херсона евакуйовано штаби підрозділів, які намагаються вести наступ на півдні та півночі області. Віцепрем’єр-міністр Верещук закликала жителів Херсона якнайшвидше евакуюватися з міста, оскільки "наближається тяжка зима".
  • Нікополь знову обстріляно з РСЗВ із території, що прилягає до Запорізької АЕС. Місто-супутник АЕС Енергодар було обстріляно з прилеглої посадки, загинув працівник станції. Російські війська застосовують метод залякування населення, який відпрацювали в Донецьку, де подібні обстріли житлових кварталів відбуваються майже щодня.
    42 країни закликали Росію вивести свої підрозділи з АЕС, бо вони перешкоджають її безпечній роботі.
  • Російські війська завдали удару по Дніпропетровщині крилатими ракетами Х-59, одну з них було збито українськими підрозділами протиповітряної оборони. Під обстріл потрапили населені пункти Криворізького, Нікопольського та Синельниківського районів.
  • Дружина командира полку "Азов" Прокопенка не знає, де він наразі перебуває. За інформацією, що не підтверджено офіційно, окупанти вивезли його до Росії, проте Червоний Хрест відмовляється від комунікації із родичами полонених.
  • На пляжі в Затоці на Одещині на міні підірвалися кілька людей, що відпочивали. Обласна воєнна адміністрація неодноразово попереджала населення про те, що пляжі заміновано для запобігання висадженню російського морського десанту.

Тил

  • Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про скасування пільгового оподаткування (акцизів та ПДВ) на моторне паливо. Чиновники сподіваються, що це дасть змогу поповнити бюджет принаймні на 2 млрд грн на місяць. На думку низки економістів, цей крок цілком імовірно призведе до нового витку інфляції через зростання витрат на логістику, які закладено в ціну майже всіх товарів та багатьох послуг. Влада та деякі аналітики стверджують, що ціни на пальне не зростуть, оскільки світові ціни на нафту знизилися.
  • У додатку для смартфонів та на порталі "Дія" відкрито можливість отримання довідки про доходи, яку вимагають низка країн для отримання віз, а також потрібні для оформлення кредитів та отримання субсидій в Україні.

Україна та світ

  • Уряд Фінляндії протягом тижня обговорить запровадження обмежень на видавання туристичних віз громадянам РФ. Заступник міністра закордонних справ Польщі Вавжик повідомив, що влада країни працює над розширенням антиросійських санкцій ЄС і має намір розробити схему відмови у видаванні віз росіянам. Він визнав, що заборону видавання туристичних віз не підтримують Німеччина, Франція та Нідерланди.
    Міністерство культури Латвії готує законопроєкт про обмеження використання російської мови як другої державної в громадських місцях та на роботі. Президент країни Левітс оголосив про намір влади переглянути візи, що вже видано, та посвідки на проживання, й анулювати їх тим громадянам РФ, які підтримують агресію.
    Президент Зеленський заявив, що росіяни, які не висловлюються проти "спецоперації", фактично підтримують війну в Україні.
  • Папа Римський Франциск у недільній проповіді заявив, що війна в Україні відвернула увагу світової громадськості від загрози голоду та закликав надати продовольчу допомогу Сомалі. За оцінкою українських експертів, судна, що вийшли з українських портів, доставили продовольство не до країн із загрозою голоду, а до Туреччини, Близького Сходу та Європи.
    Європу накрила тотальна посуха, мало опадів було також узимку та навесні, що спричинило різке скорочення виробництва сільськогосподарської продукції.
    Після оголошення міністром інфраструктури Кубраковим можливості відвантаження зерна з порту Миколаїв російські війська обстріляли портові споруди міста з РСЗВ "Ураган".
  • Німеччина швидкими темпами закачує газ до підземних сховищ, які вже заповнено на 75 %. Прискорення досягнуто через зниження споживання газу та збільшення постачання з країн північного сходу Європи.
    Зростання попиту на газ у ЄС провокує збільшення цін на всі енергоресурси. Найбільша нафтова компанія Саудівської Аравії Saudi Aramco оголосила про зростання на 90 % прибутку в II кварталі.
  • Президент РФ Путін оголосив про розширення двосторонніх відносин із Північною Кореєю (КНДР). Одним із напрямів співпраці західні експерти називають постачання низки систем озброєнь до Росії, яка відчуває їхню нестачу через серйозні втрати на фронті. Основним постачальником зброї до КНДР є Китай, отже, китайське керівництво може надавати неявну, але ефективну допомогу Путіну у веденні війни в Україні.
  • Ліванський журналіст Маг’є повідомив, що РФ купила в Ірану 1000 ударно-розвідувальних БПЛА, і вони вже застосовуються на фронті. Росії передано тренажер на навчання операторів цих безпілотників.

No comments:

Post a Comment