August 10, 2022

09.08.2022: Українські війська завдали ракетних ударів по військовому летовищу в Криму

Українські війська завдали ракетних ударів по військовому летовищу в Криму

  • Українські війська завдали ракетних ударів по військовому летовищу в Криму.
  • Окупанти запустили процес відключення Запорізької АЕС від української енергосистеми.
  • Окупанти вбили в СІЗО оборонця "Азовсталі".

Війна

Фронт

  • У Білорусь літаками доставлено велику партію ракет ЗРК С-300/С-400, які може бути використано для обстрілу Києва та північних регіонів України.
    Населені пункти Сумщини знову обстріляно з мінометів та САУ з території РФ.
  • Протягом доби лінія фронту практично не зрушила з місця.
    У Харківській області точилися бої місцевого значення в районі кордону з РФ – в Удах та Ветеринарному, а також на південь від Балаклії – у Гусарівці.
  • Тривають жорстокі бої на адміністративному кордоні Донецької та Луганської областей. Атаки ударних підрозділів ПВК "Вагнера" ​​та "народної міліції ДНР" у напрямку Сіверська, на Соледар та Бахмут провалилися. На південь від Бахмута їм вдалося трохи просунутися в напрямку сіл Вершина та Кодема, проте на більше їх не вистачило.
  • У районі Донецька було відбито атаки на Красногорівку, Авдіївку, Піски, Мар’їнку.
  • На Запоріжжі – без змін. Обстріл Нікополя російськими РСЗВ із району Запорізької АЕС спричинив тяжкі втрати серед мирного населення. Росія вимагає проведення екстреного засідання Ради безпеки ООН нібито через обстріл станції українськими військами.
    Війська ППО вночі збили над Запоріжжям 2 ракети. Під артилерійський обстріл потрапило селище Кушугум на південній околиці міста.
  • На Херсонщині російське командування зосередило оперативну ударну групу на плацдармі на правому березі річки Інгулець у районі Снігурівки, проте її спроба влаштувати наступ успіху не мала. З РСЗВ "Смерч" уночі знову обстріляно Миколаїв та навколишні села.
    Українська ракетна артилерія знищила склади боєприпасів окупантів у Новоолексіївці, а також у курортній Кирилівці – за 150 км від лінії фронту. Після ракетних ударів по мостах російські офіцери евакуюють свої сім’ї з Херсона, куди перевезли їх лише місяць тому.
  • Українська армія завдала потужного удару по військовому летовищу Новофедорівка в окупованому Криму, де базується 43-й штурмовий авіаційний полк військово-космічних сил РФ. Літаки з цього аеродрому завдавали ударів по позиціях українських військ у Херсонській області та патрулювали повітряний простір над північною частиною Чорного моря. Унаслідок влучення ракет сталася детонація боєкомплекту, який зберігався на аеродромі, знищено 9 літаків. Військове містечко отримало пошкодження внаслідок розльоту боєприпасів. Курортники масово залишають півострів і створили величезний затор на під’їзді до мосту через Керченську протоку. Командування ЗСУ не розкриває, чим саме було завдано удару. Аеродром розташований за 200 км від передової і прикритий потужною системою ППО. У північних районах півострова окупаційна влада оголосила "жовтий" рівень терористичної небезпеки. Російські пропагандисти не визнали, що аеродром атаковано українськими військами і списують "інцидент" на необережне поводження з вогнем.
    Президент Зеленський заявив, що війна має закінчитися визволенням Криму. Прессекретар Білого Дому Жан-П’єр заявила, що США підтримують зусилля України щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності, окупованого Криму тощо.
  • Пресслужба "Енергоатому" повідомила, що співробітники Росатому запустили програму відключення Запорізької АЕС від української енергосистеми та підключення її до Криму. Для цього від мережі буде відключено всю територію півдня України з подальшим приєднанням до мережі Криму й наостанок – включено АЕС як останній крок. Станція постачає електроенергію лише однією лінією електропередач із чотирьох після того, як три лінії були пошкоджено обстрілами.
    Через зростання загрози ядерної аварії Румунія передала Молдові 1 млн таблеток йодиду калію. Голова Запорізької воєнної обладміністрації Старух повідомив про необхідність евакуації 275 тис. жителів Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей у разі ядерної аварії на АЕС.
  • На контрольовану територію повернуто тіла ще 17 загиблих українських військовослужбовців.
  • Російські пропагандистські ЗМІ розповсюдили інформацію про смерть "від наркотиків" у СІЗО українського військовослужбовця – оборонця "Азовсталі". Як з’ясувалося, він помер ще в липні, проте окупанти не повідомили про це, використавши його "свідчення" в "суді" над українськими вояками.
    Голова комітету російської Держдуми із закордонних справ Слуцький привіз до колонії "міжнародних експертів" та "журналістів" із Нікарагуа, КНДР і низки європейських країн, а також американського актора та продюсера Сігала, який активно підтримує режим Путіна й навіть набув російське громадянство.

Тил

  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив початок роботи над бюджетом 2023 р., який він назвав "бюджетом воєнної економіки". У ньому передбачено збереження витрат за всіма соціальними програмами та створення Фонду оперативного відновлення для акумулювання коштів іноземних донорів.
  • Кабмін розірвав угоду про співпрацю між міністерствами внутрішніх справ України та Білорусі від 1992 р, зокрема, щодо екстрадиції.
  • Міністерство з реінтеграції окупованих територій прийматиме в додатку "Дія" інформацію про зруйноване внаслідок воєнних дій житло з 19 лютого 2014 р., а не з 2022 р.
  • Київський торгово-розважальний центр Ocean Plaza, більша частина якого належить російським олігархам, передано в управління Агентству з управління активами, отриманим корупційним та іншим шляхом (АРМА).
  • НБУ скасував обмеження курсу купівлі валюти обмінними пунктами. Чиновники регулятора вважають, що це не призведе до розриву між курсами купівлі та продажу через високу конкуренцію в цьому сегменті ринку. Готівковий курс гривні і далі падає після незначної стабілізації.
  • НБУ вивів із ринку банк "Січ", віднесений до категорії малих, у зв’язку з допущеним ним дефолтом щодо погашення кредиту рефінансування.
  • Чиновники Мінфіну підвищили дохідність 5-місячних "воєнних" ОВДП із 10 % до 12 %. Це дозволило підняти їх продажі – сума реалізації становила 3,36 млрд грн із загального обсягу в 3,50 млрд грн (з урахуванням валютних облігацій). Інвестори вважають, що відсоткова ставка за середньостроковими облігаціями не відповідає реальності, як і пропозиція щодо прибутковості валютних зобов’язань, тому розміщення таких ОВДП знову провалено.

Україна та світ

  • Укртранснафта зупинила прокачування російської нафти нафтогоном "Дружба" через санкційну заборону оплати транзиту російськими банками. Угорська компанія MOL оголосила, що готова сплачувати за транспортування власним коштом.
  • Німеччина пришвидшеними темпами заповнює підземні сховища газу під загрозою припинення постачання із Росії.
  • ЗСУ отримали 50 турецьких бронетранспортерів Kipri. Туреччина незабаром передасть Україні ще 150 подібних БТР.
    Міністр оборони Рєзніков повідомив про прибуття до Великої Британії інструкторів із Фінляндії для навчання українських військовослужбовців
    Держдепартамент США ухвалив виділення $93 млн на програму гуманітарного розмінування України.
    Прессекретар російського президента Пєсков погрожує руйнуванням ракетами заводу безпілотників Bayraktar, якщо його буде побудовано в Україні.
  • У Болгарії розпочалися міжнародні авіаційні навчання Thracian Viper 2022 за участю військових літаків сил США в Європі, Канади, Греції та Румунії.
    Президент США Байден підписав білль про ухвалення вступу до НАТО Фінляндії та Швеції.
  • З 10 серпня набуло чинності ембарго ЄС та Великої Британії на імпорт російського вугілля. До цих країн Росія постачала приблизно чверть вугілля, що видобуває, експерти оцінюють втрати російського бюджету приблизно в $8 млрд на рік.
    Попри західні санкції, що запроваджено проти РФ, профіцит російського зовнішнього бюджету зріс із початку року до $170 млрд через рекордно високі ціни на енергоносії та сировину. Ситуація може змінитися в грудні, коли набудуть чинності санкції проти російського нафтового експорту, танкерних перевезень тощо.
    Після запровадження заборони на мовлення та розповсюдження інформації російськими пропагандистськими вебсайтами та телеканалами, у Європі з’явилася величезна кількість "паралельних" сайтів, які розповсюджують цей контент.
    Телекомунікаційна компанія VEON, що належить російським олігархам Фрідману та Авену, на яких накладено західні санкції, скорочує інвестування в російську мобільну мережу Білайн. В Україні, через дочірню компанію, вони є власниками найбільшого мобільного оператора Київстар.
  • МЗС Латвії звернулося до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з проханням дозволити участь у процесі за позовом України проти РФ як третя сторона.
  • Євросоюз відклав до кінця 2023 р. запровадження оплати за реєстрацію безвізового в’їзду в розмірі €7 один раз на три роки.
  • Міністр освіти Польщі Чарнек оголосив, що з 1 вересня школи країни матимуть змогу прийняти від 200 до 300 тис. дітей українських біженців.
  • Китай підтвердив загрозу застосування воєнної сили для взяття під контроль Тайваню. Президент Байден затвердив надання субсидій на суму $54 млрд на перенесення виробництва напівпровідників до США.
  • Лідер білоруської опозиції Тихановська оголосила про створення "перехідного уряду".
    Президент Лукашенко заявив, що країна не готова відмовитися від ринків ЄС, на які постачають продукцію підприємства, які ще не включено до списку санкцій.

No comments:

Post a Comment