August 11, 2022

10.08.2022: Міжнародні кредитори погодилися на відтермінування виплат за євробондами та держборгом

Міжнародні кредитори погодилися на відтермінування виплат за євробондами та держборгом

  • Міжнародні кредитори погодилися на відтермінування виплат за євробондами та держборгом.
  • Інфляція в Україні в річному обрахуванні перевищила 22 %.
  • Російські опозиціонери впали в істерику від можливої ​​заборони видавання шенгенських віз росіянам.

Війна

Фронт

  • Уночі в Білорусі сталися вибухи на території аеродрому Зябрівка в Гомельській області, який армія РФ використовує як базу для розміщення авіації, підрозділів ППО та ОТРК "Іскандер-М".
  • Прикордонні населені пункти Сумщини знову обстріляно з території РФ із мінометів, кулеметів та РСЗВ. Унаслідок обстрілів житлових кварталів міст і сіл України гинуть і зазнають поранень мирні жителі. У середу під тяжкі обстріли потрапили Харків, Старий Салтів та інші міста та селища області, Слов’янськ, Бахмут, Соледар. Окупанти обстріляли із систем залпового вогню правий берег Каховського водосховища – Нікополі та його околиці, прикриваючись ядерним об’єктом – Запорізькою АЕС. Під обстріл РСЗВ "Ураган" знову потрапили інфраструктурні об’єкти Миколаєва.
  • Лінія фронту вже котрий день практично стоїть на місці.
    10.08.2022 Харків
  • На півночі та в центрі Харківської області ЗСУ відбили атаки російських військ в Удах, Петрівці та Гусарівці.
    10.08.2022 Північний Донбас
  • Також не мала успіху спроба наступу армії РФ на південь від Ізюма – у Великій Комишувасі.
    10.08.2022 Бахмут
  • На адмінкордоні Донецької та Луганської областей точаться тяжкі бої на околицях Сіверська, Соледара та Бахмута, а також на південь від райцентру – у Зайцевому, Вершині та Кодемі.
    10.08.2022 Донецьк
  • На околицях Донецька бойові дії сталися в Авдіївці, Водяному, Пісках, Красногорівці, Мар’їнці. Окупанти намагаються наступати за потужної підтримки артилерії та авіації. У Пісках проти українських військ було застосовано важкі вогнеметні системи "Сонцепек" із термобаричними боєприпасами.
    З 11 серпня на Донеччині запроваджено особливий режим в’їзду та виїзду автотранспорту, зокрема, заборонено вивезення спецтехніки, яка може бути використана для потреб оборони.
    10.08.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині ЗСУ відбили атаки на плацдарм на лівому березі річки Інгулець у районі села Давидів Брід. У регіоні результативно працює українська артилерія та авіація, усі спроби російських військ проявити активність швидко придушуються.
    За інформацією МАГАТЕ, останній обстріл АЕС завдав шкоди обладнанню, але не створив "безпосередньої" загрози ядерній безпеці. Радіаційний фон у районі промислового майданчика не перевищує норми. Генеральний директор організації Гросі виступить на засіданні Ради Безпеки ООН, яке відбудеться в четвер у Нью-Йорку і присвячено ситуації на АЕС. Глави МЗС країн "Великої сімки" вимагали від Росії негайно повернути Україні контроль над станцією.
  • Українська артилерія завдала кількох ефективних ударів по скупченнях російських військ та техніки на Донбасі, у Запорізькій та Херсонській областях. Виведено з ладу міст, що веде до греблі Каховської ГЕС – ним уже неможливо перекидати підкріплення та боєприпаси російському угрупованню, що намагається наступати на правому березі Дніпра. Вночі знищено воєнну базу в будівлі сервісного центру МВС у Мелітополі. У Донецьку стався вибух на пивзаводі "Сармат", на території якого розташована військова частина окупантів. "Влада ДНР" стверджує, що вибух стався внаслідок витоку аміаку.
    За певними оцінками та аналізом супутникових світлин, удар по аеродрому в Новофедорівці в окупованому Криму знищив понад 20 російських літаків. За словами генерал-майора Марченка, який координує оборону Миколаєва, Крим буде звільнено у воєнний спосіб. Одним із кроків до перемоги стане руйнація мосту через Керченську протоку, якою російське командування перекидає війська та техніку на півострів та південь України. Українські чиновники останніми днями змінили тон висловлювань – вони наполягають на тому, що Крим є такою самою територією України, як і всі інші окуповані області й має бути звільнений військовою операцією.
  • За твердженням мера Мелітополя Федорова, у Запорізькій області на лінії фронту у Василівці зібралося приблизно 1 тис. автівок, які прагнуть дістатися контрольованої ЗСУ території. З його слів, у черзі вже померли 10 людей від хвороб та теплового удару.
  • Президент Зеленський стверджує, що терміни закінчення війни залежатимуть від втрат окупантів, тому основне завдання ЗСУ полягає в завданні російським військам якнайтяжкіших втрат. Зеленський звернувся до мешканців окупованих територій із закликом передавати українським спецслужбам та військовому командуванню важливу інформацію про російських загарбників.
  • Постійний представник України при ОБСЄ Цимбалюк вважає, що доказів, що вже зібрано, достатньо для того, щоби стверджувати про заздалегідь сплановане російською владою вбивство українських військовополонених у колонії в Оленівці.
    Ватажок "ДНР" Пушилін пообіцяв провести "трибунал" над оборонцями "Азовсталі" в Маріуполі до кінця серпня.
    До Києва повернуто ще 16 тіл загиблих вояків з "Азовсталі".
    Соцмережа Instagram заблокувала через скарги сторінку Асоціації сімей оборонців "Азовсталі", але знову її відкрила після безпосереднього звернення до компанії Meta українських можновладців.
  • Колишній голова київського офісу Amnesty International Покальчук заявила, що публікація організацією скандального звіту про нібито неправильну тактику ведення воєнних дій українськими військовослужбовцями спричинило ще більшу небезпеку для цивільного населення, ніж вона була до цього.

Тил

  • Київська школа економіки оцінила прямі збитки інфраструктурі України від російської агресії у $110 млрд, а мінімальну суму для відновлення країни – у $188 млрд.
  • За словами депутатки Верховної Ради Гришиної, майже 30 приватних університетів погодилися прийняти на безоплатне навчання абітурієнтів з окупованих територій.
  • За інформацією Держстату, інфляція в Україні в липні прискорилася з 21,5 % до 22,2 % у річному обчисленні. Проти минулого року овочі подорожчали вдвічі.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб запровадив тимчасову адміністрацію в банку "Січ", який НБУ в середу оголосив неплатоспроможним.
  • За твердженням голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцева, податок на послуги транснаціональних компаній із початку року поповнив бюджет на $76 млн. Гетьманців не вказав, що ці кошти було вилучено з кишень українських громадян, оскільки компанії збільшили вартість своїх послуг на розмір податку.
  • Мінфін підтвердив згоду власників усіх 13 випусків українських єврооблігацій, а також ВВП-варантів на відтермінування на 2 роки виплати купонного доходу та погашення – зі збереженням наявної прибутковості. Також учасники Паризького клубу кредиторів підтвердили готовність призупинити виплати з погашення та обслуговування українського держборгу до кінця 2023 р із можливістю пролонгації угоди ще на рік. Міністр фінансів Марченко стверджує, що це відтермінування надасть уряду змогу заощадити впродовж 2 років орієнтовно $6 млрд.
    Кредитори компаній "Укренерго" та "Укравтодор" також погодилися на дворічне відтермінування виплат, відсоткового доходу за облігаціями тощо. Агентство Standard & Poor's знизило рейтинг Укрзалізниці в іноземній та українській валюті зі ССС до ССС- з негативним прогнозом. Рейтинг означає обмежену платоспроможність за зобов’язаннями.

Україна та світ

  • Міністерство оборони Великобританії передає ЗСУ ще три установки M270 MLRS та "значну кількість" боєприпасів до них. На лінії фронту діють 25 західних РСЗВ M270 та HIMARS.
    Німеччина передала Україні ще 4 зенітні танки Gepard й оприлюднила список озброєнь, які вже передано або готуються до передавання ЗСУ.
    Російський посол у Данії Барбін заявив, що рішення уряду країни щодо направлення військових інструкторів для навчання українських військовослужбовців "відтягує мир" і є "небезпечною ілюзією", оскільки робить ставку на воєнну перемогу України над РФ.
  • Міністр закордонних справ Кулеба закликав країни "Великої сімки" та Євросоюзу припинити видавання віз громадянам РФ, про що просив президент Зеленський.
    Прессекретар МЗС Ніколенко повідомив, що російські громадяни подали вже 112 заяв на отримання віз, проте жодну з них поки не було задоволено.
    До Сейму Литви подано законопроєкт про позбавлення громадянства за підтримку російських агресорів, оскільки це загрожує національній безпеці країни та інших держав Балтії. На території Литви проживає понад 100 тис. етнічних росіян, багато з них вівдерто підтримують РФ та Путіна. На відміну від Латвії, у країні не було запроваджено інститут негромадян. Глава МЗС Латвії Рінкевичс підтримує ініціативу щодо повної заборони видавання віз громадянам Росії. Він заявив, що поїздки до Європи не є "спадковим або божественним правом" росіян, а лише якимось привілеєм, який можна скасувати у зв’язку з агресією РФ в Україні. Цю пропозицію підтримує й міністр закордонних справ Чехії Липавський, який обіймає посаду голови Ради ЄС.
    У російських опозиціонерів, принаймні, серед тих, хто вже виїхав на Захід, виникла істерика через пропозицію Зеленського. Вони і далі просувають наратив про "добрих росіян", які зазнають переслідувань у Росії за свої висловлювання та переконання, ні на мить не відмовляючись від імперської ролі "старшого брата" щодо України та українців. Саме так відреагував на пропозицію й журналіст Невзоров, котрому президент Зеленський у липні надав українське громадянство.
  • Посол України в Лівані Осташ заявив, що вкрадене українське зерно перевозять 87 суден. Воно прямує транзитом через Туреччину, а також постачається безпосередньо до Сирії та інших країн Близького Сходу. Судно з вантажем кукурудзи Razoni, яку, начебто, відмовився прийняти покупець у Лівані, пришвартувалося в турецькому порту Мерсін.
  • Енергокомпанії зі Словаччини – Slovnaft та Угорщини – MOL сплатили транзит нафти Україною. Прокачування нафтогоном "Дружба" відновлено. Ціни на нафту на світових ринках знизилися після повідомлень про збільшення запасів у США та відновлення постачання з РФ.
  • ЄС серйозно підходить до економії електроенергії. Оператори мереж супермаркетів планують зменшити кількість робочих годин узимку, а також вимикатимуть світло в будівлях.
  • Велика німецька енергокомпанія e.ON знизила свою частку в капіталі газогону "Північний потік-1" з €1,2 до €0,5 млрд через невизначеність щодо постачання російського газу.
    Великий російський вантажний перевізник – група "Волга-Дніпро" звільняє половину пілотів, що літали на лайнерах Boeing.
    Уряд Росії визнав критичну залежність металургійних підприємств від західного обладнання, яке підпадає під санкції, і судомно шукає йому заміну в країнах Азії.
  • На думку журналістів Deutsche Welle, Росія остаточно втратила європейський ринок вугілля. Навіть у разі скасування ембарго ЄС, теплові електростанції вже не використовуватимуть це вугілля. Серйозні збитки зазнає й перевізник – компанія Російські Залізниці (РЖД). Російське вугілля буде замінено постачаннями з ПАР, Австралії, США, Колумбії та Індонезії. За інформацією агентства Reuters, індійські компанії все частіше розраховуються за російське вугілля азійськими валютами для ухилення від західних санкцій.
  • Прессекретар президента Никифоров повідомив, що рішення про поїздку президента Зеленського на саміт лідерів "Великої двадцятки" (G20) залежатиме від ситуації в країні на момент заходу. Раніше Зеленський висловив сумнів у своїй участі в саміті в разі приїзду туди російського президента Путіна. Влада країни, що приймає захід – Індонезії хотіла б влаштувати прямі переговори між Зеленським та Путіним на полях саміту, який заплановано на 15–16 листопада на Балі.
  • МЗС України повідомило про досягнення домовленості з урядом Швейцарії про захист її посольством інтересів громадян України у РФ. Пресслужба МЗС РФ назвала нейтралітет Швейцарії "девальвованим" та заперечує проти подібного посередництва.
  • ЄС визнав українські посвідчення водія громадян, які отримали захист у країнах Союзу. Компетентні установи прийматимуть навіть права, що оформлено кирилицею. ЄС готовий видавати посвідчення на управління європейського зразка в разі втрати за їхнього підтвердження українським МВС.
  • Польська влада звинуватила співробітників білоруських спецслужб у пошкодженні огорожі на державному кордоні за допомоги спеціальних інструментів задля полегшення проникнення незаконних мігрантів на територію ЄС.
  • Розвідка США вважає, що російські військовослужбовці вже проходять навчання управлінню бойовими безпілотниками Shahed-191 та Shahed-129 на аеродромі Кашан в Ірані
  • Посол Китаю в Москві Чжан в інтерв’ю російському пропагандистському агентству ТАРС назвав США ініціатором та головним винуватцем війни в Україні. Посол стверджує, що кроки Заходу щодо інтегрування України до ЄС на противагу Москві, а також "безпрецедентні" санкції "загнали президента Путіна в глухий кут".
  • Китай завершив військові навчання в районі Тайваню, проте виставив "регулярні патрулі" в 6 районах у морі навколо острова.
  • МЗС Естонії викликало посла РФ для надання пояснень через порушення повітряного простору країни російським вертольотом.
  • Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Курті поклав на Росію відповідальність за загострення на Балканах. За його словами, президент Путін зацікавлений у поширенні війни та напруженості в регіоні.

Київ

  • Київська міська адміністрація повідомила, що батьки школярів із початку нового навчального року самостійно обиратимуть спосіб навчання дітей, їм також надано право зміни вибору в будь-який час. За твердженням чиновників, до 1 вересня буде завершено облаштування укриттів у всіх освітніх закладах столиці.

Тренди

  • Голова бюджетного комітету Верховної Ради Арістов заявив, що президентська фракція не голосуватиме за зменшення зарплати депутатів до мінімальної та назвав законопроєкт про це "популізмом". З його слів, "експертна робота депутатів має гідно оплачуватись".
  • Глава Офісу президента Єрмак заявив, що позбавлення громадянства бізнесмена Корбана, який очолював Штаб оборони Дніпра, не спричинило послаблення захисту обласного центру. Цей вислів підтверджує думку, що саме Єрмак ініціював позбавлення Корбана громадянства. Корбан нічого не говорить про наявність у нього другого паспорта, проте стверджує, що "мільйони" громадян України отримали його нелегально. Він попередив, що позбавлення його громадянства "матиме глибокі й далекосяжні наслідки".
  • На сайті президента набрала 25 тис. голосів петиція про легалізацію в країні еротики та порнографії. За твердженням авторів петиції, учасники цього бізнесу ведуть його за кордоном та сплачують податки там.
  • Міністр оборони Резніков заявив, що розмінування перешийка на Чонгарі та мостів, що ведуть до Криму, має бути розслідуване, але лише після перемоги. За його словами, у цьому зацікавлене і вище військове керівництво, яке разом із ним давало пояснення на засіданні парламентського комітету з безпеки та оборони.

No comments:

Post a Comment