August 09, 2022

08.08.2022: США надають Україні боєприпаси та ракети вартістю $1 млрд

США надають Україні боєприпаси та ракети вартістю $1 млрд

  • США надають Україні боєприпаси та ракети вартістю $1 млрд.
  • Baykar Makina планує відкрити в Україні завод БПЛА.
  • Лінія фронту впродовж доби не зрушила з місця.
  • СБУ відзвітувала про розкриття замахів на Резнікова та Буданова.

Війна

Фронт

  • Російські війська обстріляли з території РФ з артилерії та РСЗВ 3 села в прикордонних районах Сумщини та ведуть авіарозвідку регіону безпілотниками. Обстріли та авіанальоти по населених пунктах уздовж усієї лінії фронту та в ближньому тилу українських військ не припиняються ні на день.
  • Лінія фронту стоїть на місці вже упродовж тижня. Спроби штурмових дій окупантів захлинаються, попри введення в бій свіжих резервів. Міністерство оборони Великобританії вважає, що російське командування не спромоглося створити резерви піхотних підрозділів для впевненого наступу на Донбасі. За оцінкою Пентагону, армія РФ (без урахування "мобілізованих" у "республіках") втратила вбитими та пораненими від 70 до 80 тис. військовослужбовців менш ніж за 6 міс, водночас президент Путін не досяг жодної з поставлених цілей.
  • На півночі та в центрі Харківщини бойових дій не було.
    08.08.2022 Північний Донбас
  • На південь від Ізюма окупанти намагалися наступати вздовж траси на Барвінково у Времівці, але їх було зупинено й вони втекли. Подібна ж спроба прорвати українську оборону в Долині – на трасі М-03 Харків – Довжанський та в Богородичному на березі Сіверського Дінця – також завершилася невдачею.
  • У районі Сіверська відбито атаку російських військ на Івано-Дар‘ївку та Верхньокам’янське. На околицях траси Лисичанськ – Бахмут – у Білогорівці та Яковлівці, а також на околиці Бахмута російське командування влаштувало розвідку боєм для перевірки міцності української оборони.
    08.08.2022 Бахмут
  • Лобові атаки на Соледар та Бахмут провалилися.
  • На південь від Бахмута ЗСУ закріпилися в Кодемі, Вершині та Зайцеві на панівних висотах і відбивають усі атаки найманців ПВК "Вагнера" ​​та "народної міліції" "республік", попри потужні артобстріли.
    08.08.2022 Донецьк
  • У районі Донецька підрозділи російських військ та "народної міліції ДНР" за підтримки артилерії, танків та авіації намагаються прорвати українську оборону в Авдіївці та на північ від міста – у Красногорівці, а також у Пісках та Мар’їнці. Їм вдалося трохи просунутися в межах населених пунктів, проте подальші атаки захлинулися. Не мала успіху й атака окупантів на позиції українських військ у Шевченковому на південь від Вугледару. ЗСУ запобігли проривам диверсійних груп у районі Великої Новосілки – у Времівці.
  • У Запорізькій області активних бойових дій не точилося. За повідомленнями з лінії фронту, окупанти мають доволі серйозні проблеми з особовим складом у районі Полог, російське командування посилює частини на передовій підрозділами, що зазнали тяжких втрат під час боїв на Донбасі.
    08.08.2022 Херсонщина
  • На ділянці фронту на півдні Херсонської області знову спалахнули бої після перекидання до регіону великої кількості російських військ та техніки, Окупанти намагаються наступати на Миколаїв, проте жодного успіху не досягли. Генерал-майор Марченко, який керує обороною Миколаєва, заявив, що російська армія не спроможна розпочати повномасштабний наступ на обласний центр, проте "активно його імітує". З його слів, українська ракетна артилерія успішно знищує логістичні шляхи та склади боєприпасів окупантів, що знекровлює наступ. Російські війська оточили під’їзди до стратегічних мостів – Антонівського та греблі Каховської ГЕС, рух якими намагаються відновити після ударів української артилерії.
  • Нікополь знову обстріляно російськими РСЗВ Град із території в районі Запорізької АЕС. Представник України при міжнародних організаціях у Відні Цимбалюк закликав МАГАТЕ відправити інспекційну місію на АЕС до кінця серпня. За твердженням чиновників Енергоатому, окупанти викрали майже 100 працівників станції. МЗС Польщі вимагає від РФ негайно вивести війська та техніку з ядерного об’єкта.
  • Українські війська ППО збили всі 4 крилаті ракети "Калібр", яки було запущено з кораблів Чорноморського флоту. Посол України в Ізраїлі Корнійчук заявив, що російські ракетні атаки загрожують паломникам, які щороку відвідують Умань. Про це свідчить поранення людей уламками російської ракети, яку було збито в районі міста.
  • Російські війська дедалі частіше застосовують для обстрілу українських міст модернізовані ракети комплексів ППО С-300. У ніч на вівторок саме ними було обстріляно Харків. За інформацією командування Повітряних сил, удару по військових об’єктах на Вінничині було завдано новітніми російськими гіперзвуковими ракетами "Кинджал" повітряного базування, проти яких українські війська ППО поки не мають засобів боротьби.
  • В. о. командира полку "Азов" Надточій вважає, що теракт в Оленівській колонії могло бути здійснено із застосуванням реактивних вогнеметів "Джміль", які діють як термобарична зброя.
  • За інформацією Центру інформбезпеки та стратегічних комунікацій Міністерства культури, організація Amnesty International для свого звіту про порушення прав мирного населення воїнами ЗСУ використала свідчення людей, які перебувають у "фільтраційних" (концентраційних) таборах та в’язницях на окупованій території. Ці "свідчення" отримано під очевидним тиском російських спецслужб.
  • Ватажок "ДНР" Пушилін оголосив, що трибунал над оборонцями "Азовсталі" відбудеться в Маріуполі.
  • Деснянський райсуд Києва засудив до 10 років позбавлення волі російського танкіста, який розстріляв житловий будинок у Чернігові. Це покарання набагато м’якіше за вирок Вінницького міського суду, який засудив до 15 років тюремного ув’язнення "мобілізованого" "владою ДНР" мешканця Макіївки, що самостійно здався в полон.

Тил

  • Кабмін ліквідував Раду з питань економічного розвитку при прем’єр-міністрові, яку було створено у квітні 2020 р.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про офіційне подання заявки до МВФ про надання нової спеціальної програми кредитування. Він поінформував урядовців про розмову з міністром фінансів Німеччини Лінднером. Німецький міністр підтвердив підтримку реструктуризації держборгу України та відтермінування виплат із погашення та обслуговування боргу, а також про надання Єврокомісією макрофінансової допомоги Україні на суму €8 млрд. Агентство Reuters із посиланням на держагентство США USAID повідомило про намір адміністрації президента Байдена надати Україні додаткову фінансову допомогу в розмірі $4,5 млрд, з них $3 млрд – уже в серпні.
  • За інформацією агентства Bloomberg, інвестори знову відхилили прохання Нафтогазу про відтермінування виплат із погашення та обслуговування єврооблігацій, оскільки фінансове становище компанії "є достатньо стабільним для сплачування боргів". Ці кошти уряд планував направити на закупівлю газу для підготовки до опалювального сезону. Прем’єр-міністр Шмигаль доручив Мінфіну опрацювати схему закупівлі газу українського видобутку за коштом рентних платежів за видобуток корисних копалин.
  • Держбюро розслідувань оголосило підозру в держзраді міністрові оборони режиму Януковича – Єжелю за участь у підготовці Харківських угод про передавання бухти Севастополя в оренду Чорноморському флоту РФ на 25 років в обмін на знижку на газ. Угоду підписали у квітні 2010 р. президенти Янукович та Медведєв. Колишній чиновник Офісу президента Демченко, який брав участь у підготовці та підписанні угод і керував комітетом із розвідки, – досі поза підозрами.
  • Чиновники РНБО планують створити Бюро санкційної політики.
  • Пресслужба СБУ оголосила про розкриття замаху кадрових військових розвідників РФ на міністра оборони Резнікова та начальника Головного управління розвідки Буданова.
  • Президент Зеленський позбавив стипендії переможця Зимових Олімпійських ігор 1992 року фігуриста Петренка, який не припинив виступи в Росії після початку агресії.

Україна та світ

  • США оголосили про виділення Україні пакету воєнної допомоги на суму $1 млрд. До нього включено ракети для комплексів HIMARS, снаряди для 155-мм гаубиць та міни для 120-мм мінометів, ракети ЗРК ППО NASAMS, 1000 ПТРК Javelin та "сотні" інших протитанкових комплексів, 50 бронетранспортерів, інше обладнання та спорядження, медичне тощо. Заступник міністра оборони США Каль підтвердив, що Україні вже передано протирадіолокаційні ракети HARM, а також запчастини для винищувачів МіГ-29. Американська адміністрація вважає першочерговим завданням забезпечення постачання боєприпасів, гостру нестачу яких наразі відчувають українські підрозділи на лінії фронту.
    Глава МЗС Кулеба заявив, що новий пакет допомоги США свідчить про високий рівень довіри між президентами Байденом та Зеленським.
  • Прессекретар російського президента Пєсков стверджує, що керівництво країни нібито не готує на захоплених територіях "референдуми" про приєднання до РФ, хоча "значна кількість населення не хоче жити в Україні". За словами Пєскова, поки немає передумов для переговорів президентів Путіна та Зеленського, про які оголосив турецький президент Ердоган.
    За повідомленнями із захоплених армією РФ територій, окупаційна "влада" завозить "туристів" із Криму та РФ для створення масовки для російських пропагандистських ЗМІ на підтримку "референдумів".
    Держсекретар Блінкен заявив, що надання Росії свободи дій в Україні неминуче призведе до виникнення подібних криз у всьому світі насамперед у Європі.
  • Канцлер Німеччини Шольц виключив запуск російського газогону "Північний потік-2", навіть всупереч рекордно високим цінам на енергоносії. Газпром так і не забрав із Німеччини турбіну для помпи газогону "Північний потік-1", нібито, через загрозу санкцій.
  • Razoni – перше судно, що вийшло з порту Одеса під прапором Сьєрра-Леоне з вантажем української кукурудзи, так і не прибуло до порту призначення Триполі (Ліван), нібито, через відмову покупця. Після низки маневрів воно зупинилося в турецьких територіальних водах поблизу Сирії.
    Наступний корабель уже прибув до турецького порту. Міністр інфраструктури Кубраков стверджує, що поновлення українського експорту зерна дало позитивний ринковий сигнал усьому світові. Міністерство економіки прогнозує, що 3 українські порти можуть за місяць відправити до 80 балкерів, які можуть узяти на борт до 3,5 млн т зерна.
  • Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що Євросоюз ухвалить наступний пакет санкцій проти РФ цієї осені, коли розпочнеться політичний сезон.
  • Турецька компанія-виробник безпілотників Baykar Makina придбала земельну ділянку та зареєструвала дочірнє підприємство в Україні. За попередніми оцінками, на БПЛА, які вироблятимуться в Україні, встановлюватимуться компоненти українського виробництва.
  • Владна Соціал-демократична партія Німеччини відмовилася виключити зі свого складу колишнього канцлера Шредера, який вівдерто підтримує Росію й обіймає вищі посади у великих російських держкомпаніях.
  • Авіакомпанія-лоукостер Wizz Air відновлює з жовтня рейси між Москвою та Абу-Дабі. Перевізники з ОАЕ не припиняли польоти до російської столиці, навіть після початку агресії, перетягнувши на себе практично весь трафік російських авіакомпаній. За інформацією Reuters, Аерофлот уже розпочав розбирання 2 пасажирських авіалайнерів через нестачу запчастин унаслідок західних санкцій.
  • За оцінкою експертів ООН, понад 17,7 млн ​​громадян України потребуватимуть допомоги в найближчі місяці через просування лінії бойових дій на захід та виїзд людей із територій, де точаться активні бойові дії.
  • Росія оголосила про "тимчасове" запровадження заборони інспектування пускових установок балістичних ракет представниками США за умовами Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь.

Київ

  • Влада столиці тимчасово скасувала оплату на муніципальних паркувальних майданчиках.

Тренди

  • На сайті президента набрала 25 тис. голосів петиція про заборону в’їзду громадян РФ до України протягом наступних 50 років. Президент Зеленський запропонував західним лідерам заборонити відвідування їхніх країн російськими громадянами, що нібито дасть змогу запобігти анексії територій України. Прем’єр-міністр Фінляндії Марін виступає за обмеження видавання туристичних віз громадянам РФ усіма країнами Євросоюзу.

 

No comments:

Post a Comment