August 04, 2022

03.08.2022: Шредер запропонував запустити "Північний потік-2", а Україні – відмовитися від НАТО

Шредер запропонував запустити "Північний потік-2", а Україні – відмовитися від НАТО

  • Шредер запропонував запустити "Північний потік-2", а Україні – відмовитися від НАТО.
  • На Донбасі точаться жорстокі бої.
  • Червоний Хрест не несе відповідальності за полонених українських бійців з "Азовсталі".
  • Росія домоглася скасування санкцій проти власного експорту збіжжя й добрив.

Війна

Фронт

  • За інформацією Генштабу, Білорусь здійснює перевірку боєздатності підрозділів та посилила охорону кордону з Україною.
    04.08.2022 Загальна мапа бойових дій
  • З важкої артилерії та мінометів із території Росії знову обстріляно прикордонні населені пункти Чернігівщини та Сумщини. Під обстріл потрапили 2 райони Харкова. У центрі області точаться бої в районі Балаклії, окупанти наступають на Гусарівку на правому березі Сіверського Дінця.
  • На південь від Ізюма ЗСУ відбили атаки російських військ на Богородичне, Довгенське та Долину.
    04.08.2022 Донбас
  • Українські війська на Донбасі завзято тримають оборону на лінії Сіверськ – Бахмут. Російська армія має багаторазову перевагу в артилерії та практично необмежене постачання боєприпасів, що дає їй змогу вести вогонь безперервно, а також ефективно полювати на українські гаубиці.
  • Ударні підрозділи разом із кількома батальйонними групами ПВК "Вагнера" ​​наступають на Соледар із півдня та сходу, на Бахмут – з боку Покровського. Тривають запеклі бої на південь від Бахмута в районі с. Зайцеве й  у Кодемі.
    04.08.2022 Донецьк
  • У районі Донецька окупанти та "війська ДНР" просунулися на кількох напрямках – у промзоні Авдіївки та на північ від міста, а також у Пісках та Мар’їнці. В Авдіївці залишилося не більш ніж 2,5 тис. мешканців.
  • На Херсонщині ні на день не припиняються бої на плацдармі на лівому березі річки Інгулець, який ЗСУ утримують уже другий місяць.
    Російські війська навели поромну переправу для перекидання особового складу, палива, техніки та боєприпасів на правий берег Дніпра біля пошкодженого українською ракетною артилерією стратегічного Антонівського мосту. Окупаційна влада оголосила, що рух мостом відновиться наступного тижня. Ще одна поромна переправа функціонує біля пошкодженого залізничного мосту. Оперативне командування "Південь" повідомило, що російські війська концентруються на правому березі для наступу для виходу на адмінкордон області.
    Знову обстріляно Нікополь, а також прифронтові населені пункти на півдні Дніпропетровщини. Миколаїв планомірно знищується російською артилерією. Протягом доби було обстріляно ракетами два райони обласного центру, житлові будинки тощо.
  • Міжнародне агентство з атомної енергії МАГАТЕ оголосило про повну втрату контролю над Запорізькою АЕС, яку захопили окупанти.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець заявив, що ООН та Міжнародний Червоний Хрест досі не отримали відповіді від Росії про можливість інспекції колонії в Оленівці, де було вбито понад 50 українських військовослужбовців – оборонців "Азовсталі".
    МКЧХ оголосив, що не гарантував безпеку українських бійців, які здалися в полон у Маріуполі, оскільки "не в змозі її гарантувати", про що наперед було роз’яснено всім сторонам. Це повністю викриває брехню українських офіційних осіб, які брали участь у переговорах – голови фракції "Слуга народу" Арахамії, глави Офісу президента Єрмака та віцепрем’єр-міністра Верещук, які заявили, що подібні гарантії, нібито, були отримані – і від МКЧХ, і від ООН. Після "евакуації" Верещук було усунуто від переговорів про обмін полоненими.
    Розслідувачі групи InformNapalm на підставі наявних даних припускають, що полонених було вбито за допомоги термобаричного заряду, а не внаслідок обстрілу. Головне управління розвідки вважає, що російські вояки вбили військовополонених для того, щоби приховати тортури та знущання з них.
  • Правозахисна організація Amnesty International засудила українських військовослужбовців, які, нібито, розміщують важку техніку та артилерію в житлових кварталах, поряд зі школами та лікарнями, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про започаткування масштабної програми термомодернізації будівель.
  • Глава Нафтогазу Вітренко заявив, що компанія знизила видобуток газу через воєнні дії в Україні. За його словами, наразі ситуація стабілізувалася, а наступного року заплановано збільшення видобутку.
  • Мінекономіки оголосило про запуск програми локалізації, без чого участь підприємств у держзакупівлях буде неможливою. Чиновники вимагають, щоби виробники розрахували собівартість товару окремо за українськими та імпортними компонентами. Не менш ніж 10 % кінцевого продукту має бути виготовлено на території України. Підприємства будуть зобов’язані подавати Міністерству звіти про локалізацію для отримання права на участь у публічних закупівлях. Компоненти з ЄС, США, Японії, Південної Кореї та ще кількох країн, з якими Україна підписала відповідні угоди, не враховуватимуться як імпортні.
  • Секретар РНБО Данилов у відповідь на петицію на сайті президента про дозвіл виїзду чоловіків за кордон заявив, що їм не слід "ховатися за жіночими спідницями", а допомагати фронту всім, чим можуть. Данилов не взяв до уваги факт, що безробіття в країні зросло до третини працездатного населення, а реальна зарплата повсюдно знизилася.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив, що через сервіс "єПідтримка" помилково отримали по 6,5 тис. грн понад 25 тис. осіб. Вони не мали права на ці виплати, оскільки є працівниками бюджетних підприємств та установ, тому зобов’язані повернути кошти до бюджету.
  • МВС оновило порядок складання іспитів на отримання посвідчення водія. Кандидати з 1 серпня складатимуть іспити лише в сервісних центрах МВС, на підставі довідки про проходження теоретичного навчання в автошколі, що чинна протягом 1 року.
  • Влада прилаштувала колишнього генпрокурора Венедиктову на нове місце. Міністр закордонних справ Кулеба подав її кандидатуру на призначення послом України у Швейцарії.
  • НБУ дозволив громадянам купівлю безготівкової валюти обсягом до 50 тис. грн на місяць із подальшим її розміщенням на депозитах.
  • Готівковий курс валюти в обмінних пунктах знизився та наблизився до офіційного. На думку експертів, це пов’язано зі зменшенням коштів у населення та зниженням панічних настроїв, що виникли після підняття Нацбанком офіційного курсу долара на 25 % – до 36,57 грн.
    За словами заступника голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Железняка, уряд розробляє законопроєкт про запровадження додаткового "воєнного" збору в розмірі 10 % на купівлю валюти – для всіх товарів та послуг. Він заявив, що метою документа є зменшення попиту на імпорт. Желєзняк заявив, що влада "подивиться, що з цього вийде". Рада НБУ схвалила документ. На думку низки експертів та економістів, закон призведе до тотальної втечі грошей за кордон і збільшення вартості майже всіх товарі, вироблених в Україні тощо – через зростання ціни палива, компонент, добавок тощо.

Україна та світ

  • Колишній канцлер Німеччини Шрьодер відвідав Москву. Після зустрічі з Путіним він заявив, що російський президент відкритий до дипломатичного врегулювання "конфлікту" з Україною й висловився за посередництво Німеччини та Франції в цьому процесі. Він заявив, що однією з умов припинення війни стала б відмова України від вступу до НАТО й назвав "мудрим рішенням" заперечення канцлера Меркель та глави МЗС Штайнмаєра проти надання Україні Програми з членства (ПДЧ) в Альянсі у 2008 р. Шредер назвав війну в Україні "помилкою російського президента", водночас, стверджує, що для її закінчення "потрібні поступки обох сторін". За його твердженням, Донбас має залишитися в складі України, проте "мати широкі права". Він вважає за неможливе повернення контролю України над Кримом у воєнний спосіб, Путін також не має наміру відмовлятися від цієї території. Тому Шредер наполягає на тому, що питання деокупації півострова слід відкласти "на кілька поколінь".
    Шредер веде активну діяльність на підтримку Росії та президента Путіна, обіймає посаду голови ради директорів "Роснафти", члена ради директорів "Газпрому" і є головою ради акціонерів російських газопроводів "Північний потік".
    Голова комітету німецького Бундестагу Штрак-Циммерман не вірить у готовність Путіна до мирного діалогу, про що сказав Шрьодер. Вона додала, що більше дослухається заяв міністра закордонних справ РФ Лаврова, ніж до висловлювань колишнього канцлера.
    Президент Зеленський заявив, що якби Росія хотіла поновлення переговорів, то не перекидала б резерви на південь України й не вбивала б мирних людей. Він назвав "огидними" заяви Шредера на підтримку Росії. Зеленський наголосив, що глобальна система безпеки не спрацювала, тому у світі виникає дедалі більше збройних конфліктів. Глава МЗС Кулеба назвав заяви про готовність РФ до переговорів "димовою завісою", яка прикриває наміри російського керівництва й далі вести війну.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Міжнародний суд ООН не може застосувати статтю "агресія" проти Росії "суто з юридичних причин" та конкретно – щодо вторгнення російських військ. За його словами, на Заході є проблема "інституційного егоїзму", і це перешкоджає створенню спецтрибуналу проти вищого керівництва Росії. Певні лідери, за його словами, вбачають у такому трибуналі недоречну альтернативу Міжнародному кримінальному суду. Кулеба висловив переконання, що шанси на створення трибуналу все ще є.
    Посол США в Україні Брінк обговорила з генпрокурором Костіним можливості співпраці щодо притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини, а також реформу правосуддя й боротьбу з корупцією.
    Директор департаменту зовнішньополітичного планування МЗС РФ Дробінін заявив, що епоху співпраці із Заходом безповоротно завершено. Він виключив повернення у відносинах із ЄС та США до ситуації до 24 лютого, оскільки Росія "вступила у фазу єдиноборства з агресивним альянсом недружніх держав на чолі зі США".
  • Газпром відмовився приймати відремонтовану в Канаді турбіну для помпи "Північного потоку" через "санкційні обмеження Канади, Великобританії та США". Канцлер Німеччини Шольц заявив, що ця відмова свідчить про цілеспрямоване використання постачання газу до Європи як зброї. Шольц підтримав подовження терміну експлуатації АЕС країни. За його словами, заповнюваність підземних сховищ газом навіть краща, ніж була торік, він також сподівається, що наприкінці року буде введено в експлуатацію термінали регазифікації скрапленого газу. Усі ці заходи дадуть можливість знизити залежність від експорту енергоресурсів із Росії.
    Колишній канцлер країни Шредер після поїздки до Москви та розмови з президентом Путіним заявив, що в разі запуску газогону "Північний потік-2" Німеччина уникнула б проблем із постачанням газу. Отже, він доніс до мешканців країни пропозицію Путіна щодо постачання газу в обмін на лояльність до його дій в Україні.
    Міністр енергетики Франції Паньє-Рунаше прогнозує, що до початку опалювального сезону ПСГ країни буде заповнено "під зав’язку" та закликала компанії та населення до економії газу та електроенергії.
    Данія введе в експлуатацію велике газове родовище Tyra лише наприкінці 2023 – на початку 2024 р., і це відтягує звільнення країни від залежності від російського газу до цього терміну.
    Агентство Standard & Poor's суттєво підвищило прогнозні ціни на газ у Європі в найближчій перспективі й у наступні роки через скорочення постачання з Росії.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш закликав уряди збільшити податки нафтогазовим компаніям, які отримують величезні прибутки через зростання цін на енергоресурси через війну в Україні. За словами чиновника, ці надприбутки є виявом "гротескної жадібності".
  • За інформацією агентства Bloomberg, Росія знайшла спосіб обходу санкцій проти морських постачань своєї нафти та мазуту. Журналісти виявили факт перевалки російської нафти на єгипетському терміналі Ель Хамра з подальшим її змішуванням із місцевою для запобігання ідентифікації. Переміщення танкерів останнім часом усе частіше приховуються за допомоги вимкнення транспондера, який дає можливість відстежити маршрут судна. Країни "Великої сімки" (G7) мають намір обмежити граничну ціну на нафту як інструмент боротьби з монополією картелю "ОПЕК+". З грудня країни ЄС запроваджують ембарго на постачання нафти з РФ, а також забороняють страхування танкерів та транспортування російської нафти та нафтопродуктів, мазуту тощо.
  • Міністерство оборони Туреччини повідомило про завершення інспекції представниками координаційного центру першого судна з українським зерном. В інспекції беруть участь військовослужбовці РФ. Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що чергові кораблі вже завантажено зерном і вони готові до відплиття.
    За оцінкою міністра агропромислової політики Сольського, урожай зернових цього року складе 65–67 млн ​​т, що більше за прогнозований приблизно на 12 %. За словами президента Зеленського, експорт зерна надасть країні можливість протриматися на плаву ще 2 місяці. Він підтвердив, що економіка України перебуває в стані коми, а щомісячний дефіцит бюджету становить приблизно $5 млрд.
    Уряд Канади виділив 40 млн канадських доларів для будівництва та облаштування додаткових зерносховищ в Україні. Кошти буде надано через Продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН (FAO).
    Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що масова приватизація держпідприємств розпочнеться з 1 вересня. На продаж будуть виставлені, зокрема, елеватори та хлібокомбінати.
    На думку низки експертів, Росія дозволила проходження коридором лише 1 судна на день і повністю контролює процес, розблокувавши власний експорт зерна, добрив та аміаку. Схоже, на скасуванні санкцій проти РФ наполягали саме українські представники. Експерти висловили припущення щодо наявності непублічної частини домовленостей, про яку не повідомлено українському суспільству. Водночас Росія вже практично безперешкодно експортує зерно, украдене на окупованих територіях. Російські дипломати насамперед глава МЗС Лаврів, всіляко підкреслюють бідним країнам вирішальну роль РФ у рятуванні світу від голоду.
  • Інфляція в Туреччині зростає швидкими темпами й за рік сягнула 80 %, що сильно вдарило споживачам. Допомога в організації транзиту українського зерна та розміщення "координаційного центру" в Стамбулі покликане підвищити рейтинг президента Ердогана серед турецьких громадян та на світовій арені. Міністр закордонних справ країни Чавушоглу висловив сподівання, що розблокування українського експорту через Чорне море дасть змогу прискорити досягнення домовленості щодо завершення війни. За його словами, відновлення постачання українського зерна знизить світові ціни на продовольство.
  • Перед переговорами Ердогана з російським президентом Путіним, які мають відбутися 5 серпня, найближчий союзник Туреччини – Азербайджан завдав ще одного удару по невизнаному Нагірному Карабаху. Азербайджанські війська зайняли кілька стратегічно важливих пунктів регіону, попри присутність російських "миротворчих сил". ЗМІ повідомляли, що певну частку "миротворців" було перекинуто на війну до України. "Президент НКР" Арутюнян оголосив у "республіці" часткову мобілізацію.
  • Уряд Іспанії затвердив перерахування коштів територіальним громадам для надання допомоги українським біженцям. Це дасть змогу виплачувати €400 дорослим, і €100 – неповнолітнім українцям протягом 6 місяців. До країни після російського вторгнення приїхало приблизно 130 тис. українських біженців.
  • Французька банківська група Societe Generale зафіксувала збитки від продажу бізнесу у РФ у розмірі €3,3 млрд, але їх було компенсовано зростанням обігу вже в першій половині року.
    Найбільший світовий контейнерний перевізник Maersk має намір завершити процес продажу активів у Росії "незабаром". Компанія лише недавно знайшла покупця на активи, хоча про вихід із РФ оголосила ще в середині березня.
    Уряд Швейцарії приєднався до 7 пакету санкцій ЄС і запровадив обмеження на торгівлю російським золотом, а також заморозив активи Ощадбанку РФ.
  • Міністр оборони Молдови Носатий вважає, що Росія поки не планує вторгнення до країни. Президент Санду заявила, що в разі вторгнення до Молдови країна звернеться по воєнну допомогу до Румунії. На території невизнаної "Придністровської республіки" розташований найбільший у Європі арсенал боєприпасів, яких гостро потребує українська армія.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що миротворча місія Альянсу готова втрутитися в збройний конфлікт у Косові в разі його поновлення. Він висловив сподівання, що протистояння вдасться уникнути та закликав сторони відновити дипломатичний діалог.
  • Міністр фінансів Великої Британії Захаві підтримав виділення £3 млрд кредиту Україні через держагентство UK Export Finance. З цих коштів £2,3 млрд буде спрямовано на закупівлю військової техніки та послуг, ще £0,7 млрд – на відновлення економіки. Захаві визнав, що ризик збитків від цього кредиту може бути "значним", тому спочатку треба врегулювати всі юридичні питання.
  • Сенат США підтримав вступ Швеції та Фінляндії до НАТО.
  • Під час поїздки на Тайвань глава палати представників Конгресу США Пелосі підтвердила "залізну підтримку" його демократичного шляху розвитку. По закінченні візиту Китай розпочав військові навчання з бойовими стрілянинами в районі острова, зокрема, на ділянках, які Тайвань вважає своїми територіальними водами. Також китайська влада запровадила ембарго на постачання з острова риби та цитрусових. Припинення імпорту чіпів, основним світовим виробником яких є Тайвань, у планах китайського уряду немає.

Тренди

  • Один із провідних оглядачів The New York Times Фрідман розмістив статтю, у якій повідомив про "глибоку недовіру" адміністрації президента Байдена до президента Зеленського та його оточення. Координатор Ради нацбезпеки країни Кірбі спростував ці твердження й заявив, що президент Байден неодноразово висловлював захоплення мужністю Зеленського та постійно спілкується з ним особисто, а також підтримує весь український народ у боротьбі з російською агресією.

 

No comments:

Post a Comment