August 06, 2022

05.08.2022: Окупанти скоїли теракт на Запорізькій АЕС

Окупанти скоїли теракт на Запорізькій АЕС

  • Окупанти скоїли теракт на Запорізькій АЕС.
  • Путін та Ердоган обговорили зерновий транзит та експорт, постачання газу та розподіл сфер впливу.

Війна

Фронт

  • Влада Білорусі подовжила навчання військ на полігонах в усій країні ще на тиждень – до 13 серпня. За оцінкою експертів, армія не готова до масштабних наступальних операцій, ба більше, враховуючи вивезення боєприпасів до РФ. Білоруських військовослужбовців відправлені на військові навчання до Казахстану.
  • З території РФ із важкої артилерії та мінометів обстріляно прикордонні населені пункти Чернігівщини та Сумщини. Російські війська завдали артилерійських та авіаційних ударів по прифронтових населених пунктах на всій лінії бойових дій. Ракетами обстріляно Харків.
  • Тривають бої на півночі та сході Донецької області. Атаки підрозділів ПВК "Вагнера" ​​та "армій республік" у напрямку на Сіверськ та Соледар відбито. Українські війська відступили з Травневого на південь від Бахмута. Запеклі бої точаться в Зайцевому, Кодемі та на околиці райцентру.
    Не припиняються запеклі бої навколо Донецька – на околиці Авдіївки, на північ від міста – у Кам’янці та Красногорівці, у Пісках, Невельському та Мар’їнці.
  • Окупанти скоїли теракт на території Запорізької АЕС. Територію станції було двічі обстріляно з РСЗВ, пошкоджено будівлі критичної інфраструктури, виведено з ладу високовольтну лінію. МЗС України засудило обстріл станції й заявило, що попадання ракет у реактор, може спричинити катастрофу, яку можна порівняти за наслідками з вибухом ядерної бомби. Російські війська розмістили техніку та боєприпаси в приміщеннях машзалу 1 та 2 блоків АЕС, які виведені в ремонт, а також заряди під естакадами та в приміщеннях блоків. Російські війська обстріляли з РСЗВ "Град" Нікополь на протилежному березі Каховського водосховища. Ракетами ЗРК С-300 обстріляно Запоріжжя та населені пункти на його околицях.
  • Відновилися бої на півдні Херсонщини – в Олександрівці, Миролюбівці, Киселівці. ЗСУ відбили чергові атаки російських військ на плацдарм на правому березі річки Інгулець.
    Залпом РСЗВ HIMARS знову пошкоджено стратегічний Дар’ївський міст на північ від Херсона. Українська ракетна артилерія завдала точкових ударів по складах боєприпасів у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях, а також по військових об’єктах у Донецьку, Макіївці та Херсоні.
    Черговий потужний обстріл російською артилерією Миколаєва спричинив нові руйнування та людські жертви.
  • В окупованому Донецьку Слідчий комітет РФ відкрив своє управління для координації дій підрозділів, які створено в містах на всій окупованій території.
  • СБУ запустила онлайн-сервіс із пошуку військовополонених і зниклих безвісти через сервіс Google Forms.
  • Після скандалу з публікацією правозахисною організацією Amnesty International звіту про нібито порушення прав людини Збройними силами України, керівник київського офісу Покальчук написала заяву про звільнення. Польське представництво AI засудило злочини російської армії в Україні.
  • Журналісти проєкту Bellingcat та видання The Insider встановили особу російського військовослужбовця, який катував і вбив українського військовополоненого. Ним виявився уродженець республіки Тива, який служить у батальйоні глави Чечні Кадирова "Ахмат".

Тил

  • Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про акціонування НАЕК "Енергоатом".
  • Кабмін підготував законопроєкт про конфіскацію активів російських фізичних та юридичних осіб в Україні.
  • За словами прем’єр-міністра Шмигаля, Україна майже на 60 % готова до опалювального сезону. До підземних сховищ закачано 12,1 млрд м³ газу проти плану в 19 млрд м³.
  • 7 із 16 заборонених проросійських партій оскаржили рішення апеляційного адмінсуду Львова у Верховному суді.
  • НБУ дозволив емісію платіжних карток системи Visa небанківським та мікрофінансовим організаціям.
  • Нацбанк упродовж тижня продав із резервів $490 млн, купив усього $8 млн. Минулого тижня регулятору вдалося поповнити резерви на $682 млн. У липні завдяки міжнародній допомозі падіння міжнародних резервів України сповільнилося – вони зменшилися лише на 2 % (на $0,37 млрд) – до $22,39 млрд.
    Єврокомісія й далі робить "технічні кроки" й веде переговори з країнами – членами ЄС щодо виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі €8 млрд.
    Міністр фінансів Марченко підписав договір з урядом Італії щодо надання довготермінового кредиту на суму €200 млн.

Україна та світ

  • Міністр інфраструктури Кубраков оголосив, що в портах Одеської області очікують на відправлення 13 суден із зерном та іншою агропродукцією. Міністерство агрополітики повідомило, що врожай зібрано на понад 40 % посівних площ, намолочено 17,5 млн т збіжжя нового врожаю.
    Заступник міністра економіки – торговий представник України Качка озвучив побажання уряду щодо включення до "зернової угоди" ще й експорту металу. За його словами, у липні через дунайські порти, залізничним та автотранспортом було експортовано орієнтовно 3 млн т зерна – приблизно половина того, що транспортувалося морем до широкомасштабного вторгнення.
  • Посол України в Канаді Ковалів закликала уряд країни відмовитися від ремонту ще 5 турбін насосів російського газогону "Північний потік". За її словами, повернення турбіни посилило в Путіна почуття безкарності та підтвердило можливість повного чи часткового скасування санкцій, що є, на її думку, "слизькою доріжкою". Міністр природних ресурсів Канади Вілкінсон не вірить, що постачання українською ГТС може замінити Німеччині газ, який вона отримує з "Північного потоку", ба більше, цей маршрут є "ризикованішим".
    Єврокомісія підтвердила, що перешкод для повернення турбіни до РФ немає. За словами представника ЄК, санкції не стосуються обладнання та технологій промислового транспортування газу до ЄС, самого газогону "Північний потік" також немає в санкційному списку.
    Рада ЄС ухвалила консолідоване рішення про добровільне зниження споживання газу на 15 % цієї зими. У разі оголошення Єврокомісією попередження про загрозу зривання постачання це рішення стане обов’язковим для всіх країн Євросоюзу.
  • Держприкордонслужба повідомила, що в’їзд на територію ЄС дозволено лише власникам біометричних паспортів. Це не стосується громадян, які потребують захисту (біженців).
  • Росія висилає з країни 14 болгарських дипломатів у відповідь на оголошення на початку червня персонами нон грата 70 співробітників російського посольства та консульств за підозрою в шпигунстві.
    Болгарія на невизначений термін призупинила видавання туристичних віз громадянам РФ – як туристичних, так власникам нерухомості в країні.
  • В.о. Міністра економіки Болгарії Михайлов повідомив, що Україні передано 4,2 тис. т зброї, водночас, не розшифрував номенклатуру постачань.
    Агентство Reuters повідомило, що американська адміністрація в понеділок планує оголосити про надання наступного пакета допомоги Україні на суму $1 млрд. За попередньою інформацією, до нього увійдуть ракети для РСЗВ HIMARS та ЗРК ППО NASAMS, а також 50 медичних бронетранспортерів M113.
  • Російський президент Путін заборонив іноземним інвестором із "недружніх країн" продаж акцій банків та компаній, що працюють у паливно-енергетичному комплексі. Це рішення покликано запобігти "м’якій" втечі компаній із Росії.
  • У Сочі відбулася зустріч президента Туреччини Ердогана з російським президентом Путіним, яка тривала понад 4 години. Ердоган погодився частково оплачувати газ російськими рублями. Він дуже зацікавлений у якнайшвидшій добудові Росатомом АЕС "Аккую". Нестримна інфляція в країні та падіння рейтингів підштовхує турецького лідера до широкого залучення російського бізнесу та туристів. Водночас він не хоче нічим поступатися в питаннях безпеки та зовнішньополітичних інтересів країни в Нагірному Карабасі та північній Сирії. З огляду на те, що текст прийнятої спільної заяви до ранку наступного дня ще не було опубліковано, можна дійти висновку, що частина домовленостей була непублічною та їхнє обговорення ще триває.
    За інформацією агентства Bloomberg, 10 країн "Великої двадцятки" (G20) відмовилися приєднатися до санкції проти РФ, однією з них є Туреччина.
  • Владна партія Грузії звинуватила опозицію у влаштуванні "ксенофобсько-шовіністичної кампанії" проти російських громадян. До країни після початку вторгнення РФ переїхали майже 110 тис. росіян, влада Грузії не вважає їх загрозою.
  • Заступник міністра оборони США Каль заявив в ООН, що Китай швидкими темпами збільшує свій ядерний арсенал. Глава МЗС Китаю Ван оголосив про запровадження санкцій проти спікера палати представників Конгресу Пелосі "за втручання у внутрішні справи країни". Також припинено двосторонні переговори з питань оборони, боротьби з міжнародною злочинністю та захисту озонового шару.
  • За оцінкою видання The Economist, у 2022 р світова економіка втратить $1 трлн через війну, яку розв’язала Росія в Україні.
  • Папа Римський Франциск має намір відвідати Москву у вересні для зустрічі з президентом Путіним та патріархом РПЦ Кирилом (Гундяєвим). Як етап підготовки поїздки, Франциск зустрівся з митрополитом Антонієм – другою особою за ієрархією в РПЦ.

Тренди

  • СБУ влаштували обшуки на підприємствах, які належать бізнесмену Бродському в справі про незаконний видобуток піску та несплату податків протягом 2017–2019 рр. Це вже не перший випадок атаки на нього. Попередній був пов’язаний із продажем бронежилетів у мережі "Епіцентр" його компанією через чиновників. Жилети були частиною гуманітарної допомоги армії. Бродський назвав обшуки спробою тиску на нього. Бізнесмен є власником одного з найбільших інтернет-видань України "Обозреватель". Низка експертів вважають, що "наїзд" на підприємства Бродського пов’язано із "зачищення" інформпростору оточенням президента Зеленського.

No comments:

Post a Comment