August 05, 2022

04.08.2022: Кучма не вбачає швидкого закінчення війни


Кучма не вбачає швидкого закінчення війни

  • Кучма не вбачає швидкого закінчення війни.
  • Росія посилює тиск на Європу для примушення її до лояльності.
  • ЗСУ відступили із Семигір’я та із шахти "Бутівка".

Війна

Фронт

  • Командувач Об’єднаних сил генерал Наєв запевнив, що оборона Києва міцна й шансів на його захоплення в Росії немає.
    05.08.2022 Харків
  • Вночі з важкої артилерії та РСЗВ обстріляно Харків, Чугуєв та населені пункти області в ближньому тилу українських військ. Окупанти намагаються розширити плацдарм на правому березі Сіверського Дінця, проте спроба наступу в Гусарівці знову провалилася. Відбито атаку на півночі області – у Дементіївці.
    05.08.2022 Північний Донбас
  • На південь від Ізюма армія РФ веде наступальні дії за підтримки з повітря, а також ствольної та реактивної артилерії. ЗСУ відбили села Дмитрівка та Мазанівка. Атаки ударних підрозділів російських військ на Долину та Богородичне успіху не мали.
  • ЗСУ впевнено утримують Сіверськ, на який окупанти намагаються наступати з півдня – через Бахмутське, та зі сходу – через Яковлівку.
    05.08.2022 Бахмут
  • Атаки російських військ на Бахмут із боку Покровського було відбито.
  • Українські війська відступили із Семигір’я на південь від Бахмута. Окупанти атакують Зайцеве та Кодему з трьох напрямків. У прифронтовому Торецьку загинули приблизно 10 мирних жителів унаслідок обстрілу зупинки громадського транспорту російською артилерією.
    05.08.2022 Донецьк
  • У районі Донецька точаться запеклі бої. Підрозділи ЗСУ відбили атаки на Красногорівку та Веселе та утримують Авдіївку, але були змушені відступити від шахти "Бутівка". Бій у Пісках триває. Лобова атака підрозділів "народної міліції ДНР" на Мар’їнку вкотре провалилася.
  • На Запоріжжі фронт із місця не зрушив. Околиці обласного центру обстріляно ракетами ЗРК С-300.
    05.08.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині тривають бої на українському плацдармі на правому березі річки Інгулець, який уже місяць не можуть ліквідувати значні сили російських десантників. З РСЗВ та ствольної артилерії обстріляно населені пункти в районі водосховища Криворізької ТЕС та Нікополь. Крилата ракета потрапила в об’єкт залізничної інфраструктури в Мировому, що на південь від Запоріжжя. Знову під потужний ракетний обстріл потрапив Миколаїв.
    Оперативне командування "Південь" констатувало різке посилення авіаційних та артилерійських ударів окупантів. Українська артилерія щодня знищує кілька складів боєприпасів, проте це практично не впливає на вогневі можливості російських військ.
    Зосередження великого угруповання армії РФ на півдні країни свідчить про те, що Путін планує за будь-яку ціну влаштувати там у вересні "референдуми" про приєднання до Росії.
  • На окупованій території активно працюють партизани. У Біловодську на Луганщині  підірвано автівку із "мером" та його "заступником". "Голова адміністрації" Херсонської області Сальдо "раптово потрапив у лікарню".
  • В обласних центрах – Тернополі, Вінниці, Хмельницькому, Кропивницькому та Рівному було проведено евакуацію людей із вокзалів та ринків через повідомлення про їхнє мінування, які виявилися хибними.
  • Президент Зеленський скликав Ставку верховного головнокомандувача для обговорення невідкладних питань безпеки.

Тил

  • За останні два місяці кількість імпортерів моторного палива в Україну збільшилася майже у 2 рази. Нарощування постачання палива призвело до зниження цін на ринку, на скраплений газ та дизпаливо тощо.
  • Мінсоцполітики повідомило, що громадянам, що працюють на окупованих територіях, страховий стаж не нараховуватиметься, оскільки вони не сплачують єдиний соціальний внесок.
  • Міністерство цифрової трансформації має намір під’єднати інтернет до всіх шкіл, які мають обладнані бомбосховища.
  • Кабмін не очікує на збільшення кількості одержувачів субсидій на оплату комунальних послуг через виїзд людей із постійного місця проживання. Субсидії, що призначено раніше, виплачуються повністю.
  • Личаківський райсуд Львова подовжив до 19 вересня арешт проросійського політика Медведчука – кума російського президента Путіна, якому пред’явлено звинувачення в держзраді.
  • Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку з 8 серпня скасовує практично всі обмеження на угоди з купівлі-продажу акцій та капіталу, які було запроваджено на початку широкомасштабного вторгнення.
  • НБУ заборонив мікрофінансовим компаніям збір додаткових відомостей про позичальників та заборонив звернення до їхніх родичів без отримання письмової згоди. Заборонено зустріч колекторів із позичальниками за місцем їхньої роботи.
  • Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев повідомив, що з початку широкомасштабного вторгнення надходження до бюджету склали 805 млрд грн (приблизно $27 млрд). З них понад 50 % – це пільгові кредити та гранти союзників, а також міжнародних фінансових організацій. За інформацією агентства Reuters, Єврокомісія має намір погодити виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі €8 млрд, часта яких буде кредитами під низькі відсотки, решта – грантами.
  • Албанія надала Україні грант у розмірі €1 млн на фінансування пріоритетних видатків бюджету.

Україна та світ

  • Президент Зеленський влаштував онлайн пресконференцію з журналістами Нігерії, Гани та ПАР. Він заявив, що глави держав Африки не мають зустрічатися з російськими дипломатами та чиновниками, які їдуть лише туди, де їх ще приймають. Зеленський підкреслив, що країни Африки не можуть бути нейтральними до російської агресії, оскільки вона, зрештою, торкнеться і їх. За його словами, перемога Путіна в Україні означатиме початок третьої світової війни. Зеленський анонсував поїздку цієї осені міністра закордонних справ Кулеби країнами континенту.
  • Міністр інфраструктури Кубраков заявив, що ще 3 судна із зерном вийшли з порту Одеса.
    Суд у Лівані зняв арешт із сирійського судна Laodicea, яке перевозить крадене українське зерно. Українське МЗС висловило розчарування рішенням, яке було ухвалено, попри докази, надані компетентними органами України. СБУ встановила осіб, які беруть участь у крадіжці зерна в Запорізькій області. Серед них – "глава" окупаційної "адміністрації" – колишній депутат Верховної Ради від "Опозиційного блоку" та "Партії регіонів" Балицький, "в. о. мера" Бердянська Сауленко, "директор порту" Бердянськ Стельмаченко. СБУ наклала арешт на активи родини Балицького вартістю майже 150 млн грн.
    Російські війська запустили з території окупованого Криму в бік Одеси протикорабельну ракету "Онікс", яка вибухнула в небі над Чорним морем.
  • Північна Македонія передала Україні 4 штурмовики Су-25, які купила в неї ще 2001 р.
    Уряд Японії оголосив про надання Україні ще одного пакета допомоги, до якого увійдуть малі безпілотники та автофургони.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що країни Альянсу співпрацюють із виробниками озброєнь для збільшення постачання Україні. За його словами, основними завданнями НАТО наразі є посилення обороноздатності учасників, підтримка України та недопущення воєнного конфлікту з Росією.
    Міністр оборони Канади Ананд повідомила про відправлення до Великої Британії 200 інструкторів для навчання українських військовослужбовців.
  • Газпром зажадав від ЄС, Канади та Великої Британії підтвердження того, що відремонтована турбіна Siemens для помпи "Північного потоку" не потрапить під санкції.
    Мешканці Фінляндії звернули увагу, що Газпром уже впродовж півтора місяця спалює газ на компресорній станції "Портова", щоби не збільшувати прокачування "Північним потоком".
    Польща повністю заповнила свої підземні сховища газом та готова до опалювального сезону. Без відставання від графіка закачують газ до сховищ інші країни ЄС, причому газ закуповується, навіть, за поточними надвисокими цінами.
  • Естонія розпочинає консультації з країнами Балтії про перехід на вузьку залізничну колію. Метою названо відділення залізничної мережі країн ЄС від Росії та Білорусі.
    Латвія зупинила дію угоди з Росією від 2010 р. про економічне співробітництво та прикордонне сполучення.
    Польща має намір збудувати електронну огорожу на кордоні з російським анклавом – Калінінградською областю.
  • Агентство Standard & Poor‘s оголосило дефолт Білорусі за суверенним боргом і знизило рейтинг країни до рівня обмеженого дефолту (SD). Уряд країни виплатив купонний дохід за єврооблігаціями білоруськими рублями замість доларів, що є порушенням умов розміщення.
  • Обробка проросійськими політиками населення Європи для посилення лояльності до дій РФ триває.
    Глава Amnesty International (AI) Каламар заявила, що критика висновків організації про порушення прав людини "не послабить їхньої неупередженості та не змінить фактів". Вона також повідомила про атаки тролів із РФ та України на профілі організації в соцмережах, назвавши коментарі "пропагандою війни" та "дезінформацією". Звіт АІ містив інформацію про розміщення українських військ, техніки та боєприпасів у житлових кварталах, школах та лікарнях.
    За твердженням голови українського офісу AI Мітяєвої, його співробітники не брали участі в підготовці доповіді та її поширенні.
    Президент Зеленський вважає, що організація намагається амністувати Росію через перекладання відповідальності за воєнні злочини з агресора на жертву агресії. Він наголосив, що кожен, хто амністує Росію, грає на руку справжнім терористам. Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що життю мирних українців загрожує лише російське військо, а "доповідь" AI є участю в кампанії дискредитації України та її Збройних сил. Міністр оборони Рєзніков назвав "збоченням" сумнів "захисників прав людини" в праві українців на опір геноциду та звинуватив організацію у втраті адекватності.
    Прем’єр-міністр Угорщини Орбан заявив, що для досягнення миру в Україні потрібні прямі переговори Росії та США. Він стверджує, що дії "глобалістських лідерів" ведуть до ескалації воєнних дій та зменшують шанси на досягнення миру.
    За даними опитування служби Deutschlandtrend, кількість противників збільшення постачання зброї Україні серед респондентів у Німеччині впродовж останній місяць зросла і складає 32 %, перевищивши кількість тих, хто вважає за необхідне посилити підтримку (23 %). Зменшилася й кількість прихильників посилення санкцій проти РФ.
    За твердженням колишнього посла в Німеччині Мельника, мерія Берліна не дозволила провести в місті виставку знищеної російської військової техніки, яку перед цим продемонстрували мешканцям Вроцлаву, Варшави та Праги.
    Поліція столиці Австрії – Відня відмовилася засудити проведення семінару для своїх співробітників за участю російських пропагандистів, оскільки вважає за необхідне подання інформації "з різних точок зору". Ці дії обурили українське посольство.
    Польські спецслужби вважають, що проблема з цукром у країні штучно роздута пропагандою та дезінформацією, які розповсюджують російські інтернет-портали задля посилення ворожого ставлення поляків до українських біженців.
    Російські пропагандистські ЗМІ поширюють наратив, що РФ, нібито, було втягнуто у війну країнами Заходу, вона "боронить братні народи" та "встала на захист пригноблених російськомовних мешканців України". Війна в Україні, за новою методичкою, названа "сучасною українською кризою".
  • Рада ЄС запровадила нові санкції проти колишнього президента Януковича та його сина Олександра через посилення загрози територіальній цілісності та суверенітету України.
  • Єврокомісар із закордонних справ Йоханссон повідомила, що за правилами ЄС діти українських біженців 1 вересня мусять йти до шкіл країн, де вони наразі перебувають. Вона підтвердила, що не вбачає ризику припинення безвізового режиму для українських громадян, які можуть повернутися на територію ЄС після поїздки додому, оскільки Україна вже стала кандидатом у члени Союзу.
  • Держсекретар Блінкен закликав владу Китаю "не створювати кризу" навколо Тайваню через візит на острів голови палати представників Конгресу Пелосі. Він наголосив, що США протидіятимуть спробам змінити статус-кво в тайванському питанні. Китай направив до острова 22 винищувачі. Влада Японії повідомила, що кілька китайських балістичних ракет впали в море у винятковій економічній зоні країни. Війська Тайваню оголосили про перехоплення 4 китайських безпілотників. Видання The Wall Street Journal повідомило, що США відклали планові випробування балістичної ракети Minuteman III, щоби не посилювати конфронтацію з Китаєм.
  • Держагентство США USAID надасть допомогу Україні на підтримку медицини в розмірі $1,8 млн через Всесвітню організацію охорони здоров’я.
  • У США оголошено режим надзвичайної ситуації через спалах епідемії віспи мавп.

Київ

  • Агентство Standard & Poor's зафіксувало рейтинг Києва на рівні ССС+ з негативним прогнозом. Цей рейтинг означає обмежену можливість обслуговування боргу в іноземній та національній валюті.

Тренди

  • Колишній президент Кучма вважає, що війна в Україні не закінчиться незабаром, а на її перебіг впливатимуть низка чинників – здатність ЗСУ до наступу, вибори, політичні кризи та економічна ситуація в країнах-партнерах. За його словами, наївно розраховувати на те, що західні санкції вб’ють економіку Росії, помре Путін чи населення РФ вийде на антивоєнний протест. Він переконаний, що для України єдиним способом зберегти незалежність є перемога над Росією на полі бою.

 

No comments:

Post a Comment